Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Neca
Vegetarijanstvo - odlazak u krajnost.
Ko josh zeli samo da pase travu?
Raznovrsna ishrana - majka zdravlja...
Korisnikov avatar
By nev
pitam se kako to da ako neko ne jede meso nema raznovrsnu ishranu. :misli: :P meso je samo jedna vrsta namirnice naspram ogromnog izbora ostalih vrsta namirnica.
Korisnikov avatar
By Neca
Chovek je svashtojed, a hrana moze biti biljnog ili zivotinjskog porekla. Ako se hranish razlichitim biljkama, to ne znachi da ti je ishrana raznovrsna. Najvishe kompletnih proteina nalazi se u crvenom mesu, ribi i jajima. Kod vegetarijanske ishrane se iskljuchivo konzumiraju namirnice biljnog porekla koje nemaju kompletan aminokiselinski sastav. Inache takve namirnice obezbedjuju samo kvantitet tj zadovoljavaju potrebe u azotu(nekompletni proteini). To objashnjava zashto treba posvetiti paznju vrsti proteina u ishrani. Od dnevne kolichine proteina 50% treba da su zivotinjskog porekla. Ne kazem da samo treba jesti meso(to bi opet bila krajnost), ali je ono bitan deo ishrane i ne treba ga zanemarivati.
:curka: :njami:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Neca
...dugačak tekst...
Originally posted by jukie
Pričali smo o prirodnosti ovakve ili onakve ishrane već 36.5 puta i sva naša mišljenja već pišu negde na gs forumu... ako ćemo ponovo da krenemo, predlažem da vrlo precizno definisana pitanja označavamo brojevima 1-... i da onda svako kaže šta misli o tom pitanju sa stanovišta prirodnosti ishrane...
Mislim, sve smo već rekli šta ko misli na tu temu "prirodnosti" ishrane mesom...
Međutim, mnogi obrasci ponašanja koje moderan čovek koristi u 21.veku predstavljaju drastičan zaokret u odnosu na "normalno prirodno" ponašanje koje se odvijalo u poslednjih npr. 6 hiljada godina ljudske evolucije. Primer je moderno nevaspitavanje dece i puštanje da rade šta im padne na pamet pod izgovorom "dečjih prava"
Korisnikov avatar
By nev
Najvishe kompletnih proteina nalazi se u crvenom mesu, ribi i jajima. Kod vegetarijanske ishrane se iskljuchivo konzumiraju namirnice biljnog porekla koje nemaju kompletan aminokiselinski sastav.
koliko znam kompletni proteini su proteini su koji sadrze svih 8 esecijalnih amino kiselina koje su nam potrebne dok nekompletni ne sadrze sve. kombinovanjem raznovrsnog povrca mozemo obezbedti unos svih 8 amino kiselina.
npr. esencijalne aminokiseline prisutne u jednoj vrsti povrca mogu se spojiti sa drugim esencijalnim amino kiselinama iz druge vrste povrca i tako da dobiti kompletan protein. organizam može sam komletireti proteine ako jedemo raznovrsnu hranu (ne racunajuci meso).
Korisnikov avatar
By Sing
...Od dnevne kolichine proteina 50% treba da su zivotinjskog porekla....
Polako sa citatima jer su zastareli.

Nemoj krivo da me shvatis, ne mesam se u tvoje misljenje, ali kad vec zelis da citiras (i time ljudima iznosis dokaze za tvoje misljenje), proecesljaj malo PubMed/Medline i videces da su ti informacije netacne.

Najnovije studije (od marta meseca ove godine) na uzorku od preko 500,000 ljudi zapravo pokazuju ono sto su manje studije pokazivale godinama: ne samo da je zdravije biti vegetarianac, nego da ljudi koji konzumiraju meso i mesne preradjevine (u studiju se citira eksplicitno kolicine i vreste) imaju veci rizik da obole od raka (mislim da je relativni rizik izracunat kao 2.7) i umanjene zivotnok veka (mislim 10 godina). Manje studije radjene ranije su pokazivale veci rizik mozdanih decijih tumora i leukemie kod dece koja se hrane mesnim preradjevinama, specificno su u pitanju bili hot-dogs, salame, itd.

Znaci, izbor je nas, a misljenja gradimo baziranom vise na naucnim dokazima (nadam se) nego na predanjima i pricama.

:geisha:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Sing
ne samo da je zdravije biti vegetarianac, nego da ljudi koji konzumiraju meso i mesne preradjevine (u studiju se citira eksplicitno kolicine i vreste) imaju veci rizik da obole od raka (mislim da je relativni rizik izracunat kao 2.7) i umanjene zivotnok veka (mislim 10 godina). Manje studije radjene ranije su pokazivale veci rizik mozdanih decijih tumora i leukemie kod dece koja se hrane mesnim preradjevinama, specificno su u pitanju bili hot-dogs, salame, itd.
Na kraju dana sve se svodi na to da, što se tiče rizika po zdravlje, stalno balansiramo kao na sedam naslaganih jastuka. Ako gricneš malo ovoga, ravnoteža ti se pomeri za tri cm ulevo, ako gricneš malo onoga, pomeri se 2 cm dole desno itd.

Rizici od mesa su raznorodni, npr:

-rizici od samih prirodnih sastojaka mesa, tj. rizici koji su delovali i na kromanjonce koji su lovili divljač (npr. jelene) pre xy hiljada godina u tadašnjoj nezagađenoj neizmenjenoj životnoj sredini; npr. jedeš čvarke koji su uglavnom lipid i to je kao da piješ zejtin čašom - toviš se pa ne možeš da se krećeš i padneš, ili ne možeš da pobegneš kad te neko juri, ili ti se zapuše krvni sudovi pa ti srce pomahnita

-rizici od hormona koji se daju komercijalno hranjenim životinjama da brže rastu (npr. deca sve ranije ulaze u pubertet)

-rizici od antibiotika koji se daju komercijalno hranjenim životinjama da brže rastu (tj. ako nisu bolesne i ne troše energiju na imuni sistem, brže rastu); javlja se i rezistencija antibiotika, a neki ljudi su jednostavno alergični na određene antibiotike

-rizici od bolesti koje se prenose mesom, npr. pantljičare u nedovoljno termički obrađenom mesu; bolest ludih krava kada se u klanicama meso kontaminiralo mrvicama zaražene kičmene moždine (a prioni se ne uništavaju tako lako); salmonela u uličnim pljeskavicama

-rizici od zagađivala (zagađujućih materija) koje free-range životinje danas sakupe u organizmu, npr. free-range kokoške odu i kljucaju po njivi na koju je bačeno veštačko đubrivo i to sve ode u meso, jaja i džigericu (njam)

-rizici od aditiva i konzervanasa koji se dodaju mesu naknadno, kada je životinja već mrtva, kako se ne bi ukvarilo i kako bi mu se pojačao ukus (npr. ja imam alergijske reakcije na "začin za piletinu")

-rizici od kancerogenih materija koje nastaju pri roštiljanju mesa (tj. ona crna korica koja se nahvata na površini)
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by dEIVVAN
Ja polako postajem 100% vegetarijanac.
razmisljam da proces ide ka tome da postanem vegan.
will see.
u svakom slucaju prija i bolje se osecam.
svaka čast ... ja sam na nekih 80% ... s vremena na vreme gricnem neko meso :) voleo bih da postanem raw vegan, ali moram još da se informišem i razradim sistem gde i po kojoj ceni mogu da dobavim potrebne namirnice
Vegetarijanstvo - odlazak u krajnost.
Ko josh zeli samo da pase travu?
Raznovrsna ishrana - majka zdravlja...
dokazano je da je vegeterijanska ishrana raznovrsnija od klasične u većini slučajeva, jer ljudi koji jedu meso najčešće koriste samo tri grupe namirnica: meso, mlečne proizvode i proizvode žitarica .. nekad se doda nedovoljna količina povrća u vidu salate, kao prilog ... dok vegeterijanci koriste biljna mleka (koja za razliku od pravog nemaju kazein i teško svarljivu laktozu), povrće, voće, mahunarke, žitarice, klice, proizvode od soje ... kad smo kod trave, maslačak je lekovit i koriste ga ljudi i koji nisu vegani (popularan u vidu salate od maslačka sa majonezom)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by KiWi
kad smo kod trave, maslačak je lekovit i koriste ga ljudi i koji nisu vegani (popularan u vidu salate od maslačka sa majonezom)
:nerd: Trave? Maslačak je dikotila
spada u familiju glavočika zajedno sa suncokretom
Korisnikov avatar
By KiWi
kad smo kod trave, maslačak je lekovit i koriste ga ljudi i koji nisu vegani (popularan u vidu salate od maslačka sa majonezom)
Za mene je sve to sitno zeljasto trava ... ne verujem da je Neca baš mislio da vegetarijanci jedu isključivo biljke iz porodice trava :)
Korisnikov avatar
By Sing
Za mene je sve to sitno zeljasto trava ... ne verujem da je Neca baš mislio da vegetarijanci jedu isključivo biljke iz porodice trava :)
Imam komsinicu Filipinku, i ne da pravi dobru salatu od maslacka, nego da polizes prste! :vegi:
Korisnikov avatar
By Sing

-rizici od hormona koji se daju komercijalno hranjenim životinjama da brže rastu (npr. deca sve ranije ulaze u pubertet)

-rizici od antibiotika koji se daju komercijalno hranjenim životinjama da brže rastu (tj. ako nisu bolesne i ne troše energiju na imuni sistem, brže rastu); javlja se i rezistencija antibiotika, a neki ljudi su jednostavno alergični na određene antibiotike

-rizici od kancerogenih materija koje nastaju pri roštiljanju mesa (tj. ona crna korica koja se nahvata na površini)
itd, itd...slazem se u potpunosti, ovo je vec opste-poznato (nadam se), a to sto ljudi ne zele da veruju (ili da cuju istinu), to je vec druga stvar. :vegi:
Korisnikov avatar
By jukie
bio mi se zaglavio internet pa nisam mogao da izmenim poruku na vreme...

-nedavno sam ustanovio da na engleskom postoji reč "forbs" koja označava zeljaste dikotile (detelina, maslačak)

-kod trava (familije) ne može da se jede zeljasti deo, ni isključivo ni delimično, pošto ima mnogo granula silikata itd. koje stružu zube (i zato jeleni ne žive u Africi gde dominiraju trave, nego tamo žive antilope čiji zubi su prilagođeni na trave), pa se kod njih koristi seme, tj. žitarice

-problem sa maslačkom je što je ruderalna biljka, tj. uglavnom raste po zagađenim i "zapišanim"* ćoškovima, tako da bi ga trebalo posebno gajiti da bi bio povoljan za ljudsku upotrebu
*citat dr. Jovanovića. Raste jako dobro na mestima gde ima dodatnih izvora azota, tj. mokraće. Slična stvar je i sa koprivom Urtica urens (ovo urens ima veze sa urinom)
Korisnikov avatar
By Pauceti
Vegan, still...
Vidim da i dalje na temu odgovaraju ljudi koji ne znaju da koriste google.
Oh well...

:eifranloo:
Korisnikov avatar
By Neca
Ma bre ljudi vegetarijanstvo treba posmatrati kao bolest savremenog drushtva... Poput zavisnosti od interneta ili shto reche jukie ''dechja prava''. Smejurija.
By iWanna
Ma bre ljudi vegetarijanstvo treba posmatrati kao bolest savremenog drushtva... Poput zavisnosti od interneta ili shto reche jukie ''dechja prava''. Smejurija.
:seronjo:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by iWanna
:seronjo:
:up:
By Kragi
Ma bre ljudi shvatite da su polemike o ishrani bespotrebne .... :D
Licno mislim da se josh niko u svetu nije ozbiljno pozabavio ishranom coveka i doneo konkretne dokaze, zbog komlexnosti nazovi problema ( zamislite eksperiment koji bi zahtevao testiranje toliko ljudi na razlicitim meridijanima a uz to rezultate koji bi morali da budu praceni godinama da ne kazem decenijama - mnogo skupo da!) Sve nazovi cinjenice se zapravo baziraju na pretpostavkama a ne kao sto vec rekoh na cvrsto izvedenim dokazima te tako postoje razlicite teorije o tome kako da se hranimo i sta je zdravo a sta ne .... Pa te hranite se na osnovu krvne grupe kojoj pripadate, te na osnovu klimatskih uslova u kojima zivite itd.
Licno mislim da svako od nas sam zna sta mu najvise prija (tj. njegovom organizmu) i da je u stanju da napravi pravilan balans u ishrani a da pritom unese sve ono sto je neophodno za zivot a istovremeno opet ne jede ono sto mu se ne dopada ili ne prija .... :)
Ja jako retko jedem meso, ako izuzmemo ribu i morske plodove jedem samo piletinu i to bas u nekim extremno retkim situacijama i super se osecam i nemam nikakav problem zbog toga sto ne jedem nesto sto je mozda nekome drugom svakodnevno na meniju. :)
Stvarno mislim da je sve ovo individualno ......
By iWanna
Originally posted by KgCS3
mislim da se josh niko u svetu nije ozbiljno pozabavio ishranom coveka i doneo konkretne dokaze
mislis?
By Kragi
Mislim, pa cak ni famozni nutricionizam tj nutricionisti :)
Korisnikov avatar
By Momo
Nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi postanu prvo dosadni, pa napadni pa na kraju agresivni kad skontaju da neko ne jede meso.

Uvek ista prica, klasika :prvo idu smaracka pitanja: jel si u nekoj sekti?/jel si bolestan?/jel zbog vere?....
a onda krenu da te ubedjuju da je vegeterijanstvo/veganstvo sranje i da nije zdravo i da bi ti bilo bolje da ipak uzimas meso... ( a najzesce mi je kad to pocnu da rade oni koji svaki cas kukaju na kilazu, lupanje srca, ceste prehlade, masna tkiva koja im iskacu po telu)....
pa onda krece agresija i replike slicne onoj sa ove strane: "to je bolest savremenog drustva" ili to je "moda", pa krenu da te nude i da ti guraju hamburgere pod nos i da te smaraju....

Jbt ako zelis da jedes meso - jedi ga i pusti druge da sami izaberu sta ce jesti !
By iWanna
jaoo

ajde bistar si momak, vrati se gore i procitaj ponovo sve ono sto si napisao i ostao ziv
Korisnikov avatar
By Momo
zapadna medicina po meni ima bas los pristup ishrani

ali je zato makrobiotika genijalna stvar i vrlo logicna :)
Korisnikov avatar
By KiWi
@KgCS3: http://www.thegardendiet.com/ ... to je blog čoveka koji je 30 godina vegan, a oseća se mnogo zdravije i življe od njegovih vršnjaka ... cela njegova porodica se tako hrani ... čak mislim da imaju i neku grupicu ekipicu porodica koje se tako hrane ... eto dovoljno velikog eksperimenta (nismo baš sad toliko različiti, pa da neko može da živi na sirovoj hrani a niko drugi ne može)
By Ulix
Ne znam kako neko moze da zivi bez mesa, ali sto se mene tice ljudi i govna mogu da jedu ako ce ih to usreciti. Marim ja. Neka jede ko sta hoce.

U principu ja ne jedem previse mesa iako ga obozavam, a kad jedem uglavnom je to piletina ili riba, morska po mogucstvu.
Originally posted by Momo
zapadna medicina po meni ima bas los pristup ishrani

ali je zato makrobiotika genijalna stvar i vrlo logicna :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Originally posted by Sing
...Od dnevne kolichine proteina 50% treba da su zivotinjskog porekla....
...
Takodje je dokazano da unosenje tofua utice na nastanak demencije u starijoj zivotnoj dobi.

http://www.vegsource.com/harris/brain_aging.htm

What's your point?

I jedan i drugi ekstrem (tj. i krajnje mesozderstvo i pasenje trave sa druge strane) nose sa sobom odredjene zdravstvene rizike. Sto bi mozda trebalo da znaci da je najbolja ishrana negde izmedju, nesto kombinovano.
Korisnikov avatar
By Kylender
Ne želim da se bavim ovim problemom.

Samo mi je bilo interesantno da podelim iskustvo moje prijateljice sa ishranom iz koje su izbačene sve namirnice koje imaju veze sa životinjama.

Posle tromesčne upale pluća koja ju je uništavala lekari su je naterali da jede životinje. Neču ulaziti u razloge zašto su joj to uradili jer, kao što neko reče, google zna sve.

I tako, moja prijateljica, nekada biljojed sada (iz nekog razloga) žvaće ribu, jaja i mlečne proizvode kao dodatke pređašnjem načinu ishrane...

U svakom slučaju, poenta je sledeća: ne prijaju svima iste stvari. Pre no što bilo ko odluči da radikalno izmeni način ishrane trebalo bi da konsultuje nekog zaista stručnog. Ne Google. Ne naučna istraživanja rađena tamo i onamo. :)

p.s. Lično, nadam se da će uskoro moja ishraa postati slična ishrani moje prijateljice, čudo jedno šta sve možeš napraviti od povrćki i pečuraka ;) .
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Momo
Nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi postanu prvo dosadni, pa napadni pa na kraju agresivni kad skontaju da neko ne jede meso.
(mrzi me da čitam šta smo ranije pisali pa se verovatno ponavljam)
Sreo sam i vegane i laktovegetarijance i "zelene" itd. koji su isto tako napadni

npr. jedna koleginica me napala što pijem lekić za pritisak sa vodom iz plastične flaše u koju sam sipao česmušu i posle je hladio u frižideru (a ta flaša je umotana u plastičnu kesu da ako se malo prospe ne zamokri stvari po torbi)
IJU ŠTA TO RADIŠ pa zar ne znaš da je plastika iz flaše otrovna i ispušta hemikalije u vodu a ta plastična kesa zagađuje okolinu i kači se na drveće i male životinje mogu da se udave u njoj itd.

znači svaka batina ima dva kraja
:machevi:
a neki ljudi jednostavno vole da zvocaju oko svega što vide i što ih se uopšte ne tiče
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!