Originally posted by Sunce
Originally posted by the1whowished
MARGARET JURSENAR,
"Osmeh Kraljevica Marka"
Pricaj nam kakvo je to delo.
Slagala sam, Sunce. Ali nehoticno: naime, u originalu se delo zove "Nouvelles Orientales" (oprostite na eventualnoj nekorektnoj transliteraciji, buduci da je knjiga vec nekome pozajmljena pa ne mogu proveriti)...
Imas lep uvoz koji je pisao neki lik koji je imao ludu srecu da poprica sa Margaret negde polovinom sezdesetih. To je, onako...simpaticno.
A sama zbirka pripovedaka... je tapkanje u mraku u odnosu na, npr, price u :"Vatrama" gde je uobliceniji izraz... malo se poigrava po onom klasicnom modernistickom modelu: vreme pripovedenja i pripovedac vs junaci, istinitost vs privid itd...
Iskreno- vredi procitati jer treba bre da citas kad neko pomene Kraljevica marka sa strane. Meni se svidjaju pripovetke "Zidanje Skadra", "Osmeh Kraljevica Marka" (gde je zapravo u pitanju aluzija na Malog Radojicu) i POSEBNO "Smrt Marka Kraljevica".
Ako te jos nesto zanima- proveravam u2u Inboks redovno.
Originally posted by Ulix
Zato je i zabavno citati je; to nije samo citanje vec pravi trening iz strpljenja i mazohizma.
Jedna profesorka se nekom prilikom silno isflesirala i odusevila na predavanju diskusijom koju smo kolega i ja imali i rekla nam je da smo upravo ponovili deo iz "Uliksa" (biblioteka).
Kupila sam ga na engleskom jer je bio jeftiniji i zajebala se. Nije to bilo kakav engleski a bogme nisam ja ni Ulix ni hleav ni Delete i sacekace mene Julisiz jos malo...