Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By De Profundis
U posljednje vrijeme u mom okruženju su aktuelne priče o prelasku iz ateizma na neku od vladajućih religija ili jednostavno prelasku iz jedne (krute) u drugu (fleksibilniju i popularniju). Uglavnom su to politički razlozi, o duhovnosti se ne govori.

Koja je religija najprimjerenija emancipovanoj ženi u feminističkom aktivizmu ili emancipovanom pederu koji se ne seksa sa muškarcima radi potvrde homosocijalnosti? Postoji li uopšte takva?
By polarlicht4.1
Mislim da ne. Mada, ja se vodim delezijanskom queer teorijom te bilo kakva pretpostavka stabilnih entiteta/identiteta mi je u najmanju ruku apsurdna, kud sad još da podrazumevam postojanje transcendentnih božanstava (ili još gore u ovom slučaju - transcendentnog boga). No sa druge strane queer je nešto drugo u odnosu na LGBT (identitarni) pokret koji nije nespojiv sa raznim što monoteističkim što politeističkim religijama jer ne podrazumeva destabilizaciju identiteta za razliku od queer-a. Čini mi se da je ontološki okvir u kome se kreće LGBT pokret vrlo blizak ontologiji jednog/bivstvovanja te monoteističkim religijama dok je ontologija queer-a ontologija mnoštva/postajanja za koju ne postoji odgovarajući ekvivalent u (poznatim) religijama.
Korisnikov avatar
By De Profundis
Originally posted by polarlicht4.1
Mislim da ne.
Bit će da je tako, ali mnoge osobe uspijevaju djelovati u vrlo različitim, međusobno kotradiktornim, pa i poništavajućim identitetima.
Originally posted by polarlicht4.1
Mada, ja se vodim delezijanskom queer teorijom te bilo kakva pretpostavka stabilnih entiteta/identiteta mi je u najmanju ruku apsurdna, kud sad još da podrazumevam postojanje transcendentnih božanstava (ili još gore u ovom slučaju - transcendentnog boga)..
Da, ali u pravnom okviru, kao građana/ku, svode te na određene identitete i promatraju te kroz njihova značenja. Primjerice, ti možeš kao Amra biti apsolutno ateistica, al' ti svejedno može ideologija pokucati na vrata i tretirati te kao muslimanku. I tako, dok ti zagovaraš pluralizaciju i destrukciju, završiš u nekom logoru kao još jedna "prljava muslimanka". To je problem.
Originally posted by polarlicht4.1No sa druge strane queer je nešto drugo u odnosu na LGBT (identitarni) pokret koji nije nespojiv sa raznim što monoteističkim što politeističkim religijama jer ne podrazumeva destabilizaciju identiteta za razliku od queer-a. Čini mi se da je ontološki okvir u kome se kreće LGBT pokret vrlo blizak ontologiji jednog/bivstvovanja te monoteističkim religijama dok je ontologija queer-a ontologija mnoštva/postajanja za koju ne postoji odgovarajući ekvivalent u (poznatim) religijama.
Ontologija queera svakako, ali mnogi pederi se sasvim ustabile u svom pederskom identitetu i ne identificiraju se kao queer. Jer prilikom zagovaranja gay/lezbian prava, opet nalaziš na pravno traženje identifikacije. I u pravu si definitivno za LGBT pokret kao ontološki blizak monoteizmu.
Korisnikov avatar
By Winter
A kakve veze vera,te s njom odabir religije imaju sa sexualnom orjentacijom???
By Ulix
Originally posted by Winter
Rekao bih da bi bilo preporučljivo izabrati neku religiju koja te ne bi kastrirala i ubila zato što si peder. Na primer. But that's just me.

(Mada, meni je izuzetno glupa ideja da neko bira religiju. Kako možeš da izabereš u šta ćeš da veruješ???)
Korisnikov avatar
By pthalo
@winter: vera ne bi imala nikakva veze sa seksualnom orijentacijom da ljudi u našem verskim zajednicama bi nas prihvatile takve kakve jesmo, ali dok moramo živeti u ormanu ako želimo da idemo na verske sastanke, vera ima preveliku vezu sa našem orijentacijom.
Korisnikov avatar
By Winter
Nisam čitala Bibliju, nisam preterano religiozna i ne idem u crkvu..ali koliko mi je poznato nigde (u Biblijksim i sličnim spisima) ne piše kako je ljubav prema istom polu greh...drugo je kako crkva interpretira veru, i na koji način određuje šta je u redu, a šta nije, i šta sme, a šta ne sme.... Tako da ne vidim potrebu okupljanja u crkvi (ili nekoj drugoj bogomolji) zarad duhovnog uzdizanja, jer se to može ili bi bar trebalo da se može ( u stvari trebalo bi da jeste tako) da se verovanje ne praktikuje u kojekakvim zgradama i dvoranama, već da se naprosto veruje :nesiguran:
(što se tiče nekih drugih religija ..islama, hindu i sl.... ne znam kakve su njihove svete knjige i šta u njima piše :neznam: )
By Ulix
Nisam čitala Bibliju, nisam preterano religiozna i ne idem u crkvu..ali koliko mi je poznato nigde (u Biblijksim i sličnim spisima) ne piše kako je ljubav prema istom polu greh...
Pošto nisi čitala, evo pročitaj par rečenica, pa će ti biti bolje poznato.

Thou shalt not lie with mankind, as with womankind: it is abomination. (Leviticus, 18:22)

Onda par stihova ispod:

For whosoever shall commit any of these abominations, even the souls that commit them shall be cut off from among their people. (Leviticus, 18:29)

I onda, da bi kompletirali:

If a man lies with a male as he lies with a woman, both of them have committed an abomination. They shall surely be put to death. Their blood shall be upon them. (Leviticus 20:13)

Rekao bih, štaviše, da crkva još blagonaklono interpretira spise, jer bi inače vešali pedere po banderama od Vatikana pa sve do SPC patrijaršije. :hekla:

Koliko je meni poznato - a čitao sam Bibliju i eto tako malo znam nešto i engleskog "They shall surely be put to death", ne znači "crkva će to interpretirati na svoj način". Već je prelično eksplicitno. :giggle:
Korisnikov avatar
By Winter
te današnje Biblije ne priznajem, jer je dobro poznato kako i koliko su menjane u ovih 2000 godina....teško mi je za poverovati da se pre baš tih 1500-2000 godina razmišljalo o pederima i lezbama...i da je i sam Bog o tome mislio.....:sudija:
By Ulix
te današnje Biblije ne priznajem, jer je dobro poznato kako i koliko su menjane u ovih 2000 godina....teško mi je za poverovati da se pre baš tih 1500-2000 godina razmišljalo o pederima i lezbama...i da je i sam Bog o tome mislio..... :sudija:
Ako ih ne priznaješ, onda u redu. Molim te da to u jednoj depeši podrobno objasniš i papi Nacingeru i našemu Paji, ako jošte diše.
Korisnikov avatar
By Winter
:lol:..a ne možem pored svih ovozemaljskih obaveza, još i time da se bavim :alexis:
Korisnikov avatar
By kal zakath
te današnje Biblije ne priznajem, jer je dobro poznato kako i koliko su menjane u ovih 2000 godina....teško mi je za poverovati da se pre baš tih 1500-2000 godina razmišljalo o pederima i lezbama...i da je i sam Bog o tome mislio..... :sudija:

Koju onda priznaješ? Btw. Ulix ti je citirao Leviticus, koji stoji nepromenjen, koliko.. 3000, 4000 godina?
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by Ulix
(Mada, meni je izuzetno glupa ideja da neko bira religiju. Kako možeš da izabereš u šta ćeš da veruješ???)
ovo je jako dobro... :up:
Korisnikov avatar
By Winter
Originally posted by kal zakath

Koju onda priznaješ? Btw. Ulix ti je citirao Leviticus, koji stoji nepromenjen, koliko.. 3000, 4000 godina?
Uz duzno poštovanje, ali ko meni garantuje da ništa nije promenjeno? Da li si ti ili bilo ko lično proverio tačnost Biblije i informacija u njoj? Da li je to moguće proveriti? Šta je sa prevodima? Šta je sa jezikom na kom je pisan prvobitni Stari zavet? Ne možeš tvrditi kako je knjiga istinita,kad nema dokaza za to (ok , ne mogu ni ja tvrditi da nije...ali imam pravo na skepsu,kao i ti na verovanje )
Korisnikov avatar
By kal zakath
Barem delove je moguče proveriti. Mislim one djelove koji su direktno prepisivani iz judaizma (a Levitikus ti je baš takav primer). Znači citirani delovi su 1000 godina stariji od Biblije. Da li su oni menjani tekom stolječa u samom judaizmu, prije nego što su preneti u Bibliju?...pojma nemam.

Još uvek me zanima koju to Bibliju ti priznaješ? Pošto je iz tvog odgovora moguče zaključiti, da neku Bibliju priznaješ.

Usput: ja sam ateista, tako da je moje verovanje ili neverovanje u Bibliju isključivo historološko, ne religijsko.
By Ulix
Originally posted by kal zakath

Još uvek me zanima koju to Bibliju ti priznaješ? Pošto je iz tvog odgovora moguče zaključiti, da neku Bibliju priznaješ.
Još je fascinantnije to što je nije ni pročitala, ali je ne priznaje. :kesa:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Meni je recimo mnogo gluplje da ti druge odrede u sta ces da verujes.
To biranje mogu da shvatim jedino kao uporedjivanje sistema sopstvenih saznanja i verovanja sa nekim uopstenim, 'priznatijim' sistemom koji je prihvatilo vise ljudi.
Ne mislim da je ikome u zivotu potrebno da pripada samo jednom odredjenoj religiji, ali verovanja i objasnjenja za mnoge stvari (ukoliko ne postoje realna i naucno dokazana!) moze da trazi bilo gde.
Korisnikov avatar
By De Profundis
[

Pa već napisah u uvodnom postu da je više riječ o formi, a nego o duhovnosti. Ideja vjerovanja je ionako previše apstraktna. Barem meni.
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
:up:
Korisnikov avatar
By De Profundis
Sudeći po tretiranju seksualnih manjina kao identiteta od strane gotovo svih monoteističkih religija, presudne. Odmah pored spolno/rodnog pitanja koji se ionako prepliće sa ovim prvim.
Korisnikov avatar
By Winter
Originally posted by De Profundis
Sudeći po tretiranju seksualnih manjina kao identiteta od strane gotovo svih monoteističkih religija, presudne. Odmah pored spolno/rodnog pitanja koji se ionako prepliće sa ovim prvim.

Jedan od problema homoseksualaca je to što oni sve vide kao upereno protiv njih(a to je opet proizvod doživljaja samih sebe i nekih ličnih frustracija)...i sve je neka zavera da se ta populacija uništi...to je van pameti....pa vere raznorazne propagiraju kako ona druga ne valja....pa kako ne valja ovo ili ono....odabir religije (ako se to uopšte treba birati) ne treba i ne sme da se bazira na sexualnoj orjentaciji, već na nekim višim duhovnijim potrebama...ok,razumem da se ne može i ne želi verovati u Boga,ako u Bibliji piše da ja,ti,on, zbog ovog ili onog nismo ljudi i zaslužujemo kaznu....ali nije Biblija,ni vera, ni religija :mag:
Korisnikov avatar
By jukie
Ah, biranje religija... na ovom mom drugom forumu gde dolaze uglavnom Amerikanci zapalo mi je nekoliko stvari za oko. Jedna je njihovo nonšalantno prihvatanje ideje da crkvu biraš po tome koliko ti je zabavno/prijatno da budeš u istoj. Ako ti se tvoja crkva nešto ne sviđa (npr. ima dosta mrzovoljnih ljudi ili ti je jednostavno dosadno na služenjima/propovedima/štaveć) onda ideš okolo i tražiš neku zanimljivu crkvu. Npr. ima neka "šarena" crkva koja prihvata mnoge ostale veroispovesti (bar hrišćanske) - svako dođe i druži se sa ostalima i imaju neko služenje/propoved, i tako valjda dobiju onaj štrc endorfina u mozgu koji svaki "normalan" Amerikanac dobija odlaskom u crkvu. A pod nonšalantno podrazumevam da se apsolutno niko nije pobunio na ovakvu ideju (dočim mnoge druge stvari dočekuju na nož).
Korisnikov avatar
By De Profundis

Jedan od problema homoseksualaca je to što oni sve vide kao upereno protiv njih(a to je opet proizvod doživljaja samih sebe i nekih ličnih frustracija)
Personalni doživljaj sebe je kulturološki uvjetovan. Ako se određena grupacija smatra manje vrijednom vrlo je vjerovatno da je kontinuirano žrtva sistematskog ideološkog obezvrednivanja. ..
.i sve je neka zavera da se ta populacija uništi...to je van pameti....pa vere raznorazne propagiraju kako ona druga ne valja....
Znači, ipak propagiraju?
Originally posted by Wintero....odabir religije (ako se to uopšte treba birati)
A zašto se ne bi birala? Nije to boja kože (iako se čak i ista može promijeniti).
?
Originally posted by Winterne treba i ne sme da se bazira na sexualnoj orjentaciji, već na nekim višim duhovnijim potrebama..
A koja to religija tačno uči (to je i jeste bilo moje pitanje)? I šta su duhovne potrebe?

?
Originally posted by Winter.ok,razumem da se ne može i ne želi verovati u Boga,ako u Bibliji piše da ja,ti,on, zbog ovog ili onog nismo ljudi i zaslužujemo kaznu....ali nije Biblija,ni vera, ni religija :mag:
Pojasniš mi ovo?
Korisnikov avatar
By Winter
Koji deo da ti pojasnim?

Duhovne potrebe sigurno nećeš naći na peder-forumu.....ne bih znala gde da te uputim, jer ja tih potreba nemam :shrug: ..i naravno da religije propagiraju puno toga.....religije su kao politicke stranke.....nazalost, cini mi se da crkve i jesu tokom vekova bas to postale...mada , nisam sigurna da i ono neko davno pagansko vreme, vera nije bila isto to ...
By polarlicht4.1
Jedan od problema homoseksualaca je to što oni sve vide kao upereno protiv njih(a to je opet proizvod doživljaja samih sebe i nekih ličnih frustracija)...i sve je neka zavera da se ta populacija uništi...to je van pameti....
O Gospode! (kako prigodan usklik za ovu temu)

:povez:
By polarlicht4.1
Bit će da je tako, ali mnoge osobe uspijevaju djelovati u vrlo različitim, međusobno kotradiktornim, pa i poništavajućim identitetima.
Istina. Ali to je nešto što ne razumem ma koliko pokušavao. :shrug:
Da, ali u pravnom okviru, kao građana/ku, svode te na određene identitete i promatraju te kroz njihova značenja. Primjerice, ti možeš kao Amra biti apsolutno ateistica, al' ti svejedno može ideologija pokucati na vrata i tretirati te kao muslimanku. I tako, dok ti zagovaraš pluralizaciju i destrukciju, završiš u nekom logoru kao još jedna "prljava muslimanka". To je problem.
To i jeste problem interpelacije u altiserovskom smislu tj. svako je nužno (pravni) subjekt/građanka te samim tim poseduje svojevrsni nepromenljivi identitet. Ali to je problem koji je hroničan - ne može se iskoreniti na samom terenu dok se ne izmeni društvo u celini mada se može (teorijski) dekonstruisati pa i živeti do neke granice.
Ontologija queera svakako, ali mnogi pederi se sasvim ustabile u svom pederskom identitetu i ne identificiraju se kao queer. Jer prilikom zagovaranja gay/lezbian prava, opet nalaziš na pravno traženje identifikacije.
Ne mislim da je toliki problem prihvatanje (privremeno stabilnog) identiteta radi traženja prava ukoliko se ima u vidu da je to samo strateška pozicija tj. ukoliko ne dođe do preslikavanja heteronormativa i okoštavanja te strateški zauzete pozicije u identitet (što se na žalost dešava).
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
When asked "Given the chance, how would you change the world?"
Originaly said by Björk
"It's a big question. Getting rid of religion would be a good start, wouldn't it? It seems to be causing a lot of havoc."
Korisnikov avatar
By pthalo
Nisam čitala Bibliju, nisam preterano religiozna i ne idem u crkvu..ali koliko mi je poznato nigde (u Biblijksim i sličnim spisima) ne piše kako je ljubav prema istom polu greh...
Pošto nisi čitala, evo pročitaj par rečenica, pa će ti biti bolje poznato.

Thou shalt not lie with mankind, as with womankind: it is abomination. (Leviticus, 18:22)

Onda par stihova ispod:

For whosoever shall commit any of these abominations, even the souls that commit them shall be cut off from among their people. (Leviticus, 18:29)

I onda, da bi kompletirali:

If a man lies with a male as he lies with a woman, both of them have committed an abomination. They shall surely be put to death. Their blood shall be upon them. (Leviticus 20:13)

Rekao bih, štaviše, da crkva još blagonaklono interpretira spise, jer bi inače vešali pedere po banderama od Vatikana pa sve do SPC patrijaršije. :hekla:

Koliko je meni poznato - a čitao sam Bibliju i eto tako malo znam nešto i engleskog "They shall surely be put to death", ne znači "crkva će to interpretirati na svoj način". Već je prelično eksplicitno. :giggle:
actually, moja drugarica je studirala u americi da bude sveštenik, i moderna teorija o tome je da to nije odnosilo na gej sex kao što ga sada poznajemo, nego u mnogom tekstovima iz tog perioda pričaju o "crime of woman", koji je bio zločin protiv nepoznatih ljudi, posebno muškarci koji su putovali. Ako su hteli da mu pokažuje da nije dobrodošao kao stranac, ležali su sa njim kao da je žene. To nije homoseksualnost, to je silovanje. Onaj citat iz Biblije je zakon protiv silovanja.

Imala sam priliku da čujem predavanje o tome, moja drugarica to je uploadivala. Predavanje je bio o Sodom i Gomorrah. Mnogo ljudi smatraju da njegovi greh je bio homoseksualnost, ali uistinu njegovi greh je bio negostoljubivost. U Genesis 19 kada anđeli podsetu Lota, muškarci iz grada su hteli da ih siluje zato što su bili stranci. A šta će Lot? "Braće, ne pravite ovaj zlo! Gle, imam dve kćerke koje još nisu razdevicene. Daću im vama i uradite sa njima šta vam je u volju samo ne dirajte moje gostove!" :shok:

Bog uništi celi grad zbog njihovih greha. A nigde ne piše šta je bilo sa ženama i decama koji su tamo živeli.

Ovaj zakoni i priče u Genesis i Leviticus su protiv silovanja, i silovanje nema nikakva veza sa homoseksualnosti. Protiv Božja volja je ako si muškarac i siluješ muškaraca, ali ne piše nigde u Bibliji da li je protiv Njegova volja ako se seksate zato što ti i njemu prija.

Ponekad bih volela da sam hrišćanka. Ima dovoljno vrsta hrišćanstva koje bi me prihvatile kako jesam. Ali ne mogu da postanem hrišćanka zbog jedne velike razilike u mišljenju. Hrišćani čekaju da će se Isus vratiti i da će podizati Božje carstvo na zemlji. Mi verujemo da već jeste se vratio i radimo o tome da svet postane tako kako je u nebo... mnogo volim svoju religiju, oduševa me, i videla sam sa svojim očima rezultate.

I da, kako je jukie rekao, čudno mi je... što bih smela da biram koje delove od religije mi najviše prija i da odbijem onaj što mi ne prija? Božji zakoni nisu kao kada jedeš plješkavicu i sami možeš da biraš šta staviš na nju.

Religija je mnogo važna za mene. Bog je ljubavi mog života. Bez Njega ne postojim.

Ali da izađem iz ormana, biću isklučena. Moram da odlučim: ili živim sama do kraja svog života, bez seksa, bez ljubavi, bez kime da se suočim sa svetom, ili zivim bez Boga.

Molila sam se, i Bog mi je Sam rekao da nema mesta za mene sa Njim.
Korisnikov avatar
By De Profundis

Duhovne potrebe sigurno nećeš naći na peder-forumu.....
Znači, priznaješ da se religija i homoseksualni identiteti međusobno isključuju? Unatoč tvojoj tvrdnji gore da izbor religije nema nikakve veze sa seksualnom orijentacijom?
Korisnikov avatar
By 4ndr01d

Duhovne potrebe sigurno nećeš naći na peder-forumu.....
Znači, priznaješ da se religija i homoseksualni identiteti međusobno isključuju? Unatoč tvojoj tvrdnji gore da izbor religije nema nikakve veze sa seksualnom orijentacijom?
Ja ne bih rekao homosehualni identitet i religija medjusobno iskljucuju.
Pre bih rekao da homosexualci iskljucuju religiju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!