Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Ne, pre nego stho ce naici na Randovu. A ja sam, prvi put kada sam chitao, stigao negde do onog dela kada spasu Tama i ovog drugog iz logora Belih plashtova....
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Aha pa polako bce tu sada zanimljivih stvari :)
Bice i jedna zaista tuzna stvar :(
Ipak nisu stigli do emondovog polja, ja nekako samo njega racunam u dve reke zato sam se i izgubio :D
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Pa preshao sam taj deo vec. Kada je saznao da su mu roditelji mrtvi, na to mislish? :mazi:
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Ja sam ponovo procitao krunu maceva. Zaboravio sam da je Dzordan ipak jako dobar bez obzira sto se raspisao. :shmi:
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Drzao sam je u rukama danas. Papir je katastrofa kvaliteta!!! Pukla Laguna...
:sesir:
NOX
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Izasao je nastavak Putanje bodeza! Jupiiiiiiiiiiiiiiiii!
Imacu je sutra u rukama! :mackodlak:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
ajooooj, gde ste vi? zao mi je sto tek sad videh ovu temu, ja obozavam Tocak vremena, i imam svih 11 knjiga, na engleskom (prvih 10 u elektronskom obliku, a 11. u papirnom obliku).

12. knjiga ce, nazalost, biti napisana (ili je vec napisana) od strane jednog drugog autora, koga su unajmili da po Dzordanovim beleskama i snimcima zavrshi serijal, posto je Robert Dzordan umro pre nego sto je stigao da napise poslednji deo. srecom, snimio je sve svoje ideje i misli, tako da ce to ipak biti pravi zavrsetak, nece taj novi autor tu nesto da izmislja... nadam se...

ko zna engleski i hoce da mu posaljem ovih 10 knjiga sto ih imam na kompu, slobodno mi posaljite svoj mejl na u2u
Korisnikov avatar
By nsBeckie
e, ovako, omiljeni lik mi je Rand, pa onda Met, a volim i onog Toma, zabavljaca

zenski likovi mi se sve manje svidjaju, ali ako moram da biram onda Moiraina

Lam je i meni strava lik, i postaje sve bolji i bolji kako knjige odmicu, to mi se dopada

volim opise magije i to mogu da citam do u beskonacnost, ali ima nekih drugih stvari, detaljisanja scenografije i tako nekih opisa koji su malo dosadni

sto se tice same radnje, jedino sto mi se ne svidja jeste kako su likovi ponekad jako uzasni--jedni drugima nista ne govore, svako krije sve od svakoga i onda se oko toga desava milion peripetija koje samo produzavaju radnju.... prosto ponekad imam utisak da bi citava ova prica mogla lepo da stane u maksimum 5 knjiga, umesto sto se rasteglo na 12, ali dobro ajde... I'll take what I can get... sve u svemu, jedva cekam taj kraj pa da konacno saznam sve, posto nakon 11. knjige bukvalno jos uvek ne mozes da predvidis milion stvari, jako malo toga je objasnjeno, samo se redjaju pitanja... ako 12. knjiga ne bude sve, ama bas sve, objasnila, ima da se jako razocaram, jer nije fer.... uvek nove zagonetke, i to tako da covek mora da pazi na svaki detalj, iz svake knjige, da bi to sve donekle povezao i onda te ostave tako da cekas godinu dana na objasnjenje svega.... :)
Korisnikov avatar
By Machkodlak
@Nocturnal ja cu imati Ples zmajeva dan pre tebe :njanja:

@nsBeckie

Interesuje me sta ti se to toliko dopada kod Lana. One jeste strava lik ali kako su knjige odmicale on se sve manje pominjao. Ja sam sada zavrsio Stazu bodeza tako da ne znam za dalje.
Moiraina je zakon! :D
Ali Ninaeva me je do sada najvise i najcesce zasmejavala! :shmi:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Machkodlak
@nsBeckie

Interesuje me sta ti se to toliko dopada kod Lana. One jeste strava lik ali kako su knjige odmicale on se sve manje pominjao. Ja sam sada zavrsio Stazu bodeza tako da ne znam za dalje.
Lana sam posebno pomenula posto nije jedan od glavnih likova. On je, da tako kazem, epizodna licnost, ne pominje se cesto, ali i pored toliko snaznih likova oko sebe kao sto su Moiraina, Ninaeva, Rand, on i dalje zadrzava sopstvenu snagu i nije neko na koga mozemo da zaboravimo. Prosto je ravnopravan sa njima, ako ne i snazniji u pojedinim trenucima, iako bi po nekom pravilu trebalo da bude ispod njih--ne moze da koristi magiju, Zastitnik je--dakle, njegova duznost je da radi ono sto mu kazu, itd. Pored svega toga on je itekako snazan iznutra, nepokolebljiv u pitanjima casti i Dobra, kao neki epitom citave Borbe. Osim toga, likovi kao sto su Rand, Ninaeva, Egvena, dramaticno se menjaju u toku knjige, i to ne mislim samo na njihove magijske sposobnosti, nego uopste, i zbog toga mozemo ponekad da smetnemo s uma koliko se i Lan menja, dok istovremeno ostaje isti--isti u svojoj casti i nepokolebljivosti--ali se itekako menja iznutra u nekim drugim stvarima. A posle Staze Bodeza bice o njemu malo vise, necu da ti odam sta, jer necu da ti kvarim citanje.

Ninaeva je mene u pocetku pomalo nervirala, dok i ona nije pocela da se menja. Ne znam zasto sam nju zaboravila da dodam.... Da, od zenskih likova, i ona mi je omiljena. Narocito nakon sto dodje do podele Kule. A i inace, od pocetka, nekako mi je zanimljivija od recimo Elejne...

Egvena mi nije bas sjajno uradjen lik, ponekad je jako nelogicno prikazana, mislim da nije ravnopravna sa Random, a trebalo je da bude prikazana nesto kao zenski Rand, izuzimajuci naravno cinjenicu da je Rand ponovorodjeni Lijus Terin, i sve to... Ninaeva je vec mnogo bolje uradjen lik.

A Moiraina me je naravno privukla od samog pocetka zato sto je drugacija od ostalih Aes Sedai. Ne kazem da me i ona nije nervirala ponekad (ama svi me vazniji likovi ponekad nerviraju, rekla sam vec zbog cega--niko nikome nista ne govori, niko nikome ne veruje), ali sama njena uloga u radnji je takva da mi je zao sto je nema nakon onog incidenta sa ter'angrealom... I zbog nje jedva cekam 12. knjigu, da konacno vidim rasplet i tog dogadjaja. Kao sto rekoh, milion stvari je jos nerazjasnjeno nakon 11. knjige....
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Machkodlak
@Nocturnal ja cu imati Ples zmajeva dan pre tebe :njanja:
:cupakosu: :cupakosu: :cupakosu:
nsBeckie
sto se tice same radnje, jedino sto mi se ne svidja jeste kako su likovi ponekad jako uzasni--jedni drugima nista ne govore, svako krije sve od svakoga i onda se oko toga desava milion peripetija koje samo produzavaju radnju.... prosto ponekad imam utisak da bi citava ova prica mogla lepo da stane u maksimum 5 knjiga, umesto sto se rasteglo na 12, ali dobro ajde... I'll take what I can get... sve u svemu, jedva cekam taj kraj pa da konacno saznam sve, posto nakon 11. knjige bukvalno jos uvek ne mozes da predvidis milion stvari, jako malo toga je objasnjeno, samo se redjaju pitanja... ako 12. knjiga ne bude sve, ama bas sve, objasnila, ima da se jako razocaram, jer nije fer.... uvek nove zagonetke, i to tako da covek mora da pazi na svaki detalj, iz svake knjige, da bi to sve donekle povezao i onda te ostave tako da cekas godinu dana na objasnjenje svega.... :)
Nisi pazljivo citala temu. Dakle ono sto je trebalo da bude poslednja knjiga bice izdeljeno na 3 dela i to:
1) The gathering storm (12. knjiga, izlazi 27. oktobra 2009.)
2) Towers of midnight (13. knjiga, izlazi u novembru 2010.)
3) A memory of light (14. i poslednja knjiga u serijalu, izlazi u novembru 2011.)

NOX
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Nocturnal
Dakle ono sto je trebalo da bude poslednja knjiga bice izdeljeno na 3 dela i to:
1) The gathering storm (12. knjiga, izlazi 27. oktobra 2009.)
2) Towers of midnight (13. knjiga, izlazi u novembru 2010.)
3) A memory of light (14. i poslednja knjiga u serijalu, izlazi u novembru 2011.)

NOX
divno :ironic:

Procitala sam tvoj post od ranije, ali mislila sam da su podelili na 3 dela--12. knjiga I deo, 12. knjiga II deo, 12. knjiga III deo.... Izadje na isto u svakom slucaju...

Pa, jasno, kad su onomad najavljivali 12. i poslednju knjigu i meni je bilo cudno kako ce u jednu knjigu da strpaju sve ono sto jos treba da se dogodi...... Nista, onda cekamo novembar 2011. da saznamo kraj...:sniff:
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Ma cuti, bar se nesto desava i imamo datume... Meni je vec naporan ovaj Lagunin tempo, 1 knjiga godisnje i to tako sto je izdele na 2 dela + mi se cini da prevod nije bas najbolji... Izgubis kontinuitet skroz... Video sam da nudis knjige u elektronskom obliku, ali tek tako ne mogu da citam... Pa dobro, jos samo 6 godina :D ...
Beckie, a jesi li citala New Spring?

NOX
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Meni je vec naporan ovaj Lagunin tempo, 1 knjiga godisnje i to tako sto je izdele na 2 dela + mi se cini da prevod nije bas najbolji... Izgubis kontinuitet skroz...
ja i moj brat smo najpre poceli da citamo (i kupujemo) srpsko Lagunino izdanje, posle sam ja presla na e-verziju na engleskom, ali sam nastavila da kupujem knjige za brata, tako da znam sve... a prevod ne moze ni da se poredi s originalom... mislim da Laguna ima najgori prevod od svih izdavaca, ali nije ni cudo kad su njihovi "prevodioci" ljudi koji su naucili engleski iz kompjuterskih igrica i filmova, drugim recima nemaju mnogo pojma ni o engleskom ni o prevodjenju, a na momente nemaju pojma ni o srpskom jeziku
Video sam da nudis knjige u elektronskom obliku, ali tek tako ne mogu da citam... Pa dobro, jos samo 6 godina :D ...
Beckie, a jesi li citala New Spring?

NOX
Ja sam se navikla na elektronske knjige jos odavno, kad sam shvatila da na internetu mogu naci original maltane bilo koje knjige, ili prevode na engleski, sto je obicno bolje od prevoda na srpski. Inace ne znam gde i kako i od kojih para bih nabavila na stotine knjiga koje ovako imam za dz.

A ovo je definitivno jedan od serijala zbog kojeg mi je drago sto mogu da citam knjige na kompu...

New Spring--ne znam sta je.... Isto od Dzordana?
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Napisao je Dzordan. New Spring ti je prequel roman serijalu Tocak vremena. Radnja se desava 20 godina pre Zenice sveta, kada su Moiraina i Sijuan jos mlade i tu vidimo kako postaju Aes Sedai. Rand se radja podno Zmajeve planine i jedna od sestara koja ima moc predvidjanja dobija viziju u tom trenutku i obavestava ostale da je Zmaj ponovo medju njima i tog trenutka umire... Tako i pocinje Moirainina potraga u kojoj joj Sijuan svesrdno pomaze. Izmedju ostalog tu saznajes kako su se Moiraina i Lan prvi put sreli i imas trenutak kada ga ona vezuje za sebe kao svog Zastitnika.
NOX
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Aha, procitala sam New Spring, samo sam zaboravila kako se to zove. Da, nasla sam to negde online pa sam tako i procitala. Jedno vreme sam bas bila zaludjena pa sam trazila sve zivo o Tocku vremena, tako sam nasla i raznorazne analize, komentare i objasnjenja, cak i neke stvari koje je sam Robert Dzordan objasnjavao citaocima, vezane za citav taj svet i njegovu istoriju.... Nazalost ne znam vise gde su ti sajtovi, ako ih otkrijem, stavicu linkove ovde...
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Originally posted by nsBeckie
@nsBeckie

Lana sam posebno pomenula posto nije jedan od glavnih likova. On je, da tako kazem, epizodna licnost, ne pominje se cesto, ali i pored toliko snaznih likova oko sebe kao sto su Moiraina, Ninaeva, Rand, on i dalje zadrzava sopstvenu snagu i nije neko na koga mozemo da zaboravimo. Prosto je ravnopravan sa njima, ako ne i snazniji u pojedinim trenucima, iako bi po nekom pravilu trebalo da bude ispod njih--ne moze da koristi magiju, Zastitnik je--dakle, njegova duznost je da radi ono sto mu kazu, itd. Pored svega toga on je itekako snazan iznutra, nepokolebljiv u pitanjima casti i Dobra, kao neki epitom citave Borbe. Osim toga, likovi kao sto su Rand, Ninaeva, Egvena, dramaticno se menjaju u toku knjige, i to ne mislim samo na njihove magijske sposobnosti, nego uopste, i zbog toga mozemo ponekad da smetnemo s uma koliko se i Lan menja, dok istovremeno ostaje isti--isti u svojoj casti i nepokolebljivosti--ali se itekako menja iznutra u nekim drugim stvarima. A posle Staze Bodeza bice o njemu malo vise, necu da ti odam sta, jer necu da ti kvarim citanje.

Ninaeva je mene u pocetku pomalo nervirala, dok i ona nije pocela da se menja. Ne znam zasto sam nju zaboravila da dodam.... Da, od zenskih likova, i ona mi je omiljena. Narocito nakon sto dodje do podele Kule. A i inace, od pocetka, nekako mi je zanimljivija od recimo Elejne...

Egvena mi nije bas sjajno uradjen lik, ponekad je jako nelogicno prikazana, mislim da nije ravnopravna sa Random, a trebalo je da bude prikazana nesto kao zenski Rand, izuzimajuci naravno cinjenicu da je Rand ponovorodjeni Lijus Terin, i sve to... Ninaeva je vec mnogo bolje uradjen lik.

A Moiraina me je naravno privukla od samog pocetka zato sto je drugacija od ostalih Aes Sedai. Ne kazem da me i ona nije nervirala ponekad (ama svi me vazniji likovi ponekad nerviraju, rekla sam vec zbog cega--niko nikome nista ne govori, niko nikome ne veruje), ali sama njena uloga u radnji je takva da mi je zao sto je nema nakon onog incidenta sa ter'angrealom... I zbog nje jedva cekam 12. knjigu, da konacno vidim rasplet i tog dogadjaja. Kao sto rekoh, milion stvari je jos nerazjasnjeno nakon 11. knjige....
Razumem sta si htela da kazes. Ali nemoj zaboraviti da je Lan ipak kralj. Bez zemlje ili ne ipak je kraljevske krvi. Ima taj gen u sebi i verovatno je tako vaspitan. Dok su Egvena i Rand vaspitani kao seljaci. Ne?
Ali ne bih se slozio da se Lan nije promenio isto koliko i Rand i Egvena. Svi se menjaju svaki na svoj nacin. Pa npr. do ovog dela gde sam ja stigao on je i dalje smrt koja hoda. Kako je to Rand to promenjen po vidu njegovog morala i cast? Ja bas mislim da to sto se ne menja neke svoje principe ima puno problema. On i egvena su bili deca kada su izasli iz dve reke a mi Lana srecemo kao odraslog coveka. Normalno je da sa zreloscu dolaze novi principi i norme. :)

Egvena i nije ravnopravna sa random. Niti ce ikada biti. Niti sam ja doziveo tako njih dvoje :D
Prvo Rand je odmah zadobio podrsku aijela a zatim i lordova. Egvena fakticki nema niciju podrsku i sve mora sama. Meni se ona jako dopada. A i Rand je taveren koji i nju uplice u svoju saru, ne ona njega.

Izvini ali meni se i Elejna jako dopada :shmi:
Ne znam kakva ce kasnije biti ali ja njoj jos nisam zamerio nista. :D

Dok koliko god voleo Ninaevu zameram joj mnogo stvari. Ali covek mora da joj oprasta kad je tako smesna :D

Moraina se nece pojaviti do 12. knjige? :(
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Izasao The Gathering Storm :eya: :eya: :eya: !!!

Procitao sam Putanju bodeza. Sada opet godinu dana do Srca zime :sigh: ...
NOX
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Ali nemoj zaboraviti da je Lan ipak kralj. Bez zemlje ili ne ipak je kraljevske krvi. Ima taj gen u sebi i verovatno je tako vaspitan. Dok su Egvena i Rand vaspitani kao seljaci. Ne?
Pa, naravno. Ne osporavam to. Govorila sam o Lanu kao izgradjenom knjizevnom liku, onako kako je opisan, dakle, naslednik prestola, majstor macevanja, i sve ostalo.
Ali ne bih se slozio da se Lan nije promenio isto koliko i Rand i Egvena. Svi se menjaju svaki na svoj nacin.
Sto se tice ovoga--to sam i ja rekla. Da se on menja na svoj nacin, mozda ne po nekim spolja vidljivim stvarima, ali se iznutra menja. Kasnije to postaje i vise ocigledno.
Kako je to Rand to promenjen po vidu njegovog morala i cast? Ja bas mislim da to sto se ne menja neke svoje principe ima puno problema. On i egvena su bili deca kada su izasli iz dve reke a mi Lana srecemo kao odraslog coveka. Normalno je da sa zreloscu dolaze novi principi i norme. :)
Nisam uopste spominjala Randa u tom kontekstu. Rekla sam samo da se dramaticno menja, sto je tacno, ali nisam spomenula sta je to sto se menja jer sam mislila da je to ocigledno. Mislila sam na neke druge stvari, tipa: morao je da nauci maltane sam kako da koristi magiju, morao je da naglo odraste, da pocne da zapoveda, tu je i pitanje moci i kako ta moc i vlast uticu na njega--sve ga je to promenilo. Od obicnog seljaka on je sad kralj, itd. A da ne govorimo o psihickim promenama, posto je on sad Lijus Terin broj 2. Dakle, zbog toga svega, moramo reci da je promena dramaticna.

Naravno, takve stvari se ne desavaju Lanu, pa zato njegova promena nije toliko ocigledna, toliko dramaticna. Samo po tome ga poredim sa Random, a ne po pitanjima morala. Obojica imaju iste ciljeve, obojica se bore na istoj strani, tako da tu nema sta da ih poredim. Nismo se bas razumeli, ali evo, sad sam malo vise o tome rekla...
Egvena i nije ravnopravna sa random. Niti ce ikada biti. Niti sam ja doziveo tako njih dvoje :D
Prvo Rand je odmah zadobio podrsku aijela a zatim i lordova. Egvena fakticki nema niciju podrsku i sve mora sama. Meni se ona jako dopada. A i Rand je taveren koji i nju uplice u svoju saru, ne ona njega.
Pa, ni Rand nema u pocetku niciju podrsku i sve mora sam. Randa podrzavaju njegovi prijatelji, ali cak i oni ponekad imaju svoje ciljeve koji nisu uvek u skladu sa njegovim namerama--kasnije se to odnosi i na Aijele i na lordove (pogotovo na lordove...). Hm, ne znam koliko smem da kazem, kako ti ne bih pokvarila citanje, moguce da nisi stigao bas do tog dela o kojem hocu da pisem. Ajde napisi sta se desava trenutno sa Egvenom, pa cu da pokusam da ti objasnim zasto mislim da je ona nesto kao zenski Rand, naravno s izuzetkom koji si i ti naveo, da je on taveren, da je ponovorodjeni Lijus Terin, i slicno.
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Joj ja sam skroz izgubio nit. Malo sam preumoran. Obecavam odgovoricu ti ovih dana. :hypno:

Nesto mi tu nije kako treba :shmi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!