Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by smaug

@AngraMaina 'Šta misliš zašto u Beogradu nema zgrada starijih od sredine XIX veka (i valjda samo jedna-dve iz XVIII)?'

Ovo ako zanemaris Kalemegdan i Bajrakli dzamiju npr jel? I ima jos - no nije bitno.
Pa upravo to i govorim - sve starije od sredine XIX veka je tipično otomanska arhitektura.

Pričaj koje su te zgrade, ja znam samo za kneževske konake i Ali-Pašino turbe. Znam i da je Ružica prvo izgrađena u XI veku ali da je današnja zgrada mnogo kasnija.
Originally posted by antibiotic

Sto se muslimana tice, rekao bih da je islamizacija u Bosni uzela maha jer nisu postojale jake crkvene stukture i jaki uticaji Rima ili Vizantije, Bosna je bila neka vrsta vakuma izmedju dva sveta sto su osmanilije iskoristile u svojoj visevekovnoj politici na balkanu. Kasnije, u 19om veku, kada se budila ideja o nacionalnom po Evropi, cela prica o muslimanima u Bosni je bila romantizovana kao nesto egzoticno - takoreci.
Yep.

Medjutim, tu nema nista negativnog, stavise, islamizacijom bosanski narod po brdima i planinama je uspeo da sacuva sebe od mesanja sa ostalim etnickim grupama svih boja i nijansi tako da je ostao autentican - onakav kakav je bio jos od srednjeg veka. Te ljude treba drzati u rezervatima.
Kad god se povede govor o autentičnosti i čistoti, vazduh počne da zaudara na ljudsko meso.

Ništa ne treba da bude autentično ni čisto, ništa nikad nije bilo autentično ni čisto.

Mešanje je nešto najdivnije na svetu.
Korisnikov avatar
By smaug
Da vidimo sta smo imali...

@XanaX
(Ovo samo ako sam dobro protumacila tvoj pitijski komentar...): Zanimljivo mi je sto Jugoslaviju opet svi svojataju. Prvo su mnogi hteli da je bude, onda su jedni druge njome plasili onda su se u nju kleli pa su je se svi odricali. Jako je zanimljivo sta se sa idejom jugoslovenstva desavalo u istoriji.

@svejedno
Hm...da mi je da sednem s tobom i da cugam nesto lenjo i da cakulam :wink: Do tad ce ovako a priori biti da se s tobom stranacki druze u ovome necu saglasiti.

@2kune
Znas , obziom da ovog leta punim 85 godina, mnogo treba da me se impresionira sirinom i dubinom opce naobrazbe da bih (unapred!) platila da me neko personalno (da izvines na izrazu) edukuje. Kad hocu da se informiram ja pogledam vest i procitam novine. Ali – hocu da platim. I slazem se s tobom – treba da se plati. Medjutim – za tvoju opcu izvjedbu do sada i dvi kune su previse.

@AngraMaina
Pa sad, obzirom da si naveo i ostalo (da ne gnjavim po Kalemegdanu), ne znam dalje (a da je nadzemno tj da nije arheologija).

Elem, da i ja priserem na topic -Jugoslavija je bila, kako istoricari koje cenim i izvori iz kojih sam volela da ucim kazu, jedino racionalno (mirno, bez ratova) resenje za problem podele teritorije koju je zauzimala Austrougarska. Nije bilo nikakvih mistifikacija, urota i ne znam cega.
I ta ideja je bila sjajna.
E sad, da mi se ne bi spocitnulo kako jedno pisem u jednoj temi a nesto sasvim drugo u drugoj – mislim (i cini mi se da se u tome slazem sa foumasem AngraMaina) da je ideja ‘Jugoslavija’ bila preveliki zalogaj za narode koji su je pravili. Zamisljena je kao federacija sto ni prvog dana niti ikada posle nije upela da bude (prvo je bila kraljevina (sto je bila ogromna greska) a zatim cak i kad je u svom imenu sadrzala rec federacija, to nije bila). I zbog toga kakva je bila (a ne zbog toga sta je trebalo da bude) – bila je pogresna. I samo jednu vaznu stvar ne treba zaboraviti – za neuspeh jugoslovenske ideje smo sami krivi i itekako se treba zapitati zasto i kako.

P.S Gde se dede autor teme? I sto nema i ostalih da 'brane' Jugu od nas groznih.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by AngraMaina

Kad god se povede govor o autentičnosti i čistoti, vazduh počne da zaudara na ljudsko meso.

Ništa ne treba da bude autentično ni čisto, ništa nikad nije bilo autentično ni čisto.

Mešanje je nešto najdivnije na svetu.
Upravo!

i samo na ovo
Originally posted by antibiotic

Medjutim, tu nema nista negativnog, stavise, islamizacijom bosanski narod po brdima i planinama je uspeo da sacuva sebe od mesanja sa ostalim etnickim grupama svih boja i nijansi tako da je ostao autentican - onakav kakav je bio jos od srednjeg veka. Te ljude treba drzati u rezervatima.

u vezi "po brdima i planinama", mada si mozda mislio to u prenesenom smislu za celu Bosnu i Hercegovinu :) , chinjenica je da je najvishe islamizacije Bosanaca i Hercegovaca bilo u gradovima, sheherima, kasabama, varoshima, dolinama, kotlinama, nizem terenu BiH za tursko vreme, ne bash po brdima i planinama. zapravo onda je hrishcanska raja vishe bila povuchena u brde i planine te tako, izmedju ostalih nachina, izbegla islamizaciju.

u vezi drzanja u rezervatima, ne znam shta tachno zelish reci, no predpostavljajuci nishta loshe :)

u vezi Jugoslavije, nek' se nova zove Evrojugoslavija! :yes:
Korisnikov avatar
By 2kune

@2kune
Znas , obziom da ovog leta punim 85 godina, mnogo treba da me se impresionira sirinom i dubinom opce naobrazbe da bih (unapred!) platila da me neko personalno (da izvines na izrazu) edukuje. Kad hocu da se informiram ja pogledam vest i procitam novine. Ali – hocu da platim. I slazem se s tobom – treba da se plati. Medjutim – za tvoju opcu izvjedbu do sada i dvi kune su previse.
Drago mi je da se slažemo. A tržište je, naravno, slobodno. Naći ćeš ti već nekog da te educira. :cuddle:
Korisnikov avatar
By Tungi
Kako bese-"Voleli se nikad nismo,puklo Bratstvo i Jedinstvo":sesir:
By XanaX
Je li to novi hit od Josipe?

@Smaug - samo ukazujem na činjenicu da - kada je ilirski pokret u tadašnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji (donekle) - dosegao vrhunac - katolički kler, s jednim od najutjecajnijih biskupa, Strossmayerom - osniva Južnoslavensku akademiju.

Strossmayer zaista jest imao dosta utjecaja, i u Beču i u Vatikanu. Smatran je "vođom katolika Slavena", pa čak i prijetnjom, vezano uz problematiku liturgijskog jezika.

On svakako nije bio jedini, Vuk Stefanović Karadžić je pak imao presudnu ulogu u formiranju više-manje zajedničkog jezika. Mogli bi nabacivati hipoteze, ja kao laik za historiju, o "što bi bilo kad bi bilo"... Npr. da umjesto Khuena-Hedervaryja, netko drugi bio ban. Khuenu-Hedervaryju sigurno je išlo "na ruku" tjerati Hrvate na Srbe i Srbe na Hrvate, osiguravajući madžarsku dominaciju jugom Monarhije...

Ako se dobro sjećam, a ovo sad izvlačim iz umnjaka, Rajačić ili tako nekako prezivao se ustoličeni patrijarh (a valjda srpski) koji je Jelačića proglasio banom (tadašnji nadbiskup zagrebački, neki Slovak ili Čeh "diplomatski" je odbio učiniti navedeno).

OK, sad svi već sve znamo, ono, svatko zna koliko je koja zgrada stara itd...

Sorry na ovom, mojem prese*avanju...
Korisnikov avatar
By deran
[rl=http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... pid1848552]Originally posted by smaug[/qurl]

P.S Gde se dede autor teme? I sto nema i ostalih da 'brane' Jugu od nas groznih.
tu sam...čituckam i smatram sebe sasvim neobrazovanim i nekompetentnim za bilo kakve odgovore...naročito u svetlu (sa)znanja da se i ono malo čega mogu da se setim više ne pika... :srbin:

mene i dalje interesuje da li je moguće da je svest ljudi od pre 100 godina bila na višem nivou doli ova današnja,gde i dalje zbrajamo ko se i kako krsti,a ko se klanja...

i meni je žao što se ljudi ne javljaju,i nema tu niko da brani ili napada bilo šta-pitanje je zašto je i kako jugoslavija nastala...

ali sam puko na "kiseli krastavac" :lol: :blush:
Korisnikov avatar
By svejedno

@svejedno
Hm...da mi je da sednem s tobom i da cugam nesto lenjo i da cakulam :wink: Do tad ce ovako a priori biti da se s tobom stranacki druze u ovome necu saglasiti.
Bice nekada, nadam se...i jos neko da nam se pridruzi, pa zapicimo i pref ,)

..

Sto se drugog dela tice, nekako sam stekao utisak da je u nasoj biblioteci skroz kul da se ne slazes sa nekim ,)
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by svejedno

@svejedno
Bice nekada, nadam se...i jos neko da nam se pridruzi, pa zapicimo i pref ,)

..

Sto se drugog dela tice, nekako sam stekao utisak da je u nasoj biblioteci skroz kul da se ne slazes sa nekim ,)

Apsolutno bezuslovno - ovo prvo. Ce da ufatimo nekoga.. :)
A ovo drugo - ne samo da je kul i opusteno u nasoj bibilioteci nego je i skroz sumnjivo ako se stalno i skroz slazes s nekim. :)

@deran
evo opet moram da podrivam.. :wink:
To da je svest ljudi pre sto godina bila na visem nivou stoji samo ako smatras da je Jugoslavija bila dobra stvar..

Ma ok, tu smo se saglasili..Necu vise da seruckam.Po tom pitanju. :grin:

Rekoh vec da dok je Jugoslavija bila 'must' Srbi su tvrdili da je to njihova ideja a Hrvati su se pozivali na ilirski pokret kao ocigledan dokaz ideja jugoslovenstva potice iz Hrvatske (i u tom smislu me je mnogo uveselio tvoj post XanaX, i skroz je ok sve sto si napisao, dakle nije prosera*anje :) )

To sto udzbenici za istoriju takodje tvrde da pre Prvog svetskog rata ideje jugoslovenstva u Srbiji nije bilo to je ordinarna glupost i bezobrazluk a obaska sto je istorijski netacno. (Udzbenici su i anti-antifašisticki - al da ne cacakm sad i to.)

Sve, ali sve srpske stranke (cak i Stojan Novakovic) su usvojile jugoslovensku ideju pocetkom dvadesetog veka.

I ne mora ova ideja da se dokazuje i prikazuje samo preko politike. Treba pogledati sta su radila pozorista, sokolska drustva, novinari, umetnici. Kuda su na primer maturanti putovali do pocetka dvadesetog veka a gde recimo 1907.

Da se vratim na deranovo pitanje kako to da i dalje zbrajamo ko se kako krsti a ko klanja:
Ne znam sta se desava u drugim bivsim republikama bivse Juge i kako njihova javnost , politicari, istoricari gledaju na raspad i 'desavanja' devedesetih.
Politika Srbije devedesetih je potpuno 'iskocila iz zgloba', 'ispala iz istorije', desilo se nesto potpuno suludo i van svakog konteksta. I na zalost tako se i nastavilo. To neprestano raspirivanje mrznje i deljenje packi i soljenje pameti drugima (a sve bez dobre osnove), to opste ludilo i arogancija medju onima na vlasti i medju vecinom onih koji su 'nesto' u Srbiji je jedini nacin da se sakrije korupcija, zlocini.. Tako se najlakse vlada.
Cini mi se da se se da je Evropa u kojoj su i Srbija i Jugoslavija nekad bile (molim da se mythe i ostali sheytani suzdrze od komenara na temu geografija) suvise velik napor za Srbiju. Cini mi se da je Srbija lenja. Cini mi se (mislim da je ovo i najvaznije) da se u Srbiji stalno odlaze suocavanje sa kljucnim problemima. Te se i resenje i mrdanje sa mrtve tacke stalno odlaze. A na sve to je najlakse mrzeti i pozivati se na istoriju (koja se naravno i redovno prekraja, tumaci i prezentuje kako je kome zgodno i korisno). Optimisti bi dodali: 'Ali, drustvo je uvek pruzalo otpor, te ce i sad'. Ja to necu dodati. Sori.
Eto.
Debela bela skvo je govorila.
Haug! :indijanac:
Korisnikov avatar
By Mars
Pa skvo se nešto nisu ubijale od pričanja i prava glasa.

A faraoni jesu, i završavali bi govor time. A bila je jedna faraonka u istoriji Egipta...pa reko da si i ti ona sa tripom da je Indijanka.

Ne zameri, dovoljna mi je kazna što ovako razmišljam...

:D
Korisnikov avatar
By smaug
:lol:
debela bela faraonka ce sad da umre od smeha
:lol:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Posle dinastija: Karoling, Konradin, Oton, Sali, Supplinburg, Hohenstaufen, Welf, Holland & Zeeland, Plantagenet, Burgundija, Habsburg, Nassau, Luxemburg, Wittelsbach, Lorraine, Bonaparte...Karađorđević dođe nekako kao logički nastavak.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!