Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Svet bez religija

da
7
44%
ne
7
44%
možda/ne znam
2
13%
Korisnikov avatar
By Mage
Da li mislite da je moguće da se ljudsko društvo jednoga dana osobodi religija? Ne govorim o veri, mislim da nam je to nekako duboko usađeno u gene, već o organizovanoj religiji kao npr. hrišćanstvo ili islam.

Zašto?
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Ne verujem da je moguće. Ljudima je potrebno institucionalno vođstvo. Neko će reći "pa imaju ljudi državu" I ja ću se složiti sa time, ali religija ujedinjuje na jednom višem nivou. Dok država drži na okupu kroz zakone, religija to čini kroz harizmu. Takođe, dosta je toga nama nepoznato a odgovore tražimo u nekim "alternativnim" izvorima. Na ovo bih nadovezao i pitanje obrazovanja.. Najveći procenat vernika je neobrazovan, ali ima i obrazovanih.. Dakle, sa koje god strane pristupimo, uvek će je biti.. Možda će evoluirati (mislim... papa oprostio Bitlsima, šta više reći..?!), ali smatram da neće nestati...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Institucionalizovana religija je isključivo zasnovana na kapitalizmu.
Tako da verujem da čim društvo preraste kapitalizam da će prerasti i religije.
Te da će tada ostati čista učenja koje niko neće imati potrebu da tumači i koristi za svoje sebične ciljeve.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Originally posted by Morgan Le Faye

Srednji vek je bio kapitalistički? Ili recimo 18. vek? Ne bih rekao.. Kao što je Mage rekao u uvodnom postu, ljudima je usađeno da veruju.. to je izvor snage koju religije crpe...
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by just_me
Originally posted by Morgan Le Faye

Srednji vek je bio kapitalistički? Ili recimo 18. vek? Ne bih rekao.. Kao što je Mage rekao u uvodnom postu, ljudima je usađeno da veruju.. to je izvor snage koju religije crpe...
Pretpostavljam da je mislio na "klasna društvena uređenja", zasnovana na eksploataciji "potlačene klase" (dakle onih koji nemaju) od strane "vladajuće klase" (dakle onih koji imaju). U takva društvena uređenja, prema Marksu & co, pored kapitalizma spadaju i feudalizam (srednji vek sve do 18. veka, odnosno francuske revolucije) i robovlasništvo (antička Grčka i Rim etc)...
Korisnikov avatar
By mrgud
nece da moze Mage :)
bilo bi lepo da moze, ali nece da moze :)
nece ljudi da ukljuce glavu, a svestenstvo (koje god hoces religije, od pamtiveka na ovamo) nije ludo da kaze ''bog/bogovi su u tebi i nisu ti potrebni posrednici'', jer bi time iseklo sebi granu na kojoj sedi.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Ali i po toj teoriji, "kapitalizam" postoji od onog momenta kada se uvodi privatna svojina. Onog momenta kada je čovek prisvojio za sebe neko dobro, postala je podela na staleže etc... a po meni, nema šanse da se takva podela sada ukine.. Svojine će uvek biti, kao i onih koji će imati potrebu da je kontrolišu.. Marksova teorija je zaživela bila na delu i podbacila je. A posle njega nam ostala ista priča.. Menjaju se sistemi, ali svojina i eksploatacija ostaju..
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by just_me

Ali i po toj teoriji, "kapitalizam" postoji od onog momenta kada se uvodi privatna svojina. Onog momenta kada je čovek prisvojio za sebe neko dobro, postala je podela na staleže etc... a po meni, nema šanse da se takva podela sada ukine.. Svojine će uvek biti, kao i onih koji će imati potrebu da je kontrolišu.. Marksova teorija je zaživela bila na delu i podbacila je. A posle njega nam ostala ista priča.. Menjaju se sistemi, ali svojina i eksploatacija ostaju..
:misli:
Korisnikov avatar
By Dina
Glasala sam za ne, bar sto se nekog skorijeg vremena tice, pod tim skorijim mislim sve sto mozemo da zamislimo a da lici na nas sadasnji svet.

Nisu samo svestenici razlog mada naravno i oni... ali mnogi ljudi zele da jednostavno prozive svoj zivot bez mnogo naprezanja mozdanih vijuga a dok religije postoje to je sasvim izvodivo. Lako je vaspitavati decu - imaju tamo ne ubij, ljubi bliznjega svoga kao samog sebe itd, upisu ih na veronauku pa neka im tu razjasnjavaju sve... a uglavnom na svako zasto i ima odgovor - tako receno u bibliji i eto... Mada ja mislim da se maloj deci zaista moraju nametnuti neka pravila sad da li crkvena ili neka druga ali mora prvo da se nauci da sacuva sebe i one oko sebe pa u kasnijem dobu neka se upusta u razmisljanja.

Mislim da je mnogo realnije da se religije transformisu iznutra. Pre neki dan Loni i ja gledali Svenku Savic, ona je profesorka na zenskim studijama i pricala je o tome kako treba da se promeni veronauka u skolama. Loni nije odobravao te njene ideje, hteo je da cuje da se ukida veronauka u skolama. Ali mislim da je ova njena opcija mnogo realnija... Nema od ukidanja nista, prema istrazivanjima kod nas je 95% ljudi religiozno a to je ogroman procenat. Ono sto mislim treba raditi je ono sto je ta profesorka predlagala - promeniti sve te knjige prema danasnjem vremenu. Tumacenja mogu biti i ovakva i onakva, nekad su bila takva da su zene bile podredjene a sad je nedopustivo da to deca uce. Te knjige treba promeniti da uce o jednakosti ljudi, pa neka idu na veronauku koliko hoce... Vec sam na drugom topicu napisala kako veroucitelj u skoli u mom kraju uci decu da u brak mogu da stupe muskarac i zena, a mogu i dve zene... Lako ce posle da se ubace i dva muskarca :giggle: ali zamislite niz generacija dece koja izlaze naucena o jednakosti hetero i lezbejskog braka, mnogo ce se lakse oslobadjati i drugih predrasuda, a ta deca sto idu na veronauku kao izborni predmet su sigurno pretezno deca konzervativaca kojima je stoga oslobadjanje od predrasuda i potrebnije.

Sve u svemu ja mislim da ce crkve nastaviti da postoje ali ce se vremenom transformisati tako da nece odudarati od vremena niti ce ikome puno smetati. Imace svestenice pored svestenika, ucice o jednakosti muskaraca i zena, ubacice se kao dozvoljeni i gay brakovi. Inace koliko ja znam u pravoslavnoj crkvi su tako izmenili stavove o vantelesnoj oplodnji te je to sad saglasno sa crkvenim ucenjima i svestenici podrzavaju parove koji su u vto postupcima... To nekad nije bilo tako, sto znaci da su promene moguce samo zavisi koliko zele da ih izvedu i kada ;)
Korisnikov avatar
By Mage
Evo da i ja odgovorim na svoje pitanje: Slažem se sa Dinom da će religije biti prisutne u skorijoj budućnosti (ona koja liči na sadšnju), ali će se sigurno menjati. Neke naučne činjenice će ih naterati ako ništa drugo. Možda će jednoga dana ljudi evoluirati i mentalno se razviti dovoljno da skontaju da im religija ne treba, ali globalno gledano to nikako neće biti u skorije vreme.

Zaista bi voleo da vidim kako se svet oslobađa religioznih dogmi, ali mislim da to niko od nas neće doživeti.

Vera sa druge strane, kao što sam rekao u uvodnom postu, je nešto sasvim drugo: Mislim da će to uvek biti prisutno, ma u kom obliku. Univerzum verovatno nikada neće biti sasvim istražen niti priroda objašnjenja tako da će mesta za nadu i veru uvek biti ;) Što je i dobro jer verujem da nijedno inteligentno i emotivno biće ne može da postoji bez toga.
Korisnikov avatar
By tintily
Od kad postoji kao vrsta cocek je imao potrebu, sve veca radoznalost usled evolucije i otkrivanja novog, da sebi i drugima objasni stvari i pojave koje ga okruzuju, otuda i pojava verovanja u ovo ili ono i samih religija koje su se kroz istoriju manje ili vise menjale. I mislim da ce postojati dok postoji i ljudi kojima je potrebno da se drze necega. Znaci dok postoje ljudi.
Korisnikov avatar
By Mars
Kad samo pomislim na tavanicu Sistinske kapele ili pogled na Rim u suton sa kupole Sv. Petra...ili osećaj u Plavoj dzamiji ili Luksoru ili Karnaku...ceo Jerusalim, Petru kad onako pukne pred tobom po izlasku iz klanca... Partenon, Delfe...da Vinciev "Annunciation" (u stvari ceo Uffizi), Academiu, Davida....

Svet bez svega toga bi za mene bio jedan ogroman shopping mall ili holiday resorts, tematski blago različiti (negde Rodin a negde Henry Moore, negde Žirafe u plamenu a negde Gospođice iz Avinjona, negde Petronas Towers a negde Burj al Arab itd...) - ali svi podjednako sterilni.

Ne znam kako će da bude na dalje, za sada sam srećan što je ovako. Minus žrtvovanje devica u antici, minus proganjani prvi hrišćani, minus spaljeni Giordano Bruno...minus položaj žena i odnos prema seksualnim manjinama u Islamu, minus...ad infinitum...ali to stvarno nema veze sa mnom...Živim u civilnom društvu. A-men.

:B
By Sixto
Originally posted by Mars

Kad samo pomislim na tavanicu Sistinske kapele ili pogled na Rim u suton sa kupole Sv. Petra...ili osećaj u Plavoj dzamiji ili Luksoru ili Karnaku...ceo Jerusalim, Petru kad onako pukne pred tobom po izlasku iz klanca... Partenon, Delfe...da Vinciev "Annunciation" (u stvari ceo Uffizi), Academiu, Davida....

Svet bez svega toga bi za mene bio jedan ogroman shopping mall ili holiday resorts, tematski blago različiti (negde Rodin a negde Henry Moore, negde Žirafe u plamenu a negde Gospođice iz Avinjona, negde Petronas Towers a negde Burj al Arab itd...) - ali svi podjednako sterilni.
....

Ljubi te tvoj Sixto :mazi:
Korisnikov avatar
By Mars
Htedoh ja da kažem da znam nekog...tamo...i kako se oseća kada uvek kroči, stane...ispred tog Luksora, Karnaka...i kako im se često vraća...

Al previše bi lično bilo, nije za ovde.

wb.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ljudi su preglupi da bi mogli živjeti bez institucija. Pogotovo bez institucija koje im govore da će jednom biti bolje iz najglupljih i najnevjerojatnijih razloga. Jedina institucija koja može zamjeniti crkvu (ne samo u kršćanskom značenju) jest javna lutrija.
Korisnikov avatar
By Mage
@Marse ja ne vidim kakve veze ima umetnost i arhitektura sa religijom. Mislim čak da većina umetnika i arhitekti uopšte nije bila religiozna (možda grešim...). Mislim da umetnička dela nastaju inspiracijom koja nije ograničena samo na religiju ;)
Korisnikov avatar
By Mars
Neka umetnost. Neka arhitektura. Neka književnost.

Ja i nisam rekao da je drugačije, da je ograničena. Daleko od toga.

Pomenuo sam samo ona koja jesu inspirisana religijom, ili stvarana u njeno ime.
Korisnikov avatar
By Mage
Da, ali si rekao i da bi bez religije umetnost bila sterilna, u čemu se ne slažem sa tobom. Bila bi drugačija verovatno, ali sigurno prelepa na svoj način. Kada malo bolje razmisliš, umetnost je inspirisana lepotom, sve te građevine suštinski i nemaju veze sa religijom, već lepotom koju je umetnik zamislio u svom umu i preneo u stvarnost ;)

Možda na zidovima crkava ne bi bili religijski motivi (sveci i ostali...), ali to ne znači da bi te građevine izgubile išta u svojoj lepoti ;)
Korisnikov avatar
By Mars
Uz svu rastegljivost pojma lepote, oka posmatrača itd...pitanje: da li ti je lepše mesto gde večno počivaju Shah Jahan i Mumtaz Mahal - ili Lenjin? Inspiracija za prvo: religija, inspiracija za drugo: društveno uređenje.

Ja mogu da posmatram recimo pagodu Shwedagon sa stanovišta dimenzija, statike, količine utrošenog zlata...i na kraju estetski - ali ne mogu da prenebregnem činjenicu da je podignuta u slavu Bude (i da su u temeljima vlasi njegove kose).

Meni je to neponovljivo, jedinstveno, razlika koja mi je potrebna i u kojoj uživam, kad pomislim na globus i gde se šta na njemu nalazi - a uzrokovano postojanjem različitih religija.

Vidi sliku.

Slika

Ja je mnogo volim. I varijacije na nju. I ceo umetnikov opus.

I ona svašta nešto lepo izaziva u meni.

Ali realno ona je globalizacija. Coca Cola u odnosu na Leonardove "Blagovesti"...

A ja volim i trebaju mi i CC i vince od 95+ poena.

:)
By polarlicht4.1
Originally posted by Mars

Ja mogu da posmatram recimo pagodu Shwedagon sa stanovišta dimenzija, statike, količine utrošenog zlata...i na kraju estetski - ali ne mogu da prenebregnem činjenicu da je podignuta u slavu Bude (i da su u temeljima vlasi njegove kose).
Ako ćeš da se baviš estetikom, moraćeš da prenebegneš činjenicu da je podignuta u slavu Bude. ;)
Korisnikov avatar
By Mage
U poslednje vreme nešto razmišljam da li je uopšte moguće imati veru bez religije koja će joj dati oblik... Kada kažeš da veruješ, moraš verovati u NEŠTO. Da li je to u šta veruješ već religija na neki način? :misli:

Možda je religija koju sam izmisliš najbliža istinskoj veri?

Ako je vera preteča religiji, onda sumnjam da će svet ikada biti bez nje (osim ako se ljudska rasa ne promeni u srži). Religije će se onda menjati i smenjivati, ali će uvek biti tu...
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam vec pisala da sam kao tinejdzerka imala moju Boginju, mladu sa dugom crvenom kovrdzavom kosom, bila mi je pribliznija nego tamo neki sedi deda, sem toga trebalo je da me podrzi u tinejdzerskim ludostima a ne da me kritikuje... :giggle:

Meni se cini da su vesticarstvo i paganizam npr mnogo blizi ljudskoj prirodi :D Ili sam ja mozda bliza tome pa mi se zato tako cini ;) Ali nekako su mi razigraniji dok se hriscanstvo sve zasniva na nekom suzdrzavanju i mucenistvu za koje onda sledi nagrada na onom svetu.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Mage

U poslednje vreme nešto razmišljam da li je uopšte moguće imati veru bez religije koja će joj dati oblik... Kada kažeš da veruješ, moraš verovati u NEŠTO. Da li je to u šta veruješ već religija na neki način? :misli:
pa, ne bih se sad slozila s tim izjednacavanjem vere i religije... religija podrazumeva neko ustrojstvo, vera koja je organizovana oko odredjenih dogmi ili pravila, i slicno

ali covek moze da izvuce iz svake postojece religije po neki delic koji mu/joj odgovara i mozda jos i nesto sopstveno izmisli i da to bude njegova/njena vera/verovanje/uverenje/kako god to nazvali.... no, to ne mozemo nazvati nekom novom religijom, osim ako taj covek ne krene da propoveda svoju veru, da skuplja sledbenike i druge propovednike, proglasi se prorokom ili krene da zapisuje bozanske poruke i slicno :giggle: - e onda to vec mozemo nazvati religijom

sto se mene tice, nemam nista protiv ljudi koji slede neku postojecu religiju, bilo da je to hriscanstvo, islam, judaizam, itd... samo trazim da tu svoju veru ne namecu drugima, jer je vera licna stvar svakog pojedinca.... nazalost, vecini ljudi religija biva nametnuta (od strane roditelja uglavnom) i pre nego sto stignu da razmisle o tome sta bi oni sami zeleli
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre

Možda je religija koju sam izmisliš najbliža istinskoj veri?

Ako je vera preteča religiji, onda sumnjam da će svet ikada biti bez nje (osim ako se ljudska rasa ne promeni u srži). Religije će se onda menjati i smenjivati, ali će uvek biti tu...
Vera je nezavisna od religije. Ona je nešto što je iznad. Vera ne uključuje i ne zahteva religiju, ali religija zahteva postojanje vere. Preteča religiji je mit kao oblik mišljenja i verovanja. Dakle, i u mitu postoji vera i može se ona iskoristiti kao zajednička nit koja vezuje religiju i mit...
Korisnikov avatar
By 2kune
aman ljudi božji! vratimo se u šamanizam i sve smo riješili... :maljkovic:
Korisnikov avatar
By Mage
@Dina: I ja sam imao svoju religiju jedno vreme :D (mada nije bila crvenokosa boginja lol)

@just_me: Da, slažem se sa tobom da je vera iznad religije. Samo sam razmišljao da li vera može kao takva (nedefinisana) na opstane ili se vremenom oblikuje u neku specifičnu religiju? :misli:

Očigledno je da čovek ima potrebu da u nešto veruje, ja se samo pitam gde je granica kada ta vera prelazi u religiju? Mada mislim da mi je nsBeckie već odgovorila ;)
Korisnikov avatar
By blenta

Evo da i ja odgovorim na svoje pitanje: Slažem se sa Dinom da će religije biti prisutne u skorijoj budućnosti (ona koja liči na sadšnju), ali će se sigurno menjati. Neke naučne činjenice će ih naterati ako ništa drugo.
jes' ti malo zekis s nama?

neko koji ima maniju gonjenja i uveren je da ga stalno posmatra entitet koji zivi na nebu a stvorio ga je zarad sopstvene dokolice, prati i ocenjuje sve njegove akcije, i ako pogresi poslace ga na mesto gde ce goreti do kraja vecnosti... ali ga voli....... mislis takav ce da promeni pricu ili je uopste sposoban za drugi pristup posto neki naucnik nesto revolucionarno objavi?!?
ne! dok se ne pojavi naucnik koji ce da objavi postojanje svevideceg oka na mesecu briga ce ga biti za nauku, ili vec nesto sto je u korist dogme kojima je indoktriniran.

ja sam nekako ambivalentan po tom pitanju. neke stvari koji postoje samo zarad postojanja religije nikako ne biz zeleo da nestanu tipa izuzetne gradjevine, umetnost itd.
A opet sa druge strane izuzetno religiozne ljude smatram otvoreno neinteligentnim i izbegavam diskusiju po sistemu " kad je neko budala, ne mozes mu ni to objasniti"
By Guion Nerville
Originally posted by blenta

A opet sa druge strane izuzetno religiozne ljude smatram otvoreno neinteligentnim i izbegavam diskusiju po sistemu " kad je neko budala, ne mozes mu ni to objasniti"
"Gravity explains the motions of the planets, but it cannot explain who set the planets in motion. God governs all things and knows all that is or can be done."

Sir Isaac Newton

Mislim da ima ljudi koji su skloniji religiji vise, neki manje...

Ocito je to oduvek postojalo, druga stvar je koliko je neka konkretna religija "odrziva" u trenutnom obliku, koliko suprotstavljena stvarnosti ili humanosti... verujem da ce se menjati i da treba.

How can cosmic religious feeling be communicated from one person to another, if it can give rise to no definite notion of a God and no theology? In my view, it is the most important function of art and science to awaken this feeling and keep it alive in those who are receptive to it.

Albert Einstein

http://www.bibliolibertaire.org/Textes/ ... nstein.doc
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!