Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Dirrty
Originally posted by KorvinOdAmbera
Originally posted by Dirrty
Naime, Slovenija, Hrvatska i Vojvodina, kao deo Austrougarske bile su znatno naprednije u odnosu na ostatak države koji je bio pod Turskom, a tako je ostalo i do samog raspada, odnosno do danas.

A šta je Bosna? Kiseli krastavac?
Bosna je bila najmanje razvijena oduvek zbog nepristupačnog terena, dosta zatvorena zajednica.
A bila je mnogo duže pod Turskom, što je uostalom dovelo do prihvatanja muslimanske veroispovesti, nego što je provela pod Austrougarskom, koja nikako nije mogla da utiče na već formirane društvene strukture.

Čak je i Srbija preko Dunava bila povezana donekle sa ostatkom sveta.
Takođe je postojala intelektualna elita, kao i nove kapitalističke klase koje su se stvorile u velikim gradovim van Turske. A uz to su bili prisutni intelektualci i drugih naroda, u Beogradu npr. koji su dodatno doprinosili stvaranju nacionalne svesti.
Bosna takav luxuz nije imala.
U njoj nije postojala svest, dakle ni želja, odnosno volja za bilo kakvom promenom.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by KorvinOdAmbera
Naime, Slovenija, Hrvatska i Vojvodina, kao deo Austrougarske bile su znatno naprednije u odnosu na ostatak države koji je bio pod Turskom, a tako je ostalo i do samog raspada, odnosno do danas.

A šta je Bosna? Kiseli krastavac?
Bosna je bila najmanje razvijena oduvek zbog nepristupačnog terena, dosta zatvorena zajednica.
A bila je mnogo duže pod Turskom, što je uostalom dovelo do prihvatanja muslimanske veroispovesti, nego što je provela pod Austrougarskom, koja nikako nije mogla da utiče na već formirane društvene strukture.

Čak je i Srbija preko Dunava bila povezana donekle sa ostatkom sveta.
Takođe je postojala intelektualna elita, kao i nove kapitalističke klase koje su se stvorile u velikim gradovim van Turske. A uz to su bili prisutni intelektualci i drugih naroda, u Beogradu npr. koji su dodatno doprinosili stvaranju nacionalne svesti.
Bosna takav luxuz nije imala.
U njoj nije postojala svest, dakle ni želja, odnosno volja za bilo kakvom promenom.
Da ovo nije zalosno bilo bi smesno.
Molim te, al ovako te molim, nemoj da lupetas.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Dođi to reci mojim profesorima raznih istorijskih predmeta iz kojih imam najbolje ocene.

Pritom sam iznosio isključivo činjenice, bez ikakvog vrednosnog suda.
Imam veoma ružno mišljenje o Bosni, koje ovom prilikom nisam pomenuo.
Zato ne vidim u čemu je problem.
Korisnikov avatar
By smaug

Dođi to reci mojim profesorima raznih istorijskih predmeta iz kojih imam najbolje ocene.

Pritom sam iznosio isključivo činjenice, bez ikakvog vrednosnog suda.
Imam veoma ružno mišljenje o Bosni, koje ovom prilikom nisam pomenuo.
Zato ne vidim u čemu je problem.
Ne sumnjam da te tako uce (na Pravnom, jel?) i ne sumnjam da si pametan, vredan i dobar student. I ne sumnjam da knjige iz kojih ucis kazu bas to sto si ti napisao.
Te 'cinjnice' koje si izneo nisu to. To je 'kako mali Perica zamislja istoriju'.
Zao mi je sto imas ruzno misljenje o Bosni. Ovom prilikom jesi pomenuo to misljenje zato sto si izneo takve 'cinjenice'. Ne zanima me zasto mrzis Bosnu.
Najveci problem je u tome sto ti ne vidis problem u ovome sto si napisao. Al to nije moj problem. I ovo poslednje je jedino u cemu si u pravu.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne, na Filozofskom sam.

I ne, ne mislim da je Srbija išta bolja danas, niti da je bila bolja tada... samo govorim o njenom geografskom položaju, koji je doprineo većem protoku, tačnije dotoku informacija i ideja.
Korisnikov avatar
By smaug
Izvini zbunio si me onim 'raznim istorijskim predmetima'. Koliko se secam na istoriji su svi predmeti istorijski osim ono malo jezika, metodike i...bese li jos nesto?
Ako studiras istoriju u Beogradu onda naarocito budi oprezan sa tim ko ti i sta i kako predaje i kaze. Znam da ispiti moraju da se poloze ako se hoce da se zavrsi faks - a hoce se, jel. Ima izvora i pored onih koji su obavezni i preporuceni.
Ne daj da te uce kako da mislis, pliz.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma ja sam na sociologiji, ali sam imao i predmet Opštu i Socijalnu istoriju u okviru prvog semestra.
Smer istorija je grdan pošto je više od pola predmeta isključivo nacionalističkih... a to ne podnosim.

Samo želim da kažem da ne smatam Bosnu ništa manje vrednom od Srbije, u kojoj sam rođen i u kojoj živim i koju podjednako ne podnosim.
Srbija i Bosna su retke države koje stvarno ne volim, i to je jače od mene.

Hteo sam da kažem, i mislim da je Bosna kroz istoriju prošla možda čak grdnije i od Srbije, sticajem raznih nesrećnih okolnosti.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by svejedno

Da ne znam bolje, rekao bih da si ultranacionalista ,)
kako zaboga kad sam hrvat, jedan od utemeljivača jugoslavije, jedan od tvoraca jugoslavenstva, bratstva i jedinstva među narodima i narodnostima... :setnja:
Korisnikov avatar
By Vel boy
da ne ponavljam smauginu reakciju na ovo, samo na par stvari

bash najmanje razvijena od svih to become-ex-Yu republika/pokrajina/drzava? i od Kosova, Makedonije, Crne Gore? :nesiguran:
dalje, pa Bosanska Posavina nije neshto nepristupachnija od Srpskog Posavlja i Podunavlja....

A bila je mnogo duže pod Turskom, što je uostalom dovelo do prihvatanja muslimanske veroispovesti,
da nije doshlo do prihvatanja muslimanske veroispovesti prvenstveno zbog besomuchnih progona crkvenjaka bosanskih od strane rimokatolika i pravoslavaca? kako da Makedonija koja je bila najduze pod Turcima se ne islamizova toliko koliko se islamizova Bosna (i Hercegovina)?

ali poshto je off, nema neke velike potrebe da o ovom sada razglabamo.....
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa na Kosovu i u Makedoniji ima podjednako mnogo muslimana, Albanaca, koji su ranije živeli čak severnije i od Kosova, ali su u periodu osamostaljivanja Srbije proterani južnije, upravo na Kosovo, koje u datom trenutku nije bilo pod srpskom vlašću.
To je svakako doprinelo ratobornosti tih ljudi, koji s pravom, vek kasnije nisu dozvolili da ponovo budu potisnuti.
Srbija je imala Beograd na Dunavu, dok Bosna nije imala nijedan tako veliki grad i centar svake vrste na granici sa razvijenijim svetom.

Od Crne Gore nikako nije mogla biti otvorenija, koja izlazi oduvek na more.

Ne znam kako i zašto je tačno islamizovana Bosna, to nisam ni rekao, niti me zanima.
Rekao sam samo da je bila duže pod Turskom nego pod Austrougarskom, a da je muslimanska veroispovest dokaz da potonje vlasti nisu uspele da prodru kroz već formirane društvene strukture, te da je taj kratak period potpuno nebitan za njen razvoj.

Uostalom, ja sam Bosnu pomenuo zato što je neko postavio direktno pitanje vezano za nju, u vezi mog prethodnog posta, u kome sam Bosnu uračunao u ostatak teritorija buduće zajedničke države, koje su bile pod Turskom, zbog čega su bile i ostale zaostalije u gotovo svakom smislu u odnosu na područja današnje Slovenije, Hrvatske i Vojvodine, koja su bila pod Austrougarskom.

Smatrajte me kakvim god, samo nemojte pogrešno (srpskim) nacionalistom! :bljak:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Vel boy

da nije doshlo do prihvatanja muslimanske veroispovesti prvenstveno zbog besomuchnih progona crkvenjaka bosanskih od strane rimokatolika i pravoslavaca? kako da Makedonija koja je bila najduze pod Turcima se ne islamizova toliko koliko se islamizova Bosna (i Hercegovina)?

ali poshto je off, nema neke velike potrebe da o ovom sada razglabamo.....
Off ti je u ofsajdu, tj. pogrešan je. Nikada nije bilo bjesomučnih progona crkvenjaka bosanskih od strane rimokatolika i pravoslavaca. Pravoslavci su proganjali bogumile ali to je bilo mnogo ranije. Rimokatolici bi rado da su bjesomučno proganjali bosanske krstjane ali im to nikada nije uspjelo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
@ Dirrty, vishe austrougarskim nacionalistom. :lol:
svakako da je Austro-Ugarska u poredjenju s osmanlijskom Turskom bila bolja i progresivnija, ali toliko ici na skoro reci belo-crno je malo previshe.

@2kune, ako sam u krivu shto rekoh kao u smislu da se moze shvatiti da je bilo tehnichkih bjesomuchnih proganjanja pripadnika crkve bosanske od strane rimokatolika i pravoslavaca, sigurno nisam u krivu da su obe strane vrebale da ih unishte ili podvedu pod svoje shto je ovim prvima tj. trecima davalo osjecaj stalne ugrozenosti itd....
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Vel boy

@2kune, ako sam u krivu shto rekoh kao u smislu da se moze shvatiti da je bilo tehnichkih bjesomuchnih proganjanja pripadnika crkve bosanske od strane rimokatolika i pravoslavaca, sigurno nisam u krivu da su obe strane vrebale da ih unishte ili podvedu pod svoje shto je ovim prvima tj. trecima davalo osjecaj stalne ugrozenosti itd....
Ne, nisi u krivu za ono potonje. A za ono prvo nisam baš siguran što točno znači. Ja vjerujem da nešto na ovome svijetu i ne znaš. Ne znam kakve to veze ima s tehnikom (i očito višom filozofijom)... Al dobro sad...
No, ono što je jedino bitno u ovom slučaju jest to da ako uzroka nema i nije se dogodio, ne može biti ni posljedice. Daklem, nije došlo 'do prihvatanja muslimanske veroispovesti prvenstveno zbog besomuchnih progona crkvenjaka bosanskih od strane rimokatolika i pravoslavaca' već iz nekog drugog razloga. Jerbo se rečeni progoni, jelte, nijesu ni dogodili. Tehnički.
A što se navodne stalne ugroženosti tiče, mnogi ljudi živjeli su daleko ugroženiji pa nisu mjenjali vjeru. Židovi recimo...
Korisnikov avatar
By smaug
I? Sta bi?
Saznasmo li kako je i zasto nastala Jugoslavija?
Korisnikov avatar
By 2kune
Što? Zar ti ne znaš? Nisi učio u školi? :uvce:
Korisnikov avatar
By smaug
^uciLA
Ne, u skoli nisam ucila jer u skolu nisam isla. :)

Te evo hocu da crknem da saznam sta ostatak cenjenog foruma misli i zna o ovoj temi. Jos vise me zanima zasto i na osnovu cega misle to sto misle. Al da ne preterujem, za pocetak ce i pocetak biti puna kapa.
Korisnikov avatar
By 2kune
Nisi žensko nego queer pa mogu da ti dadnem rod po izboru :P
A što se škole tiče, ona je samo u jugi bila besplatna paaa... :giggle:
By XanaX
@2kune - joooj... :roflmao:

Jedan je forumaš svojedobno počeo nizati:

Darwin - Nietzsche - Hitler ...

Nažalost, Jugoslavija ostaje tajnom. Strossmayer, J.B. Tito, kralj Aleksandar, N. Pašić...

Onaj prvi primjer je čista linearna funkcija. A matematički izraz za Jugoslaviju, s navedenim elementima - izazov je postaviti.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
@Dirrty: Trebalo bi da znaš da je muslimanskog stanovništva bilo dosta i u Srbiji, naročito u gradovima, ali su proterani posle osamostaljenja. Beograd, tadašnje zvanično ime Dar-ul-Džihad, bio je orijentalna kasaba sa čaršijom, čardacima i minaretima, i zajednicama Jevreja, Grka i Cincara ("trgovački lobi" Otomanskog carstva). Taj deo njegove prošlosti je kasnije brižljivo izbrisan. Šta misliš zašto u Beogradu nema zgrada starijih od sredine XIX veka (i valjda samo jedna-dve iz XVIII)?

Što se tiče Jugoslavije, mislim da narodi koji govore srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskim (uključujući i Makedonce) obrazuju jednu kulturnu celinu, da je imalo smisla da žive u istoj zemlji, i da su se svi ti narodi pokazali istorijski izrazito nezrelim i glupim. Belgija je politički projekat mnogo manje logičan od Jugoslavije, donekle i Švajcarska, pa opet nisu jedni drugima iskopali oči.
By XanaX
Dar-Ul-Džihad nije izdvojeni slučaj. Ne znam koje je tursko ime nosio npr. Osijek, ali crtež iz nekog xy stoljeća lijepo prikazuje desetine munara.

Ipak, Slavonija (kad sam već uzeo Osijek kao primjer) nije bila toliko dugo pod Turcima. Otprilike od onog de facto pada Ugarske na Mohaču, pa do "rekonkviste" i Marije Terezije i njenih vojvođanskih i slavonskih šorova...

U zemljama Balkana koje su više stoljeća bile pod Osmanlijama došlo je do islamizacije stanovništva, u kojoj mjeri, za svaki pojedini etnos, ovisilo je o puno toga.

Ako se ide porediti Srbiju i Bosnu, mislim da je glavna razlika postojala u odnosima islamiziranih slavenskog jezika i doseljenih Turaka i ostalih. Npr. nakon aneksije Bosne od strane Austrougraske, svo tursko stanovništvo, prvenstveno gradsko, napušta Bosnu, dok muslimani Slaveni ostaju, velikim dijelom uslijed politike tadašnjeg Beča, koji je među ostalim, i uveo termin "Bošnjak".
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by AngraMaina

Što se tiče Jugoslavije, mislim da narodi koji govore srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskim (uključujući i Makedonce) ........
zashto ukljuchujuci Makedonce? eto, samo sam radoznao da chujem tvoje objashnjenje. :P
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa zar ne pomnuh muslimane, Albance koji su živeli severnije, ali su proterani na Kosovo po osamostaljivanju.
Što se tiče samog Beograda, to nisam znao, ali jesam znao za Grke i Cincare, kao vodeće trgovce.

Kulturne razlike među narodima su počele da nastaju još sa širenjem hrišćanstva, odnosno prihvatanjem različitih veroispovesti.
Po dolasku Turske, te ubacivanja i treće veroispovesti, stvari su mogle postati jedino još komplikovanije.

A kako su narodi na ovim područjima pod tuđinskom vlašću imali jedino kulturu, odnosno religiju kao nacionalni identitet, to je kad tad moralo dovesti do otvorenog sukoba.

@Vel Boy
Austrougarska jeste zaostajala u poslednjem veku svoga postojanja, ali je Turska mnogo pre toga postala teško održiva.
Pritom, geografska blizina razvijenom svetu i sličnost kulture ipak su doprineli da se ta područja više razviju.
A ako je "više" i relativno, onda svakako drugačije.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by 2kune

Nisi žensko nego queer pa mogu da ti dadnem rod po izboru :P

E to jeste. I mozes.
Originally posted by 2kune

A što se škole tiče, ona je samo u jugi bila besplatna paaa... :giggle:
Paaa...Sta pisac hoce da kaze? Mislis obzirom da je bila besplatna, bas sam i mogla da se skolujem? E, jebiga.. Gde si bio da kazes mojoj bakuti pa da me zena ne maltretira privatnim groooznim kapitalistickotruloburzoaskim casovima.
I - nije skolovanje u Jugi bilo besplatno. Ja ovako mogu do prekosutra.
A na temu da pises - neces?

@AngraMaina 'Šta misliš zašto u Beogradu nema zgrada starijih od sredine XIX veka (i valjda samo jedna-dve iz XVIII)?'

Ovo ako zanemaris Kalemegdan i Bajrakli dzamiju npr jel? I ima jos - no nije bitno.

On topic - Ideja Jugoslavije nije nastala u petnaestom i sesnaestom veku. Ovo samo malo da pomognem. Te bih zamolila da se drzite teme. Jes zajebana i teska ali je mnogo laksa od tema - rano Hriscanstvo, XV & XVI vek Trust me on this one.
Evo npr: da li iko ovde misli da je jos polovinom 19. veka zaceta ideja jugoslovenstva? Dakle mnogo pre 1/12/1918? Tad su npr hrvatski glumci pomogli stvaranju prvog srpskog pozorista i hrvatski pisci su se izvodili u Beogradu a srpski u Zagrebu.Jugoslovensko društvo Lada je osnovano mnogo pre WWI... i tako to.
Misli li iko?
Korisnikov avatar
By antibiotic
Kako neko ne moze da voli Bosnu ba? :)

Da nije bilo ovog rata Bosna bi bila skoro pa ideal sazivota ljudi razlicitih religija u jednoj zemlji... sto je za vreme Juge to i bila na neki nacin... Koliko se pevalo pesama o Bosni mojoj, a koliko o Hrvatskoj i Srbiji?

Sto se muslimana tice, rekao bih da je islamizacija u Bosni uzela maha jer nisu postojale jake crkvene stukture i jaki uticaji Rima ili Vizantije, Bosna je bila neka vrsta vakuma izmedju dva sveta sto su osmanilije iskoristile u svojoj visevekovnoj politici na balkanu. Kasnije, u 19om veku, kada se budila ideja o nacionalnom po Evropi, cela prica o muslimanima u Bosni je bila romantizovana kao nesto egzoticno - takoreci.
Medjutim, tu nema nista negativnog, stavise, islamizacijom bosanski narod po brdima i planinama je uspeo da sacuva sebe od mesanja sa ostalim etnickim grupama svih boja i nijansi tako da je ostao autentican - onakav kakav je bio jos od srednjeg veka. Te ljude treba drzati u rezervatima.

Sto se Jugoslavije tice, i dalje mislim da je to bila dobra ideja. Bilo je potrebno samo vise dobre volje i razumevanja izmedju ljudi bez obzira na razlike. Razile su nesto pozitivno, a samo ih losi ljudi koriste da bi delili, a ne da bi spajali. No, narodi u Jugi ocigledno nisu bili civilizaciski dovoljno razvijeni i na takvom nivou smesti da bi odoleli najezdi ultranacionalnog kao reakciju na opste nezadovoljstvo politickom i ekonomskom situacijom vec od polovine 70ih godina proslog veka.

Nadajmo se nekom novom Jugoslavijom u skorijoj buducnosti, makar se ona ne zvala tako, makar bila u sklopu EU. Mislim da danas ipak postoji spremnost i dobra volja kod svih naroda za tako nesto. Nazalost, ono sto danas najvise stoji na putu toj ideji je Hrvatska vlast koja nista ne zeli da ima (pogotovu) sa Srbijom sem "dobrosusedskih odnosa" i u tome cak i uspevaju svojom politikom i igorantoscu - sem ako treba da se otvori neka fabrika, zarade pare i iskoristi jeftina radna snaga.
By XanaX
Originally posted by smaug

Misli li iko?
Pomalo, ponetko, ponekad...

Uglavnom, da. Ilirci, i spomenuti Strossmayer, i zagrebačka Akademija znanosti i umjetnosti "Slavorum meridionalium" tj. "Južnih Slavena", pa odatle i kasniji naziv Jugoslavenska tj. JAZU, kojeg je nosila sve do 1991. ako se uzme prekid od sporazuma Cvetković-Maček do oslobođenja Jugoslavije 1945.

1991. zagrebačka JAZU više nije imao smisla...

Koliko je ono trgova u Pragu "glavnom gradu slavenskog sjevera Monarhije" nosilo imena po Strossmayeru?

itd...
Korisnikov avatar
By svejedno

Misli li iko?
Naravno. "Stvari' se ne desavaju same od sebe ,)

Opet, neki bi pomenuli ulazak 'tajnih drustava' u nas region tih godina, pomenuli bi Bec, svastanesto tu...

..

Ja nisam od tih, doduse ,)

Ali stvari se ne desavaju preko noci.
Korisnikov avatar
By 2kune

Paaa...Sta pisac hoce da kaze? Mislis obzirom da je bila besplatna, bas sam i mogla da se skolujem? E, jebiga.. Gde si bio da kazes mojoj bakuti pa da me zena ne maltretira privatnim groooznim kapitalistickotruloburzoaskim casovima.
I - nije skolovanje u Jugi bilo besplatno. Ja ovako mogu do prekosutra.
A na temu da pises - neces?
Pisac hoće da kaže kako je sada običaj plaćati za školovanje. Daklem, ako oćeš da pišem na tu temu, eda bi se ti informirala - plati! :P
Daleko od mene da zamjeram na bilo čijem odgoju dok je pristojan...
I da, školovanje u Jugi jest bilo besplatno. Samo udžbenici i eskurzije nisu bili. Oni su, za razliku od danas, samo bili jeftini.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!