Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Winter

Ok, kako su identitet jednog pedera i jedne transrodne osobe isti ili slični i gde je tu spona.......

Oh, a zbog čega bi trebali biti isti ili slični? Spona je u zajedničkoj problematici... :roll:
By Ulix
Originally posted by Mage
Originally posted by Morgan Le Faye

Mene čudi slično pitanje na istu temu.
Transrodnost je izbačeno iz spiska oboljenja, a ipak su potrebni medikamenti i operacija. Koja kod osoba koje su GLB nije potrebna. To mi je bez ikakvog smisla. A koliko znam transrodne osobe žele da žive normalan život, da se potpuno asimiliraju u mainstream društvo. Čini ih srećnim kada završe tranziciju i kada ni doktori nisu u stanju da "provale" da su ikada bili suprotnog pola. Što je legitiman način da se provede život jer ih to čini srećnim.
Da vidiš i mene čudi to što su transseksualnost skinuli sa liste bolesti. Kada sam čitao neke teme na forumu stekao sam utisak da većina trans ljudi smatra da ima teški TELESNI poremećaj tj. da im telo ne odgovara mozgu. Zato i idu na operacije i uzimaju hormone jer pokušavaju da to disfunkcionalno stanje dovedu kolko tolko u "normalu" odn. da svoje telo prilagode svom mozgu.
Mislim da je skinuta samo sa liste psihijatrijskih poremećaja.
Korisnikov avatar
By Hys.
Kao sto kolezbinica rece :sesir:

Originally posted by Andjelika

Transeksualnost nije izbacena iz liste bolesti, vec je izbacena iz liste psihickih bolesti,
i prebacena u fizicke... jer se, defakto radi od fizickom deformitetu...

By Ulix
Izvinjavam se što dupliram informacije, nisam bio stigao do te strane kad sam napisao odgovor. :lood:
Korisnikov avatar
By Hys.
Nikad zgoreg duplirati informisane informacije, sou tu spik :)
By Ulix
Elem, evo malog doprinosa temi:

For example, some argue that transgender and transsexual causes are not the same as that of lesbian, gay, and bisexual (LGB) people. This argument centers on the idea that transgender and transsexuality have to do with gender identity or a person's understanding of being male or female irrespective of their sexual orientation.
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT#Criticism

Usput budi rečeno, meni se ovakva kritika čini vrlo glupom, jer pojednostavljuje seksualnu orijentaciju. Meni se čini da su pitanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije mnogo povezanija nego što dotični smatraju. Kada je gej aktivizam započinjao u Nemačkoj, početkom XX veka, aktivisti su isticali, na primer, kako homoseksualci sačinjavaju "treći pol".
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Originally posted by Ulix

Usput budi rečeno, meni se ovakva kritika čini vrlo glupom, jer pojednostavljuje seksualnu orijentaciju. Meni se čini da su pitanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije mnogo povezanija nego što dotični smatraju.
Apsolutno!
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Winter
zato sam i zamolila da se niko ne uvredi....ali ocito su se uvredili upravo oni koji se gle cuda, uvrede na svaki post koji ja napisem...... :roll:
Ja se uopće ne vrijeđam, ni iz džepa ni u džep. Smeta me kad me po inerciji stavljaju u istu grupu sa koljačima, fašistima i tako nekim izopačenim ljudima, međutim, nemam ništa protiv da sam rame uz rame sa transrodnim osobama, čak dapače. -obzirom kroz kakve sve vrste diskriminacija prolaze mi ih ne trebamo odguravati od sebe, nego ih trebamo još više prigrliti.
Korisnikov avatar
By Mage
OK, sad mi je jasno ;)

ps: tema uopšte nije loša, eto svašta sam saznao :)
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
E da...

ima tu jos detalja o povezanosti...

na primer neke osobe budu T neko vreme pa postanu samo G ili L,
isto tako neke osobe budu L pa preko T dodju do S

T moze biti nacin zivljenja, ali moze biti samo usputna faza do identnita
koji jeste u biti te osobe....

Ima tu svakakvhih kombinacija...

Na primer od recimo S i G preko T do L

Sva ta slovca su vise povezana nego sto moze neko da zamisli...

:kiss:
Korisnikov avatar
By Srklet

Sa druge strane, homoseksualnost nema veze sa ličnim identitetom i predstavlja jednostavno seksualnu preferencu.
homoseksualnost nema veze sa ličnim identitetom?
By Ulix
Originally posted by Popeye

Sa druge strane, homoseksualnost nema veze sa ličnim identitetom i predstavlja jednostavno seksualnu preferencu.
Ju! :drama:

Jedva čekam da čujem objašnjenje za ovo. Osećam da će biti dobro. :hyper:
Korisnikov avatar
By Mariška

Ispravka, rodnim identitetom ;)
A kako to? :kesa:
Ulix, stvarno, kakve veze ima homoseksualnost sa rodnim identitetom?

Homoseksualnost je valjda stvar seksualne orijentacije, a ne rodnog identiteta?

Ili možda misliš na onu priču od pre 100 godina, o homoseksualcima kao o "trećem polu"?

:blenta:
By Ulix
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako

Ispravka, rodnim identitetom ;)
A kako to? :kesa:

Ili možda misliš na onu priču od pre 100 godina, o homoseksualcima kao o "trećem polu"?

Tu priču sam naveo kao primer da se to ne povezuje od juče, bio je to prvi primer kog sam se setio jer sam čitao nešto o Hiršfildu pre par dana.

Da li ti zaista veruješ da postoje različiti identiteti unutar tvoje ličnosti koji se ne preklapaju i nemaju veze jedan sa drugim? Da li ti možeš biti lezbejka, ako sebe prethodno ne doživljavaš kao ženu? Mogu li ja sebe doživljavati i kao gej muškarca, a da se rodno identifikujem kao žena? Meni se čini da ne, jer je naprosto seksualna orijentacija nešto što se oslanja na rodni identitet.

Sećam se i da sam čitao jedno istraživanje koje su tokom osamdesetih sproveli američki psihijatri. Poredili su dečake koji su pokazivali određen stepen rodne disforije (tj. da kažemo da se nisu konformirali rodnim ulogama u potpunosti) i njihove vršnjake koji nisu odstupali od proseka (norme). Pratili su ih godinama i ustanovili su da je dve trećine ovih iz prve grupe su posle određenog broja godina počelo da se identifikuje kao gej ili biseksualno, dok od njih pedesetak u kontrolnoj grupi niko nije bio gej ili bi. Naravno, ovo istraživanje ne govori ništa o prirodi povezanosti seksualnosti i rodnog identiteta, ali uspostavlja statističku povezanost.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako

Tu priču sam naveo kao primer da se to ne povezuje od juče, bio je to prvi primer kog sam se setio jer sam čitao nešto o Hiršfildu pre par dana.

Da li ti zaista veruješ da postoje različiti identiteti unutar tvoje ličnosti koji se ne preklapaju i nemaju veze jedan sa drugim? Da li ti možeš biti lezbejka, ako sebe prethodno ne doživljavaš kao ženu? Mogu li ja sebe doživljavati i kao gej muškarca, a da se rodno identifikujem kao žena? Meni se čini da ne, jer je naprosto seksualna orijentacija nešto što se oslanja na rodni identitet.
Da li ti možeš biti osoba sa homoseksualnom polnom orijentacijom, ako sebe prethodno ne doživljavaš kao ženu?

Mogu li ja sebe doživljavati i kao osobu sa homoseksualnom polnom orijentacijom, a da se rodno identifikujem kao žena?

NB: Ja nisam govorio ni o lezbejkama, ni o gej muškarcima, već samo o homoseksualnosti kao o polnoj orijentaciji. Dakle uopšteno. Jasno je da to na koji će se specifičan način homoseksualna polna orijentacija osobe manifestovati zavisi od rodnog identiteta te osobe, ali sama činjenica da je osoba homoseksualna (ili heteroseksualna, biseksualna, aseksualna itd.) ne zavisi od rodnog identiteta te osobe.

Sećam se i da sam čitao jedno istraživanje koje su tokom osamdesetih sproveli američki psihijatri. Poredili su dečake koji su pokazivali određen stepen rodne disforije (tj. da kažemo da se nisu konformirali rodnim ulogama u potpunosti) i njihove vršnjake koji nisu odstupali od proseka (norme). Pratili su ih godinama i ustanovili su da je dve trećine ovih iz prve grupe su posle određenog broja godina počelo da se identifikuje kao gej ili biseksualno, dok od njih pedesetak u kontrolnoj grupi niko nije bio gej ili bi. Naravno, ovo istraživanje ne govori ništa o prirodi povezanosti seksualnosti i rodnog identiteta, ali uspostavlja statističku povezanost.
A ja baš mislio da su gej muškarci najmuževniji:

"svi oni muškarci koji su odsečak od onoga zajedničkoga roda, koji se nazivao muškoženski, vole žene, i većina preljubnika postala je od toga roda, a opet sve žene koje vole muškarce i one koje su preljubnice, postale su takođe od toga roda. A one žene koje su odsečak od žene ne mare mnogo za muškarce, nego više naginju ka ženama, i od toga roda postaju heteristrije. A svi oni koji su polovina od muškarca, vole muškarce; i dok su još dečaci, oni, kao male polovine od muškoga, ljube muškarce i nalaze zadovoljstvo u tome da leže sa odraslim muškarcima i da ih grle; i ovo su najbolji među dečacima i mladićima, jer su od prirode najmuževniji."

(Platon: "Gozba", četvrta beseda - Aristofan)
Korisnikov avatar
By nsBeckie
odosmo mi u Anticku Grcku.....

tad jos nije bilo LGBTTIQ skracenice.... :zvizdi:

a mislim da je pocetno pitanje bilo zasto smo svi tako zajedno - na gomili :giggle: - umesto da su LGB posebno a TTI posebno.... i mislim da je vec odgovoreno na to pitanje od strane vise forumasa... mozda da se otvori neka posebna filozofska tema u kojoj cemo da filozofiramo sta je starije koka ili jaje.... ili ako se drvo srusi u sumi a niko to ne vidi i ne cuje, da li se zaista srusilo? posto mi se cini da je to u istom rangu sa ovom raspravom koliko rodni identitet i seksualna orijentacija zavise/ne zavise jedno od drugog..... :D
Korisnikov avatar
By Srklet
ja kao pederski esencijalist vjerujem da je seksualna orijentacija, kao bioloska zadatost, prethodnica rodnom identitetu, kao drustvenom konstruktu. dakle, rodis se kao homoseksualac, a muskarac mozes (i ne moras :D ) postati. :D
Korisnikov avatar
By nsBeckie
@popeye -- hm... ako se rodis kao homoseksualac znaci rodis se kao osoba koju privlace osobe istog pola... dakle ako si muskarac privlacice te muskarci.... ali ako se ispostavi da tvoj rod nije muski (nego zenski) a privlace te muskarci, zar nisi onda hetero?..... (ako uzmemo da se rod kasnije definise, kao drustveni konstrukt, posle seksualne orijentacije)... da li to onda znaci da si promenio seksualnu orijentaciju?

edit: hocu da kazem, ne mozes biti istopolne seksualne orijentacije ako ti i osobe koje te privlace nisu istog pola i roda.... zar ne?
Korisnikov avatar
By Srklet
znam. :D nema smisla. :D

odnosno, implicira se sljedece: ne mozes biti gay ako nisi musko. :drama:
Korisnikov avatar
By Mariška

odnosno, implicira se sljedece: ne mozes biti gay ako nisi musko. :drama:
Winterka se izgleda osetila pogođenom...

Kako to ona ne može da bude gay...

A ja mislim da može, ako joj je samo polni identitet ženski, ali zato rodni muški. :eureka:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
pa da, tu dolazimo do znacajne uloge rodnog identiteta u tome kako odredjujemo seksualnu orijentaciju - ako je winter rodno muskarac, onda itekako moze biti gej :)
Korisnikov avatar
By Mage
Ulixe, u pravu si kada kažeš da se seksualna orijentacija nasljanja na rodni identitet, ali su te dve stvari i dalje suštinski drugačije. Kontam ja šta ti hoćeš da kažeš: da li je npr. osoba koja je rođena kao muškarac, rodno se identifikuje sa ženama, a privlače je seksualno žene lezbejka ili str8?

Baš sam čitao ovde na forumu da se u svetu predlaže nova klasifikacija seksualne orijentacije na androfilno, ginofilno i amfifilno (ne znam da li sam dobro potrefio nazive, ali kontaš suštinu). Tako će se izbeći brka koja nastaje pri definisanju seksualne orijentacije nekih transrodnih i interseksualnih osoba. Po toj klasifikaciji, seksualna orijentacija ne zavisi od pola ili roda ;)
By Ulix

Ulixe, u pravu si kada kažeš da se seksualna orijentacija nasljanja na rodni identitet, ali su te dve stvari i dalje suštinski drugačije.
Nisam ni rekao da su suštinski iste, samo sam se sablaznio nad tvojom nepromišljenom tvrdnjom da su to dve stvari koje nemaju veze jedna s drugom. :) :mazi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!