Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Slučajni susreti

Ovaj tekst nema za cilj da daa odgovore na pitanja, već da ih pokrene.. Ova sociološko – antropološka tema može biti zanimljiv materijal za diskusiju, ako vas zaintrigira.
Da li ste ikada razmišljali o ukrštanju puteva i „spajanju sudbina“? Današnji prolaznik je sutrašnji partner ili nejveći neprijatelj?! Da li ste došli ikada u situaciju da upoznate nekoga i skontate da ga/je poznajete od ranije.. da ste se sretali, ali da nikada niste komunicirali...
Koje su šanse da upoznavanjem slučajnih prolaznika smanjujemo samovolju „sudbine“ i determinišemo svoju „sreću“? Mnogi kukaju npr. kako ne mogu da pronađu „pravu ljubav“ a svakodnevno prolaze pored nekoliko desetina potencijalnih primeraka iste...

Ulica, ti i ja..

Dakle, veoma je jednostavno. Na ulici ste, oko vas su zgrade i po koji automobil i najbitniji element – prolaznici. Svaki je taj prolaznik potencijalna: osoba vašeg života, najbolji drug ili drugarica, poznanik ili saradnik. Vid percipiranja i nije toliko bitan. Bitno je da li ćete je/ga spaziti i prepoznati u datom momentu. Šta je potrebno da bi ste se rešili da priđete toj osobi? Koliko je neobično upoznati nekoga na ulici bez povoda, samo reda radi...?! Vi hodate kao i oni, dok vam prilaze uočavate ih i reagujete osmehom ili možda ozbiljnim licem – u zavisnosti od raspoloženja. Da li je taj momenat kada se pogledate sa osmesima na licima presudan? Kako prepoznati TAJ (the moment) momenat i iskoristi ga na pravi način, jako je teško reći. To što je neko u nekom momentu nasmejan ne znači da je po prirodi dobra osoba. Možda je namćor a vi ste mu smešni jer niste lepo ukombinovali outfit. Držeći se domena teorije možemo reći da je čovek društveno biće i kao takvo ima potrebu za vezivanjem i kretanjem među drugim ljudima. Teorijski ne bi trebalo da bude problem prići nekome i predstaviti se i na taj način ostvariti novo poznanstvo. U praksi je drugačije.
Priđete, predstavite se i druga vam strana kaže da niste normalni . Do ovoga dolazi usled otuđenja, istog onog o kojem je i Marks govorio. Ljudi su postali neprijatelji jedni drugima. Čovek je čoveku stran a društvo u kakvom živimo to otuđenje i tu stranost pospešuje. Da li ste u svojoj glavi ikada pokušali da osmislite scenario poznanstva sa nekom, vama nepoznatom, osobom? Kako bi ta osoba uticala na vaš život? Na koji način bi vas ispunila i usrećila.. Isto tako možete pokušati da zamislite život bez neke osobe (kao da nikada i nije bila deo vašeg života a ne kao da ste je izgubili u toku istog).

Prigodne situacije

„Izlazak u grad svodi se na!..“
Domen prikladnih situacija za sklapanje poznanstva je širok rekli bi neki. Dešava nam se gotovo svakodnevno da upoznamo nekoga na istoj toj ulici koju sam malo pre spominjao, ali pod drugačijim okolnostima. Idete sa drugom ili drugaricom i nailazi neko njoj/njemu poznat. Ako se upusti u razgovor sa tom osobom u gotovo 80% slučajeva će vas upoznati sa istom. Dakle, ovo je jedna od situacija sklapanja poznanstva, ali samo pod uslovom da vi istu osobu sretnete još koji put kako je ne bi zaboravili i sl.
Neko će reći „Ma nema razlike između primera u kojem jednostavno priđete nekome i upoznate ga i onog u kojem osobu upoznajete preko vama već poznate osobe. Ili upoznavanja osobe na ulici – at random i osobe u nekom klubu/svirci i sl.“ Ima razlika, prva je u slobodi koju osećamo. Čak i ako neku osobu viđamo gotovo svaki dan na ulici, šanse da ćemo joj prići su minimalne, dok bi joj u nekom klubu prišli – ovo recimo ako nam se dotična osoba jako sviđa i želimo da je upoznamo.. Takođe je prećutno pravilo da nekoga upoznate iz čiste kurtoazije, ako se nađete u društvu sa nepoznatom osobom, ali je mali procenat slučajeva u kojima se ta poznanstva pretvaraju u drugarstva (ovo se odnosi na situaciju kada nekoga upoznate na ulici).. Ono što mene zanima je sledeće, zašto ne prilazimo npr. da se upoznamo sa osobama koje nam zapadnu za oko u studentskom parku, dok sa društvom pijemo pivo?! Ako nam je neko interesantan, zašto ne bi smo proširili svoj krug poznanika i samim tim obogatili naš socijalni kapital? Ko zna, možda baš ta osoba postane novi najbolji drug/arica ili dečko-vojka. Da smo razvili mehanizme kako bi se držali samo najbližih govori i činjenica da veliki procenat nas ne zna kako nam se zovu komšije koje žive sprat ispod ili iznad... Neko će reći da je to samo u gradskim sredinama tako. Ok, ja se slažem, ali ni u seoskim nije puno bolje. Ne bih da pokušam da dam odgovor na pitanje Kako razbiti predrasude i probiti blokade prilikom upoznavanja, jer zaista verujem da bi jedni drugima ličili na idiote kada bi se tek tako spopadali na ulici. Ovo naravno nisu pravila već većma pretpostavke, ali se odnose na pređašnje iskustvo...
Na žalost, vreme mi ne dozvoljava da se posvetim ovoj temi malo ozbiljnije i da nabavim neku literaturu koja bi eventualno potkrepila neke od mojih tvrdnji (a sumnjam da bih na našim prostorima moga i da nađem išta prevedeno...) te ću se zadržati na izrečenim pretpostavkama.

Tema je otvorena pa izvol’te, da čujem vaša mišljenja, zapažanja, situacije etc....
By ...Sitnicava...
Originally posted by just_me

Čovek je čoveku stran...
:neto:

Nisi dobro naučio. Čovek je čoveku VUK.

Šalu na stranu, ovaj prvi odeljak teme me asocirao na brojne situacije
u kojima sam imala potrebu da sednem za sto / priđem određenoj grupi ljudi
koja mi se u datom momentu učinila interesantnom.

I naravno, nikad to nisam uradila.
Ne toliko zbog otuđenosti i straha od prilaženja
koliko zbog toga da ne prepadam ljude.
I generalno bih volela da je sasvim normalno, primereno i uobičajeno
vođenje konverzacije među neznancima.
"Nigde toliko ljudi kao u jednom čoveku."

:grouphug:
By жњ
Treba znati hendlovati te sociopatske porive. Imam dovoljno bliskih prijatelja, sa velikim manjkom vremena za druzenje sa istima, a i kad naidjem na nekog novog i interesantnog sa kim bi mogla prosiriti krug, neka ne tako lepa prosla iskustva su me naucila da i najperspektivnijem poznanstvu pristupam s oprezom.

Inace, scena je puna parazita u fazonu "super, bas mi se svidjas, ti si moja nova najbolja prijateljica", odmah se zakazuju kafe, poveravaju "nemoj nikom da kazes" tajne, mlate prazne slame, pozajmljuje novac, zakazuju posete sa nocenjem, a npr. tek sto ste se upoznali. Ko te fazone jednom prodje, vrlo dobro kapira o cemu pricam.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
@...Sitnicava...

Nisam preuzimao ničiji tekst
..I naravno, nikad to nisam uradila. Ne toliko zbog otuđenosti i straha od prilaženja koliko zbog toga da ne prepadam ljude...
Pa činjenica da si razmišljala o tome kako bi tvoj prilazak uticao na njih jeste u stvari jedan vid straha. Sama si došla do zaključka da bi ih isprepadala. Oni bi se dakle, po tvom mišljenju, na neki način poplašili tebe jer si im stranac i kao takva si potencijalna pretnja za njih. Naravno, ti jedna kada bi prišla društvu ne bi na društvo ostavila isti uticaj kao na pojedinca-ku, ali ni društvo možda ne bi sa odobravanjem odreagovalo na to što im narušavaš kolektivitet...
By ~ Le Saint X ~
Vrlo zanimljiva tema...ali, trenutno me mrzi da pishem, a bash bi se raspisao

ma, uzivo sa tamanoir cemo pricati
:)
By pipinveliki
svaka vrsta zblizavanja je meni uvek dolazila spontano
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Spontanost je samo pojam koji opisuje latentnu nameru... Ne postoji nešto što je samo od sebe, već od nas i drugih.. Ajde ajde, nemojte biti lenji... Dajte malo oduška :D
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Momentalno se prepoznajem s ljudima koje sam poznavao iz proshlih zhivota.
Znam da i kada ce se neko vratiti u moj zhivot...jer osecam da postoji josh neka veza i da nismo odradili sve shto sudbina ochekuje od nas.

Posedujem mogucnost da kada zhelim da mi neko pridje ko mi je simpatichan ili deluje zanimljivo da mi ta osoba momentalno pridje. Jer je meni nemoguce prici ako to necu, godine hermetizma shtite me od nezheljene interakcije s drugima.

Retko kada mi se javi zhelja da se bash upoznam s nekim, mozhda zbog chinjenice shto sam sebi najbolje drushtvo. Josh treba da upoznam mladica koji ce me razumeti 5% kao shto sam ja u stanju da razumem njegovu sushtinu.
By Luce
Originally posted by just_me
Spontanost je samo pojam koji opisuje latentnu nameru... Ne postoji nešto što je samo od sebe, već od nas i drugih.. Ajde ajde, nemojte biti lenji... Dajte malo oduška :D
Mislim da spontanost nestaje negde otprilike u dobu kad covek sexualno sazri. Koliko se ja secam, prilazi tipa 'E, aj budemo prijatelji' su prestali da budu iskrene izjave nekako u vreme kada sam pochela da nosim brus. To moze da se radi kada imas 5 godina--posle toga na snagu stupa 'zatvorska psihologija', hocu reci, ako u nekoga zuris duze od dve sekunde, onda sigurno hoces ili da ga kresnes ili da ga tresnes (ili oboje :) ).

Ne kazem da je to pozitivno stanje stvari, ali tako je kako je. vecina ljudi vecinu drugara stice u skolskoj klupi, na pauzama na poslu, u svlacionici, ili tako negde, a istinski prijatelji postaju ako se tu negde skontaju. Prosto, tenzija starta na ulici bi bila prevelika, pocevsi od toga da vecina ljudi vecito zuri nekuda, do manje opipljivih faktora kao sto je nedostatak zelje da se bude k/tresnut.

I, da, drugacije je u seoskim sredinama. Skoro sam bila u gostima u Shumadiji, i prolazim sa svojim domacinom pored nekog dekice koji vodi kravu sa pashe. Ispricase se oni bogzna kako, i kada smo prosli, moj domacin me pita sto ne pozdravih dekicu.

"Pa, ne poznajem coveka," rekoh, posto me mrzelo da objasnjavam da jesam pozdravila, ali samo klimanjem glave, onako, kao, diskretno.

Na sta me on pogledao kao da sam pala sa Marsa (tj iz BGa) i pita, "Pa sta? Pa ni ja ga ne poznajem; ali popricas malo, iz pristojnosti."

E, sad, lepo, moze se to tako u brdima, gde sretnes ljudsko bice svake prestupne godine, ali u gradu...
Korisnikov avatar
By Dina
Ja nekako ne zelim da upoznajem ljude :mrgud: Ali stvarno, vecina ljudi me zamara, nismo na istim talasnim duzinama itd... I kad idem ulicom uglavnom zurim i nikog ne gledam... A opet mislim da one koje je trebalo da sretnem sam srela i prepoznala a i u buducnosti ce biti tako...
Korisnikov avatar
By Dzi
pa malKo je teze osmisliti takav scenario..bar meni..
inache velika vecina ljudi je previse preokupirana i zauzeta i neraspolozena za upoznavati se i za nastaviti komuniciranje..sto je po meni bzvz..ali kao sto je Dina rekla te talasne duzine nekako su se bas proretile :hmm:
mozda je nesto u vazduhu..a, jednostavno mozda je najbolje izhendlovati...
(nije meni trenutno u glavi cisto :-/ )
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by жњ

Inace, scena je puna parazita u fazonu "super, bas mi se svidjas, ti si moja nova najbolja prijateljica", odmah se zakazuju kafe, poveravaju "nemoj nikom da kazes" tajne, mlate prazne slame, pozajmljuje novac, zakazuju posete sa nocenjem, a npr. tek sto ste se upoznali. Ko te fazone jednom prodje, vrlo dobro kapira o cemu pricam.
Ja sam mislila da se to radi u prva 4 razreda osnovne :smirk:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!