Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
U Kini postoji jedna pokrajina koja se zove Unutrašnja Mongolija (engl. Inner Mongolia). Nalazi se preko puta "obične" Mongolije. Imaju grdne probleme sa peskom koji vetar raznosi; gaje kamile i ovce.
http://en.wikipedia.org/wiki/Inner_mongolia
Korisnikov avatar
By gorilica
Animozitet izmedju grka i makedonaca je bash veliki. Chak se i u medijima raspiruje mrznja. Izmedju ostalog, upravo zbog protesta Grchke, Makedonija i ima zvanichno ime koje ima danas.

Evo kako su se makedonci sprdali na rachun toga, pre dve godine:

''
Korisnikov avatar
By greek_lover
A sto se tiche "nepretenzija" FYROM prema Egejskoj Makedoniji, evo pesme iz decembra 1991. godine, komponovanoj neposredno po proglashenju nezavisnosti.
Obratite paznju na mape u 1/3 pesme!

''
By жњ
ovaj forum je cudo nevidjeno

sreli se na istom mestu srbi antinacionalisti grcki nacionalisti, srbi nacionalisti makedonski antinacionalisti, srbi antinacionalisti izraelski nacionalisti, srbi nacionalisti palestinski nacionalisti, srbi nacionalisti izraelski nacionalisti i sve ostale moguce kriss-kross kombinacije :vruce: ... ne moze vas covek pohvatati :sweet:

Sto bi rekao Discovery "Connecting through culture, celebrating diversity. :kolo:
Korisnikov avatar
By greek_lover
Originally posted by жњ
"Uniting through culture, celebrating diversity. :kolo:
:harmonika: :kolo: :peva: :dance:
By жњ
Originally posted by greek_lover

''

svidja mi se muzika... a i mape

kao i kad nasi naprave spot sa mapama dusanove srbije :sweet:

nego... sad sam se neceg setila. mozda ce neko znati vise detalja...

pre par godina neki makedonski zemljoradnik je pronasao nesto za sta je pomislio da je vojni slem iz bronzanog doba... i nekako taj slem zavrsi kod kustosa narodnog muzeja u skoplju koji je procenio da se radi o obicnom, zardjalom i ne toliko starom slemu za vatrogasce. koliko se secam price, slem je prodan za neke sitne pare nekom liku sto ga je posle odneo u beli svet na procenu i ispostavilo se da je u pitanju slem glavnog vojskovodje aleksandra makedonskog... kojim se sad dici neki belosvetski muzej (koji ga je otkupio za cifru od sest nula :giggle: )
Korisnikov avatar
By greek_lover
Jao, chuo sam za taj izliv gluposti .... ne znam sve ali mislim da je u pitanju Britanski muzej u Londonu koji poseduje shlem ... ako neko zna, izvolte

Pesmica je kjut, udara dobro na niske emocije, mapice su smeshne, ali dovoljno iritantne (cenim da im je to i bio motiv).
Elem, odushevljava me majca na bretele "makedonsko devojce" (mada ni ona "makedonche" nije toliko losha), te ako iko ide skoro dole, daj nek mi kupi jednu, zelim!!!! :smeh:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Geografska regija Makedonija (u granicama Otomanske pokrajine, sa gl. gradom Solunom) podeljena je posle Balkanskih ratova izmedju zemalja-pobednica, Grckoj je pripalo pola, Srbiji (danasnja Republika Makedonija) 40%, a Bugarskoj 9%. Jedan prcvonjak pripao je Albaniji, i jos dva prcvonjka ostala su u sastavu SR Srbije, i sledstveno danasnje Srbije.

Glavni problem je u tome sto je Makedonija istorijski etnicki raznolika oblast, sto je bilo ok u vreme Turaka, ali kad su dosle nacionalne drzave, Makedonija (oblast) se zapetljala u neverovatne apsurde nacionalnih identiteta i etnickih asimilacija. To je oblast u kojoj je svaka okupaciona vlast menjala imena i identitet stanovnika, pa su Popovici postajali Popovi ili Popovski po zelji, ako ih ne bi zakacilo da budu Papadopulosi ili mozda Papazoglu-i. Kako bi koja zemlja poslala ucitelja, tako bi celo selo postalo ono sto ucitelj kaze, ili prosto ono sto im je u tom trenutku u interesu - Bugari, Sloveni, Grci, Turci, you name it. I ta ambivalencija se u nekim krajevima i dan danas oseca, ljudi su osetljivi na to, slika je potpuno drukcija od Srbije u kojoj se manje-vise uvek znalo ko je ko.

Kao rezultat takve istorije sada svi optuzuju sve - Makedonci Bugare da im ne priznaju nacionalni identitet (sto je istina), Makedonci Grke da su prisilno asimilovali "slovensku" manjinu u severnoj Grckoj (sto je takodjr istina - mada Bugari tvrde da su ti Sloveni zapravo Bugari, jer po njima Makedonci ne postoje), a za Grke do skora nisu ni postojale nacionalne manjine nego su za njih svi bili Grci, bilo da su "helenofoni", "slavofoni", ili i "turkofoni", pritom optuzujuci (Republika) Makedonce da su slavizirali grcku manjinu u severnoj Makedoniji. Grcka pozicija je da je makedonsku naciju stvorio Tito i da oni ne postoje altogether, da (Republika) Makedonci uzurpiraju njihovu tradiciju i proslost i da imaju teritorijalne pretenzije prema grckoj Makedoniji. Tito se 50-ih i sporio s njima oko te manjine i koristio ih u nekim samo njemu znanim preganjanjima. Posto Bugari negiraju postojanje makedonske nacije i smatraju ih Bugarima, prakticno svaki Makedonac moze da dobije bugarski pasos, i mnogi to sada i rade zbog EU (pa se Makedonci opet zale da ce im zemlju podeliti Bugari i Grci). Stvari dodatno komplikuje istorija sukoba u regionu, cetnistvo u otomansko doba (ubacivanje militantnih ceta preko granice, tj. paravojnih formacija koje su se pretvarale u gerilske bande), zlocini svih strana u Drugom svetskom ratu i narocito grcki gradjanski rat, u kome su komunisti uglavnom bili ta makedonska manjina, i sa pobedom antikomunista su precutno izgubili pravo na slovenski jezik i identitet u Grckoj. Makedonska revolucionarna organizacija (VNRO) koja je delovala 1900-ih, i koju Makedonci smatraju osnovom nacionalnog oslobodilackog pokreta, bila je revolucionarni pokret koji su npr. u bombaskim napadima u Solunu 1903. osudile sve etnicke grupe. Meni je narocito tesko da razlucim sta su Bugari, a sta Makedonci, pre nego sto je postojala Bugarska. Prva knjiga na makedonskom jeziku, kako tvrde sami Makedonci, zove se "Zbornik bugarskih narodnih pesama" (Zbornik na bugarski narodni pesni, 1861. u Zagrebu).

Problem Makedonije je dusu dao za sociologe, istoricare, antropologe. Ako je sve pitanje identiteta, onda sve moze da se pretvori u sve, i zapravo se to i desava. Majka mog prijatelja iz Florine je po grckoj terminologiji slavofona Grkinja. I zena sebe takvom smatra. Nikad ne govori makedonski u kuci, osim sa svojom majkom - koja jedva zna grcki. Za Makedonce (i Tita), ona je potlacena Makedonka, a grad se ne zove Florina nego Lerin; za Bugare, ona je pogrcena Bugarka. Kazu da su ljudi u tim oblastima nekad imali obicaj da se deklarisu kao "hriscani" ili da su postojale razne kombinacije - deca bi smatrala sebe Grcima, jedan roditelj Bugarima, drugi prosto pravoslavcima. Grcko-makedonski slovenski zivalj se danas stidi svog jezika, daleko bilo da smeju da ga uce u skoli ili ne daj boze cuju na radiju ili tv.

Problem je u tome sto je Makedonija prelazna oblast izmedju tri nacionalne drzave koje su se decenijama trvile oko teritorija, i sto nema svoj "centar identiteta". Sa raspadom Jugoslavije i osamostaljenjem Makedonije Grci su dobro procitali da je upravo takav jedan centar stvoren, i da Makedonci teoretski mogu da pretenduju na stvaranje druge Belgije - zemlje-geografske oblasti, sastavljene od vise etnija i ujedinjene po politickoj osnovi. Anticka Makedonija, kao anticka provincija Belgica, ne mora da ima nikakve etnicke veze sa danasnjim stanovnistvom, ali stvara jedan catchy link. Otud to grcko freneticno dokazivanje da je anticka Makedonija samo grcka i nicija vise (iako, ruku na srce, bas tu ima mesta diskusiji - nacije nisu postojale pre XVIII veka, a mi zapravo ne znamo da li je anticki makedonski bio grcki dijalekat ili neki iliroidni jezik, jer su sacuvane samo izolovane reci, koje pritom mogu biti pozajmljenice). Naravno anticki Makedonci su bili Grci po obrazovanju i kulturi, rano su usvojili grcki kao zvanican jezik, i niko normalan ne bi imao razloga da tvrdi da Aleksandar Veliki nije bio Grk, ako se i nije tako osecao (a jeste). Ali mislim da to pokazuje koliko je sve to nezgodno i koliko, zapravo, makedonsko pitanje, koje je bilo u centru regionalne politike kroz ceo XIX vek, i dan danas, nema jednoznacno resenje.

Makedonci su im se 90-ih namestili na zicer kad su bili krenuli sa propagandom o ujedinjenju Vardarske i Egejske Makedonije. Grci i danas pokazuju nacrt prvih makedonskih novcanica kojima na poledjini stoji slika Soluna. Naravno Makedonci su brzo spustili lopticu ali i dalje postoji ta nezgodna oblast geografske regije Makedonije, sa glavnim gradom Solunom, koja je izlozena u makedonskim skolskim knjigama i Grci to svako malo prikazu na televiziji. A sta ce se iz toga izroditi, ne znam. Ja sam jednom u nekom kafanskom razgovoru rekao da svi ti pregovaraci treba lepo da provedu jedno 2-3 meseca na nekom egejskom ostrvu, da vide sta je lepo i vazno na svetu i da se manu igranja sa geografskim kartama. Odgovorili su mi - ma da, pa onda ce da pretenduju i na ostrva.

Ukratko, sto rekao neki Englez tamo negde pred Balkanske ratove - "zaista, nijednoj zemlji nije hitnije potreban heraldicar ili ludnica, nego sto je to Makedonija".
Korisnikov avatar
By deran
Jbt,pa u koju sam školu ja išao... :wtf:

Fala Angra...
Korisnikov avatar
By deran

Grci jesu zadrti tu po pitanju imena i simbola, negde generalno jesu i u pravu. Teritorija koja se zove FYROM je krajnje bezobrazno uzela ime Grcke pokrajne, stilizovala zastavu te iste pokrajne, preuzima kulturno nasledje i predstavlja kao svoje. To sto sad FYROM sada zeli da prikaze to kao teritorijalnu pretenziju Grcke prema njoj je cista glupost. Grcka zeli, kao i u slucaju "Elginovih mermera" samo ono sto je njeno.

Grci imaju jako razvijen nacionalni momenat i da, ne uplici se derane u kucine iz kojih neces moci da se izvuces. Ne postoji taktika s kojom ces opstati u razgovoru o FYROM (mozes upotrebiti i Vardarska) sa kojom ces izvuci zivu glavu a da si na strani FYROM.
Ali moram da odgovorim ovde:evil:

Nije to nikakvo uplitanje,već obično ljudsko pitanje-niti mislim da koristim ikakvu taktiku,već čistu logiku...

Ime bivše nam Republike nije palo sa neba,sigurno je postojalo od pre...

Kažeš da Grci imaju jako razvijen nacionalni momenat-po tom kako reaguju,pre bih ga nazvao nacionalističkim!

No,pročitah Angrino izlaganje,pa su mi neke stvari jasnije,ali mi nije jasno zašto se ti petljaš u celu priču (dočim meni savetuješ da je se klonim) -pa sve i da si sam Grk:cowboy:
Korisnikov avatar
By greek_lover
Da je nacionalisticko, o da, jeste, vrlo je nacionalisticko raspolozenje ali ... nismo se mi najbolje razumeli ... Angra jeste napisao jedno vrlo opsirno, krajnje precizno i tacno teorijsko izlaganje problema.
Ja sam ti samo napisao praktican savet koji je povoljan u chatovanju sa Grcima, jer oni su po tom pitanju veoma zadrti. To se ustvari odnosilo na tvoj P.S. u postu :)
U sustini, kako hoces, nemoj samo da se ljutis, glupo je :D
A da jednom Grku logicno pojasnis problem ... to je manje-vise gubljenje vremena :D

No hard feelings?

Δεν μου κρατάς κακία? :D
Korisnikov avatar
By deran
Ma kakvi hard feelings,si lud-ja sam 'ladno mog'o uzeti tvoj nick:D

Meni je prvi momak bio Grk (i sad me štrecne kad ga se setim:) )

Ali nisam dobio odgovor-čemu ti učestvuješ u celoj priči-lični ili neki drugi razlozi...:srbin:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Dodatak: u vezi sa sporom oko imena Grci sada prihvataju Gornja Makedonija, Severna Makedonija (geografski) ili Slovenska Makedonija (etnicki). Imali su prosle godine nekoliko serija pregovora sa americkim posrednikom Metju Nimicom, narocito intenzivno u vreme izbora u Makedoniji i tog samita NATO (u kome je Grcka ulozila veto zbog imena), sad vidim da su nesto splasnule inicijative. Grcka moze sebi da priusti celu tu farsu zato sto je dobro ugnjezdjena u medjunarodne institucije i zapravo koristi spor oko imena da demonstrira da je postala zemlja sa najvecim uticajem u regionu - finansijskim, vojnim i politickim, a i da bi svojoj javnosti skrenula paznju sa niza vaznih unutrasnjih problema kao sto su korupcija, socijalna nejednakost, zagadjenje zivotne sredine, preglomazan javni sektor, neravnomeran razvoj, prezaduzenost itd.
Korisnikov avatar
By deran
"...i da bi svojoj javnosti skrenula paznju sa niza vaznih unutrasnjih problema kao sto su korupcija, socijalna nejednakost, zagadjenje zivotne sredine, preglomazan javni sektor, neravnomeran razvoj, prezaduzenost itd."

Pa pravi Balkanci,šta...:lol:
Korisnikov avatar
By greek_lover
Originally posted by deran
Ma kakvi hard feelings,si lud-ja sam 'ladno mog'o uzeti tvoj nick:D

Meni je prvi momak bio Grk (i sad me štrecne kad ga se setim: )

Ali nisam dobio odgovor-čemu ti učestvuješ u celoj priči-lični ili neki drugi razlozi... :srbin:
koristi nick ako ti je od pomoci, slobodno koristi, bit' ce mi osobito drago :evilkiss:

Potakla me tema, mogu valjda ucestvovati u temi ako me potakne, zar ne?
Korisnikov avatar
By greek_lover
Originally posted by AngraMaina
Dodatak: u vezi sa sporom oko imena Grci sada prihvataju Gornja Makedonija, Severna Makedonija (geografski) ili Slovenska Makedonija (etnicki). Imali su prosle godine nekoliko serija pregovora sa americkim posrednikom Metju Nimicom, narocito intenzivno u vreme izbora u Makedoniji i tog samita NATO (u kome je Grcka ulozila veto zbog imena), sad vidim da su nesto splasnule inicijative. Grcka moze sebi da priusti celu tu farsu zato sto je dobro ugnjezdjena u medjunarodne institucije i zapravo koristi spor oko imena da demonstrira da je postala zemlja sa najvecim uticajem u regionu - finansijskim, vojnim i politickim, a i da bi svojoj javnosti skrenula paznju sa niza vaznih unutrasnjih problema kao sto su korupcija, socijalna nejednakost, zagadjenje zivotne sredine, preglomazan javni sektor, neravnomeran razvoj, prezaduzenost itd.
Koliko kod ovo bilo potpuno tacno, FYROM je, kao sto si naveo, sama potpalila vatru po proglashenju sopstvene nezavisnosti.
Grcka moze da se kurci ... FYROM prosto niko nije potsetio na poslovicu: "Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu!"
:smeh:
Korisnikov avatar
By deran
Ali ZAŠTO te potakla-nikako dotle da stignemo:)
Korisnikov avatar
By greek_lover
Volim derane kad neko chatuje sa Grcima pa se uvek trudim da pomognem da to izadje na dobro :lol:

Zadovoljan?! :sudija:
Korisnikov avatar
By AngraMaina

Koliko kod ovo bilo potpuno tacno, FYROM je, kao sto si naveo, sama potpalila vatru po proglashenju sopstvene nezavisnosti.
Grcka moze da se kurci ... FYROM prosto niko nije potsetio na poslovicu: "Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu!"
:smeh:
Ma Makedonce niko nista ne pita, to je preganjanje izmedju Grka i Amerikanaca, jer - "ko drzi Makedoniju, drzi Balkan" (Jovan Cvijic).
Korisnikov avatar
By deran
Volim derane kad neko chatuje sa Grcima pa se uvek trudim da pomognem da to izadje na dobro :lol:

Zadovoljan?! :sudija:
:pionir:
Korisnikov avatar
By greek_lover
Pa sad ... to mi se malo cini besmislenim ali ... Amerikanci su dovoljno zasli u Balkan danas, da bi im FYROM predstavljala target ... moje misljenje :sladoled:
Korisnikov avatar
By deran

Ma Makedonce niko nista ne pita, to je preganjanje izmedju Grka i Amerikanaca, jer - "ko drzi Makedoniju, drzi Balkan" (Jovan Cvijic).
KOJE Makedonce i KOJU Makedoniju :zvezdice:
Korisnikov avatar
By Vel boy
u tvojoj glavi. prvo, ne postoji "ispravan" sistem transliteracije, jer nema ko da ga standardizuje, i drugo, niko ne prenosi tako kako si napisao - ili ces po izgovoru pisati dhitiki/dhytiki ili po pismu dytikḗ/dytikē/dytikī́.
well, Angra(y), jeste moj trud potkrepljen lingvistichkim znanjem i studioznoshcu, poshtujuci i fonetiku i alfabetiku. :smug:
a, ti mozesh da kiptish :pokazuje: :peace:

p.s.
to, dytikḗ, to sam trazio da napishem. shta je u kvadraticu jer mi se ne uchitava u browser-u? "e" sa cirkumfleksom i oshtrim akcentom ujedno? :yay: samo "d" treba "dh" jer znash da se δ izgovara kao "dh" tj. kao englesko "th" u "then, that", a ντ (inache, ovo shto izgleda kao latinichno "v" je zapravo malo slovo grchkog "N"; za one koji ne znaju :wink: ) se izgovara kao obichno "d" pogotovo na pochetku rechi. :wink:
By Hans
Filip Makedonski i Aleksandar Makedonski zasigurno nisu makedonski vladari, :D vec grchki..Nekada je pola Makedonije bilo Grchka.. I Kosovo je nekada bilo srpsko, pa trenutno nije. Mozda ce biti- to se ne zna, ali ovo sada je history in the making. Kosovo je proces.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Hans_87
Filip Makedonski i Aleksandar Makedonski zasigurno nisu makedonski vladari, :D vec grchki.

Da, da. Verovatno je to razlog da ga nazivaju Aleksandar Makedonski, a ne Aleksandar Grčki.

Inače Grci su malo šizofreni. U antičko doba bi pre poginuli nego pristali da je Makedonija grčka, a u sadašnje doba bi pre poginuli nego priznali da nije.
Korisnikov avatar
By Gayboy15
Makedonija je Grčka pokrajina na sjeveru,a Makedonija,država,je zvanično Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.Oko toga se odavno spore Grci i Makedonci,jer Grci nedaju Makedoniji da se zove kao i njihova pokrajina.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Vel boy
well, Angra(y), jeste moj trud potkrepljen lingvistichkim znanjem i studioznoshcu, poshtujuci i fonetiku i alfabetiku. :smug:
e ako postujes alfabetiku, onda je sve u redu. jer bez toga kako bismo dalje.
a, ti mozesh da kiptish :pokazuje: :peace:
ma evo, sav sam se potresao, ceptim :drama:
p.s.
to, dytikḗ, to sam trazio da napishem. shta je u kvadraticu jer mi se ne uchitava u browser-u?
kako znas da je to ono sto si hteo da napises, ako ti se ne ucitava u browseru? :smug:
"e" sa cirkumfleksom i oshtrim akcentom ujedno? :yay: samo "d" treba "dh" jer znash da se δ izgovara kao "dh" tj. kao englesko "th" u "then, that", a ντ (inache, ovo shto izgleda kao latinichno "v" je zapravo malo slovo grchkog "N"; za one koji ne znaju :wink: ) se izgovara kao obichno "d" pogotovo na pochetku rechi. :wink:
opet on nedokazan. nije cirkumfleks nego duzina i akut, a delta NE TREBA da se prenosi kao dh, iako u principu moze (mada je retko), a to sto si ti umislio da ces mi objasnjavati nesto oko toga je problem samo tvoj i niskih temperatura na srednjem zapadu :wcsolja:

ali evo tu je hans87, neka ti on objasni kako su prvo nastale amebe, pa makedonija, pa forum gej srbije, i da to nije ni alfabetika, ni skok u dalj, nego bre proces :luda:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
@deran - hvala ti za naslov ove teme, sad ceo dan slusam makedonske pesme (a kako vidim ima i sva nok bilbil da mi prepeja) :kiss:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by kal zakath
Inače Grci su malo šizofreni. U antičko doba bi pre poginuli nego pristali da je Makedonija grčka, a u sadašnje doba bi pre poginuli nego priznali da nije.
:lol: savrseno, upravo tako. ali ih volimo :angramaina:
By Ulix
da, grci su potpuno poremeceni kad se povede rec o makedoniji. mrzi me sad da pisem elaborat ali ukratko - izbegavaj tu temu s njima.
Skoro sam bio na jednom rodjendanu gde je bila pustena Topiceva Makedonija, jos u vreme kada niko nije bio previse pijan, i jedan Grk koji je bio gost je ustao na sred sobe i potpuno histericno poceo da vice MAKEDONIJA JE GRCKA MAKEDONIJA JE GRCKA.
:lood:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!