Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By EYA
Ljubomora nije izraz prevelike ljubavi. Ljubomora poti?e iz ose?anja duboke unutrašnje nesigurnosti. Ljubomorna osoba je posesivna jer se boji da ?e biti napuštena. Isklju?iva je jer strahuje da ?e biti isklju?ena, ostavljena, zanemarena.

Ljubomora se najsnažnije ispoljava i najviše mu?i u ljubavnim vezama, ali se na njih ne ograni?ava. Javlja se ona u svim ljudskim odnosima.

Ponekad se ispoljava otvoreno i dramati?no, uz prasku, srdžbu i jetka prebacivanja. Ponekad se javlja prerušena u tugu i gor?inu. Ponekad se pori?e, iz ponosa.

Ljubomorna osoba nesvesno veruje da su drugi od nje privla?niji i dostojniji ljubavi. Proganja je ose?anje da zapravo nije voljena i da se njeni odnosi toliko krhki i nesigurni da se o?as mogu prekinuti. Ose?a se ugroženom jer joj se ?ini da je neko sa strane veoma lako može istisnuti i zauzeti njeno mesto.

Zato pokušava da ograni?i kretanje osobe do kojoj joj je posebno stalo na krug onih koje doživljava kao, manje više, "bezopasne", ali i tada ostaje puna podozrivosti jer zapravo ne veruje nikome.

Zato traži prekomerne dokaze ljubavi i naklonosti, što samo dodatno kvari njene odnose jer oni sa kojima je u vezi postaju zbog toga samo razdraženiji i umorniji. Oni se opiru zahtevima i ograni?enjima koje im ljubomotna li?nost postavlja i gledaju da ih se oslobode.

Tako ljubomorna osoba samo ubrzava propast veze koju bi želela da o?uva.

Zahtevi li?nosti mu?ene ljubomorom su, uostalom, sami po sebi uzaludni jer su neostvarivi. Niko nas i ništa ne može uveriti da smo voljeni, ako ose?amo da to nismo. Ljubomorna osoba ne veruje da je voljena jer ne voli samu sebe. I to je suština stvari. Sve dok sebe ne volimo, ne?emo poverovati ni da nas drugi mogu voleti.

Ljubomore se ne možemo osloboditi svesnom odlukom ili samokontrolom. Jedini na?in da je se rešimo je da zavolimo sami sebe. Tek tada ?emo zaista poverovati u tuðu ljubav i osloboditi se sumnji koje iznutra nagrizaju i uništavaju ?itav život.
Korisnikov avatar
By tramp
ljubomore se mozemo osloboditi svesnom odlukom, meni uspelo, godine treniranja, samokontrole i naravno zelje da tu osobinu iskorenim u sebi i eto ... naravno ti sad to mozes objasniti porastom moje samouverenosti ili odrastanjem ili sta ti ja znam cime ali ja znam da sam ulozila dosta svesnog "preorijentisanja"
Korisnikov avatar
By waterlily
Potopuno se slazem da je ljubomora odraz samo nesigurnosti i niceg drugog. Nesigurni ljudi koji ne smataraju da su dovoljno vredni svog partnera zive u konstantnom strahu da ce ih on/ona danas sutra zameniti sa "boljim modelom" i ponekad pribegavaju stravicnom mucenju voljenog bica i time postizu samo kontra efekat.
Kada li ce ljudi shvatiti da ukoliko neko ima nameru da vara, to moze da uradi sa prodavacicom iz trafike iz susedstva ili bilo kim drugim i tu njegov partner ne moze da uradi APSOLUTNO NISTA! Stoga, zasto se nervirati oko stvari na koje ne mozemo da uticemo i, jednostavno, ne uzivati u zajednickim trenucima bez opterecenja?
Korisnikov avatar
By Val
Ja retko osetim ljubomoru. Ali, kad je osetim, onda ne zato sto se plasim izgubiti tu osobu, nego sto sam je vec izgubila poslednje noci, dok je bila sa drugom...
Dakle, ljubomora je odraz povredjenosti i bola. Mada se nikad nisam zapitala, sta ta ima da ti da, sto ja nisam. Jednostavno skontam da je bolje da odem i to je to...
Ko ce pored svega toga jos da se mlati svadjom, prebacivanjima i povredama. Zivot ide dalje, sa njom ili bez... :)
Korisnikov avatar
By EYA
minimalno sam ljubomorna.
trudim se da i te trenutke kada je osetim, upotrebim za samosvesnost o tome da me jos nesto muchi, da negde jos uvek ne stojim cvrsto na zemlji, ali i da shvatim da zaista volim tu osobu kada mi je toliko stalo do njenog misljenja i njene ljubavi, te se onda potrudim da postanem bolja i uspesnija, a time steknem jos vecu naklonost voljene osobe... i sve je super... do sledeceg odvratnog osecaja u stomaku, kada ti se odseku noge kao da je tlo pod tobom iznenada nestalo a ti ostao da propadas kroz beskraj sumanutom brzinom :psiholog:
Korisnikov avatar
By bigirl
Uh. Nekada sam bila veoma, jako, mnogo, previše ljubomorna. Ne mislim da je moja ljubomora "ležala" u mojoj nesigurnosti ve? u ?injenici da nisam verovala osobi sa kojom sam, pa sam nekako uvek bila oprezna i "tražila" neke stvari... Sad sam se iskulirala. Verujem joj i nemam problem s tim da ona ode u X dok ja štrebam kod ku?e. Mislim, ne mogu re?i da nisam ljubomorna, ali je to sad u nekim normalnim granicama. Nemam neke ispade i sl.
By SUNNY B
ranije nisam sebe poznavala kao takvu. ali od skoro, tj. od zimus, od kako sam pocela da sumnjam u sve i svasta sam hvatala sebe u neobjasnjivim momentima koji su ponekad bezrazlozno dovodili druge devojke do ludila. a pre nekih mesec i po dana sam u x-u napravila takav kalambur da se oko mene napravio krug od nekih par metara prestravljenih ljudi.letelo je sve i svasta ukljucujuci pixle, flase i case a ispred kluba je stradao jedan mobilni telefon i zamalo neka kola koja su bila parkirana i na svu srecu me je sprecila neka devojka koju sam tek ovlas poznavala.a sve to zbog toga sto se devojcica sa kojom sam tada bila u nekoj vrsti veze smuvala sa drugom devojkom na moje oci. toliko o mojoj ljubomori.
Korisnikov avatar
By Myself
Ljubomora je skroz prirodna i ne postoje neljubomorne osobe. I dete dok je malo (neiskvareno, cisto) je ljubomorno kada su u pitanju igracke, roditeljska ljubav ili drugo dete.

U ljubavi je ljubomora "šareni kaleidoskop iz koga nema izlaza...."

Jako tesko se izlazi iz zacaranog kruga ( u stvari - nemoguce je). Jednom ljubomoran - uvek ljubomoran.

Sve na ovom svetu se uci, pa i da se ljubomora obuzda. Malo vise samopouzdanja i vere u objekat ljubavi i svi ce biti mnogo sretniji...

Naravno, moze da se ublazi i velikom ljubavi osobe zbog koje pravite idijota od sebe, zbog tog strasnog osecanja ...

Ljubomorna sam, ali u granicama i u sebi...
Korisnikov avatar
By *deni*
Shvatio sam da odsustvo ljubomore moze da bude cak i uvreda za partnerova osecanja.
Zato, ako i niste ljubomorni, pokusajte makar da odglumite da jeste, jer to unapredjuje vezu.
:love:
Korisnikov avatar
By EYA
Originally posted by *deni*
Shvatio sam da odsustvo ljubomore moze da bude cak i uvreda za partnerova osecanja.
Zato, ako i niste ljubomorni, pokusajte makar da odglumite da jeste, jer to unapredjuje vezu.
:love:
meni se to jednom, mozda cak i vise puta, desilo.
lepo mi partner, sa tuznim izrazom na licu, saopstava: Ti mene ne volis !
ja zabezeknuta tom izjavom, mislim nije da sam se nesto ubijala od ljubavi prema toj/tim osobama, ali opet... pitam ja:odakle ti ta ideja ?
a odgovor: Nisi uopste ljubomorna ! - me naterao da se duboko zamislim o tome kako neki ljudi brkaju pojmove i nemaju pojma sta je ljubav, a sta posesivnost.

vezu zaista unapredjuje samo rad na istoj. nikakvo glumatanje, ni foliranje, ni ljubomorno histerisanje. svako ko nije siguran da ga partner zaista voli, nek se prvo zapita koliko sam sebe voli, jer, tesko da ce nas iko voleti ako mi ne verujemo da to zasluzujemo. ako nekog moze da zadovolji odglumljena ljubav, samo napred, uzivajte!
Korisnikov avatar
By EYA
U javnosti je uvrezeno misljenje da su zene sklone vecim ili "opasnijim" (gorim) izlivima ljubomore od muskaraca. Tako npr. stari Heleni su smatrali da, zenska ljubomora predstavlja vecu opasnost po muskarca od najgoreg neprijatelja. U duhu ovakvog nacina shvatanja, postoji uverenje da je ljubomorna zena u stanju da muskarcu nanese nevidjeno zlo, cak i da ga unisti, makar i ona sama u tome stradala. Ona je izuzetno osvetoljubiva i prema svojim suparnicama, stvarnim ili umisljenim.

Ako se pozovemo na mitska predanja, za dobru ilustraciju imamo ponasanje glavne boginje na Olimpu, tj. mocne Zevsove zene, Here. Uvazena Hera je bila zastitinica braka, ali i olicenje osvetoljubive zene sklone destruktivnim ili morbidnim postupcima. Naravno, Zevs joj je neprekidno davao i dobar povod imao je brojne ljubavnice i decu sa njima. A sirota Hera, je bila danonocno zaokupljena smisljenjem razlicitih osveta iz ljubomore. Svoj bes je iskazivala ne samo na Zevsu, vec i na njegovim ljubavnicama i na njihovoj vanbracnoj deci.

Iz danasnje prespektive, pretpostavlja se da je brak izmedju ovog bozanskog para predstavljao personifikaciju helenskog braka iz visih krugova drustva, u kome se uloga i svet udate zene svodio na kucu, dok je muz imao punu slobodu kretanja i ponasanja, sto znaci i za neogranicene avanture ili preljube.
Dobru ilustraciju preljube za osvetoljubivim i pogubnim epilogom imamo i kod najveceg helenskog junaka Herakla, koji je stradao zbog svoje nevernosti. Herakla, kao nepobedivog junaka, ipak je na kraju unistila zenska ljubomora.
I najveci junak germanskog mita Sigurd, poginuo je zbog Brunhildine ljubomore ili zato sto se nije njome ozenio. Na kraju, Brunhilda je ubila i sebe.
Slicne i jos strasnije primere ljubomore pronalazimo i u mitovima kulturno-istorijskog nasledja drugih naroda, verovatno kao odraz stvarnosti tog doba. Sigurno je da takva realnost nije preovladala kao opsta pojava, ali bila je dovoljno opasna da je morala ostati zabelezena.

U danasnjem savremeno drustu, ljubomora se tumaci na drugaciji i kompleksniji nacin. Psiholozi objasnjavaju mnoge zablude koje vladaju u odredjenim populacijama ili kod pojedinaca. Osnovno je, da se ljubomora kao oblik destruktivnijeg ponasanja u najtezoj kategoriji, ne moze vise vezivati za odredjeni pol, tj. za zene. Naravno, zene i muskarci samo razlicito reaguju i izrazvaju svoja osecanja, ali to vazi i za sva ostala emotivna stanja ili raspolozenja kroz koja prolaze. Ne moze polna pripadnost da odredjuje visinu stepena necije ljubomore, vec na to iskljucivo uticu: genetika, struktura licnosti, mentalno stanje i zdravlje, obrazovni nivo, socijalna svest, okruzenje.
Nezavisno od toga da li postoji razlog za ljubomoru ili ne, ona nikada ne moze biti bezazlena. Izraravanje ljubomore uvek dovodi do odredjenih neprijatnosti, koje mogu da se resavaju, zavrsavaju ili da progresivno napreduju do razlicitih faza kulminacije koje u svom epilogu donose i teze posledice.

Sklonost ka izrazavanju ljubomore, je osecanje sa kojim se covek radja. Postoje osobe koje su po sovojoj prirodi skoro imune na izrazavanje tog osecanja, medjutim postoje osobe koje tu osobinu nose svojim rodjenjem. Zivotni dogadjaji koji dalje prate takvu osobu tokom njenog kompletnog odrastanja, sazrevanja i formiranja, imaju presudnu tezinu na nivo ili stanje svesti i na manifestaciju ljubomore.

Naravno, ako licnost koja ima visoko izgradjeni integritet, samopouzdanje i poverenje u sebe i u svog partnera, kao i poverenje u zajednicki odnos nece praviti probleme, cak, ako rodjenjem i nosi sklonost ka ljubomori umece da je pravilno kanalise ili nivelise.
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by EYA

vezu zaista unapredjuje samo rad na istoj. nikakvo glumatanje, ni foliranje, ni ljubomorno histerisanje. svako ko nije siguran da ga partner zaista voli, nek se prvo zapita koliko sam sebe voli, jer, tesko da ce nas iko voleti ako mi ne verujemo da to zasluzujemo. ako nekog moze da zadovolji odglumljena ljubav, samo napred, uzivajte!
E bravo. :)
Korisnikov avatar
By EYA
Originally posted by EYA

Sklonost ka izrazavanju ljubomore, je osecanje sa kojim se covek radja. Postoje osobe koje su po sovojoj prirodi skoro imune na izrazavanje tog osecanja, medjutim postoje osobe koje tu osobinu nose svojim rodjenjem.
da li se slazete sa ovom tvrdnjom ?
Korisnikov avatar
By Val
Ne bas. Mislim da nam razne zivotne situacije namecu tu ljubomoru. Da li to bila nesigurnost, strahovi ili sta god...
Kad pomislim, kolike sam ja srahove imala...a kako se sad nosim s tim...veeeeeeelika razlika. :)
By littlejohn
Ljubomore se ne možemo osloboditi svesnom odlukom ili samokontrolom. Jedini na?in da je se rešimo je da zavolimo sami sebe. Tek tada ?emo zaista poverovati u tuðu ljubav i osloboditi se sumnji koje iznutra nagrizaju i uništavaju ?itav život.

Probao - uspeo ... :)
By Ulix
Originally posted by Ulix
Nisam imun na ljubomoru, ali nisam cesto ljubomoran. Verujem mom decku, pa znam da nema razloga za tako nesto.
:tushe:
Sve sto sam napisao stoji. Samo dodajem: ako sam ljubomoran, onda sam patoloski ljubomoran i u stanju sam da napravim sranja... Inace nisam agresivan, ali kada u meni proradi Homo balkanikus... bolje je kloniti me se.
:flaming: :testerica:
Korisnikov avatar
By radoznala
EYA pise kao 'starac Foco od stotinu ljeta' :hail:
Ja sam impresionirana.... Klanjam se jos jednom, o premudra :hail:
:saint:
By Swanheart
Nisam uopste ljubomorna,jednom se sjebala i vise me bas briga za sve.
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Mislim da ljubomora pre svega potice iz sopstvene nesigurnosti i nepoverenja prema partneru. Ako znam ko sam i ako verujem partneru nema potrebe za ljubomorom.
:sesir:
NOX
By J...
Vise volim da su drugi ljubomorni na mene. :nokti:
By ...Sitnicava...
Volim da osetim ljubomoru ako nije prekomerna i ne guši.

A i sama sam ljubomorna. Nadam se umereno.

Usput, ne mislim da je ljubomora dokaz o tome da je nekom stalo. Može, ali i ne mora da bude. Neki ljudi su prosto po prirodi, nezavisno od emocija, posesivni, sujetni i vole da svojataju.

:mini:
Korisnikov avatar
By starky
Nemam razlog da budem ljubomorna.

:lizalica:
By RuznaGlupaZla
nisam uopste ljubomorna
ne prisvajam djevojke, ako joj je bolje s nekim drugim, neka ide slobodno... svaka djevojka koja je ikad imala bilo kakvu vezu sa mnom bila je upoznata sa tim... ako je neko drugi hoce da zavede, ako mu/joj uspije mene sto se tice nema problema siroko im polje...
By жњ
Uopste se ne slazem sa pocetnom konstatacijom. To potiskivanje ljubomore vec prelazi u pomodarstvo. Malo ljubomore je cak pozeljno za ocuvanje veze, naravno, ukoliko ste monogamni. Ne bih pristala da delim svoju devojku sa drugima, to je sve.

Isto tako se protivim opsesivnoj ljubomori.
Korisnikov avatar
By cranky
Ljubomora je samo oličenje lične nesigurnosti i samonezadovoljstva, ništa više.
By Swanheart
ne mora da znaci da je olicenje licne nesigurnosti ili nezadovoljstva
Korisnikov avatar
By Zwezdica
DOsla na temu da se lechim.. :doktor:

Ajmo sada da se bacimo na chitanje.. :zid:
Korisnikov avatar
By maka
Zena ce vam oprostiti ako ste ljubomorni,nece ako to niste :eureka:
:nokti:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!