Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Over the rainbow, Moderators
Originally posted by dukkehjemOnda bi mogao da kažeš i "sad ću da zagriŽem jabuku". xD
Originally posted by deranPA NARAVNO DA NE VIDIŠ (tonom mire karanović
Originally posted by dukkehjemOnda bi mogao da kažeš i "sad ću da zagriŽem jabuku". xD
a ovo za nazale je skroz logično i ne vidim ništa smešno![]()
Originally posted by NescafeAaa vidi ti to
Originally posted by Vetur úlfurNisi prso, sa stanovišta matematičke logike, ali paradoksalno, upravo će ti ta matematička logika pomoći da shvatiš jednu zanimljivu osobinu srpskog jezika.
Originally posted by dukkehjemE evo jedne moje nedoumice. Ovo mi je oduvek bilo nelogicno, jer kad god kazes "ne vidim nista..." to znaci da vidis sve (moja matematicka logika
ne vidim ništa smešno
) i kad god krenem to da kazem ispravim se u "Ne vidim ista ____".
Jesam li prso?![]()
Naime, u većini drugih jezika, kad se prave odrične rečenice, negde pri početku umetne se jedno "ne" i podrazumeva se da ono dejstvuje na celu rečenicu.
Srpski jezik pak ima "distributivnu" negaciju: to "ne" zapravo "ulazi u zagradu" i "množi se" sa svim rečima koje gramatički mogu da prime negaciju, pa ponekad imaš i "višestruke" negacije, ne samo "dvostruke":
ne x (nekad sam nekome nešto rekao) = (ne x nekad) (ne x sam) (ne x nekome) (ne x nešto) (ne x rekao) = nikad nisam nikome ništa rekao
Originally posted by Vetur úlfurBaš tako. Kazao sam gore: "...koje gramatički mogu da prime negaciju." Reč "rekao" gramatički ne može da primi negaciju, pa ostaje invarijantno u odnosu na datu izometrijsku transformaciju
Originally posted by NescafeAaa vidi ti to
Originally posted by Vetur úlfurNisi prso, sa stanovišta matematičke logike, ali paradoksalno, upravo će ti ta matematička logika pomoći da shvatiš jednu zanimljivu osobinu srpskog jezika.
Originally posted by dukkehjemE evo jedne moje nedoumice. Ovo mi je oduvek bilo nelogicno, jer kad god kazes "ne vidim nista..." to znaci da vidis sve (moja matematicka logika
ne vidim ništa smešno
) i kad god krenem to da kazem ispravim se u "Ne vidim ista ____".
Jesam li prso?![]()
Naime, u većini drugih jezika, kad se prave odrične rečenice, negde pri početku umetne se jedno "ne" i podrazumeva se da ono dejstvuje na celu rečenicu.
Srpski jezik pak ima "distributivnu" negaciju: to "ne" zapravo "ulazi u zagradu" i "množi se" sa svim rečima koje gramatički mogu da prime negaciju, pa ponekad imaš i "višestruke" negacije, ne samo "dvostruke":
ne x (nekad sam nekome nešto rekao) = (ne x nekad) (ne x sam) (ne x nekome) (ne x nešto) (ne x rekao) = nikad nisam nikome ništa rekao
![]()
Samo jedno mi nije jasno, "ne" uz "rekao" ti je nestalo, mada rekao je rec koja sama po sebi nema tu vrstu negacije, je li tako?
U svakom slucaju, skapirao sam sta hoces da kazesHvala
![]()
Originally posted by MarsPa da... mislim, ako pogledas kako se prezent gradi, a ako je infinitiv KAZATI, a menja se Kazhem, Kazhesh, Kazhe... ocigledno da ima. Mislim, mozda ja gresim, ali sumnjam.
Gle. I naš jezik ima nepravilne glagole?!
Originally posted by Nescafe
Taman posla da su to nepravilni glagoli. U srpskom postoji osam različitih grupa konjugacije, i neki glagoli imaju sufikse gde ima jotovanja, a drugi imaju sufikse gde ih nema - a razlikuju se i sami vokali u sufiksima: spavAti - spavAm, ali stavLJAti - stavLJAm (nema jotovanja - ima jotovanja).
Nepravilni su glagoli "moći", "hteti" i "biti", jer im se konjugacije ne uklapaju ni u jednu od grupa pravilnih glagola (mogu, hoću, budem). Defektni su glagoli "jesam", "nemoj" i "hajde", čije su konjugacije krnje (neka vremena i/ili načini ne postoje).
Originally posted by dukkehjemUvek kažem 'odgriZen' jer mi je Ž pregrubo u datoj situaciji. Sad će još ispasti da sam u pravu
rekoh, nisam siguran...
ali ovo ipak znaci da je opravdano reci odgriZen i kaZHem?
Svakako - ne da je opravdano, nego je i jedino pravilno.![]()
rekoh, nisam siguran...
ali ovo ipak znaci da je opravdano reci odgriZen i kaZHem?
Originally posted by NescafeNe bih da teram mak na konac, ali moram.
Taman posla da su to nepravilni glagoli. U srpskom postoji osam različitih grupa konjugacije, i neki glagoli imaju sufikse gde ima jotovanja, a drugi imaju sufikse gde ih nema - a razlikuju se i sami vokali u sufiksima: spavAti - spavAm, ali stavLJAti - stavLJAm (nema jotovanja - ima jotovanja).
Nepravilni su glagoli "moći", "hteti" i "biti", jer im se konjugacije ne uklapaju ni u jednu od grupa pravilnih glagola (mogu, hoću, budem). Defektni su glagoli "jesam", "nemoj" i "hajde", čije su konjugacije krnje (neka vremena i/ili načini ne postoje).
Originally posted by dukkehjemPrimer "kažem" spada u sasvim drugu morfološku kategoriju i tiče se načina izvođenja prezentske osnove iz glagolske. U ovom slučaju radi se o jota-prezentu (postoji i u drugim indoevropskim jezicima): glagolska osnova каз-, infinitiv каз-а-ти, prezentska osnova каз-ј-е-ш > казјеш > кажеш. Ali glagol je pravilan.
Pa da... mislim, ako pogledas kako se prezent gradi, a ako je infinitiv KAZATI, a menja se Kazhem, Kazhesh, Kazhe... ocigledno da ima. Mislim, mozda ja gresim, ali sumnjam.
Originally posted by AngraMainaNe bih da teram mak na konac, ali moram.
Originally posted by NescafeNe bih da teram mak na konac, ali moram.
Konjugacija iliti sprezanje (coniungere = upregnuti) jeste način na koji se glagol morfološki modifikuje, i u srpskoj gramatici se zove glagolska vrsta (a ne "grupa konjugacije"). U srpskom postoji osam konjugacija, iliti glagolskih vrsti.
Nemam kod sebe srpsku gramatiku sada pa ne mogu da se pravim pametan, ali znam da završetak* za trpni glagolski pridev (vulgo: pasivni particip) može da bude ili -N ili -EN (pored -T naravno). Do jotovanja u tim slučajevima dolazi kada se osnova glagola završava na -i, koje pred vokalom očvrsne i pređe u -j.
казни-ти > казни-ен > казнј-ен > казњен > кажњен (prvo jotovanje pa jednačenje po mestu tvorbe)
загриз-ти > загриз-ен > загризен
носи-ти > носи-ен > носј-ен > ношен
поне(с)-ти > понес-ен > понесен
i sl.
Originally posted by dukkehjemPrimer "kažem" spada u sasvim drugu morfološku kategoriju i tiče se načina izvođenja prezentske osnove iz glagolske. U ovom slučaju radi se o jota-prezentu (postoji i u drugim indoevropskim jezicima): glagolska osnova каз-, infinitiv каз-а-ти, prezentska osnova каз-ј-е-ш > казјеш > кажеш. Ali glagol je pravilan.
Pa da... mislim, ako pogledas kako se prezent gradi, a ako je infinitiv KAZATI, a menja se Kazhem, Kazhesh, Kazhe... ocigledno da ima. Mislim, mozda ja gresim, ali sumnjam.
Te formacije su se odigrale u ranijem periodu jezičkog razvoja u odnosu na one sa participom i često više nisu razaznatljive jer su ih prekrile razne glasovne promene, ili pak način na koji su izvedene više nije produktivan u jezičkom sistemu (apofonija, nazalni infiksi itd).
Originally posted by Nescafe*Molim smiriti povređenu sujetu.
Ne bih da teram mak na konac, ali moram.
Imenice ženskog roda na -a koje na kraju imaju suglasničku grupu, grade genitiv množine na -a, a ne na -i: (nekoliko) vrsta, lista, gošća, brazda, zvezda.
*Molim naučiti elementarne deklinacije (oh, da li se i to nekako drugačije zove na srpskom? Daj još neko zrno maka...)
Originally posted by AngraMainaDivno si to pročitao u udžbenicima te nam ovde prezentirao, sad još i da naučiš...
Originally posted by Nescafe*Molim smiriti povređenu sujetu.
Ne bih da teram mak na konac, ali moram.
Imenice ženskog roda na -a koje na kraju imaju suglasničku grupu, grade genitiv množine na -a, a ne na -i: (nekoliko) vrsta, lista, gošća, brazda, zvezda.
*Molim naučiti elementarne deklinacije (oh, da li se i to nekako drugačije zove na srpskom? Daj još neko zrno maka...)
Deklinacija se na srpskom zove imenička vrsta, i ima ih četiri (plus zamenička i pridevska promena): 1. čovek-čoveka, 2. žena-žene, 3. kost-kosti, 4. vreme-vremena.
Originally posted by AngraMainaVidiš da treba malo više da se posvetiš sinhronijskom pristupu srpskom jeziku, jer će biti da si od klasične filologije, staroslovenskog i praindoevropskog ostao malo "neažuriran". Ukoliko sam dobro shvatio na šta ukazuješ (mada je i to ostalo pomalo mutno): gramatičari su - ima tome već podosta - ispravili prilično banalnu metodološku nelogičnost, te sad npr. nekadašnji dvodelni entitet "-a+ti" u glagolu "spavati" nije "sufiks+završetak", nego je aktuelni jednodelni entitet "-ati" sufiks.
Kad kažeš "srpski ima četiri deklinacije" onda misliš "ima četiri imeničke vrste", a kad kažeš "ima osam konjugacija", onda misliš "ima osam glagolskih vrsta". U opštem smislu, kao morfološka kategorija, deklinacija i konjugacija se mogu prevesti kao "promena imenica i glagola", ili "imenička i glagolska fleksija", ali ne u ovom slučaju. Ne možeš da kažeš "srpski ima četiri promene imenica".
Četiri deklinacije se sećam zato sto su iste kao u staroslovenskom, kojim sam se nedavno intenzivnije bavio. Kroz maglu se sećam da ih neki srpski gramatičari zovu i "tipovima", i to je takođe opravdano i smisleno, ali izraz "grupa konjugacije" jednostavno nema smisla. Nepoznavanje razlike između sufiksa i završetka je, s druge strane, uobičajeno kod ljudi koji se bave maternjim jezikom pa nemaju potrebe da dublje ulaze u morfološku strukturu reči.
Ne foliram se da sam autoritet -- moja znanja i autoritet su priznati tamo gde treba da budu priznati, i neću da prelazim na nivo ličnih kvalifikacija i napada ad personam. Ne vidim šta je problem u tome da se pogreši, pa se uoči greška kad nam neko na nju skrene pažnju.
Originally posted by AngraMainaNe baš. Pošto postoje i izvedeni deminutivni glagoli "spavkati", "spavuckati", osnova je spav-, a sufiks je -ati (odn. u navedenim primerima -kati, -uckati) - govorim ovde o savremenoj gramatici koja se ne obazire naročito na indoevropsko korenje.
Izvor?
Ovako kako si to predstavio potvrdio si moju slutnju da ne znaš tačno o čemu govoriš, tj. da ne znaš razliku između sufiksa i završetka. Biće da si mislio na "nastavak za oblik", što je samo drugi naziv za flektivni sufiks.
U "spavati", sufiks za infinitiv je -ti, dok je ovo -a- zapravo samo deo sufiksa -va- koji nosi značenje trajnosti (za razliku od [za]spati). To nije nikakva metodološka nelogičnost nego najobičnija morfološka analiza:
root + (link) + suffix + suffix = stem + ending
sp- (<*supn-, cf. hypnos) -a-va-ti = spava-ti
Najprostiji primer: grad, mn. gradovi: strogo govoreći, -ov- je interfiks a -i je sufiks, ali je završetak -ovi.
Nije u redu, a ni po pravilniku, da opisuješ ovde čime se bavim, tačnije čime sam se nekada bavio, kao što se ni ja ne bavim tvojom (pri)učenošću.
Tako, a sad idem sp-a-va-ti.
P.S. Ne znam ko koristi termin "entitet" u nauci o jeziku, pa bih i za to molio izvor.
Originally posted by UlixI ja.
Ostavite ih, neka se svađaju, ja baš uživam.![]()
Originally posted by NescafeTeško je, a interesantan sam znati. Naročito za ovo "entitet" što je iz više razloga protivno osnovama strukturalne lingvistike, pa bih voleo da znam ko to upotrebljava.
Ne baš. Pošto postoje i izvedeni deminutivni glagoli "spavkati", "spavuckati", osnova je spav-, a sufiks je -ati (odn. u navedenim primerima -kati, -uckati) - govorim ovde o savremenoj gramatici koja se ne obazire naročito na indoevropsko korenje.
A izvore možeš naći i sam, nije teško.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!