Originally posted by J...
Mene zanima gde je u svim ovim komercijalizovanim pricama o vampirima nestalo Zlo, koje je primarna osobina vampira kao mitoloskih bica?
A ne verujem da je mitoloskim vampirima uzimano za zlo samo to sto su (ako su uopste) gay pa da im mi to sada "oprostimo". Imaju oni i vecih mana
(npr. ubijaju ljude).
I kako se to zlo objasnjava (ili sakriva) ukoliko se uporedjuju vampiri i homoseksualci? A pretpostavljam da ni jedan homoseksualac ne zeli da njegov nacin zivota bude oznacen kao zao (negativan)?
Evo jedne komercijalne price koja je na mene ostavila veliki utisak. U pitanju je moj omiljeni roman "Zlatna krv" Lucijusa Separda. Kod njega npr. vampir ne mora da ubije coveka da bise nahranio. Pa se onda vampiri dele u dva tabora. Oni koji posle obroka ubijaju ljude, surovi su netolerantni, arogantni i gordi; i oni koji postoju coveka kao osobu a ne kao hranu i zalazu se medju svojima za takav vid opstanka. Znaci imaju izbor da odbace zlo ili da ga prihvate.
Sa druge strane ugrizeni ljudi se zaljubljuju u vampira koji ih je ujeo i pocinju da sanjaju da ce jednog dana i oni postati deo tog visokog vampirskog drustva. Znaci po ovom delu vampiri ne moraju da budu zli, samo ih njihovo besmrtno prokletstvo tera da prave odredjena odstupanja moralnih normi.
Sto je jako interesantno u toj knjizi svi vampiri su uglavnom biseksualni, sa razvijenim talentima za umetnost, kulturu i nauku.
npr. U vampirskim hronikama je dato nekoliko psiholoskih profila vampira koji se mogu uporediti sa nekim uopstenim psiholoskim profilima homoseksualaca.
npr. Luji decenijama nije mogao da prihvati to sto je i hranio se u najgoroj nuzdi, cak je veci period svog zivota pio zivotinjama krv. Ali potiskivanjem sopstvene prirode pocinio je neka demonska dela koja su preterana i za jednog vampira. evo jednog primera- ugrizao je devojcicu(dinu

) koja je dva dana plakala nad lesom svoje majke. Devojcica je samo prihatila njegov utesan zagrlja i dobila ocnjake u vrat.
Tako ima homosexualaca koji ne zele da prihvate to sto su pa lepo stvore porodicu i onda jednog dana puknu i uniste sve sto su stvorili.
Dok recimo Lestat koji je u potpunosti prihvatio svoju prirodu i bez preterane savesti ubijao ljude, ali retko mu se desavalo da ubije nevinu zrtvu. On od samog pocetka tesko skriva svoju prirodu pred ljudima, na kraju osniva bend i pocinje svetu kroz pesme da prica price o vampirima i njihovom mracnom zivotu. I zaista me podseca na nekog aktivistu.
Sto je jos interesantnije Luji i Lestat su dugo ziveli zajedno bas kao neki bracni par i na kraju jos stvorili devojcicu vampiricu koja je zivela sa njima.
Ne znam ni sam ali tako jeste, veliki procenat gay populacije voli vampire i cesto se poistovecuje sa njima ili uporedjuje. To ne znaci da mi volimo da nas ljudi posmatraju kao negativne ali cinjenica je da nas deo sveta posmatra jos uvek tako.
Meni se svidjaju novopeceni vampiri koji imaju mogucnos izbora i nije mi problem da se poistovetim sa njima.
Originally posted by mili86
ti si definitivno promasio/la temu ili volis da komplikujes krajnje jednostavne stvari
ili si autohomofob.....
Mislim da nisam promasio/la temu. Koliko sam razumeo/la pokretac teme se nije zadrzao na onih pet stavki koje je nabrojao.
Ko kaze da je ovo prosta i jednostavna stvar? Mozda je ti tako vidis, kao sto verovatno gledas i sve ostalo pa onda eliminises ono sto ti ne odgovara i cujes i vidis samo ono od cega imas koristi.
autohomofob/ica?
Ako mi das par neoborivih argumenata evo ja cu pred svima priznati da sam autohomofob/ica.
Evo priznacu ti jednu stvar- ujutru kada se pogledam u ogledalo ne kazem sebi "Ja sam gay, taj i taj, studiram to i to, volim to i to."
nego kazem " Ja sam taj i taj, volim to i to, studiram/radim to i to, takav sam i takav............... ja sam u krevetu gay."
Koliko je um covecanstva u danasnje vreme postao perverzan i brutalan. Vecina ispred svega postavlja zivotinjski nagon pa onda sve ostalo.