Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by m..
Na kraju krajeva, ne moras uvek da ides od namere, mozes da gledas i posledice.
Bacanje atmoskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki mozda je unishtilo mnogo zivota s jedne strane, ali s druge spasheno je mozda sto puta toliko zivota, jer je zavrshen rat.
Korisnikov avatar
By Vlore
Zlo i dobro se nalaze u svakom bicu..sve zavisi da li je to zlo pobudjeno ili nepobudjeno.postoje ljudi koji se hrane tudjom patnjom ali iskreno mislim da su sami nezadovoljni

Sve to zavisi koliko si sposoban da imas razumevanja prema drugima,kada i u kojoj meri.Naravno ne mozes imati razumevanja uvek,jer ti je potrebno dosta energije i da razumes samog sebe.Ako te drugi ometaju,i ako ti je lakse da ih smatras zlima,onda to i ucini

Licno znam da se moje misljenje na ovu temu razlikovalo u razlicitim periodima mog zivota
Korisnikov avatar
By Manon
Zlo i dobro se nalaze u svakom bicu..sve zavisi da li je to zlo pobudjeno ili nepobudjeno.postoje ljudi koji se hrane tudjom patnjom ali iskreno mislim da su sami nezadovoljni

Sve to zavisi koliko si sposoban da imas razumevanja prema drugima,kada i u kojoj meri.Naravno ne mozes imati razumevanja uvek,jer ti je potrebno dosta energije i da razumes samog sebe.Ako te drugi ometaju,i ako ti je lakse da ih smatras zlima,onda to i ucini

Licno znam da se moje misljenje na ovu temu razlikovalo u razlicitim periodima mog zivota
sto je veci koeficijent duhovne inteligencije SQ, kao i koeficijent emocionalne EQ inteligencije, to je zloca u ljudima manja

koeficijent racionalne inteligencije tzv. IQ ne utice bas na to da li ce ljudi biti zli

kad kazem zli ljudi mislim na one koji svesno i sa uzivanjem cine dela koja su opsteprihvaceno ZLO
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by m..
Originally posted by svejedno

To ne znaci da su to dobra dela u tvojim ili mojim ocima, vec u Hitlerovim.

Objektivnost oko Loseg vs. Dobrog je jako tesko uhvatiti.
Ja mislim da su milioni nastradalih sasvim objektivan parametar. (To isto mislim i za npr. Hiroshimu).

Evo, Morgan dade primer za Hirosimu.

..

Sad, 'ti mislis'.. da je objektivno.

..

To je subjektivno misljenje. Tvoje.

I moje, btw.. .. Objektivno ne znamo.

..

Aleksandar Veliki npr. se slavi u istoriji kao veliki osvajac i prosvetitelj.. ..sta mislis koliko je on ljudi pobio?

..

Ali, npr. i Jukie se dotakao te teme, posledice..

Sta bi bilo da je Hitler dobio rat?

..

Bio bi 'Hitler Veliki'.

..

Objektivnost je zaista tesko uhvatiti.
By mikka

Divan post.
..
Necu odgovoriti na njega ;)
..
Postoji samo stav :)
hvala :hug:
Civilizaciju kakvu znamo vode ekonomsko-politichke sile. Te sile i njihove odluke su za

nekoga zlo, dok za druge te akcije su vredne divljenja.
Ali ipak imamo elemenat zla. Sama raspodela bogatsva nije mnogo odmakla od pre 500godina. I dalje

imamo robove (GLBT) ljude, mi moramo placati porez, imamo vojnu obavezu itd. Znachi mi imamo manje

prava a iste obaveze kao ostali.

Tačno je i niko ne poriče da postoji zlo u svetu, da su razna prava mnogima uskraćena, pa i pripadnicima LGBT populacije, posebno u ovoj zemlji. Ali rekao bih da je suština u tome da ne treba "čekati da sudbina odradi svoje", već se boriti za njih. Dokaz toga je npr. da upravo status LGBT populacije nije isti svuda u svetu, a to sigurno nije došlo samo od sebe, već su se neki ljudi aktivno zalagali za svoja prava, pokušali da pomere neke granice u kolektivnoj svesti i zakonima, i tako postigli neke ciljeve.
A da li je sudbina svakog od nas negde zapisana, ili nije, uz sve poštovanje, za tu borbu izgleda mi irelevantno jer takvo što coveku nije dostupno kao precizno i osvedočeno empirijsko orudje. Ali, ponavljam, ako to svrstamo u domen transcedentnog i verovanja, nemam ništa protiv :peace:
Zlo bi bilo za mnoge vernike da mi dobijemo ista prava kao drugi. Oni sami veruju da su oni dobri i shta vec, dok bi takva odluka u njihovim ochima bila zla, mi bi smo bili presrecni. Tako da bez obzira koliko je zlih ili dobrih odluka na ovome svetu, ljudi ce drugachije posmatrati iste. Shta vishe civilizacija kakva je danas nije u stanju da razazna shta je dobro ili zlo.
Tako da nema absolutnog zla ili absolutnog dobra za SVE ljude, i to je razlog zashto "zle" odluke nikada ne bi dovele do propasti civilizacije.
Evo josh jednog primera:HIV. Za mnoge to je najvece prokletstvo, za druge ljude-vlasnike farmaceutskih kuca on je sama kashika upala u med.
Slažem se da razni ljudi definišu zlo na razne načine, ali ako se neko želi nazvati i pravim humanistom, nema toliko "prostora za manevrisanje" u tome. I te koje si spomenuo obično su u pitanju vernici koji, nažalost, i ne shvataju suštinu svojih religija, vec bukvalistički tumače svete knjige. Tako da ko zna kome i čemu u stvari služe. A cilj humanizma jeste dobrota prema čoveku u smislu ostvarivanja njegovih prava (od najosnovnijih egzistencijalnih, do onih viših koja podrazumevaju religiozna, ili politička opredeljenja) i slobode misli i govora, u podržavanju umetnosti, razvoja nauke i saznanja uopšte, kao i zdravlja (psihičkog i fizičkog) čoveka, etičkih vrednosti utemeljenih na empatiji, da bi čitava civilizacija napredovala u harmoničnom, zdravom i humanom okruženju (dakle, govorim o nekom idealu). Što se tiče pomenutog primera sa farmaceutskom industrijom, to bi bilo zlo ako bi ona sama proizvodila i širila taj virus na neki nacin, ili opstruirala pronalazak leka. Neka njima i bezbroj kašika upadne u med, samo da se nađe lek. Logično je da su potrebna sredstva za razna istraživanja.
To mi se čini kao kriviti grobare, mrtvozornike ili čak doktore uopšte što žive od čega žive, te površno gledano- zarađuju na tuđoj nesreći. Ipak, cilj je pomoći ljudima, ali treba tima koji pomažu pružiti uslove za rad i sopstveni život.
Ne tvrdim da i tu nema nekih "mutljavina", njih ima, na nesreću, i u mnogim drugim socijalnim segmentima.
Bacanje atmoskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki mozda je unishtilo mnogo zivota s jedne strane, ali s druge spasheno je mozda sto puta toliko zivota, jer je zavrshen rat.
Nažalost i to su užasi rata. Glavno naravoučenije je da ga ne treba ni biti da se ne bi došlo u sličnu situaciju.

Eto, to su neki moji stavovi.
Hvala ti što si se potrudio da mi odgovoriš :sesir:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
mikko zvuchish kao neko ko je nachitan i uchen, ipak nemash lichno mishljenje. Barem ne o ovoj temi. Vec reprodukujesh naucheno, to je kletva znanja, koje ljudi uzimaju za konachno.
U svojoj glavi si izjednachio verovanje u sudbinu, bozanski plan, karmu... s ljudima koji sede i chekaju da im pecheni golub padne s neba ako im je sudjeno da jedu.

Ljudi koji veruju u sudbinu, od astrologa do sveshtenika ( ne ovih domacih) do gurua i asketa. Chak i kada je znaju, svesni su da je moraju odraditi. Onima koji nemaju darove predvidjanja zivot je mnogo zanimljiviji. Jer se moze pocheti s idejom da se postane doktor nauka, a sudbina uchini da se zavrshi na pijaci prodajuci kajmak.

Naravno uvek se moze platiti velik kesh za neku jantru koja ti moze odloziti karmu za neki od sledecih zivota.
Korisnikov avatar
By Hton
Originally posted by RuznaGlupaZla...
he, ja sam zla, ali ne znam recept kako se to postaje :)
ja znam:

u 3l kljucale vode dinstati bebu poskoka i potom dodati 200 grama sveze iscupanog V I V I S E C T-ovog trulog srca. Nazalost recept nije proveravan,tako da moze da se desi i da nema sta da mu se iscupa. :) :vestica:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
stvarno, covek kad cita sta pise vivisect, dodje mu da se rutinski prekrsti, protiv uroka :qqlele:
By mikka
Originally posted by V I V I S E C T
mikko zvuchish kao neko ko je nachitan i uchen, ipak nemash lichno mishljenje. Barem ne o ovoj temi. Vec reprodukujesh naucheno, to je kletva znanja, koje ljudi uzimaju za konachno.
U svojoj glavi si izjednachio verovanje u sudbinu, bozanski plan, karmu... s ljudima koji sede i chekaju da im pecheni golub padne s neba ako im je sudjeno da jedu.

Ljudi koji veruju u sudbinu, od astrologa do sveshtenika ( ne ovih domacih) do gurua i asketa. Chak i kada je znaju, svesni su da je moraju odraditi. Onima koji nemaju darove predvidjanja zivot je mnogo zanimljiviji. Jer se moze pocheti s idejom da se postane doktor nauka, a sudbina uchini da se zavrshi na pijaci prodajuci kajmak.

Naravno uvek se moze platiti velik kesh za neku jantru koja ti moze odloziti karmu za neki od sledecih zivota.

vivisect, hvala ti za ono učen i načitan, ali imam ja još mnooogo toga da naučim ;)

što se tiče pečenog goluba: ja nisam takvo nešto konstatovao, već te upravo pitao da li ti to tako shvataš, jer mi nije bilo nedvosmisleno jasno šta za tebe znači amor fati.

:sesir:
Korisnikov avatar
By Modesty
ne vjerujem da se ljudi rađaju dobri ili zli...postoji tu niz faktora i nijedna od dvije grupacije nije apsolutna....većina izla proizilazi iz frustracija,netolerancije i kompleksa niže vrijednosti koji je često zamaskiran kompleksom više vrijednosti.
Korisnikov avatar
By Val
Iskompleskirani ljudi su "bolesni" a ne zli. Zlobu chak ne mogu da povezhem sa inteligencijom. E tu joj je jedina dodirna tachka sa kompleksima!

Namecje mi se jedni pitanje i nadam se da postavljach teme nema nishta protiv da se isto ubaci na ovo mesto.

Delite li zlobu na dvoje? Zloba inteligentnih i zloba glupih?
Korisnikov avatar
By svejedno

Ljudi koji veruju u sudbinu, od astrologa do sveshtenika ( ne ovih domacih) do gurua i asketa. Chak i kada je znaju, svesni su da je moraju odraditi.
Potpuni OFF: Svesni su da NE MOGU da je ne odrade... makar pokusavali.

..

Tu se lepo uklapa i prica o Isusu, btw.
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
Pošto se između ostalog bavim i astrologijom, logično je da verujem u sudbinu. Ljudi se rađaju dobri ili zli. To nikako ne može da se postane. Uopšte vaspitanje može da nijansira našu prirodu ali ne može da je izmeni. Reći da je neko postao zao zbog pogrešnog vaspitanja (ili uticaja okoline) je pogrešno koliko i reći da je neko postao gej zbog vaspitanja (ili uticaja okoline).

OFF: Npr u doba dok sam još verovao da se sudbina može izmeniti, koristio sam neke astrološke metode predviđanja i pokušao sam da izbegnem neke stvari. Od sto mogućih scenarija meni se desio 101-i koji nisam uzeo u obzir. A i već rekoše VIVISECT i svejedno da sudbina nije isto što i čekanje pečenog goluba...
By mikka
A mislio sam da se necu vracati na ovu temu :vezan:
Originally posted by Sava_Savanovic
Pošto se između ostalog bavim i astrologijom, logično je da verujem u sudbinu. Ljudi se rađaju dobri ili zli. To nikako ne može da se postane. Uopšte vaspitanje može da nijansira našu prirodu ali ne može da je izmeni. Reći da je neko postao zao zbog pogrešnog vaspitanja (ili uticaja okoline) je pogrešno koliko i reći da je neko postao gej zbog vaspitanja (ili uticaja okoline).
Dozvoli da se radikalno ne slazem da se ljudi radjaju dobri ili zli. I mislim da se mogu menjati (ma kako definisali dobro ili lose), sto je i prirodan proces jer "u istu se reku ne moze dvaput uci".
Sto se astrologije tice, koliko sam shvatio, ona vise govori o potencijalima, a ne nepremostivim ogranicenjima. Valjda zato postoji i toliko razlicitih tumacenja iste natalne karte.

OFF: Npr u doba dok sam još verovao da se sudbina može izmeniti, koristio sam neke astrološke metode predviđanja i pokušao sam da izbegnem neke stvari. Od sto mogućih scenarija meni se desio 101-i koji nisam uzeo u obzir.
na to sam mislio ;)
naravno, postujem svacije pravo na verovanje :sesir:
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
Opet off - Što bi rekla Mica Ubica :) Astrologija nema veze sa potencijalima, to je stav koji zastupaju moderni astrolozi. Ja se držim tradicije i predviđanja događaja. Po tradicionalnoj astrologiji događaj će se desiti, jedina varijacija na datu temu može biti na koji način će se nešto desiti, ali i taj način mora imati određenu simboliku, ali da ne davim sad sa tim...

A što se tiče teme. Ok, uzgred nisam ni ja rekao da je svet striktno crn ili beo. Ne postoje skroz zle i skroz dobre osobe, svako zlo ima malo dobrog u sebi i obrnuto... I tačno je da se ljudi mogu menjati, ali nikad ne mogu izaći iz svoje prave prirode - vuk dlaku menja, ali ćud nikako.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Sava_Savanovic
I tačno je da se ljudi mogu menjati, ali nikad ne mogu izaći iz svoje prave prirode
Istina.
Korisnikov avatar
By Manon
"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. Oduvek sam se divio lupežima, odmetnicima, kurvinim sinovima. Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju. Puni su iznenađenja i eksplozija. Volim i propale žene, pijane kurve što psuju, zarozanih čarapa i razmazane šminke. Zanimaju me perverznjaci, a ne sveci. Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo..."
Djavo je bio vruc
Bukovski
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by m..
A mozda je baceno toliko zivota, jer bi se rat ionako zavrsio za tipa 2-3 meseca.

Mislim mozes i sad da veoma selektivno uradis genocide svuda po svetu (tako po sopstvenom nahodjanju) u cilju spasavanja planete...

Postoji jedna granica preko koje prosto ne mozes ciljem opravdati sredstva. inace ode sve u kurac.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by m..

To ne znaci da su to dobra dela u tvojim ili mojim ocima, vec u Hitlerovim.

Objektivnost oko Loseg vs. Dobrog je jako tesko uhvatiti.
Ja mislim da su milioni nastradalih sasvim objektivan parametar. (To isto mislim i za npr. Hiroshimu).

Evo, Morgan dade primer za Hirosimu.

..

Sad, 'ti mislis'.. da je objektivno.

..

To je subjektivno misljenje. Tvoje.

I moje, btw.. .. Objektivno ne znamo.

..

Aleksandar Veliki npr. se slavi u istoriji kao veliki osvajac i prosvetitelj.. ..sta mislis koliko je on ljudi pobio?

..

Ali, npr. i Jukie se dotakao te teme, posledice..

Sta bi bilo da je Hitler dobio rat?

..

Bio bi 'Hitler Veliki'.

..

Objektivnost je zaista tesko uhvatiti.
Ne znamo jer ne postoji univerzalni kriterijum, i istina gotovo uvek bude na strani pobednika, ali da li je to objektivno? Ja mislim da nije.
U svakom slucaju, ako zrtvujes tolike zivote, bez obzira na cilj, stranu, ishod, politiku i sve ostalo, to ne moze biti dobro.

A druga stvar, ne mozes ti u toj razmeri gedati da li je neko bio individualno dobar ili zao, jer nije Hitler, Aleksandar Makedonski ili stajaznam naucnik projekta menhetn licno pobio sve te ljude, niti licno odlucivao o sudbini svakog ponaosob, stvar se tu nekako znatno komplikuje, i te odluke su negde bile stvar konsenzusa, da nisu bili umesani silni drugi ljudi prosto se ne bi desile, ili bi se desile u nekom drugom obliku. I te stvari su znatno obojene politikom, ekonomijom, preovaladavajucim poledom na svet i raznim drugim drustvenim faktorima, tako da ih je nemoguce sagledavati u tom svetlu individualnog zla ili dobrote (iako za Hitlera znamo da je bio podjednak tiranin prema svojim bliznjima, tako da mozes negde da iscitas neke stvari iz toga).

Onda je jedini nacin da objektivno sagledas sve moguce zakone i obicajna prava i napravis presek, i proglasis ono sto se sankcionise zlim, a ono sto se ne sankcionise dobrim, ali ni to ti nece dati objektivnu sliku, jer su i te stvari vodjene konsenzusom i vecinskim interesima.

Drugo, mi neke stvari koje su se desile u proslosti gledamo iz ugla danasnjice. U vreme Aleksandra Makedonskog nije bilo zenevske konvencije, tako da i ne mozes da ga meris tim arsinom.

S druge strane, ako nekog ubijes, to jeste zlo u svakom slucaju, i bez obzira na razlog. Bar po meni, da ne verujem u to ne bih bila protiv smrtne kazne.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
nazalost, imam problem sa jednom zlom osobom. prosto me iznenadjuje kako neko moze biti toliko zla osoba, i neprestano sebi postavljam pitanje odakle ta zloba dolazi, sta je joj je uzrok. nicim izazvana zloba, ima li sta gore?
covek moze samo da se nada da ce neko drugi postati novi predmet te zlobe, jer samo zlo je tesko iskoreniti...

i dodajem pitanje na temu:

u kojoj meri vas plase zli ljudi?
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by emo_haos_

u toj meri u kojoj imaju moc da mi naude... :nokti:
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by emo_haos_
nazalost, imam problem sa jednom zlom osobom. prosto me iznenadjuje kako neko moze biti toliko zla osoba, i neprestano sebi postavljam pitanje odakle ta zloba dolazi, sta je joj je uzrok. nicim izazvana zloba, ima li sta gore?
covek moze samo da se nada da ce neko drugi postati novi predmet te zlobe, jer samo zlo je tesko iskoreniti...

pa u onoj u kojoj sam bila tupava da ih pustim blizu. inace - pas laje, karavani prolaze.

na kraju krajeva, zli i pokvareni ljudi najvecu stetu prave sami sebi.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
Originally posted by m..
pa u onoj u kojoj sam bila tupava da ih pustim blizu.
to si lepo rekla. istina.
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Originally posted by jukie
Originally posted by Machkodlak
@VIVISECT Hoces da kazes da je hitler radio dobra dela zato sto je verovao da ona zaista jesu dobra?
Postoje stvari koje nisu ni loše ni dobre a istovremeno su i loše i dobre, zavisi kako se gledaju. Tu postoji neka reč "fer" za koju svi KAO znaju precizno značenje, a u stvari je svako različito tumači.

E sada kada ste svaku od ovih ideja izvagali sa svoga moralnog stanovišta, uzmite i podignite ih za dva-tri-deset redova veličine. Činjenica je da su u proseku (npr. aritmetička sredina svih vrednosti) Nemci posle završetka Hitlerovog režima bili zdraviji, fizički jači, manje dioptrije, većeg IQ, sposobni da brže trče itd. jer su svi slabiji izbačeni iz populacije direktnom selekcijom od strane Hitlerovih doktora i/ili vojske/policije.

Dakle, to je isto ovo što imamo pod c), samo podignuto za nekoliko redova veličine. Izlazna vrednost je visoka i odlična. Da li je dobro imati visoku i odličnu izlaznu vrednost? I opet dolazimo do ove moje prve rečenice: ne zna se. I jeste i nije, ni jeste ni nije.
Da je Hitler pobedio dobili bi smo rasu koja bi takvom "hladnom" selekcijom napredovala i napredovala i dosla do savrsenstva. Dobili bi smo zgodne i perfektno zdrave ljude, ljude bez duse kojima nece predstavljati problem da uniste osobe sa manama. Svetom bi hodili inteligentni umovi koji se vode hladnom logikom bez ikakvog kompromisa, savrseni stvorovi bez duse. Mozda ja ne mogu dovoljno da se otrgnem od subjektivnosti ali sa moje objektivne tacke gledista svet bi tako izgledao(cisto i prazno). Ko bi jos zeleo takav svet?
Hajde da ne kazemo da je bio zao ali sigurno nije imao uobicajenu svest.
Neko rece da bi i Aleksandar vazio za zlotvora svih vremena, da je izgubio u ratu.
Ja nesto nisam siguran da je Aleksandar posle svojih pobeda ostao ziv i da je njegova volja sprovedena nakon smrti....
A istoriju su pisali pobednici (oni koji su ga ubili i razgrabili ono sto je Aleksandar stvorio).
By pedjagay
zle ljude treba prosto ignorisati neka sami sebe pojedu svojom zlobom
By mikka
Originally posted by pedjagay
zle ljude treba prosto ignorisati neka sami sebe pojedu svojom zlobom
:up:
njihovo zlo je njihov teret :andjelak:
ja prvo dam sansu, pokusam da razumem, ali ne previse
kog nekih ljudi ona prosto odasvud izvire
a zivot je kratak, i treba ga posvetiti lepsim stvarima, mesto bavljenju podrobnom etiologijom zlobe svake pakosne osobe :dancing:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Zlo? Šta ja znam...

Pakost je već dovoljno zastrašujuća, a ima je k'o ambrozije.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!