- 25 Mar 2009, 20:10
Nisam ni očekivao drugačiju poziciju od Ulixa i Simora, koja, uz sve svoje nedostatke, sadrži i jedan temeljan problem: naime, ona "betonima" pozicije i čini principcijelno svaki aktivizam nemogućim. Jer, ako ljudi već imaju formirane stavove, ništa ih ne može promeniti na goire, ali ni na bolje: šta god kod pisao oni su na istom pa na istom. Jer, ako Queerijono negativno delovanje, po oceni mnogih -- i mojoj i Borisa Milićevića, bar kada je "slučaj vazelin" u pitanju -- ne povećava stepen homofobije, zašto bi ga bilo kakva afirmativna i dobra akcija menjala? Iz ove perspektive, ljudi se ne menjaju, nego samo osnažuju već postojeće stavove.
Međutim, situacija je ipak malo drugačija. Isključujući ekstremen desničare, koji su "nepopravljivi slučajevi", većina ljudi se klacka "negde između" i na njih jke moguće afirmativno uticati -- to pokazuju upravo zapadna iskustva, gde je stav prema homoseksualnosti u posklednjih pola veka dramatično izmenjen na bolje. Dakle, promena je moguća, ali ona mora da bude uzrokovana nekim dejstvom koje stvara afirmativne, a potiskuje negativne szavove. "Vazelin za Uroša" ne samo da nije na pravi način adresirao problem muškog silovanja u zatvoru, on ga je označio kao nešto "odlično" jer se dešava "huliganu" -- obratite pažnju na patologizacijski konstrukt ovde: dotični nije sproveo jedan ekscesni čin za koji je osuđen, već je njegova unutrašnja priroda trajno "iskvarena" -- i time izazvao negodovanje mnogih, od navijača pa do onih ljudi kojima je ovakva pristup krajnje bahat i nehuman. I sada se postavlja pitanje -- ako si ti sam tako brutalan, zašto bih ja saosećao sa tvojom patnjom? Ostavimo jasne principe po strani, i svu racionalnost teze da se protiv diskriminacije moramo nužno boriti (etički imperativ), te da je Queerija "samo jedan/na od..." -- tu dolazi do distance i neslaganja, do antipatije. I to je nešto što treba imati u vidu. Pa makar se sve svelo na "davanje povoda" za "već postojeću homofobiju" -- a zašto to činiti? Zar su eventualne polupane glave zaista nužne da bi se nekome doturio vazelin i "olakšale mu se muke", kako reće nova antiheroina aktivizma, izvesna "devojka sa ljubičastim kačketom"?