- 26 Mar 2009, 18:38
Država je presekla - svi građani Srbije koji imaju primanja - plate i penzije iznad 12.000 dinara privremeno će plaćati solidarni porez od šest odsto u narednih 18 meseci, saznaje „Blic”. U susret novom stendbaj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi danas u Vladi Srbije trebalo da bude ozvaničen, vlast je donela odluku da je vreme za poresku reformu, pa će tako biti podignut i neoporezovani limit za primanja sa 5.000 dinara na 12.000 dinara, a u pripremi je i promena poreza na zarade, imovinu, honorare…
Kako bi se naplaćivao
privremeni solidarni porez?
Neto plata 50.000 dinara
Neoporeziv iznos 12.000 dinara
Iznos za oporezivanje 38.000 dinara
Stopa 6% 2.280 dinara
Ukupno za isplatu 47.720 dinara
Kao prvo, ne mogu da verujem da ti neko uzima 6% plate....eeeeeeej
cuo sam za ovo i ranije, ali sam mislio da ce biti 0.5 ili 1%, ali ovo je stvarno previse
I sta ce postici sa tim?... opet ce poslodavci da daju minimalac nekim ljudima na racun a ostatak na ruke, jer tako odgovara i poslodavcu i radniku...onima koji imaju 30000 platu i 4 clana porodice uzece od plate vise od 1000din itd.
znaci moracu da dam vise od 3000 din dok u zemlji sa 8 miliona stanovnika i dalje ima 25 ministarstava i u zemlji u kojoj je prodat NIS za 400 miliona evra a vredi vise od 2 milijarde...a sve ovo se inace radi da bi se pokrio manjak od 100 milijardi dinara tj. oko milijardu evra koje su inace i izgubili na tom istom NIS-u

Kako bi se naplaćivao
privremeni solidarni porez?
Neto plata 50.000 dinara
Neoporeziv iznos 12.000 dinara
Iznos za oporezivanje 38.000 dinara
Stopa 6% 2.280 dinara
Ukupno za isplatu 47.720 dinara
Kao prvo, ne mogu da verujem da ti neko uzima 6% plate....eeeeeeej
cuo sam za ovo i ranije, ali sam mislio da ce biti 0.5 ili 1%, ali ovo je stvarno previse

I sta ce postici sa tim?... opet ce poslodavci da daju minimalac nekim ljudima na racun a ostatak na ruke, jer tako odgovara i poslodavcu i radniku...onima koji imaju 30000 platu i 4 clana porodice uzece od plate vise od 1000din itd.
znaci moracu da dam vise od 3000 din dok u zemlji sa 8 miliona stanovnika i dalje ima 25 ministarstava i u zemlji u kojoj je prodat NIS za 400 miliona evra a vredi vise od 2 milijarde...a sve ovo se inace radi da bi se pokrio manjak od 100 milijardi dinara tj. oko milijardu evra koje su inace i izgubili na tom istom NIS-u