Originally posted by J...
Treba razgraniciti pojmove patrijarhat od pojma heteroseksualnost. Postoje patrijarhalni ljudi heteroseksualci i patrijarhalni homoseksualci (pri tom nebitno da li su internalizovano homofobicni ili ne). Isto tako postoje gay ljudi modernih shvatanja a takodje i heteroseksualci modernih shvatanja.
Danas se koristi pojam queer i tim pojmom sebe mogu da opisu i homoseksualci i heteroseksualci koji ne zive prema tradicionalnim patrijarhalnim pravilima.
Jednostavno receno to znaci da devojka ne mora obavezno da bude lezbejka da bi bila oslobodjena patrijarhalnih normi ponasanja. Moze da bude i hetero i opet da, ako to zeli bude posvecena i karijeri i da se ne udaje za prvog kamiondziju koji naidje i da odlozi radjanje ili mozda cak i ne pozeli decu.
Zakljucak - ono sto mrzite je patrijarhat a ne heteroseksualnost. Razdvojite te kategorije u glavi pa cete se osloboditi i heterofobije.
Ovaj post je suština topika. Mislim da je većina onih koji su postovali na temi zamenila teze.
Fobična sam kada osetim da mi je u blizini neko ko ima 'didaktička' nastojanja prema meni, tj. kada neko želi napadno i agresivno da utiče na mene, bez obzira da li je homo, hetero, žut, smeđ, Marsovac...
Recimo, strašno ne volim kad mi se nameću politički stavovi, teizam, ateizam, razne organizacije, šta god, a to se trude da rade kako heteroseksualci, tako i pripadnici lgbt populacije. Volim ljude koji poseduju širinu duha da umeju opstati u kontaktu sa mnom uprkos neslaganju oko pojedinih pitanja.
Glupost ne zaobilazi nijednu ljudsku grupaciju. Bilo, jeste i biće.