Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Manon
Vel boy,
nisi u pravu u opisu mojih tackica!. Ja ne nastavljam diskusiju samo da ne bih devalvirala temu jer je razmena mog i tvog misljenja postala disonantna.
Ja sve vreme pokusavam da svedem reci i pojmove koje koristimo u neku zakonsku i pravnu formu i ocigledno ne uspevam jer ti to u mojim postovima ne prepoznajes.
Postujem tvoje misljenje, mada ne mogu reci da se taj vickasti ton bas uklapa uvek. Iz reakcije koju izazove tvoje pisanje ti/bilo ko u stvari mozes da vidis kako neko drugi shvata ono sto si napisao. To ne mora da se podudara sa onim sto mislis. kada koristis odredjene izraze oni cesto imaju drugacije znacenje i ton od onog koji si ti hteo da im das
Ja sam i ranije procenila da si veoma mlad i dopalo mi se sto se bavis ovakvim temama i analiziras ih. Vreme ce te u tome izostriti i usavrsiti. Svaki moj komentar je dobronameran

da se vratim na temu

evo na primer Kondoliza Rajs na satanku povodom sukoba izmedju Rusije i Gruzije i stradanja vise hiljada civila i mirovnjaka od gruzijske vojske nije dozvoliila. tj uvek je ulozila protest kada je u izjavama koje su ulazile u zapisnik stajala rec "etnicko ciscenje" i cini mi se "masakr"

sta to znaci? to znaci da posto ona zastupa i stiti Gruziju ne zeli da se ni u jednom trenutku ni u jednoj recenici ni u jednom spisu ne nadje kvalifikacija koja posle moze da im steti

Ja sam zelela da diskutujemo o tome da li olako sami sebi sudimo pre suda, koristeci termine koji vec unapred opredeljuju krivicu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Manon
Vel boy,
nisi u pravu u opisu mojih tackica!. Ja ne nastavljam diskusiju samo da ne bih devalvirala temu jer je razmena mog i tvog misljenja postala disonantna.
Ja sve vreme pokusavam da svedem reci i pojmove koje koristimo u neku zakonsku i pravnu formu i ocigledno ne uspevam jer ti to u mojim postovima ne prepoznajes.
Postujem tvoje misljenje, mada ne mogu reci da se taj vickasti ton bas uklapa uvek. Iz reakcije koju izazove tvoje pisanje ti/bilo ko u stvari mozes da vidis kako neko drugi shvata ono sto si napisao. To ne mora da se podudara sa onim sto mislis. kada koristis odredjene izraze oni cesto imaju drugacije znacenje i ton od onog koji si ti hteo da im das
Ja sam i ranije procenila da si veoma mlad i dopalo mi se sto se bavis ovakvim temama i analiziras ih. Vreme ce te u tome izostriti i usavrsiti. Svaki moj komentar je dobronameran
Manon,

-tema tj. to shto ti zovesh diskusija bi trebala biti zatvorena u sluchaju nastavljanja piskaranja o onim/ovim stvarima na prostoru zemalja ex-Yu
-prepoznajem u tvojim postovima svu nameru relativizovanja i pravdanja zlochinaca, a kada ti to ne uspeva prelazish na shirenje psihoze kako neki drugi namecu kolektivnu krivicu shto nije istina i kada te se tu ospori i demantuje, onda opet manipulishesh nekakvim zakonima u cilju zashtite i pravdanja ratnih zlochinaca
-moj "vickast" ton je tek bolja verzija od tona koji tvoje prenemaganje zapravo zasluzuje; znachi da sam i previshe strpljiv s tobom
-ono shto mislim to i pishem, ne znam za tebe
-kamo srece da sam i mladji i kamo srece da u mladosti nisam bio izlozen ovim stvarima o kojima slovi tema; ja se ovim stvarima zapravo ne zelim baviti niti sam ikada hteo, ove stvari su bile nametnute meni (i mnogim drugima) od strane ratnih zlochinaca koji su vrshili urbicide (a koje shtitish) da pr(o)ezivljavamo ili ne prezivljavamo.
-vreme tu samo ima ulogu brojacha koji meri koliko vremena sam ja/mnogi drugi chekao/li na pravdu

Dobronamerno.

O Rice-ovoj nemam (kao i relativna vecina Amerikanaca) uopshte dobro mishljenje, tako da me ona i njena stupidnost u svemu uopshte ne iznenadjuju.
Samo da te podsetim da su oni koji shtite i pravdaju karadzica i sheshelja patri(j)otski americhanski republikanski Srbi agitovali (i josh uvek agituju) upravo za tu partiju i ideologiju kojoj Condoleeza sluzi tj. republikansku. Pa, malo njih pitaj kako ovo u vezi republikanaca.........
Korisnikov avatar
By gorilica
Dodjoh do trece strane i vishe nisam imao strpljenja sa ischitavanjem ove teme.
Meni je samo interesantan Vel boy-ov stav da kada su srpska sranja u pitanju, onda je spreman da osudjuje i baca drvlje i kamenje:backstab:, a kada se povuche pitanje americhkih sranja, kojih ima kud i kamo vishe, onda se gard spushta do neverovatnih granica.:isus:
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
ceo svet je odavno spustio gard na americka sranja, a posledice toga vidimo danas
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by gorilica
Meni je samo interesantan Vel boy-ov stav da kada su srpska sranja u pitanju, onda je spreman da osudjuje i baca drvlje i kamenje:backstab:, a kada se povuche pitanje americhkih sranja, kojih ima kud i kamo vishe, onda se gard spushta do neverovatnih granica. :isus:
ne znam gde i kako si to primetio? no, mnogi desnicharski Amerikanci kazu to isto samo suprotno, pa me ne iznenadjujete ni ti ni oni.....:galerija:
Korisnikov avatar
By gorilica
Ne znam Vel boy, jednostavno sam stekao takav utisak chitajuci tvoje postove svih ovih godina.
Niti imam nameru da te napadam, niti da te hejtujem, jednostavno iznosim svoj utisak.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Pa ti, gorilice, podkrepi i obrazlozi taj tvoj utisak pa cemo prichati. :trep:
eto, mozesh i otvoriti novu temu posvecenu mojoj malenkosti. :eureka:

p.s.
bash naprotiv, svih ovih godina kao i sada, da si pazljivo chitao moje postove, mogao si samo videti dosledne kritike svih nacionalistichko-shovinistichkih i konzervativno-desnicharskih ideologija i politika, bilo da je rech o Srbiji, Americi, Hrvatskoj, BiH ili kome vec....
Korisnikov avatar
By Manon
stranci nas izgleda bolje brane od nas samih i bolje umeju da objasne da je i nad SRBIJOM UCINJEN RATNI ZLOCIN

DZONATAN DIMBLBI: Da li je ta kampanja, kampanja koja je trajala 78 dana bombardovanja iz vazduha, kampanja na koju ste nedvosmisleno ponosni?

LORD ROBERTSON: Pa, srecan sam da smo uradili pravu stvar. Naucili smo puno lekcija iz toga, nismo zeleli to da uradimo jer bi diplomatija bila bolja, bilo bi mnogo bolje da je u Rambujeu Milosevic potpisao nesto sto bi dalo autonomiju i bezbednost kosovskim Albancima i da smo zbog toga mogli da izbegnemo vojnu akciju, ali posto smo je preduzeli, to je bila prava stvar koja je trebalo da se uradi i mi smo koristili sredstva koja su nam bila na raspolaganju, to nije bio rat, mislim da bi ljudi trebalo da se sete toga.

DZONATAN DIMBLBI: To je bio rat ako ste bili na strani koja je trpela.

LORD ROBERTSON: Pa, ne, nije bio rat.

DZONATAN DIMBLBI: Hajde da se ne cepidlacimo oko reci (termina).

LORD ROBERTSON: Ne, velika je razlika. Da je bilo rata protiv Slobodana Milosevica, da je to bio rat protiv Srbije, on bi bio zavrsen prvog dana. To je bila jedna operacija, vojna operacija, sa ciljem da onemoguci nasilje koje se odigravalo na Kosovu i da se degradira vojna masinerija koja je sprovodila to nasilje. E sad, to je znacilo unistavanje protivavionske odbrane koju je Milosevic imao. To je znacilo napadanje vojnih objekata i samo vojnih objekata a to je trajalo duze nego sto bi trajao bilo koji pravi konflikt. E sada, zbog toga je to trajalo 78 dana, ali je bilo uspesno.

DZONATAN DIMBLBI: Ali iskreno, tu je i Vijetnamski rat o kome su recene slicne stvari, ratovi se mogu voditi na izvestan broj nacina, ali hajde da predjemo na cinjenicu da je, kao sto dobro znate, bilo puno kritika na racun vodjenja tog rata, kao i onih koji su ga podrzavali. Medju tim kritikama jedna od najnovijih je i ona od strane Amnesty International. Samo pre nego sto udjemo u detalje toga, zelim da vas pitam da li postujete Amnesty International kao organizaciju?

LORD ROBERTSON: Kao organizaciju koja se bavi politickim zatvorenicima i koja vodi kampanju za gradjanska prava naroda, da. Nisam bas sasvim zadovoljan sto moze da ispituje zlocine protiv covecnosti.

DZONATAN DIMBLBI: Ali vi ste javno u proslosti, zajedno sa drugima odobravali njen rad i pomagali njen rad.

LORD ROBERTSON: Oh apsolutno, ali je njen rad u proslosti uglavnom bio vezan za politicke zatvorenike, vodili su kampanje za njih i za gradjanska prava onih koji su progonjeni zbog svojih politickih uverenja. Ona nikada nije bila umesana u nesto kao kljucna pravna organizacija, koja izdaje optuznice za zlocine protiv covecnosti.

DZONATAN DIMBLBI: Pa, kako stvari stoje, ona jeste izdavala optuznice u proslosti, ne samo protiv Kine, Rusije, Iraka, vec i protiv ponasanja Slobodana Milosevica u Srbiji, a mogu da mislim da biste vi odobrili bukvalno svaku rec koju su oni rekli o tome?

LORD ROBERTSON: Pa ono cime se oni bave, ispitivanjem slucajeva krsenja ljudskih prava i prava ljudi da imaju politicka uverenja, oni su dobra organizacija i ja sam i sam clan Amnesty International, ali opet naglasavam, oni nemaju jurisdikciju da se bave ispitivanjem ratnih zlocina protiv covecnosti, vec postoji organizacija koju su Ujedinjene nacije ustanovile da se bave time. Medjunarodni Tribunal za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju su ustanovile Ujedinjene nacije, da precizno razmotri ove stvari. On je razmotrio izvestaj Amnesty International, ali je ipak zakljucio vrlo crvsto da NATO nije delovao van Medjunarodnog prava, da NATO nije gadjao civile i da zato nece sprovesti nikakvu istragu o njegovim ratnim zlocinima. On jeste uzeo izvestaj Amnesty, ali to je organizacija koju je ovlastila UN i ima veoma visoku reputaciju i mislim da treba to da slusamo.

DZONATAN DIMBLBI: Jeste. Medjutim, nekim ljudima ce biti cudno da Amnesty ne moze pogresiti, osim kad su u pitanju akti za koje ste vi delom odgovorni, kada iznenada ona prica gluposti.

LORD ROBERTSON: Pa, ja ne koristim rec gluposti.

DZONATAN DIMBLBI: Pa kazete da je to bez osnova i zasnovano na pogresnim stvarima.

LORD ROBERTSON: Da.

DZONATAN DIMBLBI: Sto je neka vrsta finog nacina da se kaze gluposti.

LORD ROBERTSON: Ne, nije. To su reci, to su reci koje imaju neku jacinu znacenja u sebi, ja sam procitao taj izvestaj, ali procitala ga je i Glavni tuzilac Medjunarodnog Tribunala za ratne zlocine, Karla del Ponte. I ona je zakljucila u svom izvestaju za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da se ne moze podici optuznica protiv NATO-a zbog tih zlocina. Sada, to je Tribunal za ratne zlocine koga su Ujedinjene nacije ustanovile da to radi, tako...

DZONATAN DIMBLBI: Hajde samo da pogledamo...

LORD ROBERTSON: ... tako da Amnesty ima pravo na svoje misljenje, ali se medjunarodni Tribunal za ratne zlocine, kao ni ja, ne slaze sa onim sto oni kazu.

DZONATAN DIMBLBI: Ima tu oblasti koje su prouzrokovale probleme, ima ih vise, koje su istrazivali Tribunal i Amnesty, kao i posmatraci na licu mesta, oni se odnose na infrastrukturu, civile pojedince koji su poginuli i takozvane civilne mete. Ja bih hteo da pogledamo jednu od ovih, onu koja je izazvala najvise kontroverzi. Prema priznanju portparola NATO, NATO avioni su namerno bombardovali jednu TV stanicu, 16 ljudi je poginulo kao posledica toga, a jos puno njih je povredjeno. NATO je sledeceg dana to opravdao time da su bombarderi gadjali, vasa fraza, NATO fraza, sposobnost rezima, citiram, da prenosi svoju verziju vesti. Pitam vas da li to cini raniji ratni zlocin ili ne, da li je ubijanje civila sto prenose vladinu propagandu opravdani ratni cin?

LORD ROBERTSON: Pa to je na Medjunarodnom Tribunalu za ratne zlocine da odluci, a on ce vrlo uskoro, mislim, objaviti svoj puni izvestaj. Zakljucke tog izvestaja je glavni tuzilac Del Ponte vec navela u kratkim crtama.

DZONATAN DIMBLBI: Ali ova meta je namerno izabrana, to se priznaje?

LORD ROBERTSON: Da, da.

DZONATAN DIMBLBI: I civili su morali poginuti, to se priznaje?

LORD ROBERTSON: Ne, jer nije bilo stranih novinara tamo, svi strani novinari u toj zgradi su bili povuceni.

DZONATAN DIMBLBI: Znaci domaci (novinari) se ne racunaju?

LORD ROBERTSON: Ne, samo trenutak, ne, ne, ne, nisam to rekao Dzonatane. Ocekivalo se da taj kompleks, koji nije obuhvatao samo civilnog televizijskog proizvodjaca, vec je ukljucivao vojne objekte, to je bio jedan od nervnih centara Miloseviceve ratne masinerije, moglo se s razlogom ocekivati da ce to biti meta i zato su sve strane medijske kompanije izvukle svoje ljude odatle. Secam se da sam gledao TV program u kome su neki ljudi cije su familije pogodjene krivili Milosevica sto nije izvukao ljude iz tog kompleksa. To je bio deo Miloseviceve vojne strukture i prema tome sasvim legitimna meta.

DZONATAN DIMBLBI: Znaci, vi to opisujete ne kao ratnu, vec legitimnu metu, pri cemu je relevantno reci da to nije bio ratni zlocin?

LORD ROBERTSON: Pa, ne, to nije ratni zlocin, jer je Medjunarodni tribunal za ratne zlocine rekao da to nije ratni zlocin, a ne ja. Ali mi smo preduzeli ogromne predostrozne mere da izbegnemo civilne zrtve, ali smo sve vreme govorili da ce biti gadjana vojna infrastruktura, da ce biti gadjani vojni objekti, bilo da su u pitanju kasarne, bilo da su u pitanju komunikacije, radio releji - to je bilo to. A sada je siroko prihvaceno da je to bio deo vojne infrastrukture, bilo je korisceno, ta zgrada je bila koriscena da komunicira vojne instrukcije na teren. I setite se onog ubijanja koje se odigravalo, pored toga. Zaboravite na trenutak ono nasilje koje se odigravalo na Kosovu: znate, na hiljade ljudi je ubijeno, ljude su silovali i mucili, a preko milion ljudi je isterano iz svoje zemlje sa ciljem da se nikada vise ne vrate. To se desavalo, a mi smo se umesali da to zaustavimo.

DZONATAN DIMBLBI: Prihvatamo da ste se umesali da biste to zaustavili, a vi mi govorite da bi NATO opet uradio istu stvar, da su televizijske stanice koje se koriste za propagandu, internu ili eksternu, legitimne mete?

LORD ROBERTSON: One,... samo da naglasim, ona je bila koriscena za propagandu, da.

DZONATAN DIMBLBI: I to je bio deo opravdanja.

LORD ROBERTSON: Ne, cekajte malo.

ceo TRANSKRIPT
Korisnikov avatar
By Vel boy
Npr. ja se ovde slazem s Amnesty International i pitanjima Dimblebee-ja.
Korisnikov avatar
By Manon
Drugi su podnosili tuzbe u nase ime dok smo mi tada kao i sada samo jedni druge napadali, a onima koji nas ponizavaju i danas se ponizno klanjamo

TUZBA

Optužuju se Vilijam Dž. Klinton, Vlada SAD, Severo-atlantski pakt i dr. za međunarodne zločine i kršenje međunarodnih i domaćih zakona kojima su prouzrokovali smrt, razaranja, ranjavanja i patnje.

Ova tužba je podneta da bi se okončala ratna razaranja, da bi se ubuduće sprečilo kršenje osnovnih ljudskih prava, da bi se zaštitile međunarodne i nacionalne organizacije, vlade i institucije, kao i da se proglase odgovornim (i snose posledice) svi oni kojima se dokaže krivica za njihovo navedeno delovanje.

Vlade, organizacije i pojedince koji su ovde imenovani optužuju se za:

* zločine protiv mira, ratne zločine, zločin protiv čovečnosti i druge povrede i kršenja načela Nirnbergškog suda, Haškog pravilnika i Ženevske konvencije i drugih međunarodnih i nacionalnih zakona;
* grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija (Povelje UN), Severo-atlantskog ugovora (NAT), drugih međunarodnih ugovora, međunarodnog prava, Federalnog Ustava i domaćih zakona SAD, osnovnih zakona drugih naroda uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Federalnu Republiku Nemačku, Tursku, Holandiju, Mađarsku, Italiju, Španiju i druge Vlade članica Severo-atlantskog pakta i Federalne Republike Jugoslavije;
* grubo kršenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (UDHR), internacionalnog Sporazuma o civilnim i političkim pravima (ICCPR), internacionalnog sporazuma o ekonomskim, društvenim i kulturnim pravima (ICESCR), Konvencije o genocidu i drugih međunarodnih sporazuma, konvencija, ugovora, deklaracija i domaćih zakona koji su imenovani u ovoj tužbi....
Korisnikov avatar
By Vel boy
...pa si maskirao/la link tuzbe da se ne vidi izvor (ah, guskova.ru)....

bezi, bre.
jedno je potpuno se sloziti s Amnesty International kao shto se slazem, a posve drugo je tvrdoglavo zastupati miloshevic-sheshelj-karadzic nebuloze.
Korisnikov avatar
By Manon
ovo je JEDINA NA SVETU NEUSPELA PRESUDA ZA GENOCID,
ali je zato vrlo uspela u nasim komentarima i osudama koje upucujemo jedni drugima

Sud u Nizozemskoj zločin nad Kurdima u Iraku presudio kao genocid

23-12-2005

Sud u Nizozemskoj je osudio jednog biznismena na 15 godina zatvora, prema optužbi za ratne zločine. Taj čovjek, Frans van Anraat je, kako je dokazano, prodao kemijske otrove Sadamu Husseinu, koje je njegov režim potom upotrijebio nad civilima u selu Halabja.

Gospodin Van Anraat je, medjutim, oslobodjen optužbe za genocid,jer je, kako stoji u sudskoj odluci kemijske otrove isporučio prije nego što je počelo masovno ubijanje civila.

Odluka Nizozemskog suda je izazvala buru odobravanja od strane grupe Kurda koji su se bili okupili ispred Sudnice. Ovaj je slučaj značajan i zbog toga što je po prvi puta jedan sud presudio da je Saddamov napad na Halabju, 1988., bio genocid. Saddamu se trenutno u Iraku tuži prema optužbi za ratne zločine, ali ne i genocid.
Korisnikov avatar
By Vel boy
ali je zato vrlo uspela u nasim komentarima i osudama koje upucujemo jedni drugima
ja samo ne znam ko sve u navedenom spada/ne spada u prvo lice mnozine...........
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
tacno se unapred znalo za bombardovanje zgrade RTS-a a i dalje se kao glavni krivac navodi NATO, iako je pogibija tih radnika mogla biti sprecena. Zaista ocekujem da se Milosevic i njegovi saradnici iz tog perioda u skorijoj buducnosti kanonizuju...
Korisnikov avatar
By Manon
evo sta u cheska intelektualna elita misli o haskom tribunalu kao kreaciji NATO protiv bivse YU

The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia
A CREATION AND INSTRUMENT OF NATO

...When in September 1993 the Croatian army, its 9th brigade, supported by many foreign mercenaries, overran and completely destroyed the Serbian villages Medak, Citluk and Divoselo in the UN protected “pink zone” of Krajina, killing about 100 unprotected civilians (the French “protectors” fled), the event was described in detail by the high UN representative Cedrin Thornberry. “The UN dossiers, with their voluminous evidence, have been given to the Crimes Investigators (of the ICTY) on October 6, 1993,.. Since then there has been nothing but silence” (Foreign Policy, Fall 1996). In that war crime a prominent role was played by Agim Ceku, an Albanian officer who defected from earlier the former Yugoslav Army. He was promoted to general after the Medak massacre by the late Croatian president Franjo Tudjman. Later, in 1999, Ceku commanded the Albanian KLA (Kosovo Liberation Army, UCK) terrorists in Kosovo, and became later the boss, of the armed “Kosovo Protection Corps” the MTK, the new form of the KLA. According to press reports, he is on the list of war criminals of the ICTY, allegedly on the payroll of UN, as commander of the MTK. The ICTY did not care about the above so far....
Korisnikov avatar
By Manon
Стенограм изјаве Слободана Милошевића од 18.02.2002. у Хагу

i jos malo o bombardovanju:

DZONATAN DIMBLBI: Generalni sekretare, vi ste takodje zapoceli rat a da niste zvanicno trazili odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Da li biste to ponovo uradili?

LORD ROBERTSON: Pa, ja mislim da je to bio izuzetak, pre nego pravilo, jer smo bili suoceni sa izgledima da bi bio stavljen veto na odredjenu rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Ali vredi zapamtiti.

DZONATAN DIMBLBI: Znaci trazite dozvolu kad mozete, ali ako mislite da cete dobiti veto, onda je okej da ne trazite?
Korisnikov avatar
By Stripi

ja se izvinjavam, ako je tako, mada i dalje ne znam bas sta ta rec znaci
namera mi je bila da znakom pitnja pokazem kako mi ta rec "smrznes" sama po sebi nista ne goveri i da ocekujem neko objasnjenje koje je razumljivo, bilo ono prihvatljivo ili ne.
Smrzno sam se već na izjavu da je u Srebrenici navodno poubijano samo vojno sposobno stanovništvo. Nekome je to samo. Ko je vršio tu morbidnu selekciju? Ko je izvrašavao to klanje?
I tebi je to nepojmljivo, ne znaš šta termin znači...jel na tvom srpskom (jer izgleda ne gov'oriš jezikom kojim normalni ljudi ovdje govore) riječ smrzneš i upitnik nisu iste? Sram te bilo.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Genocid

Pojam: Sam pojam obuhvata namerno uništavanje, ubijanje ili istrebljenje jedne od 4 zaštićenih grupa:

1. Verske
2. Nacionalne
3. Etničke
4. Rasne

Sve do 1948. godine genocid se tretira kao podvrsta zločina protiv čovečnosti. Od pomenute godine se konvencijom o genocidu pojam i delanje definišu kao zasebni i uključuju gore pomenuto. Ovim se postiglo jasnije definisanje težine poduhvata kao i definisanje primerene kazne za takvo delanje. Kažnjava se planiranje, saučesništvo, potpomaganje, podržavanje...) Zabranjuje se kao delovanje, u ratu i miru. Svaki vid realizovanja genocida ili genocidne namere povlači krivičnu odgovornost pojedinca i kao mešunarodno zabranjeno delo, povlači odgovornost države koja na bilo koji način učestvuje u genocidu. Po definiciji genocid nije uništavanje i ubijanje kulturne i političke grupe. Naravno, uslovno se uništavanje ovih grupa naziva genocidom, ali se po međunarodnom pravu kažnjavanje vrši po drugim rangiranjima ratnih ili zločina u miru.

Narod nije i ne može biti genocidan - kako po zakonu tako i po zdravom razumu!
Pojedinci su kažnjavani. Ako se ne varam Tadić Duško je prvi osuđen za genocid pred međunarodnim sudom za bivšu jugu... (haški tribunal).... Manje više ovo je najbitnije... Ovo sam iz glave izvadio, ali ako nekoga interesuje bilo šta vezano za rad Tribunala i ratne zločine 90-tih neka mi pusti poruku pa ću mu-joj izaći u susret
Korisnikov avatar
By .L O S T
Citiracu Manson-a:

The death of one is a tragedy
The death of a million is just a statistic
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by just_me
Narod nije i ne može biti genocidan - kako po zakonu tako i po zdravom razumu!
a, ko je rekao da jeste i moze pa ti to usklikujuci objashnjavash?
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Neko je na početnim stranicama bio spominjao kao pitaje da li jeste... i tome sl.... samo sam izneo činjenice...
Ova opaska za usklikivanje ti nije na mestu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
aaaa, to si ti onda prichao s Manon-kom... :eureka:
a, zashto mi opaska o tvom "poduchavajucem" usklikivanju nije na mestu? :trep: :smeh:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Pa ja sam je lično doživeo kao skepticizma ili ironizam...
Imajući u vidu kako sam se proveo na ostalim temama u "društvo i politika" doživeo sam je kao još jednu od provokacija.... Možda grešim... Pa sam imajući i to u vidu, prokomentarisao da smatram da ti izjava nije baš na mestu.... Eto..
By iWanna
Originally posted by J...
Originally posted by neny
Narod moze biti genocidan.Zasto?Ne mora on to direktno uraditi,dovoljno je samo da ode i u vecini glasa za te koji ce to uraditi.
Nije tacno. Ja nikada nisam glasala za te koji su to radili, cak sam tada bila dete. Da li sam ja kriva za genocid? Ovakva razmisljanja su jako stetna a upravo pomazu samim krivcima da se sakriju iza naroda i da prodju nekaznjeno.
:up:
Niko nema prava da kaznjava decu
Svako pojedinacno odgovara za ono sto je uradio ili nije uradio a sto je izazvalo neciju patnju i stradanje.
:up:
Korisnikov avatar
By Pipin
U Srebrenici jeste počinjen ratni zločin osvete koji ima neke genocidne elemente, dovoljne da se ceo zločin proglasi genocidom. Kao što je neko već naveo, ne morate fizički likvidirati ljude da biste počinili genocid, dovoljno je i premeštanje stanovništva. Bitna je samo namera, tojest da li ste se vi tim činom hteli u potpunosti osloboditi prisustva jedne grupe ljudi sa te teritorije.
I to nije sporno, sporno je nešto drugo.

Na primer to da u Karadžićevoj opsadi Sarajeva ima daleko više elemenata genocida od Srebrenice, a da o genocidu tamo nema ni reči, dok se na Srebrenici skoro frenetično insistira.
Tu se može uočiti jedna veoma bitna razlika - posle Dejtona, Srebrenica je ostala na teritoriji Srpske, dok je Sarajevo prešlo u Federaciju.
Zaista sam sad lenj da tumaram netom (poslužiće vam i onaj YouTube link sa Zoranom Đinđićem što je neko dao), ali je već i slepcima jasno da odluka Zapada da u Srebrenici bude genocida, a npr. u Sarajevu ne bude, ima malo previše veze sa Kosovom. Naime, odluka da se Kosovu da nezavisnost pala je godinama pre nego što je ostvarena. Problem je bio sledeći - kako kosovskim Albancima dati nezavisnost, a izbeći isto to sa bosanskim Srbima. Rešenje se brzo našlo - niko neće priznati zemlju u kojoj se desio genocid. I to je ono o čemu i sam Zoran Đinđić priča (pogledati link). A tu se može iskoristiti samo Srebrenica, jer je u Republici Srpskoj i samim tim bi trebalo da bude obuhvaćena eventualnim zahtevom Banjaluke za nezavisnošću. Sarajevo i njegove žrtve su tu beskorisne i u potpunosti se izbacuju iz upotrebe. Po mom skromnom mišljenju, to je teška manipulacija žrtvama srebreničkog (pa i sarajevskog) genocida.

I zaista, kad god NATO zemlje u međunarodnim institucijama pokrenu pitanje žrtava Srebrenice, uvek ispod toga provuku nekakvu odluku o Kosovu. Zadnje čega se sećam jeste ustanovljavanje dana sećanja na Srebrenicu na inicijativu Holandije. I taman kad čovek pomisli da to nema veze sa političkim profitom i padne u bedak atmosfere koju proizvede priča o Srebrenici, ono - prc! pozivaju se sve zemlje EU da priznaju Kosovo. Valjda, čisto dok još traje parastos atmosfera.

Sarajevskoj strani pak (Silajdžić - Tihić), uopšte nisu bitne ljudske žrtve iz Srebrenice. Njima treba samo titula tog zločina. Njegovo veličanstvo Genocid. I vodaju onu preživelu raju i pokazuju ih javno po Sarajevu, kao ciga mečku, sve sigurni kako sad svi moraju da rade kako su oni osmislili. Nije dosta što im je Mladić familiju poubijao, sad još treba malo da reklamiraju SDA živeći u šatorima nasred ulice u Sarajevu. A za žrtve genocida za koji se u Hagu odlučilo da nema koristi proglašavati ga genocidom, niko ne mari. Nisu dobili titulu genocida i ko ih jebe.
Korisnikov avatar
By Pipin
ne verovatno je sada kada smo svi obavezni da idemo u crkvu,
Laž. Niko nije obavezan da ide u crkvu.
Do juče su na crkvenu obavezu nasedali dobrim delom isti oni koji su u komunizmu nasedali na obavezu partijskih sastanaka. Kada se čovek dokazuje, u stanju je uraditi takve stvari kakve u normalnim okolnostima nikada ne bi uradio. Od sitnica, pa do teških zverstava u ovim ratovima.
shvatices ovdasnju demokratiju kada budes bio pretucen na ulici,i kada ti, koji ti to rade ne samo sto nece biti kaznjeni ,nego ce biti nagradjeni.
Odvratno licemerno. Bar po pitanju poređenja komunističke diktature sa ovom sada. Ti prosto ne prihvataš da postoje i druge žrtve osim tebe.
I režim je dobar dok god teroriše nekog drugog, a ne tebe.
slobodne izbore nemamo..
Jašta, u komunizmu smo bili poznati upravo po slobodnim izborima.
podseticu sve da je i hitler dosao "demokratskim" putem na vlast.
Neka me forumaški istoričari isprave ako grešim, ali mislim da Hitlera nemački narod nikada nije izabrao na izborima i da on nikada nije na vlast došao demokratskim putem, nego kojekakvim političkim i stranačkim kalkulacijama.
ovo gde mi prezivljavamo naziva se kratko i jasno ruljokratija-vladavina rulje.oni koji su bar jednom rulju osetili na svojoj kozi odlicno znaju o cemu pricam,a oni koji nisu shvatice ,ali bice kasno.
Još jednom isto. Loša je samo ona ruljokratija koja bije mene, jel da?
Korisnikov avatar
By Pipin
Originally posted by schatzist
sve sto je radjeno u vreme socijalzma kod nas podrzavam, jer bilo iskljucivo u korist radnicke klase.
Nije, Schatz.
jesu hapseni oni koji su hteli da vrate jugoslaviju u kapitalizam kako bi svoje guzice bogatili i tovili se dok bi neko drugi crncio za njih.
I ovo je teška glupost. Pod Titom niko i nije hteo da vrati kapitalizam, jer su se uzajmljene pare delile na način da raja nije imala niakve potrebe za kapitalizmom. To se posle pokazalo kao ekonomski izuzetno loše.
Hapšeni su neki drugi.
cim su se vratili oni koji su od socializma pobegli poceli su ratovi, gladovanja i ostala sranja...doneli i kapitalizam u paketu sa nacionalizmom
Damn, Schatz! Nemoj da nam opet krivi budu sve neki drugi, samo ne mi.
Koji su to pobegli od socijalizma, pa se vratili u Jugu i doneli nam nesreću?
Milošević se vratio od nekud? Karadžić? Mladić, možda? Nećemo valjda o tome raspravljati. Krivi smo mi.

Za komunističku Jugoslaviju se apsolutno može reći da je bila funkcionalna država. Možemo raspravljati o tome da li su joj zakoni bili dobri ili nisu, ali ne i o tome da li su se poštovali ili ne. Funkcionalna u svemu - od zločina, pa do progresa.
Ali svi nacionalistički zločinci iz ratova devedesetih nisu niotkud došli, nisu bili antikomunisti ili kakvi disidenti koji su sad došli da se svete. Sve je njih izrodila majčica Partija. I svi su bili obrazovani. Fenomen ili ne, ne znam.
Isto tako mislim da ti nacionalisti odlično služe da se komunisti danas izbegavaju suočiti sa zločinima koje su počinili za svoje vladavine. A jesu ih činili. Sa lica naše zemlje zbrisani su čitavi narodi, što u potpunosti odgovara definiciji gorepominjanih genocida. Samo Nemaca je nestalo pola miliona i to su bili srećnici oni koji su isterani. Oni koji nisu, završili su pod šmajserima. I to ne govorim o nemačkoj vojsci, već o onoj radničkoj klasi koja se pominje, o seljacima i sirotinji, jednako kao i o bogatašima i kolaboracionistima. Zatim Italijani... itd. Ima puno onih koji su postradali, a koje se ne računa u ljude. Praktično, pozicija je fizički eliminisala opoziciju. Zamisli to danas, isto ti ga dođe.
Al to je već široka tema za raspravu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Pipin
I to nije sporno, sporno je nešto drugo.

Na primer to da u Karadžićevoj opsadi Sarajeva ima daleko više elemenata genocida od Srebrenice, a da o genocidu tamo nema ni reči, dok se na Srebrenici skoro frenetično insistira.
Slazem se. Ja osecam da Sarajevo nije toliko bitno velikoboshnjachkim islamistichkim fundamentalistima jer je njihov cilj i bio (uporedo s karadzicevim ciljevima) koliko je moguce vishe unishtiti multikulturalni i gradjanski duh predratnog Sarajeva, pa poshto su od karadzic-mladic granata, bombi, vebera i zolja stradavali i ginuli i srpski i hrvatski gradjani Sarajeva (koji ostadoshe da s Boshnjacima dele istu sudbu), to sda-szbih ochito nije toliko bitno koliko im je bitno da se frenetichno insistira samo na srebrenichkom pokolju u kom su iskljuchivo Boshnjaci muslimani bili zrtve.
Originally posted by Pipin
Sarajevskoj strani pak (Silajdžić - Tihić), uopšte nisu bitne ljudske žrtve iz Srebrenice. Njima treba samo titula tog zločina. Njegovo veličanstvo Genocid. I vodaju onu preživelu raju i pokazuju ih javno po Sarajevu, kao ciga mečku, sve sigurni kako sad svi moraju da rade kako su oni osmislili. Nije dosta što im je Mladić familiju poubijao, sad još treba malo da reklamiraju SDA živeći u šatorima nasred ulice u Sarajevu. A za žrtve genocida za koji se u Hagu odlučilo da nema koristi proglašavati ga genocidom, niko ne mari. Nisu dobili titulu genocida i ko ih jebe.
yep, uochio sam i ja to josh odavno......

Jedino, se s tobom, Pipin, razlikujem u mishljenju u vezi (ne)odvajanja entiteta RS. Ja mislim, ako nishta drugo, a ono zbog potrebe da Srbi BiH (bilo kog entiteta) ne budu rascepljeni, da oni u vecinski srpskom entitetu tj. RS shvate da bi odvajanjem tog entiteta samo uchinili da iskorene i ono malo (kolikogod da je malo- vredno je!) Srba koji zive u entitetu FBiH. A, to ne bi bilo fer. Sem toga, povratci voljnih i miroljubivih raseljenih trebaju biti omoguceni u oba entiteta i poshteno gradjanski i multinacionalni elementi trebaju da jachaju u oba entiteta BiH. Uz sve to, niko u MZ-i ne odobrava odcepljenje bilo kog entiteta BiH i to je chinjenica koju treba uvaziti. No, svakako da oba entiteta jednako (tj. i FBiH i RS) trebaju da se poboljshaju unutar samih sebe, a ne kriviti samo jedan drugog.
Korisnikov avatar
By Allkey
Despite the pojam genocida, mene atomske bombe fasciniraju. :shocked:

Gledao sam ovaj video par puta i ako ignorišem sve te ljude koji se pojavljuju u snimku, oduševljava me snaga te stvari.

Science has failed our world
Science has failed our mother earth
:sweet:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!