Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

By Ulix
Od svih prirodnih nauka, najviše sam voleo biologiju i u osnovnoj i u srednjoj; u stvari, u osnovnoj sigurno, u srednoj je bila mrtva trka između (organske) hemije i biologije. Išao sam na takmičenja, pravio herbarijume, insektarijume, rado disekcije svega i svačega na sekcijama još u osnovnoj školi, i sve to. :hyper: :nerd:

Slika

Originally posted by haemoglobin87

jukie - meni su mehanizmi cel. komunikacije izborni predmet :)
Meni je ovo bio izborni predmet na drugoj godini fakulteta. :love:
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja sam sav nekako floralan.
Korisnikov avatar
By Sunce
Doduse, dosta sam vremena proveo sa ornitolozima, a i insekte sam ganjao. Samo sam sa biljkama najvise uspevao.
By Ulix
Npr. Hgb87 je pomenuo ćelijsku komunikaciju, mene to fascinira; genetiku sam obožava, biohemiju takođe... ja se userem od sreće kad neko pomene Krebsov ciklus ili ciklus uree. :giggle:

Jedino što nisam voleo u srednjoj i osnovnoj školi, to je bila ekologija, baš zato što mi nije bila dovoljno "naučna". Na fakultetu imam u sklopu ogavne higijene nešto što oni nazivaju "medicinskom ekologijom", ali ni to nije nešto mnogo fascinantno, mnogo mi je razvodnjeno i neodređeno.
Korisnikov avatar
By Mars
Dok su mrcvarili žabe i puževe ja sam mislio da ću da umrem.

Onda me kučka stavila da gledam šta oni rade, pošto sam odbio da uzmem aktivno učešće u tome, a onda sam seo, okrenuo joj leđa i držao zatvorene oči.

A onda je nastao pičvajz jer su one žabe koje nisu umrtvljene zabadanjem igle u mozak kroz neku tačku na potiljku nego uspavljivane hemjski - počele da iskaču po učionici iz neke kofe kada su se probudile, rasporene, sejući unutrašnje organe za sobom, pa su deca još slabijih živaca u tom registru dobila nervni napad...
Korisnikov avatar
By krpica
Originally posted by Mars

Dok su mrcvarili žabe i puževe ja sam mislio da ću da umrem.

Onda me kučka stavila da gledam šta oni rade, pošto sam odbio da uzmem aktivno učešće u tome, a onda sam seo, okrenuo joj leđa i držao zatvorene oči.

A onda je nastao pičvajz jer su one žabe koje nisu umrtvljene zabadanjem igle u mozak kroz neku tačku na potiljku nego uspavljivane hemjski - počele da iskaču po učionici iz neke kofe kada su se probudile, rasporene, sejući unutrašnje organe za sobom, pa su deca još slabijih živaca u tom registru dobila nervni napad...
prezivela taj deo . chemu to .chemu ?? uche decu da zivotinje i biljke nishta ne vrede .i da njih ne boli kada ih kasape.. i ostalo . :(
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Ulix
:

Jedino što nisam voleo u srednjoj i osnovnoj školi, to je bila ekologija, baš zato što mi nije bila dovoljno "naučna". Na fakultetu imam u sklopu ogavne higijene nešto što oni nazivaju "medicinskom ekologijom", ali ni to nije nešto mnogo fascinantno, mnogo mi je razvodnjeno i neodređeno.
Zato sto se ekologija vulgarizuje. Ekologija nije zastita zivotne sredine.

To je nauka od opstanku, o adaptacijama itd., a ljudi je vezuju za papirice i higijenu. Najlepsa mi je ekologija. I najkompleksnija jer povezuje sve.

Naravno, ne ocekujem da se na medicini ili na tehnologiji uci prava ekologija.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by krpica

prezivela taj deo . chemu to .chemu ?? uche decu da zivotinje i biljke nishta ne vrede .i da njih ne boli kada ih kasape.. i ostalo . :(
Kao i mnoge stvari u našem obrazovnom sistemu: ZATO JER TO MORA. U kombinaciji sa sadizmom.
Korisnikov avatar
By haemoglobin

Npr. Hgb87 je pomenuo ćelijsku komunikaciju, mene to fascinira; genetiku sam obožava, biohemiju takođe... ja se userem od sreće kad neko pomene Krebsov ciklus ili ciklus uree. :giggle:
me too!! :D iako mi je prakticno drazi NO kao signalni molekul ;) :giggle:

:hug:
Korisnikov avatar
By Mars
Kažite i nama šta je to. Na i K pumpa?

Ja sam čitao nešto o matičnim ćelijama - dokle se tu stiglo?

Citologija je i meni bila super...mali svemir.
Korisnikov avatar
By Mars
Meni treba neka For Dummies varijanta.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
bez njega nema erekcije :D zajedno sa guanilat ciklazom ;)
Korisnikov avatar
By jukie
Jedino što nisam voleo u srednjoj i osnovnoj školi,
Meni je biologija iz srednje škole bila samo još jedan predmet koji naučiš i odgovaraš (kao geografija, ili odbrana, ili odabrana poglavlja hemije itd.). Kao da sam imao neki hiatus prema tom predmetu dok nisam došao na fakultet, gde smo opet radili ono što me je u OŠ opredelilo za biologiju (raznovrsnost životinjskih oblika)
to je bila ekologija, baš zato što mi nije bila dovoljno "naučna".
Ja sam imao problema da se "pomirim" sa zaštitom životne sredine i nonsensom koji predstavlja učenje spiska zagađujućih materija ili propovedanje rečenica tipa "ne valja se bacati smeće svuda", pogotovu kada si ti u ulozi nastavnika.

Mislim da sam uspeo da pronađem neku ravnotežu po tom pogledu. Uzmeš puno zanimljive ekologije i umočiš tupavu zaštitu životne sredine u to tako da se ne vidi; potpuno izbegneš spisak zagađujućih materija jer su ionako sve materije potencijalno opasne, a niko ni neće to da proverava da li đaci znaju; umesto propovedanja "ne bacaj papiriće, it's bad, o-key..." kreneš odmah sa primerima kako su neki naučnici sprečili ili zaustavili ekološke i "ekološke" katastrofe; onaj zanimljivi deo sa zaštićenim oblastima i vrstama proširiš a reciklažu odradiš jezgrovitom kratkom lekcijom jer deca sigurno znaju osnovnu priču i ti znaš da oni znaju i oni znaju da ti znaš da oni znaju itd. i nema potrebe da se gubi vreme; i naravno neprekidno ih šalješ do korpe da bace papirnu stelju koju su napravili, tako da ako ih neko pita da li ste radili "ne bacaj smeće okolo" ima pošteno da odgovore da jesu.

Tako. Smuljaš od svega po malo i od nastavne teme koja izgleda kao parče suvog hleba od prekjuče stvoriš lep gulaš sa komadićima raznog povrća
By Ulix

me too!! :D iako mi je prakticno drazi NO kao signalni molekul ;) :giggle:

:hug:
Znao sam da postoji razlog što si mi simpatičan. :lol:
Korisnikov avatar
By IriS

Od svih prirodnih nauka, najviše sam voleo biologiju i u osnovnoj i u srednjoj; u stvari, u osnovnoj sigurno, u srednoj je bila mrtva trka između (organske) hemije i biologije. Išao sam na takmičenja, pravio herbarijume, insektarijume, rado disekcije svega i svačega na sekcijama još u osnovnoj školi, i sve to. :hyper: :nerd:
sve isto, izuzev organske hemije i takmičenja. :lepeza:

mislim da me je ljubav prema biologiji, na neki način, opredelila ka struci koju sam odabrala.
imala sam fantastičnu nastavnicu u osnovnoj, koja nam je čak kao dodatnu nastavu držala Prvu pomoć, davala nam da seckamo razne živuljke, pravili smo insektarijum i herbarijum, išli na izlete.
u srednjoj je to sve bilo malo slabije, ali je profesorka skontala da imam dobro predznanje, pa mi je davala svašta nešto da prčkam i čačkam, što se moglo, jelte.

ali zato, na fakultetu su mi biolozi bili odvratni, i još uvek su. oni kao da se trude ljudima da ogade biologiju.

meni je biologija bila uvod za moje oduševljenje savršenstvom zvanim ljudski organizam. :love:
a sve, što je vezano za ljudski organizam, meni je predivno... pa čak i biohemija (kad ne mora da se bubači :lol: ).
Korisnikov avatar
By haemoglobin

ali zato, na fakultetu su mi biolozi bili odvratni, i još uvek su. oni kao da se trude ljudima da ogade biologiju.
?
By Ulix
Originally posted by IriS

mislim da me je ljubav prema biologiji, na neki način, opredelila ka struci koju sam odabrala.
Aha, i mene. Ljubav prema biologiji i Chicago Hope. :giggle: :blush:
Korisnikov avatar
By haemoglobin
ne svi....

no biologija nije samo cvece i drvece nego i ratiste izmedju profesora i studenata, profesora i profesora, studenata i studenata...svi sve gledaju kao konkurenciju za svetlo pod suncem nauke
By biotherm
pa sta ces... tastina medju profesorima

@hgb87: ako ne pomaze NO, mozda ce sildenafil :smeh:

da, najlepse je izucavati celijske komunikacije... NO, G-proteins...
Korisnikov avatar
By jukie
ne svi....

no biologija nije samo cvece i drvece nego i ratiste izmedju profesora i studenata, profesora i profesora, studenata i studenata...svi sve gledaju kao konkurenciju za svetlo pod suncem nauke
Znači da se situacija promenila od mog vremena, onda su se baš svi trudili da ogade biologiju (ili bar svoj deo)

Npr. Nikola Tucić napiše udžbenik iz evolucije i u predgovoru piše: "neki kažu da je ovaj tekst previše težak za razumevanje. Pa što da evolucija bude lakša i razumljivija od biohemije ili razvića životinja."
Korisnikov avatar
By StarChasingGirl

Npr. Nikola Tucić napiše udžbenik iz evolucije i u predgovoru piše: "neki kažu da je ovaj tekst previše težak za razumevanje. Pa što da evolucija bude lakša i razumljivija od biohemije ili razvića životinja."
:durenje:
Meni se brani profa. N.Tucic je veoma duhovit chovek i mislim da je iznad te priche, izivljavanja na studentima, sujeta. To shto si citirao dozivljavam kao njegov nachin da kaze da je evolucija vishe od prepucavanja sa kreacionistima. Ne postoji iz chistog prkosa, vec je ozbiljna nauka. ima tu dosta zeznutih stvari za shvatiti a ljudi je ne dozivljavaju tako(ista pricha kao sa ekologijom)
Meni je knjiga fino napisana, nashiroko, ali takav je i kada predaje, lako odluta i veoma je zanimljiv i pouchan :D
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by StarChasingGirl
:durenje:
Meni se brani profa. N.Tucic je veoma duhovit chovek i mislim da je iznad te priche, izivljavanja na studentima, sujeta. To shto si citirao dozivljavam kao njegov nachin da kaze da je evolucija vishe od prepucavanja sa kreacionistima. Ne postoji iz chistog prkosa, vec je ozbiljna nauka. ima tu dosta zeznutih stvari za shvatiti a ljudi je ne dozivljavaju tako(ista pricha kao sa ekologijom)
Meni je knjiga fino napisana, nashiroko, ali takav je i kada predaje, lako odluta i veoma je zanimljiv i pouchan :D
I ja isto :D
Ovaj grad je premali za dvojicu :seljache:

Problem je u tome što je u vreme kada je trebalo da čitamo taj udžbenik nama veći deo biologije već bio ogađen baš zbog sujeta i iživljavanja nad studentima (a možda to i mora tako da bude, ne znam, nisam univerzitetski profesor), i baš zbog predmeta kao što su biohemija i razviće i recimo kičmenjaci, gde smo izgrcali krv, znoj i suze dok su nas vukli po prašini, i padali u depresiju što ništa što uradimo jednostavno nije dovoljno dobro.

I onda N.T. krene da se zayebava sa rečenicom "hoću i ja da vas malo mučim pa da patite i iz mog predmeta". veruj mi da mi u tom trenutku u tom stanju uma nije bilo stalo ni do kakve zafrkancije tog tipa.

A da se vratimo na njegov predmet. Ja jesam bio na njegovim predavanjima, i čitao sam njegovu knjigu, i mislim da je previše naglaska bilo stavljeno upravo na odbranu od kreacionista ili bar nekih ljudi koji te napadaju da evolucija nije dobra pa da ti treba da se braniš, ili bar na savladavanje tvoje (čitaočeve) evolufobije jer te kao nešto vuče da kažeš "e baš nije tako" pa te on onako očinski ubeđuje da jeste, evo uzmi još jednu kašiku spanaća pa ćeš vremenom videti kako je to sve lepo i shvatljivo.

Meni nije trebalo da me on u toj knjizi (ili na predavanju) ubeđuje da je evolucija "vredna" stvar. Razumeo sam opšti princip evoluiranja još u nižim razredima osnovne jer sam čitao objašnjenje u jednoj enciklopediji. Trebalo mi je nadgrađivanje znanja i da mi se kaže šta još sve postoji od mehanizama itd. što u stvari i jesam dobio tim kursom. Ali mislim da je ta podloga "hajde da te malo indoktriniram" bila potpuno nepotrebna. Nije mi bilo potrebno da se u tom trenutku sam sebi autujem kao osoba koja veruje u evoluciju, to je bila stara stvar. Samo je trebalo da mi da podatke i objašnjenje kako dodatni mehanizmi evolucije deluju, i idem ja dalje.
Korisnikov avatar
By StarChasingGirl
Ovaj grad je premali za dvojicu :seljache:

E darago mi je da slichno mislimo, ali dvojica nismo :dude: :D
Korisnikov avatar
By Mars
Oprosti jukiju. Jedan je od čvrstih pobornika mantre: "Svako je peder dok se ne pokaže suprotno".

U tvom slučaju je to išlo baš brzo.
Korisnikov avatar
By StarChasingGirl
pa da, brzopotezno dude na videlo :D
A kako da mu zamerim kada je razgovorljiv chovek i volE evoluciju...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!