Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Psihoterapija je generalni naziv za jedan od nacina na koji se lece psihicki i emotivni poremecaji i to pre svega kroz razgovore sa profesionalnim psihoterapeutom. Kroz psihoterapiju moguce je dobiti bolji uvid u razloge, odnosno uzroke trenutnih problema i stanja u kojem se nalazimo, kao i bolje razumevanje istog. Psihoterapija pomaze kod identifikovanja uzroka problema, kao i mogucih promena nacina ponasanja i razmisljanja koje je potencijalno dovelo do problema u psihickom, odnosno emotivnom funkcionisanju. Na kraju, pravilno primenjena psihoterapija trebala bi nam omoguciti, odnosno predstaviti adekvatne nacine suocavanja sa stresom kao i resavanje problema, i to pre svega tako sto cemo pred sebe postaviti realne ciljeve. Psihoterapija bi trebala olaksati neke od simptoma uzrokovanih psihickim poremecajima kao sto je osecaj besmisla, praznine, bes, agresija, strah i ostalo. U zavisnosti od slucaja kao i od intenziteta istog, psihoterapija se moze sastojati od samo par tretmana ali i par godina redovne psihoterapije (sto se obicno preporucuje samo u ekstremnim slucajevima). Najcesce se primenjuje individualna, grupna ili porodicna psihoterapija. Prema klinickim ispitivanjima, pravilna psihoterapija u kombinaciji s medikamentima, pokazuje do 80% dugorocnog poboljsanja. Naime, dok lekovi deluju na uklanjanje prvih, intenzivnih simptoma, uspesna psihoterapija moze nauciti pacijenta kako da otkrije uzroke a zatim i modifikuje svoj nacin ponasanja i razmisljanja, tako da i nakon prestanka s medikamentima moze normalno funkcionisati. Za uspesnu psihoterapiju potrebna je obostrana otvorena komunikacija, odnosno kooperacija pacijenta i psihoterapeuta.

Najcesce vrste psihoterapija:

Bihevioralna terapija

Bihevioralna terapija se pre svega fokusira na promene nepozeljnih odnosno nezdravih nacina ponasanja, koristeci sistem nagradjivanja, motivisanja, pojacavanja pozitivnog ponasanja i desenzacije odnosno postepenog izlaganja situacijama koje izazivaju anksioznost, strah ili nelagodu da bi na taj nacin prevazisli nezdrave obrasce ponasanja.

Kognitivna terapija

Kognitivna terapija ima za cilj da pre svega identifikuje i promeni deformisane oblike razmisljanja, odnosno kognitivne obrasce koji potencijalno mogu dovesti do odredjenih negativnih emocija i ponasanja koje je problematicno, nelagodno i samo-unistavajuce. Kognitivna terapija se bazira na ideji da nacin na koji mi interpretiramo svoje misli, uverenja i zivotna iskustva zapravo odredjuje nacin na koji se osecamo i ponasamo. Primera radi, ukoliko se radi o pacijentu s dijagnozom depresije, on/ona mogu videti sebe i svoja iskustva u potpuno negativnom kontekstu, sto samo pojacava simptome depresije. Slicno kao i bihevioralna terapija, kognitivna terapija se fokusira pre svega na trenutni problem kao i na resenje istog, a mnogo manje na uzroke tih problema. Za razliku od bihevioralne terapije, kod kognitivne terapije nasa uverenja igraju veoma vaznu ulogu u terapijskom procesu.

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)

Kognitivno-bihevioralna terapija je zapravo kombinacija dve gore pomenute terapije pokusavajuci da istovremeno identifikuje nezdrava i negativna uverenja i ponasanja, kao i da ih zameni zdravijim i pozitivnijim obrascima razmisljanja i ponasanja. Bazira se na ideji da nase vlastite misli, (a ne nasa okolina ili odredenja situacija) zapravo odredjuju kako cemo se ponasati ili osecati. Drugim recima, prema kognitivno-bihevioralnoj teoriji, cak i ako se negativna situacija ne menja ili ne moze promeniti, mi mozemo promeniti i usvojiti pozitivniji nacin razmisljanja ili ponasanja u datoj situaciji.

Dijalekticko-bihevioralna terapija (DBT)

Dijalekticko-bihevioralna terapija je zapravo jedna vrsta kognitivno-bihevioralne terapije. Primarni cilj ove terapije je nauciti pravilno ponasanje kako bi se bolje tolerisao stress i na laksi nacin regulisale emocije, kao i poboljsali odnosi s drugim ljudima. Ova terapija je originalno bila namenjena pacijentima s dijagnozom granicne licnosti (borderline personality disorder-BPD) koji cesto puta imaju problem suicidalnih misli i/ili ponasanja. Nesto kasnije, pokazalo se da se ista terapija moze primeniti i kod ljudi s poremecajima ishrane kao i kod ljudi s poremecajima ovisnosti. Dijalekticka terapija nastala je delimicno od filozofskog procesa poznatog kao ‘dijalektika’ gde su naizgled kontradiktorne ideje ili cinjenice postavljane jedna protiv druge da bi se pronasla najbolja rezolucija odnosno solucija i neka vrsta ravnoteze. U kontekstu psihoterapije, ova ideja se npr. moze primeniti tako sto pacijent uci kako da prihvati da je to sto jeste, dok u isto vreme cini odredjene promene u svom nacinu razmisljanja i ponasanja.

Terapija izlaganja

Terapija izlaganja je oblik terapije kroz koju se pacijent postepeno izlaze situacijama koje imaju negativno delovanje i na koje reaguje sa strahom i osecajem nelagodnosti. Ova terapija je narocito primenjiva kod pacijenata s dijagnozom opsesivno-kompulsivnog poremecaja ili kod post-traumatskih poremecaja. Pacijent se izlaze odredjenim situacijama postepeno i pod kontroliranim okolnostima da bi zatim naucio kako da se na najbolji nacin bori, odnosno kontrolise svoje misli u datim situacijama.

Interpersonalna terapija

Interpersonalna terapija je oblik kratkotrajne psihoterapije koja se obično sastoji od 12 do 16 tretmana koji se odvijaju s razmakom od nedelju dana. Pre svega se fokusira na nase trenutne odnose s drugim ljudima. Cilj terapije je da unapredi i poboljsa nase odnose s drugim ljudima, odnosno nacin na koji se odnosimo prema drugim ljudima, ukljucujuci porodicu, priljatelje i poslovne partnere. Tokom terapije ne razmatraju se odbrambeni mehanizmi ili unutrasnji konflikti, kao ni uzroci problema. Polazeci od pretpostavke da se pacijent oseca izolirano zbog vlastite nemogucnosti pravilne interakcije s okolinom, pre svega se uci kako da se na najbolji nacin odnosi i komunicira s drugim ljudima.

Psihoanaliza

Psihoanaliza se pre svega fokusira na ispitivanje memorija, dogadjaja i emocija iz proslosti, da bi se na taj nacin lakse razumeli odredjeni osecaji i obrasci ponasanja u sadasnjosti. Psihoanaliza se bazira na ideji da dogadjaji u detinjstvu kao i bioloski impulsi kreiraju podsvestan nacin razmisljanja koji nadalje utice na nas nacin razmisljanja, osecaja i ponasanja. Kroz ovu vrstu terapije pacijent uz pomoc psihoterapeuta zapravo istrazuje svoju podsvest pokusavajuci na taj nacin promeniti i poboljsati trenutno stanje. Cesto se primenjuje i analiza snova kao i tzv. slobodna asocijacija sto znaci pricanje o bilo cemu sto u datom momentu prolazi kroz glavu. Psihoanaliza je obicno dugotrajan i intenzivan oblik terapije (u vecini slucajeva bazira se na posetama psihoterapeutu par puta nedeljeno, tokom par godina). U ovom slucaju, terapija se obicno radi s pacijentom na kaucu, dok je psihoterapeut okrenut ledjima (polazi se od ideje da ce na taj nacin pacijentu biti ugodnije da prica). Primarna uloga psihoterapeuta sastoji se uglavnom od pasivnog slusanja.

Psihodinamicna terapija

Psihodinamicna terapija nasatala je na osnovama psihoanalize, sto znaci da se pre svega fokusira na podsvesna razmisljanja i ponasanja, razvijajuci drugacije poglede na razloge koji se kriju iza toga i resavajuci podsvesne konflikte. Za razliku od psihoanalize, psihodinamicna terapija nije toliko zahtevna i psihoterapeut je mnogo vise ukljucen u samu terapiju. Osim toga, terapija je nesto kraca, jednom nedeljeno, obicno do godinu dana. Psihodinamicna terapija ukljucuje razne oblike terapeutskih tehnika ukljucujuci istrazivanje proslosti, suocavanje s (pogresnim) uverenjima i nacinom ponasanja, dajuci podrsku pacijentu i pokusavajuci da na neki nacin pomogne pacijentu da bolje razume svoja razmisljanja i ponasanje. Ceo process obicno zahteva da pacijent shvati i postane svestan povezanosti izmedju svojih emocija, misli, simptoma i ponasanja sa podsvesnim delom sebe kako bi na taj nacin lakse modifikovao nepozeljno ponasanje ili razmisljanja.

Psihoedukacija

Psihoedukacija se obicno primenjuje kod pacijenata s hronicnim oboljenjem. Fokusira se na edukovanje pacijenta (kao i najblize rodbine i prijatelja) o vrsti oboljenja, o onome sto to oboljenje donosi, kao i o najboljim nacinima da se to isto oboljenje prihvati. Istrazuju se adekvatni tretmani, strategije za sto bolji i laksi oporavak ili prihvacanje problema, uci se o potencijalnim simptomima koji mogu dovesti do relapsa i najbolji nacini kako da se ti isti simptomi prepoznaju. Uz razna druga oboljenja, ova vrsta terapije se u psihijatriji najcesce primenjuje kod osoba obolelih od sizofrenije.
Korisnikov avatar
By ::fy::
Kada pro;itam sve ovo gore, zapitam se da li se iko kod nas bavi svim tim analizama i na koji način....

Po rečima mog psihijatra potrebna mi je psihoterapija kako bih se rešio anksiozno-depresivnog poremećaja koji je u kombinaciji sa osećajem krivice, niže vrednosti i sl...
Nemam pojma gde bih mogao da tražim psihijatre, a ne bih želeo da nabasam na nekog homofobičnog kretena ili nešto slično...
Daklem može li mi neko preporučiti nekog dobrog psihoterapeuta u Beogradu?
Hvala unapred
By Ulix
Koga god da nadjes, najbolje je da to bude kognitivni/bihejvioralni terapeut, jer u praksi oni imaju najbolje rezultate. Psihoanaliza u principu nikud ne vodi.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ja znam za NS. mada sudeći po tome koliko znam ljudi u NS koji se time bave, sigurno ćeš naći i nekoga ko je ok u BG. ako imaš nekog prijatelja koji studira psihologiju, oni bi mogli da te upute.
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Ulix
Koga god da nadjes, najbolje je da to bude kognitivni/bihejvioralni terapeut, jer u praksi oni imaju najbolje rezultate. Psihoanaliza u principu nikud ne vodi.
Da, vazi to misljenje. Mada mislim da to zavisi i od dijagnoze.
Sta mislis koja je najbolja za schizoid personality disorder?

Preporucuju kao

"the concept of closer compromise" means that the schizoid patient may be encouraged to experience intermediate positions between the extremes of emotional closeness, and permanent exile.

ili

"working through" is the second longer-term tier of psychotherapeutic work with schizoid patients. [45] Its goals are to change fundamentally the old ways of feeling and thinking, and to rid oneself of the vulnerability to experiencing those emotions associated with old feelings and thoughts. A new therapeutic operation of ‘remembering with feeling’ is called for.[46]
By Kragi
Evo ja da se pohvalim da mi je super drug psiholog. Nazalost nije iz KG-a ali kad god mi treba neka "terapija" tu je :)
By iWanna
Originally posted by 2Q2Bstr8
ako imaš nekog prijatelja koji studira psihologiju, oni bi mogli da te upute.
nemam. i mene zanima isto sto i ::fy::-a
ne bih da naletim na homofoba a posebno su mi sumnjivi oni iz zemuna :zavera:
Korisnikov avatar
By MILENA-otrovnica
Ako trazite lgbt friendly psihoterapeuta preporucujem nekog iz STUDENTSKE POLIKLINIKE.Postoji cak i Savetovaliste za sex.orjentaciju.
Naravno,ukoliko ste studenti ne stariji od 26 g.
Nije potreban uput,vec samo index i zdr.knjizica.

Ja licno nisam bila,ali mi je koleginica preporucila i kaze da su odlicni.
Planiram da odem,pa cu da vam dam neke informacije iz prve ruke. :blenta:
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by MILENA-otrovnica
.Postoji cak i Savetovaliste za sex.orjentaciju.
stvarno?! to postoji kod nas?:iskolacen:
Korisnikov avatar
By MILENA-otrovnica
Originally posted by ns.happy
stvarno?! to postoji kod nas? :iskolacen:
Axa,ako se ne varam vec oko 6 meseci,a mozda i duze, i kazu da je jedno od najposecenijih savetovalista.
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
A sta savetuju tamo?
Kako da postanemo str8?
Korisnikov avatar
By ns.happy
ne, nego da prevazidjes sve one frustracije koje ima neko u tim godinama.
By ...Sitnicava...
Originally posted by E. M. O.
A sta savetuju tamo?
Kako da postanemo str8?
:doh:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
I was being sarcastic

Dago mi je da i to postoji.
Korisnikov avatar
By ns.happy
ne sumnjam da je i ona htela to biti :giggle:

off: emo, ti si tek sada upoznao krokera?
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Originally posted by ...Sitnicava...
Nemoj biti isfrustriran što nisi str8. :mazi:
Nisam.
Ja bas volim sto sam gay.
ne sumnjam da je i ona htela to biti :giggle:

off: emo, ti si tek sada upoznao krokera?
Pa nasa saradnja na zajednickom projektu je vec duze vreme u planu, medjutim, tek sa dolaskom Forumvizije 2009 doslo je do potrebnih uslova. Tako da smo konacno zajedno seli da popijemo kafu i poradimo na projektu.
Oboje smo zadovoljni rezultatima, i nadamo se dobrom plasmanu i uspesnoj daljoj saradnji.
Korisnikov avatar
By ns.happy
bice to kao nastup grupe luna - so '90s.. :lol:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
bice to kao nastup grupe luna - so '90s.. :lol:
Jesam li pomenuo da ce nam se u nastupu pridruziti i Status i Paris Hilton.
Ne zna se ko je veca zvezda.
Razmisljam cak da dovedem i specijalnog gosta (iznenadjenja)
Korisnikov avatar
By Paki
stvarno?! to postoji kod nas? :iskolacen:
Axa,ako se ne varam vec oko 6 meseci,a mozda i duze, i kazu da je jedno od najposecenijih savetovalista.
Izvol'te...

http://www.studpol.rs/sosav.aspx

Savetovalište kao takvo postoji kraće od osoba koje ga čine, a koje su taj isti posao radile i ranije na tom istom mestu.

Miroslava Vuković, klinička psihološkinja, je jedna od članica tima :)

Sve moje preporuke za nju.
Korisnikov avatar
By Paki
I, naravno, savetovanje se ne vrši samo online.
Moguće je zakazivanje u samoj Studentskoj poliklinici (Krunska 57, prizemlje, hodnik levo).
Savetovanje je besplatno za sve studente za važećim indeksom i overenom zdravstvenom knjižicom ili uz minimalnu nadoknadu za ostalo građanstvo.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by PakiMiroslava Vuković, klinička psihološkinja, je jedna od članica tima :)
uf, kako sam ja pokušavao da dođem do te žene pre xy godina... srećom sam rešio stvari i bez njene pomoći. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!