Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Hys.

Ti danas uopste mene ne razumes, ali uopste :lol:

Bila sam IRONICNA sa scout, jeboteja, pominjala sam njenu izjavu da ima zena na svim nivoima (sto je sama sada priznala da me je drkala)

Btw....

Jel si ti procitao od pocetka temu? Jel poznajes ti mene imalo jebem ti lebac ludi, jel mislis da ja mislim da nema potrebe za feminizmom i da zene imaju ista prava?

Upravo sam o TOME imala tiradu koja je pokrenuta time sto me je scoutisticna namerno lozila neki dan (and not in a good way :lol: )
branila si vredjanje tako da ima da te napadam :durenje:

:lol:

isprva nisam ni citao temu kao sto se ispostavilo nije bilo ni potrebe, na kraju sam je procitao dosao u situaciju da pisem iste postove opet i odgovaram na iste stereotipne izjave koje se ticu feministkinja i silovanja srpskog jezika, cak su se pojavili i isti ljudi koji i dalje zastupaju iste stavove o feminizmu i feministkinjama a kladim se da im od prosle godine nije palo na pamet da se malo edukuju na tu temu kad vec znaju da se upustaju u diskusije koje se te teme ticu

opet kazem : dosadnoooo

odo sad odavde a tebe jedva cekam da vidim :evil:
Korisnikov avatar
By Hys.
Aj u petak, taman scout nije tu, ne mozete da se udruzujete :merlinka:

P. ili T. ili jedno i drugo je u opciji :pivce:

Pa cu sve da ti objasnim sto me nisi lepo nista razumeo :mazi:

Mada je to vec Dina ucinila, ali ja cu da dodam i specijalne efekte:cheer:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by scout_finch

sto se tice broja zena koje recimo treba da sede u skupstini, pozitivna diskriminacija mora da postoji sve dok je to jedini nacin da zene dodju do tog mesta u skupstini. kod nas je, cini mi se, skoro nemoguce da zena bude izabrana na bilo koji polozaj pre muskarca, bez obzira na kvalifikacije, pocev od politicke funkcije, pa preko rukovodecih mesta,da li su u pitanju skole, fakulteti, banke ili bilo koja druga ustanova. aj da prebrojimo sve fakultete pa da vidimo na koliko njih je dekan zena. i to nema veze za sposobnoscu zene da bude dekan, vec se muskarci skoro pa po defoltu biraju na ta mesta.
isto tako, sva zanimanja su u muskom rodu, tako da kapiram da potrebu zena da se to promeni.
ili to, ili da i muskarca zovemo sekretarica, a ne sektretar, posto sekreterica, je li, nije glomazan izraz, pa ako za to zanimanje treba da postoji jedan naziv, zasto ne bi bio u zenskom rodu.:Dili kuvarica, ili medicinska sestra. ukinuti muski rod za ta zanimanja:sudija:
za skupstinu se slazem. za banke se ne slazem. ima dosta zena na visokim funkcijama po bankama. ne mislim da to ima veze sa feminizmom, tj. feministickom borbom (mozda gresim, ne znam) mislim da je pre do okretanju pragmaticnosti u ovom kapitalistickom svetu, zarad sopstvene uspesnosti. tako da je u bankama i nepotizam sveden na minimum iz tog raloga.

da ne bude zabune, slazem se da se muskarci po difoltu biraju na rukovodeca mesta. promene u tom pravcu po mom misljenju nemaju toliko veze sa tom kvotom, koliko ima veze sa individualnim oslobadjanjem zene, da ne kazem budjenjem.

i rekoh da nije problem u sekretarici, pravnici. problem mi je u prevodiocu :D
Korisnikov avatar
By Momo

jedva te cekam

a to sto scout nije tu uopste mi ne otezava stvar jer imam osecaj da postaje gora papuca od mene :krezavi:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Momo
a apropo onoga sta je sprinter sve izjavio ispade po tebi u najblazem obliku sledece: ako neko kaze gay je ok a onda kaze: ali gay brakovi su ipak previse!

:roll:
Korisnikov avatar
By Dina
Ali sledece okupljanje kafica ce biti zanimljivo vidim ja... posto ste svi kaficani i kaficanke... :grouphug:

Samo da ne dodje do opste tuce :molise:
Korisnikov avatar
By scout_finch
sad sam gledala na vikipidiji, beogradski univerzitet se sastoji iz 31og fakulteta, a od toga na 3 fakulteta su dekani zene. i tako.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Sprinter
a apropo onoga sta je sprinter sve izjavio ispade po tebi u najblazem obliku sledece: ako neko kaze gay je ok a onda kaze: ali gay brakovi su ipak previse!

:roll:
:lol:

trebalo je da stavis onaj smajli koji piski, obicno to stave nakon mojih postova na ovakvim temama
Korisnikov avatar
By blabla54380
misim ako si ti tako razumeo ono sto ja hteo da kazem, a nisi, ta podvala u najmanju ruku nije fer :D
Korisnikov avatar
By Hys.

jedva te cekam

a to sto scout nije tu uopste mi ne otezava stvar jer imam osecaj da postaje gora papuca od mene :krezavi:
Sreco mislim da si ti tu ipak van konkurencije :oskar: :D
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Sprinter

misim ako si ti tako razumeo ono sto ja hteo da kazem, a nisi, ta podvala u najmanju ruku nije fer :D
ja sam morao da slikovito prikazem situaciju i znam da moj post izgleda kao preterivanje ali sta da se radi

mi odrastamo u mizoginom drustvu i neminovno podlezemo tim uticajima, tako da ponekad nismo ni svesni da su neke nase izjave uvredljive na vise nivoa

nekom je preterivanje insistiranje na pravilnom koriscenju rodova a neko smatra da to ne treba uopste dovoditi u pitanje i da je koriscenje oba roda podjednako vazno, ja smatram da jednakost ne podrazumeva postojanje izuzetaka u smislu: evo skroz smo jednaki ali genericki muski rod i dalje postoji kao osnovno i jedino pravilo jer smo svi na njega navikli... mozda si ti navikao ali ja nisam i meni nije rogobatno i necu da cekam da se polako uvodi nego hocu odmah i sad jer nema razloga da to nekom smeta, niko tebe ne tera da budes psiholoskinja i pravnica pa tako nemoj ni ti da teras druge da budu psiholozi i pravnici ako to ne zele

Sreco mislim da si ti tu ipak van konkurencije :oskar: :D
to ćemo jos da vidimo i da uporedimo ;)
Korisnikov avatar
By blabla54380
momo nije do preterivanja i ne radi se o pravnici niti se ja lozim na lepotu srpskog jezika. prosto i jednostavno (ajde sad i kulturno :D ) ne svidja mi se ideja da sve reci moraju da imaju i zenski rod radi ravnopravnosti na ustrb smisla kad je u pitanju lingvistika, a na kraju krajeva i upotrebe. dakle ako lingvistika kao nauka o jeziku ne moze da da adekvatno resenje za neku rec u zenskom rodu a da to ima smisla, meni se tu ne radi o nekakvoj nasoj navici, radi se o feminizmu po svaku cenu.

misim da je problem sto se jezikom bave politikanti, a ne naucnici.

ne teram ja nikog ni na sta. za razliku od zvanicnog jezika, nesto mi govori da ce u upotrebnom jeziku ostati ona varijanta koja izmedju ostalog prija ljudima da je izgovaraju. upotrebni jezik se menja u skladu sa svescu ljudi koji se njime koriste, tako da nikako ne bih stavio znak jednakosti izmedju insistiranja na upotrebi reci romi umesto cigani, sa ovim o cemu mi pricamo.

npr. ja nikad necu reci pilotkinja, vozacica, postarica-postarkinja, za pojedine reci nemam ideju kako bi mogle da zvuce u zenskom rodu.....ali cu uvek govoriti pravnica, gradonacelnica, ministarka..

a sad kad bi listao po profilima vas koji me napadate, mogu da se kladim da ste za zene koristili (taj) borac za zenska prava, lgbt prava, ljudska prava itd.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
@Momo, ja ne znam da li sam toliko nejasna, ali evo in a nutshell: korisititi nazive prema rodu i po lingvistickim pravilima - to da, npr. pravnik i pravnica, ali arhitekta i arhitektinja/ica? (arhitetka!?) i ne insistirati prvo na tome.

Recimo da ja na nazive po rodovima gledam kao na finish kada se izborimo sa svim diskriminacijama, jer insistiranje prvo na formi odvlaci paznju od pravih pitanja. Npr. pri zaposljavanju zena koje nemaju decu, a ova/j je pita a kada planirate ili da li mozete da obecate da necete zatrudneti u narednih 5 godina, jer ako zatrudnis - i trudna ces popiti otkaz... itd. itd. Veruj mi, bilo bi mi svejedno da li ce da me otpusti kao radnicu ili kao radnika.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
pa, ja sebe smatram feministkinjom, ali moram priznati da se slazem u ponecem sa sprinterom

borac -- borkinja?
prevodilac -- prevodi----???
lingvista -- lingvistkinja?, lingvistica?

ja zaista ne znam kako napraviti zenski rod od ovih reci

za one reci gde je to moguce, makar izgledalo i rogobatno, zaista se trudim da ih koristim, i smatram da treba da se prosire. ne smeta mi psiholoskinja na primer, a pravnica, ministarka, predsednica, i slicno, mi je sasvim u duhu srpskog jezika, nikad mi nije zvucalo "strano" ili "rogobatno"

no, nemojte zaboraviti sledece:

"muskarcina" je imenica zenskog roda
:smeh:

Ali, naravno, za mene feminizam nema mnogo veze sa jezikom. Lingvistika je jedno. Ovde bi trebalo da bude reci o borbi za jednakost zena i muskaraca na drustvenom planu. Nije dosta to sto zene imaju pravo glasa ili pravo na skolovanje i slicno. Dogod sve osobe na svetu ne budu tretirane jednako -- kao osobe ljudskog roda -- dotle cu smatrati da je feminizam itekako potreban.

Sto se tice onog otvaranja vrata i pridrzavanja stolice... to jos neko radi? :lol: Salim se, sto se toga tice, smeta mi ako neko hoce da mi pridrzi kaput ili stolicu... prosto mi bude smesno, daj pusti me, mogu ja sama da se obucem ili da sednem.. ali to se retko desava, i ne pridajem previse znacaja tome ako se i desi. Malo mi je petty da se nesto frkisem oko toga--ako neko bas hoce da mi otvori vrata, pa nek mi otvori, necu zbog toga krenuti u feministicku tiradu... ali ako neko bas govori protiv zena itekako cu da stanem na zensku stranu :D to uvek
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by nsBeckie
Dogod sve osobe na svetu ne budu tretirane jednako -- kao osobe ljudskog roda -- dotle cu smatrati da je feminizam itekako potreban.
e i da dodam nesto, posto je to povezano sa ovim... sta je sa interseksualnim osobama? ta binarna podela na muskarce i zene mi je uvek bila bezveze, ali pogotovo kad razmisljam o intersex i trans osobama... dogod rod (kao drustvena ne lingvisticka kategorija) ne bude potpuno nevazan, dotle podrzavam feminizam, odn. bilo koji oblik borbe za rodnu ravnopravnost (znaci, do kraja zivota :sigh: )
Korisnikov avatar
By bas bleu

prevodilac -- prevodi----???
mene su moje pedagoskinje i psiholoskinje zvale prevodilica zbog cega sam pocela da se osecam kao velika poljoprivredna masina i razvila nezdravu opsesiju da provodim vreme u polju obucena u narandzasto. lovely women, though.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by E.c.h.o...

@Momo, ja ne znam da li sam toliko nejasna, ali evo in a nutshell: korisititi nazive prema rodu i po lingvistickim pravilima - to da, npr. pravnik i pravnica, ali arhitekta i arhitektinja/ica? (arhitetka!?) i ne insistirati prvo na tome.

jasna si mi sto posto ali ta lingvisticka pravila koja su pisali muskarci mozes okaciti macki o rep sto se mene tice
ja licno mislim da ti ne zelis da razumes mene a evo za to mi dajes super stereotipni primer sprdajuci se arhiTETKOM - zezalicom koja se uvek provuce u ovakvim diskusijama ;)

genericki muski rod kao neprikosnoveno pravilo u lingvistici nisu izmislile zene sigurno

za mene: nema sveta van jezika i nije feminizam nedeljni rucak pa cemo prvo supu pa sarmu vec se treba zalagati za sve oblike ravnopravnosti istovremeno a posebno sto zalaganje za zenska prava ne traje od juce ili prekjuce...

i prosli put u raspravi si cini mi se insistirala na istim stvarima kao i sad i mislim da sam se polomio da ti objasnim zasto se feministkinje bore i za taj deo stvarnosti
mozda bi trebalo da odes na neku feministicku radionicu o upotrebi zenskog roda u jeziku , ja sam bio na par tih radionica i stvarno sam cuo dosta zanimljivih stvari od zena koje su lingvistkinje a pritom i feministkinje :)

prihvatam i to da gresim i da ste vi svi ovde u pravu :)

kad se budemo upoznali pricacemo o tome uzivo, meni je stvarno dasadilo da ozbiljno odgovaram na ovakve teme
Korisnikov avatar
By nsBeckie
ja sam bio na par tih radionica i stvarno sam cuo dosta zanimljivih stvari od zena koje su lingvistkinje a pritom i feministkinje :)
aha, znaci "lingvistkinja", ok, mozda jeste rogobatno ali moze, prihvatam :)
po tom modelu ima i drugih reci... npr. nudista-nudistkinja
mada, "arhitektkinja" je jako tesko za izgovor.... tu se vec mora nesto drugo smisliti...

...

ali, za ono "prevodilica" LMAO!!!!
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
jasna si mi sto posto ali ta lingvisticka pravila koja su pisali muskarci mozes okaciti macki o rep sto se mene tice
ja licno mislim da ti ne zelis da razumes mene a evo za to mi dajes super stereotipni primer sprdajuci se arhiTETKOM - zezalicom koja se uvek provuce u ovakvim diskusijama ;)
Poenta je drugi deo mog posta, a ova zezalica sa arhitetkom ima licnu notu, jer sam ja kao klinka tako zvala arhitektice.

Elem, ponavlja se ista prica od pre tacno godinu dana, svi na svojim pozicijama... ALI u medijima se sada govore zanimanja u zenskom rodu, sto je super, nadam se da ce uskoro da pocnu da se primenjuju i zenska prava. Eventually.
Korisnikov avatar
By Momo
ja sam bio na par tih radionica i stvarno sam cuo dosta zanimljivih stvari od zena koje su lingvistkinje a pritom i feministkinje :)
aha, znaci "lingvistkinja", ok, mozda jeste rogobatno ali moze, prihvatam :)
po tom modelu ima i drugih reci... npr. nudista-nudistkinja
mada, "arhitektkinja" je jako tesko za izgovor.... tu se vec mora nesto drugo smisliti...

...

ali, za ono "prevodilica" LMAO!!!!
mojoj babi je i dan danas rec kontejner rogobatna a da ne govorimo o kompjuteru i ostalim "novitetima" od pre 20 godina :lol:

ps. da ne bude zabune - ne mislim da te poredim sa mojom babom ili da te uvredim :)
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by E.c.h.o...

Elem, ponavlja se ista prica od pre tacno godinu dana, svi na svojim pozicijama... ALI u medijima se sada govore zanimanja u zenskom rodu, sto je super, nadam se da ce uskoro da pocnu da se primenjuju i zenska prava. Eventually.
ta prava o kojima ti govoris (zaposljavanje,placeno trudnicko bolovanje itd) kostaju malo vise od dobre volje radio,tv i novinskih urednika/ca tako da cemo na to malo da popricekamo ;)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!