Originally posted by Ulix
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako
Ulix, stvarno, kakve veze ima homoseksualnost sa rodnim identitetom?
Homoseksualnost je valjda stvar seksualne orijentacije, a ne rodnog identiteta?
Ili možda misliš na onu priču od pre 100 godina, o homoseksualcima kao o "trećem polu"?
Tu priču sam naveo kao primer da se to ne povezuje od juče, bio je to prvi primer kog sam se setio jer sam čitao nešto o Hiršfildu pre par dana.
Da li ti zaista veruješ da postoje različiti identiteti unutar tvoje ličnosti koji se ne preklapaju i nemaju veze jedan sa drugim? Da li ti možeš biti lezbejka, ako sebe prethodno ne doživljavaš kao ženu? Mogu li ja sebe doživljavati i kao gej muškarca, a da se rodno identifikujem kao žena? Meni se čini da ne, jer je naprosto seksualna orijentacija nešto što se oslanja na rodni identitet.
Da li ti možeš biti osoba sa homoseksualnom polnom orijentacijom, ako sebe prethodno ne doživljavaš kao ženu?
Mogu li ja sebe doživljavati i kao osobu sa homoseksualnom polnom orijentacijom, a da se rodno identifikujem kao žena?
NB: Ja nisam govorio ni o lezbejkama, ni o gej muškarcima, već samo o homoseksualnosti kao o polnoj orijentaciji. Dakle uopšteno. Jasno je da to na koji će se specifičan način homoseksualna polna orijentacija osobe manifestovati zavisi od rodnog identiteta te osobe, ali sama činjenica da je osoba homoseksualna (ili heteroseksualna, biseksualna, aseksualna itd.) ne zavisi od rodnog identiteta te osobe.
Sećam se i da sam čitao jedno istraživanje koje su tokom osamdesetih sproveli američki psihijatri. Poredili su dečake koji su pokazivali određen stepen rodne disforije (tj. da kažemo da se nisu konformirali rodnim ulogama u potpunosti) i njihove vršnjake koji nisu odstupali od proseka (norme). Pratili su ih godinama i ustanovili su da je dve trećine ovih iz prve grupe su posle određenog broja godina počelo da se identifikuje kao gej ili biseksualno, dok od njih pedesetak u kontrolnoj grupi niko nije bio gej ili bi. Naravno, ovo istraživanje ne govori ništa o prirodi povezanosti seksualnosti i rodnog identiteta, ali uspostavlja statističku povezanost.
A ja baš mislio da su gej muškarci najmuževniji:
"svi oni muškarci koji su odsečak od onoga zajedničkoga roda, koji se nazivao muškoženski, vole žene, i većina preljubnika postala je od toga roda, a opet sve žene koje vole muškarce i one koje su preljubnice, postale su takođe od toga roda. A one žene koje su odsečak od žene ne mare mnogo za muškarce, nego više naginju ka ženama, i od toga roda postaju heteristrije. A svi oni koji su polovina od muškarca, vole muškarce; i dok su još dečaci, oni, kao male polovine od muškoga, ljube muškarce i nalaze zadovoljstvo u tome da leže sa odraslim muškarcima i da ih grle; i ovo su najbolji među dečacima i mladićima, jer su od prirode najmuževniji."
(Platon: "Gozba", četvrta beseda - Aristofan)