Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By deran
Ovo nekoliko zadnjih dana sm počeo da "širim vidike" na FB :lol: i imam mnogo FB prijatelja iz inostranstva,koji su mi svi redom čestitali Božić...

Prvoj nekolicini sam objašnjavao da nisam vernik-dobio sam ignore:D

Zatim sam nekolicini napisao da sam Pravoslavac čiji je Božić 7.januara-odvelo me u silne postove i objašnjavanja,sasvim nepotrebna... :cowboy:

Dalje sam samo odgovarao sa Marry Christmas... :zastava:

Uglavnom,moje pitanje glasi-ima li ikakve šanse da naša Crkva pređe na Gregorijansko računanje vremena?

Voleo bih da se oglasi Magnus i drugi koji "poznaju materiju" jer ako sam dobro zapamtio još iz škole,za ne znam koliko godina (hilljada/miliona :nesiguran: ) pravoslavni Božić naše i ruske Crkve će biti usred leta (zbog nepravilnosti kalendara) :srbin:

Ako je tema bila,dajte link:D
By iWanna
ahahahha pa ja mislim da je jednostavnije da obrises facebook nego da crkva menja datum bozica.... svasta
Korisnikov avatar
By deran
Nije poenta u mom nalogu,nego je poenta da smo uvek mimo sveta:P
By iWanna
pa sta je tu tako lose? sto jel svi treba da imaju dade mraza za bozic? jadan on kad ce morati sve zivo na svetu da opsluzuje i deli tolike poklone, sta da radi kad kuca nema dimnjak? ili kad dete nema kucu?
btw treba postovati razlicitosti, a ne sve porediti sa americkom kulturom i kako su oni u svetu a mi van njega.......... gluposti
Korisnikov avatar
By deran
Niko Ameriku pomenuo nije-ali ako težiš da se uklopiš u moderno društvo u redovnim zakonima i propisima,zašto bi crkveni bili iznad?

I što baš mi da nemamo Deda Mraza:panker:
By iWanna
haha upecan :P pa nisam je amere pomenuo bez razloga ali dobro. nije tacno da nemamo dade mraza, imamo ali on kod nas stize za ng. a ima ih podosta i po ulicama i u prodavnicama. Moderno drustvo prihvata razlike i tezi ka ocuvanju istih. ili bi trebalo da bude tako pa na zalost neje
Korisnikov avatar
By deran
Toliko znam i ja sam,hvala lepo:zvezda:

Ali me stvarno interesuje zašto Crkva nije prihvatila novi kalendar...
Korisnikov avatar
By bakalar
Zato sto time narusava svoju tradiciju.

A tamo je sve do toga :- )
Korisnikov avatar
By AngraMaina
cuj, pa oni nece da dozvole stolice u crkvi, a kamoli nesto drugo. ja tipujem na sveti nikad, ali neka nase forumske bogoslovke podrobnije objasne

ja se zahvalim i tek na kraju spomenem da, eto, u srbiji to pada 7. januara, i obicno dodam i objasnjenje o slavama i 'bloku prezderavanja' od sv. nikole do sv. jovana.

inace ne smatram da je to nesto lose u smislu 'mimo sveta', naprotiv taj ko ti cestita treba da ima u vidu kad tvoja crkva slavi, ako je vec tako fin. ja svaki put proverim kad nisam siguran ko je po kom kalendaru i koja ispovest sta slavi, i kad (to su one 'opskurne sekte' na koje referira ucena vel-devojka).
Korisnikov avatar
By deran
Moj uvod nije bio dobar,definitivno... :srbin:

Nije meni važno da li će neko trefiti kad je u Srbiiji Božić,čak mnogo njih nije ni čulo za Srbiju,nego mi se prosto nameće pitanje,pa nek je istorijsko,ili religijsko-zašto i kada su Rumuni,Grci i drugi pravoslavci prihvatili novi kalendar,a zašto mi nismo...

E toq :cowboy:
Korisnikov avatar
By jukie
Ma uvod ti je dobar nego IWanna ode u offtopic, to može i da se seče jer nema veze sa temom

Nego je karakteristika Srba da se uvek i u svakoj situaciji inate ("E baš neću tako da radim, i možete da mi pljunete pod prozor"), pa tako i povodom kalendara
Korisnikov avatar
By Rei
Kod mene je to kao ono kad ti rodjendan pada na npr utorak, a ti ga slavish u petak ili subotu, tako ja slavim bozhic 25. iako on kalendarski pada 7. :D

Mislim slavim, malo prevelika rech, ne slavim ni jedan ni drugi, ali obelezheno je. I shta je problem ako mi neko chestita 25., to je ipak isti praznik, samo drugi kalendar. :)
Korisnikov avatar
By tinkerbell
heh :)

meni je samo glupo shto mi (pravoslavci) kitimo jelku za novu godinu (31. dec) i mozda i pre..... a lepo se zove 'christmas tree' ... znachi trebalo bi to da radimo 'nash' bozic...... eto...
Korisnikov avatar
By Dina
Meni odgovara jos ove godine, zbog raspusta pa ne moram da idem na fax i mogu da spremam ispit za januarski rok :cita:

Od sledece godine, kako hoce... ;)

Mada ja ne verujem da ce se tu ista menjati... ali videcemo kad Alexandrus Magnus ugleda ovaj topic...
Korisnikov avatar
By Kiborg
Koliko znam, M. Milanković je crkvi predložio kalendar koji je savršeniji i od gregorijanskog kalendara, a kamoli od julijanskog.

A zašto neće da ga menjaju? Verovatno zato što oni koji odlučuju o tome su najobičnije drtine od stotinu ljeta koje drže do tradicije i nekako im je kalendar rimskog diktatora bolji nego papski kalendar. Koliko se sećam ne postoji neko suvislo matematičko i logično objašnjenje, reč je o klasičnom sukobu istok-zapad, koji su neke pravoslavne crkvice donekle iz praktičnih razloga uspele da prevaziđu, ali eto, mi se ne damo :)
A možda i stvarno hoće da im jednog dana božić padne u sred leta pa da ne moraju da se smrzavaju na onim pojanjima, tj. razmišljaju unapred.
Mada pitanje je dokle će u tom slučaju da stigne Uskrs, ne znam kako se on beše računa. Al teoretski onda će on da ode negde u jesen ili zimu.
Korisnikov avatar
By bothways
Originally posted by tinkerbell

meni je samo glupo shto mi (pravoslavci) kitimo jelku za novu godinu (31. dec) i mozda i pre..... a lepo se zove 'christmas tree' ... znachi trebalo bi to da radimo 'nash' bozic...... eto...
Ne znam, ja to zovem "Novogodisnja jelka". :P

I meni kad cestitaju, fino im objasnim da se u veroispovesti kojoj ja nominalno pripadam Bozic slavi 2 nedelje kasnije i to je to.

Ne bi mi smetalo kada bi SPC presla na Grgurov kalendar, ali cini mi se da se to nece dogoditi u dovoljno bliskoj buducnost. Mozda, ali mozda, se opamete kada datum pocne da se udaljava sve vise i vise...

A propo Kiborgovog odgovora, iako je Milankovicev kalendar savrseniji, plasim se da nikad nece biti usvojen na medjunarodnim nivoima.
Korisnikov avatar
By unic0rn

meni je samo glupo shto mi (pravoslavci) kitimo jelku za novu godinu (31. dec) i mozda i pre..... a lepo se zove 'christmas tree' ...
:lol:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by bothways
Ne znam, ja to zovem "Novogodisnja jelka". :P
Pa u našoj srpskoj kulturi (poslednje tri generacije, ako sebe računam kao srednju) je da se jelka kiti za Novu godinu (kad je bio komunizam, Božić se nije zvanično slavio), i deda Mraz dolazi 31.decembra u ponoć, itd.
Tako da su valjda te tri generacije dovoljno da se to računa kao srpska tradicija.

E onda se Božić vratio sa običajima iz one četvrte prethodne generacije (npr. Srbi u suštini ne bi ni trebalo da kite jelku za Božić, a božićno drvo je badnjak, hrastova mladica koja se spaljuje u ognjištu seoske kuće), pa se videlo da ne mogu baš da se poštuju ti običaji, pošto danas većina Srba ne živi u seoskoj kući gde postoji ognjište, nego u stanu u gradu. Verovatno bih trebao da gurnem tu hrastovu mladicu (koju hrastovu mladicu? Da sečem drvo po parku?) u mikrotalasnu? ili u rernu, svejedno; ili da je gurnem iza radijatora pa da se podgreje na sobnu temperaturu i da kažem Božja volja što nije skroz izgorelo? Ili da založim vatricu na terasi?
By iWanna
Da, da, ja cu sad, jer zivim u stanu, da zakoljem sve komsijske macke i kucice jer, zamisli nemam ni dvoriste a ni svinje u njemu.... Stvarno ne umem da ostanem ravnodusan na neke gluposti.

Moj uvod nije bio dobar,definitivno...
definitivno.....
ima li ikakve šanse da naša Crkva pređe na Gregorijansko računanje vremena?
je sve sto je trebalo da pise ako si na to pitanje hteo "strucan" odg.

i da-izvinjavam se zbog offtopic-a :roll:
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by deran

Zatim sam nekolicini napisao da sam Pravoslavac čiji je Božić 7.januara-odvelo me u silne postove i objašnjavanja,sasvim nepotrebna... :cowboy:

nije srpski bozzitj 7. januara, vetj 25. decembra kao i kod ostalih
(problem je shto kod srba 25. decembar pada 7. januara)
By XanaX
Koliko ja poznajem problematiku, Crkva (i katolička i pravoslavna/e) imaju zasebne, vjerske kalendare, osobito važne za određivanje datuma najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.

Božić i po "pravoslavnom" kalendaru pada 25.12., samo što (zbog neusvajanja korekcije koja je napravljena s uvođenjem gregorijanskog kalendara), 25.12. pada na 7.1.

Zatim, julijanski kalendar je samo "naziv" jer je reformiran uvođenjem prijestupnih godina, no na malo drugačiji način nego u "standarnom" gregorijanskom kalendaru. Razilka će se pojaviti (1 dan.) za nekih 800 godina i tada će 25.12. (julijanskog kalendara), ako se dobro sjećam, pasti 8.1.

Eh, sada zašto neke pravoslavne crkve nisu jednostavno svoje kalendare prebacile na većinom prihvaćen svjetovni kalendar (koji vuče tradiciju od onog gregorijanskog), to ne znam... Logično bi bilo da uvaže razliku u broju dana koja je korigirana usvajanjem onog prvotnog, gregorijanskog kalendara, no neke crkve to nisu učinile...

Čisto što se tiče SPC, mogli bi uzeti u obzir "strah od katoličanskog", pa nekakvu tradicijsku osnovu i potrebu da se "razilkuje" od RKC. Ruska crkva ima svoje "iskustvo" budući da je praktički "ukinuta" tj. zamjenjena "novom crkvom" godinama nakon revolucije, da bi zatim, kada je odlučeno da se dopusti vraćanje "stare crkve" odmah uslijedio i povratak na julijanski kalendar.

Postoji jedan od razloga zašto prebacivanje na "novi kalendar" niije baš jednostavno. Naime, one pravoslavne crkve koje su i usvojile "novi kalendar" nisu željele usvojiti i pravila o "novoj metodi" određivanja datuma Uskrsa, već su zadržale stari način.

Kombinacija određivanja datuma pomičnih blagdana (prije svega Uskrsa i svih uz Uskrs vezanih važnih dana, postova itd.) prema starom modelu i slavljenja blagdana koji imaju fiksne datume po "novom kalendaru" - dovodi do dosta peripetija, jer neki blagdan može pasti usred nekog posta i sl.
Korisnikov avatar
By mili86
Кад је римски император Гај Јулије Цезар од чувеног александријског астронома Созигена наручио календар није ни слутио да ће бити у употреби 2050 година и поделити хришћане. Јулијанском календару данас су остале верне Јерусалимска, Руска, Српска, Грузијска, Руска православна црква и Света Гора.

Могућност да ове цркве пређу на грегоријански календар веома је осетљиво питање због могућег раскола међу православним црквама - професор Богословског факултета СПЦ протојереј Радомир Поповић. Као аутор књиге „Календарско питање – црквено мерење и рачунање времена”, Поповић каже да би прихватање грегоријанског календара увело неред међу православне цркве, што се већ и десило Грчкој, Бугарској и Румунској православној цркви где су створени покрети паралелних православних цркава – старокалендараца који не прихватају да Божић, а и друге празнике славе 13 дана раније.

Један дан на 100 година

– Грчка држава и црква су, на пример, прихватиле грегоријански календар, а последица тога је да је око милион верника пришло старокалендарцима који функционишу као засебна црква, имају свог архиепископа и читаву паралелну јерархију – објаснио је Радомир Поповић и додао да то што се о томе мало пише не значи да проблем не постоји.

Сергеј Смирнов, сарадник Главне руске астрономске опсерваторије РАН, каже да се с математичком прецизношћу може рећи да је јулијански календар уведен у употребу 1. јануара 45. године пре наше ере. Иако је овај календар унео промене у древном Риму каснија истраживања су показала да није баш тачан. Јулијанска астрономска година има највећа одступања и она је сваке године дужа за 14 минута и 14 секунди, што значи да се на сваких 128 година добије још један дан који није забележен. Од 45. године године пре нове ере до данас настала разлика износи око 13 дана.

Грегоријански календар је уведен тако што се прескочило 10 дана и од четвртка 4. октобра 1562. године прешло на петак 15. октобар. Али ни грегоријански календар о чијој је тачности створен прави мит није прецизан, јер сваких сто година изостаје за један дан.

Најпрецизнији прорачун рачунања времена дао је професор небеске механике Милутин Миланковић. На конгресу православних цркава који је сазвао васељенски патријарх Мелетије 1923. године Миланковић је предложио реформисани календар по којем одступање од тропске године износи само две секунде. То значи да је потребно да прође 400.000 година да би се накупио један дан.

Свети архијерејски сабор СПЦ је у јесен 1923. године прихватио начелно одлуке конгреса у Цариграду о реформи црквеног календара по предлогу Милутина Миланковића. Али, његова примена је остављена за касније док се о томе не усагласе све помесне православне цркве. Цариградска патријаршија је међу првима прекршила договор и исте године увела нови грегоријански календар. Исто су учиниле и Румунска и Грчка православна црква. Атински архиепископ Хризостом је то урадио са објашњењем изједначавања са грађанским календаром. Овај потез су потом следиле Александријска и Антохијска патријаршија.

Руски патријарх Тихон који се 1923. године налазио у затвору једном посланицом је саопштио да прихвата одлуке сабора у Цариграду и реформу календара. Али, када је сазнао за право стање ствари накнадно је обавестио Руску православну цркву да задржава примену јулијанског календара.

Аргументи да би преласком на нови календар дошло до зближавања хришћана, јер би сви славили Божић у исто време, нису убедљиви, јер то није само техничко питање. Српска православна црква се држи јулијанског календара, јер је такву одлуку донео Први васељенски сабор у Никеји 325. године. Један од главних разлога је такозвана пасхалија, или датум израчунавања Васкрса.

Како пише професор Радован Поповић, саборска одлука о Васкрсу се може свести на четири тачке: Васкрс се слави после пролећне равнодневице, затим хришћани не славе Васкрс када и јудеји своју Пасху (14. нисан), Васкрсење Христово се слави после пуног месеца и увек у недељу. Новим грегоријанским календаром је нарушено ово правило Васељенског сабора, као и молитвено јединство Православне цркве.

– Православни жале што су Католичка црква и све протестантске цркве то занемариле и прекршиле одлуке Првог васељенског сабора и праксу древне цркве – рекао је овај професор Богословског факултета СПЦ, нагласивши да се према јасним одлукама Сабора Васкрс не може славити у време Пасхе „ако се држимо Новог завета и хришћанства”.

После Другог светског рата поново је актуелизовано уједначавање црквеног календара. Већ је прва свеправославна конференција на Родосу 1962. године на своју дугу листу питања за будући сабор уврстила и календар. Прва предсаборска свеправославна конференција у Шамбезију је 1976. године међу десет приоритетних тема уврстила и питање заједничког календара. Пре осам година у сиријском граду Алепу покренута је иницијатива да се сви хришћани уједине око прославе главних празника Васкрса и Божића, али да за сада важи одлука Цариградске патријаршије која је уважила разлоге помесних православних цркава које су задржале јулијански као богослужбени календар, пошто реформа календара подразумева велики ризик од раскола.

Познати руски духовник архимандрит Рафаил Карелин је, поредећи два календара из угла цркве, рекао: „Јулијански календар је есхатолошки, а грегоријански утилитаран и технократичан. Јулијански календар је космичка поема, а грегоријански суво књиговодство”.
By Ulix
Iz pozicije nekog kome savrseno nije stalo do crkvenog kalendara, ne znam zasto bi SPC morala da ga menja. Cini mi se da nije vazno kada se slave verski praznici, vec je vazno ono sto oni znace. Mozda bi bilo prakticnije da koriste gregorijanski - jer je zvanicni kalendar koji koristi drzava, jer ga i vecina drugih hriscanskih crkava koristi, jer je tacniji, itd. - ali prakticnost svakako nije merilo koje koristi crka. Oni se, naravno, rukovode "visim" principima. :)
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by AngraMaina
(to su one 'opskurne sekte' na koje referira ucena vel-devojka).
ah, kome li sam ovo i dalje u glavi...
Vel boy je josh davno fino objasnio koje i zashto su opskurne sekte opskurne sekte (chast izuzecima u njima, oba puta).

elem back to OT, ni grchka ni rumunska ni bugarska ni vaseljenska crkva nece reci da slave Bozic po gregorijanskom kalendaru (za razliku od onoga shto nam taj protojerej Radomir Popovic kaze), vec po reformisanom julijanskom. A razlika je ta da dok slave Bozic (i Sv. Nikolu i Veliku Gospojinu itd...) onda kad je/su i po gregorijanskom kalendaru, Uskrs zadrzavaju da mora biti obavezno posle jevrejske Pashe (nije sh, i s i h se izgovaraju :wink: ) kao shto je fino Xanax objasnio ovde, citiram: "Naime, one pravoslavne crkve koje su i usvojile "novi kalendar" nisu željele usvojiti i pravila o "novoj metodi" određivanja datuma Uskrsa, već su zadržale stari način." (zatvoren citat)
, tako da su neshto izmedju gregorijanske bezobzirnosti (shto se tiche Uskrsa) s jedne strane i rusko-srpsko-ukrajinske.... zatucanosti (shto se tiche tvrdoglavog chuvanja kao neke kao kalendarske kao tradicije) s druge strane.
By Ulix
Originally posted by Vel boy
rusko-srpsko-ukrajinske.... zatucanosti (shto se tiche tvrdoglavog chuvanja kao neke kao kalendarske kao tradicije) s druge strane.
Ne, ti si nesto pogresio. Nije da oni ne zele da promene kalendar zbog zatucanosti, vec zato sto je taj kalendar "kosmicka poema". :)
Korisnikov avatar
By Vel boy
ah da, prevideo sam unikatnu nebeskost srbstva i russtva.... :wink:
Korisnikov avatar
By mili86
ne, vi ste promasili poentu:
Nije bitna Pasha nego Pashalija!!!!

Jer cemu menjati kalendar ako ga ne primenjujes kada je u pitanju Praznik nad praznicima, Praznik iz kog proizilaze svi ostali praznici, a to je Vaskrs.
Ako se kalendar ne primenjuje kada je Vaskrs u pitanju, cemu uopste menjati kalendar?!
Korisnikov avatar
By mili86
ajde ajde.... da mogu da komentarisem dok sam jos u zemlji...

:france: :france: :france: :france: :france: :france: :eu:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!