Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By banne_nsad
Pre dva meseca dijagnostikovano mi je da imam Psoriasis guttata, vrsta psorijaze. Bas sam od tada skenjan jer se promene i dalje šire. Dermatolog mi je rekao da je uzrok moje vrste psorijaze najverovatnije zbog čestih upala i loših krajnika. Rekao mi je kad izvadim krajnike da ce se to povući i da idem da ih izvadim. Već više od mesec dana čekam na pregled kod specijaliste za ORL i u međuvremenu su počele još više da mi se javljaju promene na koži. Znam dosta o psorijazi,citao sam na inetu ali me zanima sledece ako neko zna:
Da li se psoriasis guttata povlači nakon prestanka upale krajnika i nakon vađenja krajnika?
Da li sam možda zakasnio sa vađenjem krajnika i moja psorijaza prešla u hroničnu ili će se ipak povući nakon vađenja krajnika bez obzira kad ih izvadim ako je to uzrok.
Inače dermatolog mi je rekao da su najverovatnije stafilokoke inicijalni uzrok mog stanja, a kasnije mi je bris nosa bio pozitivan na stafilococus aureus.
By Ulix
Psoriasis guttata je relativno manji problem od drugih formi psorijaze. To ti je neka vrsta sreće u nesreći.

Psorijaza je autoimunsko oboljenje, a u trećini slučajeva ima naslednu komponentu, i to autozomno dominantno. Tvoj dermatolog ima pravo - gornje respiratorne infekcije mogu da provociraju tu formu psorijaze, ali su češće u pitanju streptokokne infekcije. Što ne znači da tvoj stafilokok nije kriv u ovom slučaju. Ako je to tako, antibiotska terapija će rešiti problem stafilokoka i zajedno sa terapijom psorijaze (koja je dosta kompleksnija), trebalo bi da ti pomogne. (A krajnike izvadi nevezano za psorijazu, ako imaš problema sa čestim infekcijama.)

Samo da znaš - postoje šanse da će se psorijaza opet vratiti s vremenom.
Bakterijska infekcija može da provocira tegobe, ali ne i da ih izazove. Pored bakterija, i neki virusi mogu da provociraju psorijazu i lekovi i stres i razne druge stvari.
Korisnikov avatar
By banne_nsad
Hvala ti puno! A jel ta psoriasis guttata može da pređe u neki drugi oblik psorijaze?
Korisnikov avatar
By Winter
E baš je pre dva-tri dana bila emisija na TV-u, o lečenju psorijaze....postoji neka banja u Turskoj, u kojoj se terapija provodi ribicama koje grickaju obolelu kozu...traje 21 dan i u bazenu se dnevno mora provoditi 8 sati....
By Ulix
Originally posted by banne_nsad
Hvala ti puno! A jel ta psoriasis guttata može da pređe u neki drugi oblik psorijaze?
Može. Postoji nekoliko vrsta psorijaze: punctata, guttata, psoriasis en plaque, geographica, itd. To je podela po tome koliko telesne površne zahvataju promene.

Ali to što može, ne znači da će se to dogoditi. Nemoj unapred da padaš u depresiju. :)
Potrebno je da vodiš računa da redovno i pravilno primenjuješ terapiju koju ti je dermatolog dao i da odlaziš redovno čim vidiš nove promene, zato što će dermatolog možda s vremena na vreme da ti menja terapiju. Kao i kod svake bolesti, najvažnije je reagovati čim se simptomi pojave, kako se ne bi dalje širili i kako bi ih što pre zalečio.

Inače, kako je već leto: odličan dodatak lečenju psorijaze je sunčanje.:yes:
Korisnikov avatar
By Mikili73
Većina naučnika koji se bave psorijazom (dermatolozi, imunolozi..) smatraju da je oboljenje posledica lošeg imunog odgovora. Nažalost, u početnoj lakšoj fazi , tretira se (ne leči se), isključivo lokalno medikamentozno, tretiranjem onih mesta na kojima se javljaju promene na koži. U pitanju su uglavnom preparati na bazi kortikosteroida, derivata kiseline A vitamina, salicilata, srebro nitrata....., tek u teškim oblicima kada se ne postižu zadovoljavajući rezultati, terapija se nastavlja oralnim preparatima (imunosupresivima, antimetabolitskim preparatima itd)., čije nuspojave nisu uvek bezazlene, pa ih treba usko i kontrolisano primenjivati. Ne trebaš da dozvoliš da ti se proširi po koži i da dođe do težih inflamacija i infekcija. Sunce pomaže, ali ne preteruj zbog drugih neželjenih dejstava UV zračenja. Održavanje higijene veoma bitno, kao i podizanje imunog sistema. Vitamini, dobra ishrana, bez alkoholisanja itd.
By superfly
detoksikacija organizma, a zatim prelazak na makrobiotiku.
Korisnikov avatar
By KiWi
1) Čuo sam da je neka baba išla u Vinču kod nekog lika koji ima ribice neke blesave .. ubaci te u kadu, pusti ribice i one ti jedu psorijazu sa kože (samo psorijazu) .... baba se posle par meseci izlečila (bar tako ona kaže), ali je ubrzo umrla od infarkta

2) Moj tata ima brata od strica ... e pa sad, sestra njegove žene ima kućnu pomoćnicu koja je imala psorijazu duž celog vrata i išla skroz do uha ... posle par meseci terapije Noni sirupom sve joj je prošlo, ali se vratilo kada je prestala pa je morala ponovo duplo duže i posle se više nije javljala ... Nisam je video od kada se izlečila, ali dok je imala to izgledalo je kao da ima živu ranu na vratu ... jadna žena :(

ipak, moj savet je da prvo probaš sa zapadnjačkom medicinom ... a eksperimentiši sa alternativnom medicinom tek kada se uveriš da od zapadnjaka nema vajde .... i obavezno se dobro raspitaj pre nego što probaš bilo šta! I ne veruj tek tako ljudima sa neta (uključujući sve ove sa teme pa i mene) ... ja sam se tako zajebao, po preporuci nekog naturopate iz rakovice sa nekog foruma levog popio odjednom 2 dl aloe gela i u naredna dva dana dušu israo kroz najgori mogući proliv ... tako da .. obavezno se dobro dobro dobro raspitaj!
By superfly
ma kakve bre ribice??
obratiti pažnju na uzrok, a ne na posledicu oboljenja.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by superfly
obratiti pažnju na uzrok, a ne na posledicu oboljenja.
:hail:

kada bi svaki alopatski medicinar tako razmišljao, zdravstvo bi bilo preporođeno ...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Moja keva je to imala, kako je pričala bila je prekrivena u ljuspicama. Sunčanje pomaže kod iste, bar je njoj pomoglo. Kada je bolest otišla, da kucnem u drvo nije se vratila.
Korisnikov avatar
By Rei
Rekao mi je kad izvadim krajnike da ce se to povući i da idem da ih izvadim. Već više od mesec dana čekam na pregled kod specijaliste za ORL i u međuvremenu su počele još više da mi se javljaju promene na koži.
Klasichno, u srbiji cesh pre da umresh nego da dobijesh zdravstvenu zashtu :S

Ne mogu ti nikako pomoci ali kad se vec spominje vadjenje krajnika, imam par pitanja, poshto se nosim mishlju da bih ja to trebao uraditi... LM, jel se to danas radi pod lokalnom ili opshtom anestezijom i koliko traje oporavak? :uplasen:
Korisnikov avatar
By Rei
Ajme kako cu izdrzhat' :)
Korisnikov avatar
By banne_nsad
Originally posted by Rei
Rekao mi je kad izvadim krajnike da ce se to povući i da idem da ih izvadim. Već više od mesec dana čekam na pregled kod specijaliste za ORL i u međuvremenu su počele još više da mi se javljaju promene na koži.
Klasichno, u srbiji cesh pre da umresh nego da dobijesh zdravstvenu zashtu :S

Ne mogu ti nikako pomoci ali kad se vec spominje vadjenje krajnika, imam par pitanja, poshto se nosim mishlju da bih ja to trebao uraditi... LM, jel se to danas radi pod lokalnom ili opshtom anestezijom i koliko traje oporavak? :uplasen:

Nisam siguran da li je u opštoj ili lokalnoj. Cuo sam razne price,neki kazu da biraš koju ćeš. Posle toga sam cuo da se kod starijih radi u opštoj jer je kod starijih malo komplikovanija operacija zbog veličine krajnika.E sad jebem ga,ne znam sta je istina.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ma u opštoj bre, kakav lokal za vađenje krajnika.
By Kragi
Originally posted by Winter

E baš je pre dva-tri dana bila emisija na TV-u, o lečenju psorijaze....postoji neka banja u Turskoj, u kojoj se terapija provodi ribicama koje grickaju obolelu kozu...traje 21 dan i u bazenu se dnevno mora provoditi 8 sati....
mhm, ili se kupaj u mrtvom moru gde je salinitet veci, jer i morska voda naravno dobro utice na istu :) a zapravo sve je to individualno.

Psorijaza se iz mog linog iskustva leci lisavanjem sebe svih mogucih zivotnih stresova, a zapravo se i javlja kao posledica istih. I onda sve zivo probas i ne vredi. Pogledajte samo forume na netu gde ljudi lude i svakodnevno iscekuju nekoga ko ce im dati samo neki savet kako da suzbiju crvenilo i perutanje koze :) I nista ne vredi ni ova mast, ni pomenute ribice, ni rezimi ishrane i sl
Preko 40% posto koze je bilo zahvaceno a sad je ostao jedan mali oziljak na levoj podkolenici povrsine oko 2 cmkv :yay:
Kako? Samo bez stresova :D verujte mi :)

:kgcs3:
Korisnikov avatar
By krpica
Originally posted by KiWi

1) Čuo sam da je neka baba išla u Vinču kod nekog lika koji ima ribice neke blesave .. ubaci te u kadu, pusti ribice i one ti jedu psorijazu sa kože (samo psorijazu) ....baba se posle par meseci izlečila (bar tako ona kaže), ali je ubrzo umrla od infarkta
eh ,shta ti je zivot ,baba baba ..
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!