Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Over the rainbow, Moderators
Originally posted by MachkodlakLana sam posebno pomenula posto nije jedan od glavnih likova. On je, da tako kazem, epizodna licnost, ne pominje se cesto, ali i pored toliko snaznih likova oko sebe kao sto su Moiraina, Ninaeva, Rand, on i dalje zadrzava sopstvenu snagu i nije neko na koga mozemo da zaboravimo. Prosto je ravnopravan sa njima, ako ne i snazniji u pojedinim trenucima, iako bi po nekom pravilu trebalo da bude ispod njih--ne moze da koristi magiju, Zastitnik je--dakle, njegova duznost je da radi ono sto mu kazu, itd. Pored svega toga on je itekako snazan iznutra, nepokolebljiv u pitanjima casti i Dobra, kao neki epitom citave Borbe. Osim toga, likovi kao sto su Rand, Ninaeva, Egvena, dramaticno se menjaju u toku knjige, i to ne mislim samo na njihove magijske sposobnosti, nego uopste, i zbog toga mozemo ponekad da smetnemo s uma koliko se i Lan menja, dok istovremeno ostaje isti--isti u svojoj casti i nepokolebljivosti--ali se itekako menja iznutra u nekim drugim stvarima. A posle Staze Bodeza bice o njemu malo vise, necu da ti odam sta, jer necu da ti kvarim citanje.
@nsBeckie
Interesuje me sta ti se to toliko dopada kod Lana. One jeste strava lik ali kako su knjige odmicale on se sve manje pominjao. Ja sam sada zavrsio Stazu bodeza tako da ne znam za dalje.
Moiraina je zakon!![]()
Ali Ninaeva me je do sada najvise i najcesce zasmejavala!![]()
Machkodlak
@Nocturnal ja cu imati Ples zmajeva dan pre tebe![]()
nsBeckieNisi pazljivo citala temu. Dakle ono sto je trebalo da bude poslednja knjiga bice izdeljeno na 3 dela i to:
sto se tice same radnje, jedino sto mi se ne svidja jeste kako su likovi ponekad jako uzasni--jedni drugima nista ne govore, svako krije sve od svakoga i onda se oko toga desava milion peripetija koje samo produzavaju radnju.... prosto ponekad imam utisak da bi citava ova prica mogla lepo da stane u maksimum 5 knjiga, umesto sto se rasteglo na 12, ali dobro ajde... I'll take what I can get... sve u svemu, jedva cekam taj kraj pa da konacno saznam sve, posto nakon 11. knjige bukvalno jos uvek ne mozes da predvidis milion stvari, jako malo toga je objasnjeno, samo se redjaju pitanja... ako 12. knjiga ne bude sve, ama bas sve, objasnila, ima da se jako razocaram, jer nije fer.... uvek nove zagonetke, i to tako da covek mora da pazi na svaki detalj, iz svake knjige, da bi to sve donekle povezao i onda te ostave tako da cekas godinu dana na objasnjenje svega....![]()
Originally posted by Nocturnaldivno :ironic:
Dakle ono sto je trebalo da bude poslednja knjiga bice izdeljeno na 3 dela i to:
1) The gathering storm (12. knjiga, izlazi 27. oktobra 2009.)
2) Towers of midnight (13. knjiga, izlazi u novembru 2010.)
3) A memory of light (14. i poslednja knjiga u serijalu, izlazi u novembru 2011.)
![]()
NOX
Originally posted by Nocturnalja i moj brat smo najpre poceli da citamo (i kupujemo) srpsko Lagunino izdanje, posle sam ja presla na e-verziju na engleskom, ali sam nastavila da kupujem knjige za brata, tako da znam sve... a prevod ne moze ni da se poredi s originalom... mislim da Laguna ima najgori prevod od svih izdavaca, ali nije ni cudo kad su njihovi "prevodioci" ljudi koji su naucili engleski iz kompjuterskih igrica i filmova, drugim recima nemaju mnogo pojma ni o engleskom ni o prevodjenju, a na momente nemaju pojma ni o srpskom jeziku
Meni je vec naporan ovaj Lagunin tempo, 1 knjiga godisnje i to tako sto je izdele na 2 dela + mi se cini da prevod nije bas najbolji... Izgubis kontinuitet skroz...
Originally posted by NocturnalJa sam se navikla na elektronske knjige jos odavno, kad sam shvatila da na internetu mogu naci original maltane bilo koje knjige, ili prevode na engleski, sto je obicno bolje od prevoda na srpski. Inace ne znam gde i kako i od kojih para bih nabavila na stotine knjiga koje ovako imam za dz.
Video sam da nudis knjige u elektronskom obliku, ali tek tako ne mogu da citam... Pa dobro, jos samo 6 godina...
Beckie, a jesi li citala New Spring?
![]()
NOX
Originally posted by nsBeckieRazumem sta si htela da kazes. Ali nemoj zaboraviti da je Lan ipak kralj. Bez zemlje ili ne ipak je kraljevske krvi. Ima taj gen u sebi i verovatno je tako vaspitan. Dok su Egvena i Rand vaspitani kao seljaci. Ne?Originally posted by MachkodlakLana sam posebno pomenula posto nije jedan od glavnih likova. On je, da tako kazem, epizodna licnost, ne pominje se cesto, ali i pored toliko snaznih likova oko sebe kao sto su Moiraina, Ninaeva, Rand, on i dalje zadrzava sopstvenu snagu i nije neko na koga mozemo da zaboravimo. Prosto je ravnopravan sa njima, ako ne i snazniji u pojedinim trenucima, iako bi po nekom pravilu trebalo da bude ispod njih--ne moze da koristi magiju, Zastitnik je--dakle, njegova duznost je da radi ono sto mu kazu, itd. Pored svega toga on je itekako snazan iznutra, nepokolebljiv u pitanjima casti i Dobra, kao neki epitom citave Borbe. Osim toga, likovi kao sto su Rand, Ninaeva, Egvena, dramaticno se menjaju u toku knjige, i to ne mislim samo na njihove magijske sposobnosti, nego uopste, i zbog toga mozemo ponekad da smetnemo s uma koliko se i Lan menja, dok istovremeno ostaje isti--isti u svojoj casti i nepokolebljivosti--ali se itekako menja iznutra u nekim drugim stvarima. A posle Staze Bodeza bice o njemu malo vise, necu da ti odam sta, jer necu da ti kvarim citanje.
@nsBeckie
Interesuje me sta ti se to toliko dopada kod Lana. One jeste strava lik ali kako su knjige odmicale on se sve manje pominjao. Ja sam sada zavrsio Stazu bodeza tako da ne znam za dalje.
Moiraina je zakon!![]()
Ali Ninaeva me je do sada najvise i najcesce zasmejavala!![]()
Ninaeva je mene u pocetku pomalo nervirala, dok i ona nije pocela da se menja. Ne znam zasto sam nju zaboravila da dodam.... Da, od zenskih likova, i ona mi je omiljena. Narocito nakon sto dodje do podele Kule. A i inace, od pocetka, nekako mi je zanimljivija od recimo Elejne...
Egvena mi nije bas sjajno uradjen lik, ponekad je jako nelogicno prikazana, mislim da nije ravnopravna sa Random, a trebalo je da bude prikazana nesto kao zenski Rand, izuzimajuci naravno cinjenicu da je Rand ponovorodjeni Lijus Terin, i sve to... Ninaeva je vec mnogo bolje uradjen lik.
A Moiraina me je naravno privukla od samog pocetka zato sto je drugacija od ostalih Aes Sedai. Ne kazem da me i ona nije nervirala ponekad (ama svi me vazniji likovi ponekad nerviraju, rekla sam vec zbog cega--niko nikome nista ne govori, niko nikome ne veruje), ali sama njena uloga u radnji je takva da mi je zao sto je nema nakon onog incidenta sa ter'angrealom... I zbog nje jedva cekam 12. knjigu, da konacno vidim rasplet i tog dogadjaja. Kao sto rekoh, milion stvari je jos nerazjasnjeno nakon 11. knjige....
Originally posted by MachkodlakPa, naravno. Ne osporavam to. Govorila sam o Lanu kao izgradjenom knjizevnom liku, onako kako je opisan, dakle, naslednik prestola, majstor macevanja, i sve ostalo.
Ali nemoj zaboraviti da je Lan ipak kralj. Bez zemlje ili ne ipak je kraljevske krvi. Ima taj gen u sebi i verovatno je tako vaspitan. Dok su Egvena i Rand vaspitani kao seljaci. Ne?
Originally posted by MachkodlakSto se tice ovoga--to sam i ja rekla. Da se on menja na svoj nacin, mozda ne po nekim spolja vidljivim stvarima, ali se iznutra menja. Kasnije to postaje i vise ocigledno.
Ali ne bih se slozio da se Lan nije promenio isto koliko i Rand i Egvena. Svi se menjaju svaki na svoj nacin.
Originally posted by MachkodlakNisam uopste spominjala Randa u tom kontekstu. Rekla sam samo da se dramaticno menja, sto je tacno, ali nisam spomenula sta je to sto se menja jer sam mislila da je to ocigledno. Mislila sam na neke druge stvari, tipa: morao je da nauci maltane sam kako da koristi magiju, morao je da naglo odraste, da pocne da zapoveda, tu je i pitanje moci i kako ta moc i vlast uticu na njega--sve ga je to promenilo. Od obicnog seljaka on je sad kralj, itd. A da ne govorimo o psihickim promenama, posto je on sad Lijus Terin broj 2. Dakle, zbog toga svega, moramo reci da je promena dramaticna.
Kako je to Rand to promenjen po vidu njegovog morala i cast? Ja bas mislim da to sto se ne menja neke svoje principe ima puno problema. On i egvena su bili deca kada su izasli iz dve reke a mi Lana srecemo kao odraslog coveka. Normalno je da sa zreloscu dolaze novi principi i norme.![]()
Originally posted by MachkodlakPa, ni Rand nema u pocetku niciju podrsku i sve mora sam. Randa podrzavaju njegovi prijatelji, ali cak i oni ponekad imaju svoje ciljeve koji nisu uvek u skladu sa njegovim namerama--kasnije se to odnosi i na Aijele i na lordove (pogotovo na lordove...). Hm, ne znam koliko smem da kazem, kako ti ne bih pokvarila citanje, moguce da nisi stigao bas do tog dela o kojem hocu da pisem. Ajde napisi sta se desava trenutno sa Egvenom, pa cu da pokusam da ti objasnim zasto mislim da je ona nesto kao zenski Rand, naravno s izuzetkom koji si i ti naveo, da je on taveren, da je ponovorodjeni Lijus Terin, i slicno.
Egvena i nije ravnopravna sa random. Niti ce ikada biti. Niti sam ja doziveo tako njih dvoje![]()
Prvo Rand je odmah zadobio podrsku aijela a zatim i lordova. Egvena fakticki nema niciju podrsku i sve mora sama. Meni se ona jako dopada. A i Rand je taveren koji i nju uplice u svoju saru, ne ona njega.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!