- 24 Sep 2009, 18:02
Ja ne mislim da je zabrana dovoljna, čak nisu ni hapšenja dovoljna, jer ako se samo to uradi bez korenitih promena društva, onda će ti ljudi postati heroji.
Uostalom, taj film gledamo sa ovom ratnozločinačkom bandom, koji su kao zabranjeni, svi se ubiše tražeći ih e ne bi li ih konačno isporučili Haškom tribunalu, ali se sve vreme o sankcionisanju ratnih zločina govori kao o uslovu za pristupanje EU a ne kao o unutrašnjoj potrebi srpskog društva i onda ispadoše kreatori srušenog Sarajeva i poklanih Bošnjaka u Srebrenici narodni heroji.
Znači, ako zabrane Obraze i slične i eventualno uhapse njihove vođe (zbog širenja mržnje i blablabla), uskoro će naši mladi momci i naše mlade devojke da nose majice sa Mladenom ili Goranom, te će nam naci(onali)stička ikonografija postati bogatija.
Ovde je potrebno širiti drugačiji sistem vrednosti, uvoditi nove standarde i objašnjavati ljudima (edukovati ih) da nove vrednosti i novi standardi doprinose upravo njima, njihove živote uzdižu na jedan civilizacijski viši nivo.
No, očekivati to od ove političke elite, koja bi da koketira i sa antifašističkom tradicijom i sa nacionalizmom, i sa socijalnom pravdom i sa najbrutalnijim kapitalizmom, i sa nevladinim organizacijama i sa navijačima, očekivati to od ove političke elite, koja neće da se odrekne populizma i kolektivizma kao ideološke kičme, bilo bi previše.
Dovoljno je što je Tadićity, između pedeset pominjanja četiri-stuba-srpske-diplomatije i sedamstotinapedesetiosam pominjanja Kosovo-je-Srbija, spomenuo kako se on zalaže za prava polnih manjina. Od njega za jedan predsednički mandat dosta. (Ako mene pitate, najbolje bi bilo da ostatak mandata tihuje; kao Rašo.)