- 23 Apr 2010, 16:44
Pričaj koje su te zgrade, ja znam samo za kneževske konake i Ali-Pašino turbe. Znam i da je Ružica prvo izgrađena u XI veku ali da je današnja zgrada mnogo kasnija.
Ništa ne treba da bude autentično ni čisto, ništa nikad nije bilo autentično ni čisto.
Mešanje je nešto najdivnije na svetu.
Originally posted by smaugPa upravo to i govorim - sve starije od sredine XIX veka je tipično otomanska arhitektura.
@AngraMaina 'Šta misliš zašto u Beogradu nema zgrada starijih od sredine XIX veka (i valjda samo jedna-dve iz XVIII)?'
Ovo ako zanemaris Kalemegdan i Bajrakli dzamiju npr jel? I ima jos - no nije bitno.
Pričaj koje su te zgrade, ja znam samo za kneževske konake i Ali-Pašino turbe. Znam i da je Ružica prvo izgrađena u XI veku ali da je današnja zgrada mnogo kasnija.
Originally posted by antibioticYep.
Sto se muslimana tice, rekao bih da je islamizacija u Bosni uzela maha jer nisu postojale jake crkvene stukture i jaki uticaji Rima ili Vizantije, Bosna je bila neka vrsta vakuma izmedju dva sveta sto su osmanilije iskoristile u svojoj visevekovnoj politici na balkanu. Kasnije, u 19om veku, kada se budila ideja o nacionalnom po Evropi, cela prica o muslimanima u Bosni je bila romantizovana kao nesto egzoticno - takoreci.
Medjutim, tu nema nista negativnog, stavise, islamizacijom bosanski narod po brdima i planinama je uspeo da sacuva sebe od mesanja sa ostalim etnickim grupama svih boja i nijansi tako da je ostao autentican - onakav kakav je bio jos od srednjeg veka. Te ljude treba drzati u rezervatima.Kad god se povede govor o autentičnosti i čistoti, vazduh počne da zaudara na ljudsko meso.
Ništa ne treba da bude autentično ni čisto, ništa nikad nije bilo autentično ni čisto.
Mešanje je nešto najdivnije na svetu.