Glasala sam za ne, bar sto se nekog skorijeg vremena tice, pod tim skorijim mislim sve sto mozemo da zamislimo a da lici na nas sadasnji svet.
Nisu samo svestenici razlog mada naravno i oni... ali mnogi ljudi zele da jednostavno prozive svoj zivot bez mnogo naprezanja mozdanih vijuga a dok religije postoje to je sasvim izvodivo. Lako je vaspitavati decu - imaju tamo ne ubij, ljubi bliznjega svoga kao samog sebe itd, upisu ih na veronauku pa neka im tu razjasnjavaju sve... a uglavnom na svako zasto i ima odgovor - tako receno u bibliji i eto... Mada ja mislim da se maloj deci zaista moraju nametnuti neka pravila sad da li crkvena ili neka druga ali mora prvo da se nauci da sacuva sebe i one oko sebe pa u kasnijem dobu neka se upusta u razmisljanja.
Mislim da je mnogo realnije da se religije transformisu iznutra. Pre neki dan Loni i ja gledali Svenku Savic, ona je profesorka na zenskim studijama i pricala je o tome kako treba da se promeni veronauka u skolama. Loni nije odobravao te njene ideje, hteo je da cuje da se ukida veronauka u skolama. Ali mislim da je ova njena opcija mnogo realnija... Nema od ukidanja nista, prema istrazivanjima kod nas je 95% ljudi religiozno a to je ogroman procenat. Ono sto mislim treba raditi je ono sto je ta profesorka predlagala - promeniti sve te knjige prema danasnjem vremenu. Tumacenja mogu biti i ovakva i onakva, nekad su bila takva da su zene bile podredjene a sad je nedopustivo da to deca uce. Te knjige treba promeniti da uce o jednakosti ljudi, pa neka idu na veronauku koliko hoce... Vec sam na drugom topicu napisala kako veroucitelj u skoli u mom kraju uci decu da u brak mogu da stupe muskarac i zena, a mogu i dve zene... Lako ce posle da se ubace i dva muskarca

ali zamislite niz generacija dece koja izlaze naucena o jednakosti hetero i lezbejskog braka, mnogo ce se lakse oslobadjati i drugih predrasuda, a ta deca sto idu na veronauku kao izborni predmet su sigurno pretezno deca konzervativaca kojima je stoga oslobadjanje od predrasuda i potrebnije.
Sve u svemu ja mislim da ce crkve nastaviti da postoje ali ce se vremenom transformisati tako da nece odudarati od vremena niti ce ikome puno smetati. Imace svestenice pored svestenika, ucice o jednakosti muskaraca i zena, ubacice se kao dozvoljeni i gay brakovi. Inace koliko ja znam u pravoslavnoj crkvi su tako izmenili stavove o vantelesnoj oplodnji te je to sad saglasno sa crkvenim ucenjima i svestenici podrzavaju parove koji su u vto postupcima... To nekad nije bilo tako, sto znaci da su promene moguce samo zavisi koliko zele da ih izvedu i kada