Originally posted by hefestion
cuo sam za taj odnos visina- 110 = idealna tezina, ali nisam znao da to vazi za nas muskarce, mislio sam da je to za cure.
Drugar mi kaze da je za dobijanje mase dobar kreatin, ja se toga pridrzavam, jedem puno i radim neke vezbice kuci, to nije dovoljno, trebao bi da krenem u teretanu,a nikako da odem...a voleo bih da imam negde oko 80-85 kg
Idealna težina računa se po raznim formulama. U principu svaka težina kod koje je BMI (Body Mass Index= težina u kg podeljeno sa kvadratom visine u metrima) između 19 i 25 je dobra.
Kreatin je supstanca koja se u mišićnoj ćeliji u formi kreatin fosfata koristi za dobijanje energije. Povećava izdržljivost i uvlači vodu u mišićnu ćeliju. Kod bildera je popularan jer povećava efikasnost treninga i povećava zapreminu mišićne ćelije, tako da zahvaljujući tome mišići postaju nešto veći i izražajniji. Ali sve to traži puno vežbe. Da bi nabacio 10kg mišićne mase, moraš da vežbaš dugo i kvalitetno.
Ishrana treba da ti bude mešovita, sa dovoljno kalorija i puno proteina da bi mišići imali gradivni materijal za rast.
Proračunaj kalorijske potrebe u skladu sa svojim aktivnostima, i tome dodaj 500-1000 kCal. Tako ćeš se gojiti oko pola kilograma nedeljno, ali sve to mora da bude praćeno adekvatnim vežbanjem jer neće sav dobitak u masi da bude mišićno tkivo. Kada preovladava anabolizam, ne grade se samo mišići nego i masti, to obavezno ide jedno sa drugim. Kad nabaciš masu, posle radiš definiciju, ko pokušava oba istovremeno obično ne uspe ni u jednom.
Treba da uneseš oko 1.5 grama proteina na kilogram telesne težine, a ostatak proračunatih kalorija da uneseš iz ugljenih hidrata i masti.
Za proračun kalorijskih potreba malo surfuj po netu.
I na kraju, zabeleži jednog dana šta i koliko /u gramima/ jedeš, pretvori to u kalorije, uporedi sa kalorijskim potrebama koje imaš i videćeš da se ne slaže. Jedno je vizuelni utisak o količini pojedenog, a nešto sasvim drugo tačan proračun.