Pa na Kosovu i u Makedoniji ima podjednako mnogo muslimana, Albanaca, koji su ranije živeli čak severnije i od Kosova, ali su u periodu osamostaljivanja Srbije proterani južnije, upravo na Kosovo, koje u datom trenutku nije bilo pod srpskom vlašću.
To je svakako doprinelo ratobornosti tih ljudi, koji s pravom, vek kasnije nisu dozvolili da ponovo budu potisnuti.
Srbija je imala Beograd na Dunavu, dok Bosna nije imala nijedan tako veliki grad i centar svake vrste na granici sa razvijenijim svetom.
Od Crne Gore nikako nije mogla biti otvorenija, koja izlazi oduvek na more.
Ne znam kako i zašto je tačno islamizovana Bosna, to nisam ni rekao, niti me zanima.
Rekao sam samo da je bila duže pod Turskom nego pod Austrougarskom, a da je muslimanska veroispovest dokaz da potonje vlasti nisu uspele da prodru kroz već formirane društvene strukture, te da je taj kratak period potpuno nebitan za njen razvoj.
Uostalom, ja sam Bosnu pomenuo zato što je neko postavio direktno pitanje vezano za nju, u vezi mog prethodnog posta, u kome sam Bosnu uračunao u ostatak teritorija buduće zajedničke države, koje su bile pod Turskom, zbog čega su bile i ostale zaostalije u gotovo svakom smislu u odnosu na područja današnje Slovenije, Hrvatske i Vojvodine, koja su bila pod Austrougarskom.
Smatrajte me kakvim god, samo nemojte pogrešno (srpskim) nacionalistom!