Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Mariška
Pozdrav svima, svim divnim ljudima na ovom (pod)forumu!

Već sam se javljao u okviru nekih drugih tema, između ostalog i u mini-rečniku.

Ovu temu otvorio sam kako bih dao primer (da ne kažem "case study" - studija slučaja) jedne osobe kojoj je dijagnostifikovan poremećaj rodnog identiteta, nespecifiran (F64.9). Čisto da ljudi mogu da se informišu, ako nekoga bude zanimalo, da i to postoji, i kako otprilike izgleda, bar u posmatranom slučaju, s obzirom da je svaka osoba sa ovom dijagnozom queer-nuta na svoj način, tako da i ne postoje neki dijagnostički kriterijumi.

Pomenuti "posmatrani slučaj" sam ja, s obzirom da je meni dijagnostifikovan F64.9.

UVODNE OPSERVACIJE

Za početak bih hteo da kažem u čemu se sastoji moja transrodost, queer-nutost, kako god. Naime, biološki sam muškog pola (XY). Telo mi je muško, a pretpostavljam i mozak, s obzirom da ne vidim sebe kao ženu rođenu u telu muškarca. No, kada je u pitanju moj rodni identitet, tu sam nekako neodlučan. Naime, kada moram da biram samo između muškog i ženskog roda, odaberem muški. Ali ja se zapravo osećam, da tako kažem, unisex, androgeno, tako nekako...

Vidim da ljudi pridaju ogromnu važnost tome kojeg je osoba pola. Postoje razne naučne, filozofske, popularne teorije koje sve variraju tu temu da su "muškarci sa Marsa, a žene sa Venere", da su osobe jednog pola beskrajno drugačije od osoba suprotnog pola, da se jako teško mogu međusobno razumeti (pošto navodno razmišljaju različitim stranama mozga), da su ovo, da su ono, jednostavno, da su skroz različiti. Pa da onda, u skladu sa tim beskrajnim razlikama, treba drugačije da se ponašaju, da nose drugačiju odeću, da koriste ili ne koriste šminku itd., itd.

Naravno, svakako da između muškaraca i žena postoje brojne različitosti. Ali mislim i verujem da su sve te (bez)brojne različitosti sasvim sićušne spram sličnosti koje postoje između svakog muškarca i svake žene. Jer svaki čovek je pre svega LjUDSKO BIĆE, pa tek onda muškarac ili žena, crnac ili belac itd. Uopšte, sve te teorije tipa "Muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere" jako me podsećaju na rasističke teorije koje su, sa svoje strane, tvrdile da su pripadnici jedne ljudske rase (npr. bele) beskrajno drugačiji od pripadnika neke druge rase (npr. crne), te da se pripadnicima crne rase (baš kao ni ženama) npr. ne sme dati pravo glasa i sl. Naime, i rasa, baš kao i pol, jeste biološka kategorija, ali i belac i crnac i Kinez i Indijanac su LjUDI, a to je, po meni, jedino bitno. "It doesn't matter if you're black or white" pokazao nam je besmrtni "Kralj popa" na svom sopstvenom primeru. Veliki Majkl Džekson, prva trnansrasna osoba u istoriji, pokazao nam je da je moguće promeniti rasu, da je rasa, baš kao i pol, samo spoljašnji ogrtač, da se ogrtač može svući i umesto njega navući neki drugi ogrtač, neke druge boje. Ali ČOVEK, LIČNOST, je nešto mnogo, mnogo, dublje od tog ogrtača. Od svakog ogrtača.

Zato mi je jako teško da sebe odredim kao osobu muškog ili ženskog roda. Osećam se kao osoba LjUDSKOG RODA. Androgeno. Unisex. Ne prihvatam da mi ljudi na osnovu mog pola određuju kako ću izgledati, kako ću se ponašati, koju ću odeću nositi itd. To isto ne dozvoljavam ni tzv. "prirodi". Smatram da su polne odlike prirodom (biološki) date, da nam ni u kom slučaju nisu "zadate", već da za svaku polnu odliku imamo puno pravo da odlučimo da li ćemo je prihvatiti i negovati, da li ćemo je odstraniti, ili je zameniti nekom drugom.

Posmatrano u mom konkretnom slučaju, ja želim da odstranim jednu moju sekundarnu polnu odliku. Želim, naime, da kombinacijom elektrolize i laserske epilacije trajno odstranim sve malje sa tela, kao i dlake sa lica (brada i brkovi).

ISTORIJAT (aka ANAMNEZA)

Elem, kao što rekoh, muškog sam pola, to je na mom rođenju nedvosmisleno utvrđeno, i nemam sa time nikakvih problema. Ne želim da menjam pol. Ali isto tako ne želim da to što sam muškog pola na bilo koji način određuje šta od odeće smem ili ne smem da nosim, šta moram ili bi trebalo da radim, šta ne smem da radim itd. Jednostavno, ne želim da me ta činjenica što sam muškog pola na bilo koji način ograničava.

A da takva ograničenja postoje prvi put sam, bar koliko pamtim, postao svestan sa šest godina. Naime, bio je jesenji dan, duvao je hladan vetar. Tetka, očeva sestra, bila nam je u poseti, i kada sam se javio da ću da idem napolje, ispred zgrade, ona je smesta brižno rekla: "Napolju je hladno, duva jak vetar. Obuci hulahopke ispod pantalona da se ne smrzneš.". Na to je moj otac reagovao: "Ne treba da ih oblači. Nije tako hladno. A i šta će mu uopšte hulahopke, već je velik.". Na kraju sam ipak izašao sa hulahopkama.

Naredne godine u isto to vreme nisam ih više nosio. Krenuo sam u školu i svi u razredu su mi se smejali kada su videli da nosim hulahopke. Tako da ih više nisam nosio. Što mi je inače bilo žao. Naime, taktilan sam tip, volim da osetim nadražaje na svojoj koži, a kada bih obukao hulahopke osećao sam kao da me neko neprestano nežno miluje.

Oduzeto taktilno zadovoljstvo kompenzovao sam na drugoj strani. Nisam to tada primećivao, ali kada sada pogledam zajedničke slike iz nižih razreda osnovne škole vidim da sam bio jedan od najbucmastijih u razredu. No, hrana (slatkiši) mi nije bila jedina kompenzacija. Dosta sam i čitao, povlačio se u svet mašte...

Tako sam nekako dogurao do puberteta, do pred kraj osnovne škole. Devojčice iz razreda su se već zadevojčile, počele da se šminkaju. Meni se to jako sviđalo. Želeo sam i ja da se šminkam. No već mi je i brada počela da raste. Srećom, s početka je bila slaba, tako da sam u tom periodu, sa 15-16 godina, mogao normalno da se šminkam, posle svakog brijanja, pa i koji dan posle.

Već sa 17 godina to više nije bio slučaj. Čitavo telo već mi je bilo obraslo maljama. Posle brijanja brade po licu su mi ostajale sive fleke. Postalo mi je glupo, ružno, da se i dalje šminkam. Bio sam tužan. Revoltiran. Jer fizički sam počeo da izgledam kao odrastao muškarac, ali se uopšte nisam tako osećao. Verovatno zbog toga sam i ja u tom periodu imao epizode sa selotejpom, koje je pominjala Andjelika, a koje je ona, kako reče, imala kao mala.

Videvši da nemam kud, okrenuo sam se konformizmu. Pokušao sam da se prilagodim, da se nekako uklopim u tzv. standarde muške rodne uloge. Bezuspešno.

Osećajući zbog svega toga konstantnu nelagodu, sa 18 godina sam u jednom momentu najozbiljnije razmišljao o tome da oduzmem sebi život. Iz takvih misli trgli su me stihovi koje sam pročitao u knjizi Dejla Karnegija "Kako zaboraviti brige i naći zadovoljstvo u životu". Radi se o sledećim stihovima engleskog pesnika Miltona:
Duh je sam svoj gospodar; on u sebi može
Raj stvoriti od pakla, pakao od raja.

Ove stihove protumačio sam na sledeći način:
Duh je um. Mozak. Intelekt. On je jedini bitan. Moje emocije nisu bitne. Ako su moje emocije bolne, moj duh je u stanju da učini da one postanu prijatne, da ih osećam kao prijatne. Kako je to moguće? Tako što ću naći religiju kojoj ću služiti, čije ću zapovesti ispunjavati, kojoj ću u potpunosti posvetiti svoj život, tako da svaki moj postupak predstavlja njen izraz, tako da celokupnim svojim životom ja zapravo živim tu religiju. Jer kad joj se potpuno posvetim, kad ona postane moja životna misija, smisao moga života, onda će svaka teškoća na koju usput naiđem, svaki moj neuspeh, svaka bol, svaka patnja, sve će to biti sporedno, beznačajno, sićušno - spram beskrajnog zadovoljstva, ushićenja, zanosa, koje osećam zbog toga što mi moja religija govori šta da činim, zbog toga što je sve tako jasno i jednoznačno, zbog toga što živim svoju životnu misiju! Samo da što pre nađem religiju kojoj ću služiti!

Tako je i moj život postao potvrda reči Velikog inkvizitora iz romana "Braća Karamazovi" F.M.Dostojevskog: "Čovek nema mučnije brige nego da nađe onog kome će što pre predati taj dar slobode, sa kojim se to nesrećno stvorenje rađa.". Prva religija kojoj sam predao mučni dar slobode bilo je pravoslavlje. Išao sam na veronauku za odrasle, zatim u crkvu, postio, pričešćivao se... Bio sam takoreći kao neki "dverjanin"...

To je, uz određene probleme, potrajalo nekoliko godina. (Problemi su poticali otuda što ja nisam bio odabrao pravoslavlje stoga što sam smatrao da je to prava religija za mene, religija za koju bih na bilo koji način osetio da me ispunjava. Čak ne ni zbog toga što je to bila moja religija, religija kojoj sam pripadao samim činom krštenja - koje se desilo u ranom detinjstvu. Ne, ja sam se bio okrenuo pravoslavlju isključivo stoga što je to bila religija mog naroda, nacije kojoj sam pripadao. A vremenom sam postao potpuno svestan da pravoslavlje nije jedina, a svakako ne prvobitna religija mog (srpskog) naroda...)

A onda sam se zaljubio. Prvi put u životu se istinski zaljubio. I? I nije se dogodilo ništa. Posle četiri meseca zaljubljenost je prošla, veza se raspala, okrenuo sam se drugim stvarima. A onda, tek onda sam, polako, "pukao". Moja (kvazi)religioznost više mi nije davala nikakvu potporu.

U takvom raspoloženju po prvi put sam pročitao neku od knjiga Eriha Froma. Knjiga koju sam pročitao imala je simboličan naslov: "Bekstvo od slobode". Čitajući tu knjigu shvatio sam da sam i ja, i to sa 17 godina nesvesno, a sa 18 godina takoreći potpuno svesno, nemajući hrabrosti da se istinski suočim sa svojim problemima, "pobegao od slobode".

Nakon te prve, pročitao sam skoro sve ostale knjige Eriha Froma. Zatim i brojne knjige drugih autora. Na kraju sam, kako bih sabrao svoje misli i osećanja, napisao i scenario za jednu koreodramu. Jednostavno, bilo mi je lakše da kroz nekakvu umetničku formu iskažem ono što nisam imao hrabrosti da prihvatim u stvarnosti. Naime, bilo mi je izuzetno teško da se u potpunosti suočim sa činjenicom da ja imam svoje sopstveno mišljenje, a da se to moje mišljenje razlikuje od mišljenja drugih ljudi, da se npr. razlikuje i od mišljenja Eriha Froma, čoveka koga sam doživljavao kao svog "duhovnog oca". Teško mi je bilo da u potpunosti prihvatim činjenicu da dalje moram ići sam, misleći svojom glavom, sledeći sopstvena osećanja, slušajući govor sopstvenog srca, pažljivo osluškujući njegovu ćutnju...

Obratih se psihijatru za pomoć. Moj psihijatar (aka shrink) nije bio "fromovac", koliko sam shvatio bio je više "jungovski" orijentisan. Ipak je i on bio saglasan sa Fromovim stavom da svaki čovek ima zadatak da razvija svoje potencijale, koje mu je dala priroda, slično kao što se mladica nekog drveta, u povoljnim uslovima, razraste u snažno stablo, pravilnog oblika, karakterističnog za vrstu drveća kojoj pripada. Nasuprot tome, drveće sa npr. novobeogradskih blokova je, kako je to simpatično primetio Momo Kapor, nekako "rahitično", raste iskrivljeno, sa krošnjom nepravilnog oblika - dok su ta stabla još mlada, deca se veru po njima, kriveći ih i lomeći im grane. Ni sa čovekom nije mnogo drugačije - ako u detinjstvu neke osobe, do njene pete-šeste godine života, nastanu neki problemi u socijalizaciji (pre svega u odnosu sa roditeljima), vrlo je verovatno da će kasnije doći do nekih psiholoških poremećaja, da će karakter te osobe biti "rahitičan". Tako je bilo i u mom slučaju - usled određenih porodičnih okolnosti u mom ranom detinjstvu, zbog kojih socijalizacija nije bila dovoljno uspešna, kod mene su se kasnije pojavila dva psihološka poremećaja: jedan je pomenuti F64.9, poremećaj rodnog identiteta, nastao usled nedovoljno uspešne "identifikacije sa ocem"; drugi je šizoidni poremećaj ličnosti, F60.1 (moj "spoljašnji zid", sklonost ka samoizolaciji), o čemu planiram da pišem u posebnoj poruci, u kojoj bih se osvrnuo na pitanje transrodnosti i komorbidnosti.

To bi bilo to, bar što se istorijata, tzv. anamneze, tiče.

TRENUTNO STANjE (aka KLINIČKA SLIKA)

Kao što sam rekao u uvodnom delu, ja želim da, kombinacijom elektrolize i laserske epilacije, trajno odstranim sve malje sa tela, kao i dlake sa lica (brada i brkovi). Mislim, to je jedna od mojih životnih želja. Nije jedina, nije najvažnija moja želja, ali je vrlo visoko na listi mojih životnih prioriteta. Važnija je, na primer, od moje želje da dobijem dete, da postanem roditelj. Neko reče: "Ko nije srećan, ne može ni da širi sreću oko sebe". Tako ni ja ne želim da postanem roditelj dok ne obavim pomenute elektrolize i epilacije, jer dok to ne obavim ne mogu biti srećan, ne mogu biti zadovoljan sobom. A želeo bih da moje dete bude plod moje sreće, zadovoljstva, punoće života ... punoće, koja, prelivajući se, stvara novi život...

U ovom momentu međutim ja još uvek nisam započeo sa elektrolizom i epilacijom. Nije to samo pitanje novca. Jednostavno, još uvek nisam rešio neke prioritetnije stvari u svom životu.

Ali i elektroliza i epilacija će, siguran sam, doći na vrh moje liste prioriteta!

To mi daje snagu da istrajem...

Marko
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako
.....
Jer svaki čovek je pre svega LjUDSKO BIĆE, pa tek onda muškarac ili žena, crnac ili belac itd. Uopšte, sve te teorije tipa "Muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere" jako me podsećaju na rasističke teorije koje su, sa svoje strane, tvrdile da su pripadnici jedne ljudske rase (npr. bele) beskrajno drugačiji od pripadnika neke druge rase (npr. crne), te da se pripadnicima crne rase (baš kao ni ženama) npr. ne sme dati pravo glasa i sl. Naime, i rasa, baš kao i pol, jeste biološka kategorija, ali i belac i crnac i Kinez i Indijanac su LjUDI, a to je, po meni, jedino bitno. "It doesn't matter if you're black or white" pokazao nam je besmrtni "Kralj popa" na svom sopstvenom primeru. Veliki Majkl Džekson, prva trnansrasna osoba u istoriji, pokazao nam je da je moguće promeniti rasu, da je rasa, baš kao i pol, samo spoljašnji ogrtač, da se ogrtač može svući i umesto njega navući neki drugi ogrtač, neke druge boje. Ali ČOVEK, LIČNOST, je nešto mnogo, mnogo, dublje od tog ogrtača. Od svakog ogrtača.

Zato mi je jako teško da sebe odredim kao osobu muškog ili ženskog roda. Osećam se kao osoba LjUDSKOG RODA. Androgeno. Unisex.
........
:love:

[dreamer MODE ON]

Mozda jednog dana izbace iz raznoraznih prijava/i slicno/ ono:

Rod: muski zenski

i umesto toga ubace samo

Rod: ljudski

[dreamer MODE OFF]
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Neko reče: "Ko nije srećan, ne može ni da širi sreću oko sebe".
ja rekla... :) eh, ukrade mi moj zivotni moto :)

salim se, moto i sluzi zato da se daruje :poklon: :kiss:
Korisnikov avatar
By Mariška
:friends:

REM Ajoj, natera me da koristim smajli...
REM Prvi put u životu...
REM Uvek sam dosad nešto rezonovao:
REM "Čemu smajli?
REM Pa ljudi su hiljadama godina pisali knjige, remek dela, bez smajlija...
REM Pa koji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je još koristio smajli?"
REM I sve tako...
REM Ali eto, natera me da pomerim granice...

:love: ?
Korisnikov avatar
By Mars
Zato mi je jako teško da sebe odredim kao osobu muškog ili ženskog roda. Osećam se kao osoba LjUDSKOG RODA. Androgeno. Unisex.
........
Androgen, androgeno> od Andron (Greek: Ἀνδρῶν-ῶνος), or Andronitis, is part of a Greek house that is reserved for men, as distinguished from the gynaeceum (gunaikeion), the women's quarters.

Pa ako pričaš negde ovo isto, uzmi u obzir da ćeš time da navedeš sagovornika na utisak kako i pored objašnjenja i ograda - ipak favorizuješ svoju mušku stranu.

Pitanje: da li neko ko se oseća i definiše isključivo kao ženskog ili muškog roda treba da se oseća manje - ljudskog roda?
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Mars
Androgen, androgeno> od Andron (Greek: Ἀνδρῶν-ῶνος), or Andronitis, is part of a Greek house that is reserved for men, as distinguished from the gynaeceum (gunaikeion), the women's quarters.

Pa ako pričaš negde ovo isto, uzmi u obzir da ćeš time da navedeš sagovornika na utisak kako i pored objašnjenja i ograda - ipak favorizuješ svoju mušku stranu.
u, al ti ode u sitna crevca... Pa, to je isto kao kad bi rekao Biblija potice od grcke reci Biblos, a ta rec znaci knjiga, tako da kad kazes "biblija" mislis na bilo koju knjigu.... Jasno je sta je Marko hteo da kaze, danas se izraz "andro" ili "androgin" koristi da oznaci osobu koja ima i muske i zenske odlike, a ne u smislu grcke kuce za muskarce....

ali, u svakom slucaju, hvala na toj informaciji, nisam znala za poreklo te reci -- eto, covek svasta moze ovde da sazna :) :kiss:
Korisnikov avatar
By Mars
Ne znam gde se to andro i androgin koristi da označi osobe koje imaju i muške i ženske odlike.
Ja do sada sretao samo u kontekstu muških.

A prvi put se sa etimologijom sreo kad sam čeprkao podatke oko parfema Andron...

Andron for men contained pheromone and was designed to attract the ladies. Whether it worked or not, we don't know. Sadly, no longer on the market, but occasionally pops up on e-bay.

Bukvalno sa muškim feromonima kao aktivnom supstancom.

U fazi testiranja su u čekaonici prskali pojedine stolice tim parfemom i žene bi se nepogrešivo zaletale na njih.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Posto sam danas u duhu predavanja.... Evo, dakle sta znaci "androgin"

androgynous--
1 having both male and female parts
2 someone who is androgynous looks both female and male:
example: Bowie had a kind of androgynous sex appeal.

word origin:
borrowed into English from Latin in 1600-1700 -- androgynus (Latin) 'person who is both male and female', from Greek andr- + gyne (woman)

izvor: Longman Dictionary of Contemporary English
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Mars
A prvi put se sa etimologijom sreo kad sam čeprkao podatke oko parfema Andron...
Da, ali to je samo prvi deo reci: andro--muskarac.... Ala si ti opsednut muskima..ccc... :lol:

Edit: a za ono zaletanje.... jesu li se i gejevi zaletali? :smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Ma ne, tad sam bio u fazi kad sam želeo da privučem žene. Pa se između ostalog služio i tom hemijom.

Ono za Bowia sam isto malopre pronašo. Ja to shvatio, kao...hm. U suštini muško, mada tako ne izgleda na prvi pogled.

Al ono pod 1 otklanja svaku sumnju, vas dvoje ste u pravu.

Oko afere sa Semijom su u svim izveštajima koristili hermaphrodite.

Možda je to čisto anatomski, fiziološki, a ovo androgeno - socijalno.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Evo i ja da dodam neku rec na sve ovo...

Pre svega ti, kao i veliki deo nas, jednostavno ne pripadas ustaljenim socioloskim
matricama, i kao takva jedinka jako ti je tesko da se probijas kroz dzunglu dvojnosti
koja nas okruzuje. Zato svi mi, pravimo neke mehanizme koji nam pomazu da iole
lakse prolazimo kroz zivot.

Napisacu ovo, a pisala sam to vec vise puta. To sto nosis u sebi i sa sobom, je samo
dodatni kvalitet, voli sebe, proucavaj sebe. Svakako ces prolaziti kroz jos mnoge krize,
ali veruj da ces iz svih njih izlaziti uvek kao pobednik...

Iskoristi taj dar prirode na najbolji moguci nacin.

Zivot nije crno-beli, zivot nije ruzicasto ili plavo, zivot nije levo ili desno, zivot nije musko ili zensko...

Zivot se zivi, prepreke se prelaze svakodnevo... kakve god da su ispred tebe...

Ne znam kod kog si psihijatra isao, ali bi bilo dobro, ako nisi, da svratis i do doktora Rakica.
On je jedan od nasih najboljih seksologa. Porazgovaras sa njim.

Dijagnoza koju imas jeste gender disorder, bez preciznog daljeg pojasnjvanja....

Svi smo mi jedinke za sebe.. ali ne uklapanje u okolinu ne znaci da ne valjas,
nego samo da treba da promenis okolinu :)

Cuvaj se i pisi kad god osetis potrebu
Tu smo da se pomazemo..
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Da, i meni se cini da je hermafrodit vise anatomski

hermaphrodite--
a living thing that has both male and female sexual organs

word origin:
borrowed into English from Latin in 1400-1500-- hermaphroditus (Latin) from Hermaphroditos, Greek, the son of the ancient Greek god Hermes and the goddess Aphrodite, who became joined in body with the female nature spirit Salmacis

izvor: opet LDOCE
Ma ne, tad sam bio u fazi kad sam želeo da privučem žene. Pa se između ostalog služio i tom hemijom.
Ko zna sta su ti muski feromoni ucinili od tebe? haha Pa, jesi li privukao koju zenu?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
E jos nesto...

dlake sa tela mozes da skines laserskom epilacijom,
sa lica je malo teze, dok god imas testosterona...

moci ces sigurno da redukujes dlake na licu, ali ne i da ih
potpuno unistis...

Postoje lekovi koji se piju da blokiraju neke enzime da pretvaraju
hormone iz jednih u druge i tako sprece formiranje brade, ali
o tome bolje da pitas strucnjaka, endokrinologa, za savet...
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by nsBeckie

hermaphrodite--

word origin:
borrowed into English from Latin in 1400-1500-- hermaphroditus (Latin) from Hermaphroditos, Greek, the son of the ancient Greek god Hermes and the goddess Aphrodite, who became joined in body with the female nature spirit Salmacis

Ko zna sta su ti muski feromoni ucinili od tebe? haha Pa, jesi li privukao koju zenu?

Prim.Mod.

Koristimo termin INTERSEXualna osoba,
termin "hermafrodit" nije u upotrebi vise,
a dosta ljudi ga smatra pogrdnim....

:eifranloo:
Korisnikov avatar
By Mars
[offtopic]
Jesam, ali nisam primetio da je taj Andron nešto više zaslužan za to od nekog od "običnih" parfema koje koristim. [/offtopic]

:)
Originally posted by Andjelika
Stvrno je nekako taj izraz primereniji ljudima.
By Kurmaher
@ Marko

Odlican post - pronalazim sebe u skoro svemu, sve do Froma (no ja poceh sa Analizom ljudske destruktivnosti :D ), ali bez posvecivanja religiji (bas zbog onoga da svako odlucuje za sebe).
Hvala ti sto si sve to tako iscrpno, lepo i logicno izlozio i podelio to sa nama.
Hvala ti.

@ Mars i nsBeckie

androgEn - hormoni koji dovode do razvoja muskih karakterstika, od andros + genes -> muskarac + rodjen, stvoren (koren od genos vidite u raznim genima i -genima)
androgIn - musko-zenski, od andros + gynaikos -> muskarac + zena (koren od "zena" vidite i u GINEKologija)

Marko se verovatno zabunio :) .
Korisnikov avatar
By Mars
Vidi ti jedno slovo šta ti napravi...
Korisnikov avatar
By Mariška
Još jednom hvala svim divnim, beskrajno nežnim ljudima sa ovog (pod)foruma!

I hvala svim komentatorima, sa kojeg god foruma dolazili!

Vaši komentari mi mnogo znače. Pokazuju mi da nisam baš potpuno sam, kako sam se osećao pre nego što sam našao ovaj (pod)forum.

Što se tiče same sadržine vaših komentara, evo da kažem i ja par reči.

@nsBeckie
Još jednom, veliko, veliko hvala na podršci!

@Andjelika
Takođe, hvala na podršci!
Inače, nisam još išao kod dr Rakića. Svakako ću otići ako osetim potrebu.
Što se tiče dlaka na licu, mislio sam da ih odstranim pomoću elektrolize. Naravno, svakako ću se raspitati kod endokrinologa pre nego što počnem sa elektrolizom.

@Mars
Mnogo ti hvala što si se javio!
Tvoj komentar o "androgenom" me je baš "protresao". Zato što si 100% u pravu...

Ali prvo da odgovorim na tvoje pitanje: da li neko ko se oseća i definiše isključivo kao ženskog ili muškog roda treba da se oseća manje - ljudskog roda?
Naravno, svakako da neko ko se oseća i definiše isključivo kao ženskog ili muškog roda nije ništa manje ljudskog roda od onih ljudi koji se ne osećaju ni kao osobe muškog ni kao osobe ženskog, već, eto, kao osobe ljudskog roda. Ja samo hoću da zatražim malo prostora za nas koji ne možemo da se uklopimo u te binarne podele muško/žensko, koji ne osećamo da nas takva podela na valjan način definiše. Jednostavno, ta činjenica što sam biološki muškog pola ne čini od mene muškarca. OK, čini, ali ja time nisam zadovoljan. Ne osećam se tako. To je za mene kao da sam u zatvoru. Na prinudnom radu (tzv. "muška rodna uloga" za mene predstavlja oblik prinudnog rada). Ali to što se ne osećam kao muškarac, ne znači da se osećam kao žena. Prosto, osećam se kao ja, Marko, ljudsko biće. Moj biološki pol je samo jedna od bezbroj osobenosti mene kao ljudskog bića, i ne dozvoljavam da ta jedna od bezbroj mojih osobenosti određuje kako treba da se ponašam, da izgledam, da ŽIVIM. Slično je i sa drugim osobenostima. U onom mom pisaniju pomenuo sam rasu kao jednu od osobenosti. Da dam još jedan primer: Recimo, pretpostavimo da je jedna od mojih osobenosti ta da imam muzički talenat. Da li to znači da ja imam neku obavezu (moralnu ili kakvu god) da taj svoj talenat razvijam, da budem muzičar? Ili ako imam slikarski talenat, da li to znači da moram da budem slikar? Uopšte, ako imam neku sposobnost, da li to znači da moram da je razvijam, da budem kao neki sluga, da ne kažem ROB svoje sposobnosti? Na primer, da sam rođen kao osoba ženskog pola, pa da imam sposobnost rađanja, da li to znači da moram tu svoju sposobnost da iskoristim? A korišćenje sposobnosti rađanja jeste deo ženske rodne uloge. Zato, da sam rođen kao žensko, verovatno se ne bih mogla osećati i definisati kao osoba ženskog roda, ako bi to značilo da imam OBAVEZU da iskoristim svoju sposobnost rađanja. Jednostavno, smatram da je na meni, kao ljudskom biću, da za svaku svoju sposobnost odlučim da li ću je iskoristiti ili ne, odnosno u kojoj meri. To je za mene suština "ljudskog roda", kakvim se osećam: Sloboda da odaberem koje svoje polne karakteristike ću razvijati, a koje ne, koje svoje sposobnosti ću razvijati, a koje ne, da li ću ostati iste rase, ili ću, poput Majkla Džeksona promeniti svoju rasu itd., itd. Jednostavno, ključna reč tzv. "ljudskog roda" jeste SLOBODA. I ja samo molim za malo prostora za nas kojima osećanje slobode ne dozvoljava da se identifikujemo bilo kao osobe muškog, bilo kao osobe ženskog roda.

Što se tiče onoga da se osećam "androgeno", naravno da sam se zabunio, da sam mislio na to da se osećam "androgino", ali, eto, napisao sam drugačije. Napisao sam, kao što je objasnio Kurmaher, da se osećam kao da "rađam muškarca", što je naravno besmislica.
Ili možda nije? Možda je u pitanju tzv. Freudian slip, kojim sam nehotice pokazao ono što, takođe, mislim. Naime, ja se zaista osećam "androgino", u smislu da volim, cenim, poštujem i pojedine tzv. "muške", i pojedine tzv. "ženske" osobenosti, atribute, kvalitete itd. S druge strane, ja se zaista osećam i "androgeno", u smislu da želim da, kako bih rekao, "rodim muškarca u sebi". A sa tim "rađanjem muškarca u meni", mada će možda zvučati paradoksalno, povezana je i moja želja za elektrolizom i epilacijom. Naime radi se o rađanju specifičnog tipa muškarca, kakav bih želeo da postanem. Radi se o rađanju muškarca koji ima, da tako kažem, mušku snagu, a žensku nežnost i osetljivost. Neki moj, da kažem, ideal, simbol takvog muškarca je otprilike nešto kao "baletan": kombinacija muškosti, tj. muške snage (jer mora da ima snagu da podigne i nosi balerinu) i ženskosti (onako našminkan, izdepiliran, u hulahopkama), a pre svega nežnosti (mislim na klasičan balet, adagio scene duetne igre). Ja bih dakle voleo da imam ponešto od kvaliteta "baletana": Voleo bih da imam mušku snagu, voleo bih da imam što je moguće veću telesnu gipkost, voleo bih da imam veću nežnost - u smislu veće sposobnosti empatije, a voleo bih da imam i telesnu osetljivost (da mi je koža glatka, bez dlaka). Ponešto od toga ja već sada pokušavam da zadobijem (npr. bavim se jogom, kako bih bio što gipkiji). S druge strane, elektrolizu i epilaciju još nisam započeo. Želeo bih da se njima posvetim onda kad zadobijem snagu. Pri tome ne mislim bukvalno na fizičku snagu. Imam testosteron i ne predstavlja mi neki problem da zadobijem fizičku snagu. No, ona snaga koju bih želeo da steknem jeste kakva-takva finansijska snaga, kakva-takva finansijska nezavisnost. Bez nje mi sama fizička snaga deluje nekako veštački, besmislena, suvišna. Zato se sada i ne trudim da steknem fizičku snagu, niti se trudim da izgledam kao "baletan". Umesto toga imam neke manje-više nezadovoljavajuće privremene identitete, koje uzimam u zavisnosti od raspoloženja. Ali moja istinska čežnja, koja, ako se ne ispoljava, ne znači da me napušta, jeste da uradim "androgeniju androgina", tj. da "rodim (androginog) muškarca u sebi"...

@Kurmaher
Hvala na podršci!
Što se tiče moje "zabune", kao što možeš da vidiš (iz mog odgovora Marsu) izgleda da nijedna "zabuna" nije slučajna...
A što se tiče Froma, ono u čemu se ne slažem sa njim jeste u njegovom shvatanju da čovek ima kao neku obavezu da razvija svoje sposobnosti, pa po nekoj logici i svoje polne odlike, dok ja, kao što si mogao videti, smatram da se jedina ljudska "obaveza" zove: SLOBODA.
Kad je u pitanju konkretna Fromova knjiga (Anatomija ljudske destruktivnosti), koliko se sećam From u njoj povezuje tzv. "šizoidnost" (da ne kažem moj "šizoidni poremećaj ličnosti" - F60.1) sa sklonošću ka destrukciji (odnosno, u mom konkretnom slučaju, ka auto-destrukciji jedne sekundarne polne odlike). Ne znam... Planiram da se detaljnije pozabavim šizoidnošću u okviru teme o transrodnosti i komorbidnosti, ali za sada još nemam snage za to. Izvini.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Andjelika

hermaphrodite--

word origin:

Prim.Mod.

:eifranloo:
Znam, Andjelika, izvinjavam se ako je ovo nekoga uvredilo. Ja i Mars smo se raspravljali oko termina "androgin", pa je on pomenuo termin "hermafrodit", pa sam ovim recnickim definicijama pokusala da mu razjasnim slicnosti i razlike u znacenju te dve reci.... Naravno, konotacije su nesto drugo. Zato se sada koristi "interseksualna osoba", posto je to neutralan termin. Nadam se da znas kako ne bih nikada nekoga vredjala upotrebom nekih reci koje oni shvataju kao pogrdne. :)
Korisnikov avatar
By Mars
Tu smo i da naučimo nešto.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica

Znam, Andjelika, izvinjavam se ako je ovo nekoga uvredilo. Ja i Mars smo se raspravljali oko termina "androgin", pa je on pomenuo termin "hermafrodit", pa sam ovim recnickim definicijama pokusala da mu razjasnim slicnosti i razlike u znacenju te dve reci.... Naravno, konotacije su nesto drugo. Zato se sada koristi "interseksualna osoba", posto je to neutralan termin. Nadam se da znas kako ne bih nikada nekoga vredjala upotrebom nekih reci koje oni shvataju kao pogrdne. :)

Ej, znam darling, naravno da nisam ni shvatila suprotno :kiss:

To je vise medicinska terminologija,
a i oni su skloni promenama na nivou svetske zdravstvene organizacije,
ili kako se vec dogovore....
Korisnikov avatar
By svejedno
E.

Meni sve ovo veoma zanimljivo.

Sa neke..hm..socioloske (recimo) strane, najzanimljivija mi ova tvoja prica (bez zelje da ikoga uvredim) od svih ostalih 'intersex" prica.

..

David Bowie, Mars lepo primetio.

..

Nego, licno, ja tu ne vidim problem.

I podrzavam, uradi sta god ti padne napamet, ne znam...jel postoji prob da to uradis?

..

Inace, jos mi zanimljivije jer se u nekom delu pronalazim, recimo.

Sad, licno sam hetero, al ne verujem da bi me nesto sprecilo da se npr. nasminkam kad bih imao zelju.

Ili, staznam, (glup primer) poznajem coveka koji ima duge nokte, al ne one ruzne, nego bas lepe, zenske (jel) i ..staznam..prija mu, valjda.

..

Nego, htedoh reci
(jesam ja muskarac i..ne znam kako se 'oseca kao muskarac' al verovatno se tako osecam, ipak)
trudim se..hm..losa rec..

Negujem (!) i musku i zensku stranu kod sebe (Anima/Animus, Jung skola ,) i ne vidim nikakav problem..hm... tesko je zapravo objasniti na sta mislim, jbg.

..

David Bowie ,)
By Kurmaher
Originally posted by svejedno
E.

Sa neke..hm..socioloske (recimo) strane, najzanimljivija mi ova tvoja prica (bez zelje da ikoga uvredim) od svih ostalih 'intersex" prica.

..

Mislim (a za Bouvija znam) da Marko nije interseksualna osoba ;) - interseksualno je nesto vezano za bioloski pol, a Marko je, koliko ukapirah, bioloski musko, kod njega je queernut rod.

... Sad proverih, da, rece sam Marko:
Naime, biološki sam muškog pola (XY). Telo mi je muško, a pretpostavljam i mozak, s obzirom da ne vidim sebe kao ženu rođenu u telu muškarca. No, kada je u pitanju moj rodni identitet, tu sam nekako neodlučan.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Pa rece "pretpostavljam i mozak", sto znaci da nije siguran...

Iz svoje perspektive Marko, savetujem ti da se manes prostog
posmatranja ljudske vrste i te podele na musko i zensko, koja
blage veze sa bilo cim nema..

.. razvuci sve na jednu pravu, i recimo sto vise ides na levo su "zenski principi",
a sto vise ides u desno su "muski principi"... levo i desno je u zavisnosti sa koje
strane gledate u pravu :)

i pozicioniraj sebe negde na njoj, gde ti je ugodno.... i uzivaj!
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Kurmaher
Originally posted by svejedno
E.

..

Mislim (a za Bouvija znam) da Marko nije interseksualna osoba ;) - interseksualno je nesto vezano za bioloski pol, a Marko je, koliko ukapirah, bioloski musko, kod njega je queernut rod.

... Sad proverih, da, rece sam Marko:
Naime, biološki sam muškog pola (XY). Telo mi je muško, a pretpostavljam i mozak, s obzirom da ne vidim sebe kao ženu rođenu u telu muškarca. No, kada je u pitanju moj rodni identitet, tu sam nekako neodlučan.

Nene, ja sam se lose izrazio, ok..mada, meni to jos i najvise 'intersex' ,)

(salim se, nemoj se hvatas za ovu recenicu ,)

...

Ono sto ja...zapravo ...htedoh reci /zato i spomenuh Bowiea/...

..yebo polni/rodni identitet, uzivaj u zivotu.

Budi oba istovremeno, budi nijedan.. budi..ti.

..

Recimo da bi to sumiralo tO, da ,)

..

I slazem se sa Andjelikom, kul nacin posmatranja stvari, pa setaj kako ti kad odgovara, recimo..levo, desno, napred.

..

I pitanje, ponovo @Marko@: jel postoji neki problem koji te sprecava da to uradis?

Ako ne postoji..kidaj, n joy life, sta te briga:
savetujem ti da se manes prostog
posmatranja ljudske vrste i te podele na musko i zensko, koja
blage veze sa bilo cim nema..
to mu dodje to.

..

Zato i rekoh da mi se najvise dojmi ova hermafrodit
(opet - ne hvatajte me za reci, tek sam ustao, i ne merem se setim bolje - znam da nije hermafrodit, al valjda je jasno sta zelim reci)
'zamalopa 'intersex'' prica, od svih ostalih koje procitah.

..

Opet - bez zelje da ikoga vredjam.

pS. sto covek mora bude oprezan na ovom podforumu ,)
By Kurmaher
Ma ne, ne, daleko od toga da je neko uvredjen (hm, ili bar ja nisam), nego ono rekoh samo da ne bi bilo zbuna :) .

Evo male tabele koja je meni pomogla:
(preuzeto sa http://www.gendersanity.com/diagram.shtml, tamo ima i objasnjenje svega)

BIOLOGICAL SEX
(anatomy, chromosomes, hormones)

male ------------------------------------- intersex --------------------------------- female

GENDER IDENTITY
(psychological sense of self)

man -------------------------------- two spirit/third gender ------------------------ woman

GENDER EXPRESSION
(communication of gender)

masculine ------------------------------ androgynous ----------------------------- feminine

SEXUAL ORIENTATION
(romantic/erotic response)

attracted to women ------------------ bisexual/asexual --------------------- attracted to men

Ima tu jos nijansi, svega i svacega, ali za pocetak - eto.
Korisnikov avatar
By Mariška
Hvala na inspirativnim komentarima!

Evo me da odgovorim, da i ja dam doprinos konstruktivnoj diskusiji.

@Kurmaher

Znam za tu tabelu, i meni je bila od koristi.
Inače, u anatomskom smislu, bar kada je telo u pitanju, svakako nisam intersex već muškog pola.
Što se tiče mozga, tu možda možemo diskutovati (vidi dole moj odgovor Andjeliki).

@Andjelika
Pa rece "pretpostavljam i mozak", sto znaci da nije siguran...
MOJE RAZUMEVANjE TRANSSEKSUALNOSTI
Koliko se ja razumem u problem transseksualnosti, ako u toku embrionalnog razvoja mozak fetusa bude izložen testosteronu, mozak te osobe, nakon rođenja, će biti muški, bez obzira na anatomski, odnosno genetski pol osobe.
Znači, ako u toku embrionalnog razvoja mozak fetusa sa XX tipom hromozoma, dakle fetusa koji se telesno razvija u pravcu ženskog pola, iz nekog razloga (neka biološka greška itd.) bude izložen testosteronu, osoba će, po rođenju, imati muški mozak. Imaće žensko telo, a muški mozak, te će se osećati kao muškarac, kao npr. dennyboy, MAX itd.
S druge strane, ako u toku embrionalnog razvoja mozak fetusa NE bude izložen testosteronu, mozak te osobe, nakon rođenja, će biti ženski, bez obzira na anatomski, odnosno genetski pol osobe.
Znači, ako u toku embrionalnog razvoja mozak fetusa sa XY tipom hromozoma, dakle fetusa koji se telesno razvija u pravcu muškog pola, iz nekog razloga (neka biološka greška itd.) NE bude izložen testosteronu, osoba će, po rođenju, imati ženski mozak. Imaće muško telo, a ženski mozak, te će se osećati kao žensko. Ako dobro kapiram, to je tvoj slučaj, Andjelika.
(Radi jednostavnosti izostavio sam slučajeve drugih poremećaja u embrionalnom razvoju kao što su Klinfelterov sindrom, Turnerov sindrom, Daunov sindrom, slučajevi interseksualnosti itd.)

MOJA "HIPOTEZA" O TRANSRODNOSTI (MOG TIPA)
Ja mislim da je u mom embrionalnom razvoju moj mozak bio izložen testosteronu, da sam rođen sa muškim mozgom, u muškom telu. Međutim, moja "hipoteza" je ta da mozak tek rođenog deteta baš nije ni sasvim ženski ni sasvim muški, već vuče malo ka interseksualnom. Zaista "muškim", odnosno "ženskim" postaje socijalizacijom, kada u toku ranog detinjstva dođe do "identifikacije sa roditeljem istog pola". Desi se neki "klik" i osoba zadobije rodni identitet u skladu sa telesnim polom, u mozgu se stvore određene sinapse, čime mozak gubi svoje stanje otklona ka interseksualnosti i postaje u potpunosti muški, odnosno ženski. U mom slučaju "identifikacija sa ocem" nije (u dovoljnoj meri) uspela, moj mozak je, vrlo verovatno, ostao na tom nekom otklonu ka interseksualnosti. Ali ja u stvari i ne smatram da je to bilo kakav "poremećaj". Jednostavno, striktna usklađenost rodnog identiteta sa telesnim polom (što na neurobiološkom nivou znači stvaranje odgovarajućih sinapsi ili šta već, čime mozak gubi svojstvo delimične interseksualnosti) verovatno je imala neki evolucioni značaj. Pitanje je međutim kakav značaj ima muška osobina agresivnosti - u vreme kada je svet pun nuklearnog oružja; kakav značaj ima muška osobina nadmetanja, npr. u bogatstvu - čime se, kao nusprodukt, stvara ekološka katastrofa globalnih razmera? Zato ja smatram da je psihološki proces "identifikacije sa ocem", kojim mozak muškog deteta postaje u potpunosti muški, postao evolutivno nepotreban (slično kao što je to svojedobno postao rep, koji majmuni imaju - njima je potreban). Ja smatram da je, u suštini, u sadašnje vreme evolutivno korisno da mozak muškarca bude delimično interseksualan, da je to sasvim "prirodno". Što ne znači da je od bilo kakve evolutivne koristi imati, uz interseksualni mozak, i auto-agresivnu potrebu za eliminacijom bilo koje sekundarne polne odlike. Mislim da je moguće imati interseksualni mozak, a NEMATI takvu potrebu. To što ja imam takvu potrebu moguće je da ima veze sa mojim horoskopom. Tako mi je objasnio brat (od tetke) koji je astrolog i koji mi je uradio natalni horoskop. A uklapa se i u neke moje ponavljajuće snove o kojima sam razgovarao i sa psihijatrom. Mogu i o tome ako je neko zainteresovan.

Svi smo mi jedinke za sebe.. ali ne uklapanje u okolinu ne znaci da ne valjas,
nego samo da treba da promenis okolinu

Ovaj savet dala si mi još u svom prvom komentaru, 6. oktobra.
Pokušavam da se pridržavam ovog tvog saveta.
Zato i nisam još započeo sa elektrolizom i epilacijom.
To je taj problem o kojem me je pitao svejedno...

@svejedno
I pitanje, ponovo @Marko@: jel postoji neki problem koji te sprecava da to uradis?
Postoji problem: pokušavam da promenim okolinu. Imam neku ušteđevinu, mogao bih bar delimično da isfinansiram elektrolizu i epilaciju. Ali mislim da mi je veći prioritet da uložim te pare u promenu okoline, tj. promenu stana, da ne živim više sa matorcima. Ovako mi dođe nekako degute da ostanem bez dlaka, da mi je koža kao dečija, a da i dalje živim kao dete - sa tatom i mamom... Kako da ti kažem, čitao sam juče priču Natalije iz Makedonije. Nju je otac izbacio iz kuće kad je krenula u tranziciju. Kad je moj skapirao da se depiliram (brijem/depiliram se u periodu "zimskog računanja vremena", od kraja oktobra do kraja marta, kad se nosi odeća sa dugačkim rukavom, ne želim da privlačim pažnju) lupao je glavom u orman... Onda se sledećag dana napio pa mi je pričao neke nebuloze - ko se tu, godinama pre mog rođenja, s kime pederisao, ili nije, a hteo je, stvarno nisam skapirao, niti me interesuje... U suštini je moj tata dobar čovek, sigurno me ne bi izbacio iz stana, ali ja sam ne želim da izgledam kao dete, bez malja, bez brade, sve dok ne skupim snagu da ODRASTEM, da se u potpunosti osamostalim... Imaš još o tome u mom odgovoru Marsu.

pS. sto covek mora bude oprezan na ovom podforumu ,)
Šta ćeš, "Freudian slip" se pojavi u samo jednom slovu...

O sociološkim (i sociobiološkim) aspektima preporučujem ti moju "hipotezu" o transrodnosti, gore u ovom postu, u mom odgovoru Andjeliki.
Takođe, moju dopunu Mini rečnika.
Korisnikov avatar
By Mariška
Nataly, super izgledaš na novom avataru!

I, ako smem da primetim, meni je u principu potpuno nevažno kolike devojka ima grudi, ALI TVOJE SU PREDIVNE!!!

Kiss!

Marko
By ...Sitnicava...
Pozdrav svima, svim divnim ljudima na ovom (pod)forumu!

Već sam se javljao u okviru nekih drugih tema, između ostalog i u mini-rečniku.

Ovu temu otvorio sam kako bih dao primer (da ne kažem "case study" - studija slučaja) jedne osobe kojoj je dijagnostifikovan poremećaj rodnog identiteta, nespecifiran (F64.9). Čisto da ljudi mogu da se informišu, ako nekoga bude zanimalo, da i to postoji, i kako otprilike izgleda, bar u posmatranom slučaju, s obzirom da je svaka osoba sa ovom dijagnozom queer-nuta na svoj način, tako da i ne postoje neki dijagnostički kriterijumi.

Pomenuti "posmatrani slučaj" sam ja, s obzirom da je meni dijagnostifikovan F64.9.

UVODNE OPSERVACIJE

Za početak bih hteo da kažem u čemu se sastoji moja transrodost, queer-nutost, kako god. Naime, biološki sam muškog pola (XY). Telo mi je muško, a pretpostavljam i mozak, s obzirom da ne vidim sebe kao ženu rođenu u telu muškarca. No, kada je u pitanju moj rodni identitet, tu sam nekako neodlučan. Naime, kada moram da biram samo između muškog i ženskog roda, odaberem muški. Ali ja se zapravo osećam, da tako kažem, unisex, androgeno, tako nekako...

Vidim da ljudi pridaju ogromnu važnost tome kojeg je osoba pola. Postoje razne naučne, filozofske, popularne teorije koje sve variraju tu temu da su "muškarci sa Marsa, a žene sa Venere", da su osobe jednog pola beskrajno drugačije od osoba suprotnog pola, da se jako teško mogu međusobno razumeti (pošto navodno razmišljaju različitim stranama mozga), da su ovo, da su ono, jednostavno, da su skroz različiti. Pa da onda, u skladu sa tim beskrajnim razlikama, treba drugačije da se ponašaju, da nose drugačiju odeću, da koriste ili ne koriste šminku itd., itd.

Naravno, svakako da između muškaraca i žena postoje brojne različitosti. Ali mislim i verujem da su sve te (bez)brojne različitosti sasvim sićušne spram sličnosti koje postoje između svakog muškarca i svake žene. Jer svaki čovek je pre svega LjUDSKO BIĆE, pa tek onda muškarac ili žena, crnac ili belac itd. Uopšte, sve te teorije tipa "Muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere" jako me podsećaju na rasističke teorije koje su, sa svoje strane, tvrdile da su pripadnici jedne ljudske rase (npr. bele) beskrajno drugačiji od pripadnika neke druge rase (npr. crne), te da se pripadnicima crne rase (baš kao ni ženama) npr. ne sme dati pravo glasa i sl. Naime, i rasa, baš kao i pol, jeste biološka kategorija, ali i belac i crnac i Kinez i Indijanac su LjUDI, a to je, po meni, jedino bitno. "It doesn't matter if you're black or white" pokazao nam je besmrtni "Kralj popa" na svom sopstvenom primeru. Veliki Majkl Džekson, prva trnansrasna osoba u istoriji, pokazao nam je da je moguće promeniti rasu, da je rasa, baš kao i pol, samo spoljašnji ogrtač, da se ogrtač može svući i umesto njega navući neki drugi ogrtač, neke druge boje. Ali ČOVEK, LIČNOST, je nešto mnogo, mnogo, dublje od tog ogrtača. Od svakog ogrtača.

Zato mi je jako teško da sebe odredim kao osobu muškog ili ženskog roda. Osećam se kao osoba LjUDSKOG RODA. Androgeno. Unisex. Ne prihvatam da mi ljudi na osnovu mog pola određuju kako ću izgledati, kako ću se ponašati, koju ću odeću nositi itd. To isto ne dozvoljavam ni tzv. "prirodi". Smatram da su polne odlike prirodom (biološki) date, da nam ni u kom slučaju nisu "zadate", već da za svaku polnu odliku imamo puno pravo da odlučimo da li ćemo je prihvatiti i negovati, da li ćemo je odstraniti, ili je zameniti nekom drugom.

Posmatrano u mom konkretnom slučaju, ja želim da odstranim jednu moju sekundarnu polnu odliku. Želim, naime, da kombinacijom elektrolize i laserske epilacije trajno odstranim sve malje sa tela, kao i dlake sa lica (brada i brkovi).

ISTORIJAT (aka ANAMNEZA)

Elem, kao što rekoh, muškog sam pola, to je na mom rođenju nedvosmisleno utvrđeno, i nemam sa time nikakvih problema. Ne želim da menjam pol. Ali isto tako ne želim da to što sam muškog pola na bilo koji način određuje šta od odeće smem ili ne smem da nosim, šta moram ili bi trebalo da radim, šta ne smem da radim itd. Jednostavno, ne želim da me ta činjenica što sam muškog pola na bilo koji način ograničava.

A da takva ograničenja postoje prvi put sam, bar koliko pamtim, postao svestan sa šest godina. Naime, bio je jesenji dan, duvao je hladan vetar. Tetka, očeva sestra, bila nam je u poseti, i kada sam se javio da ću da idem napolje, ispred zgrade, ona je smesta brižno rekla: "Napolju je hladno, duva jak vetar. Obuci hulahopke ispod pantalona da se ne smrzneš.". Na to je moj otac reagovao: "Ne treba da ih oblači. Nije tako hladno. A i šta će mu uopšte hulahopke, već je velik.". Na kraju sam ipak izašao sa hulahopkama.

Naredne godine u isto to vreme nisam ih više nosio. Krenuo sam u školu i svi u razredu su mi se smejali kada su videli da nosim hulahopke. Tako da ih više nisam nosio. Što mi je inače bilo žao. Naime, taktilan sam tip, volim da osetim nadražaje na svojoj koži, a kada bih obukao hulahopke osećao sam kao da me neko neprestano nežno miluje.

Oduzeto taktilno zadovoljstvo kompenzovao sam na drugoj strani. Nisam to tada primećivao, ali kada sada pogledam zajedničke slike iz nižih razreda osnovne škole vidim da sam bio jedan od najbucmastijih u razredu. No, hrana (slatkiši) mi nije bila jedina kompenzacija. Dosta sam i čitao, povlačio se u svet mašte...

Tako sam nekako dogurao do puberteta, do pred kraj osnovne škole. Devojčice iz razreda su se već zadevojčile, počele da se šminkaju. Meni se to jako sviđalo. Želeo sam i ja da se šminkam. No već mi je i brada počela da raste. Srećom, s početka je bila slaba, tako da sam u tom periodu, sa 15-16 godina, mogao normalno da se šminkam, posle svakog brijanja, pa i koji dan posle.

Već sa 17 godina to više nije bio slučaj. Čitavo telo već mi je bilo obraslo maljama. Posle brijanja brade po licu su mi ostajale sive fleke. Postalo mi je glupo, ružno, da se i dalje šminkam. Bio sam tužan. Revoltiran. Jer fizički sam počeo da izgledam kao odrastao muškarac, ali se uopšte nisam tako osećao. Verovatno zbog toga sam i ja u tom periodu imao epizode sa selotejpom, koje je pominjala Andjelika, a koje je ona, kako reče, imala kao mala.

Videvši da nemam kud, okrenuo sam se konformizmu. Pokušao sam da se prilagodim, da se nekako uklopim u tzv. standarde muške rodne uloge. Bezuspešno.

Osećajući zbog svega toga konstantnu nelagodu, sa 18 godina sam u jednom momentu najozbiljnije razmišljao o tome da oduzmem sebi život. Iz takvih misli trgli su me stihovi koje sam pročitao u knjizi Dejla Karnegija "Kako zaboraviti brige i naći zadovoljstvo u životu". Radi se o sledećim stihovima engleskog pesnika Miltona:
Duh je sam svoj gospodar; on u sebi može
Raj stvoriti od pakla, pakao od raja.

Ove stihove protumačio sam na sledeći način:
Duh je um. Mozak. Intelekt. On je jedini bitan. Moje emocije nisu bitne. Ako su moje emocije bolne, moj duh je u stanju da učini da one postanu prijatne, da ih osećam kao prijatne. Kako je to moguće? Tako što ću naći religiju kojoj ću služiti, čije ću zapovesti ispunjavati, kojoj ću u potpunosti posvetiti svoj život, tako da svaki moj postupak predstavlja njen izraz, tako da celokupnim svojim životom ja zapravo živim tu religiju. Jer kad joj se potpuno posvetim, kad ona postane moja životna misija, smisao moga života, onda će svaka teškoća na koju usput naiđem, svaki moj neuspeh, svaka bol, svaka patnja, sve će to biti sporedno, beznačajno, sićušno - spram beskrajnog zadovoljstva, ushićenja, zanosa, koje osećam zbog toga što mi moja religija govori šta da činim, zbog toga što je sve tako jasno i jednoznačno, zbog toga što živim svoju životnu misiju! Samo da što pre nađem religiju kojoj ću služiti!

Tako je i moj život postao potvrda reči Velikog inkvizitora iz romana "Braća Karamazovi" F.M.Dostojevskog: "Čovek nema mučnije brige nego da nađe onog kome će što pre predati taj dar slobode, sa kojim se to nesrećno stvorenje rađa.". Prva religija kojoj sam predao mučni dar slobode bilo je pravoslavlje. Išao sam na veronauku za odrasle, zatim u crkvu, postio, pričešćivao se... Bio sam takoreći kao neki "dverjanin"...

To je, uz određene probleme, potrajalo nekoliko godina. (Problemi su poticali otuda što ja nisam bio odabrao pravoslavlje stoga što sam smatrao da je to prava religija za mene, religija za koju bih na bilo koji način osetio da me ispunjava. Čak ne ni zbog toga što je to bila moja religija, religija kojoj sam pripadao samim činom krštenja - koje se desilo u ranom detinjstvu. Ne, ja sam se bio okrenuo pravoslavlju isključivo stoga što je to bila religija mog naroda, nacije kojoj sam pripadao. A vremenom sam postao potpuno svestan da pravoslavlje nije jedina, a svakako ne prvobitna religija mog (srpskog) naroda...)

A onda sam se zaljubio. Prvi put u životu se istinski zaljubio. I? I nije se dogodilo ništa. Posle četiri meseca zaljubljenost je prošla, veza se raspala, okrenuo sam se drugim stvarima. A onda, tek onda sam, polako, "pukao". Moja (kvazi)religioznost više mi nije davala nikakvu potporu.

U takvom raspoloženju po prvi put sam pročitao neku od knjiga Eriha Froma. Knjiga koju sam pročitao imala je simboličan naslov: "Bekstvo od slobode". Čitajući tu knjigu shvatio sam da sam i ja, i to sa 17 godina nesvesno, a sa 18 godina takoreći potpuno svesno, nemajući hrabrosti da se istinski suočim sa svojim problemima, "pobegao od slobode".

Nakon te prve, pročitao sam skoro sve ostale knjige Eriha Froma. Zatim i brojne knjige drugih autora. Na kraju sam, kako bih sabrao svoje misli i osećanja, napisao i scenario za jednu koreodramu. Jednostavno, bilo mi je lakše da kroz nekakvu umetničku formu iskažem ono što nisam imao hrabrosti da prihvatim u stvarnosti. Naime, bilo mi je izuzetno teško da se u potpunosti suočim sa činjenicom da ja imam svoje sopstveno mišljenje, a da se to moje mišljenje razlikuje od mišljenja drugih ljudi, da se npr. razlikuje i od mišljenja Eriha Froma, čoveka koga sam doživljavao kao svog "duhovnog oca". Teško mi je bilo da u potpunosti prihvatim činjenicu da dalje moram ići sam, misleći svojom glavom, sledeći sopstvena osećanja, slušajući govor sopstvenog srca, pažljivo osluškujući njegovu ćutnju...

Obratih se psihijatru za pomoć. Moj psihijatar (aka shrink) nije bio "fromovac", koliko sam shvatio bio je više "jungovski" orijentisan. Ipak je i on bio saglasan sa Fromovim stavom da svaki čovek ima zadatak da razvija svoje potencijale, koje mu je dala priroda, slično kao što se mladica nekog drveta, u povoljnim uslovima, razraste u snažno stablo, pravilnog oblika, karakterističnog za vrstu drveća kojoj pripada. Nasuprot tome, drveće sa npr. novobeogradskih blokova je, kako je to simpatično primetio Momo Kapor, nekako "rahitično", raste iskrivljeno, sa krošnjom nepravilnog oblika - dok su ta stabla još mlada, deca se veru po njima, kriveći ih i lomeći im grane. Ni sa čovekom nije mnogo drugačije - ako u detinjstvu neke osobe, do njene pete-šeste godine života, nastanu neki problemi u socijalizaciji (pre svega u odnosu sa roditeljima), vrlo je verovatno da će kasnije doći do nekih psiholoških poremećaja, da će karakter te osobe biti "rahitičan". Tako je bilo i u mom slučaju - usled određenih porodičnih okolnosti u mom ranom detinjstvu, zbog kojih socijalizacija nije bila dovoljno uspešna, kod mene su se kasnije pojavila dva psihološka poremećaja: jedan je pomenuti F64.9, poremećaj rodnog identiteta, nastao usled nedovoljno uspešne "identifikacije sa ocem"; drugi je šizoidni poremećaj ličnosti, F60.1 (moj "spoljašnji zid", sklonost ka samoizolaciji), o čemu planiram da pišem u posebnoj poruci, u kojoj bih se osvrnuo na pitanje transrodnosti i komorbidnosti.

To bi bilo to, bar što se istorijata, tzv. anamneze, tiče.

TRENUTNO STANjE (aka KLINIČKA SLIKA)

Kao što sam rekao u uvodnom delu, ja želim da, kombinacijom elektrolize i laserske epilacije, trajno odstranim sve malje sa tela, kao i dlake sa lica (brada i brkovi). Mislim, to je jedna od mojih životnih želja. Nije jedina, nije najvažnija moja želja, ali je vrlo visoko na listi mojih životnih prioriteta. Važnija je, na primer, od moje želje da dobijem dete, da postanem roditelj. Neko reče: "Ko nije srećan, ne može ni da širi sreću oko sebe". Tako ni ja ne želim da postanem roditelj dok ne obavim pomenute elektrolize i epilacije, jer dok to ne obavim ne mogu biti srećan, ne mogu biti zadovoljan sobom. A želeo bih da moje dete bude plod moje sreće, zadovoljstva, punoće života ... punoće, koja, prelivajući se, stvara novi život...

U ovom momentu međutim ja još uvek nisam započeo sa elektrolizom i epilacijom. Nije to samo pitanje novca. Jednostavno, još uvek nisam rešio neke prioritetnije stvari u svom životu.

Ali i elektroliza i epilacija će, siguran sam, doći na vrh moje liste prioriteta!

To mi daje snagu da istrajem...

Marko
Sa koliko slikovitosti, emocija, obrazovanja je napisan ovaj uvodni post...

Mislim da sam videla u nekoj temi da ti Delete sugeriše pisanje romana - slažem se sa njom; zaista je lepo čitati te.

Nadam se da ćeš što pre prionuti na epilaciju i elektrolizu kada već ističeš da će te to toliko usrećiti. Napravi sebi ugodjaj koliko god on neobičan bio, niko te neće usrećiti ako to sam ne učiniš. A podrška, pa makar i kroz ovu virtuelnu formu, je tu. :kiss:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!