Originally posted by svejedno
Divan post.
..
Necu odgovoriti na njega
..
Postoji samo stav
hvala
Civilizaciju kakvu znamo vode ekonomsko-politichke sile. Te sile i njihove odluke su za
nekoga zlo, dok za druge te akcije su vredne divljenja.
Ali ipak imamo elemenat zla. Sama raspodela bogatsva nije mnogo odmakla od pre 500godina. I dalje
imamo robove (GLBT) ljude, mi moramo placati porez, imamo vojnu obavezu itd. Znachi mi imamo manje
prava a iste obaveze kao ostali.
Tačno je i niko ne poriče da postoji zlo u svetu, da su razna prava mnogima uskraćena, pa i pripadnicima LGBT populacije, posebno u ovoj zemlji. Ali rekao bih da je suština u tome da ne treba "čekati da sudbina odradi svoje", već se boriti za njih. Dokaz toga je npr. da upravo status LGBT populacije nije isti svuda u svetu, a to sigurno nije došlo samo od sebe, već su se neki ljudi aktivno zalagali za svoja prava, pokušali da pomere neke granice u kolektivnoj svesti i zakonima, i tako postigli neke ciljeve.
A da li je sudbina svakog od nas negde zapisana, ili nije, uz sve poštovanje, za tu borbu izgleda mi irelevantno jer takvo što coveku nije dostupno kao precizno i osvedočeno empirijsko orudje. Ali, ponavljam, ako to svrstamo u domen transcedentnog i verovanja, nemam ništa protiv
Zlo bi bilo za mnoge vernike da mi dobijemo ista prava kao drugi. Oni sami veruju da su oni dobri i shta vec, dok bi takva odluka u njihovim ochima bila zla, mi bi smo bili presrecni. Tako da bez obzira koliko je zlih ili dobrih odluka na ovome svetu, ljudi ce drugachije posmatrati iste. Shta vishe civilizacija kakva je danas nije u stanju da razazna shta je dobro ili zlo.
Tako da nema absolutnog zla ili absolutnog dobra za SVE ljude, i to je razlog zashto "zle" odluke nikada ne bi dovele do propasti civilizacije.
Evo josh jednog primera:HIV. Za mnoge to je najvece prokletstvo, za druge ljude-vlasnike farmaceutskih kuca on je sama kashika upala u med.
Slažem se da razni ljudi definišu zlo na razne načine, ali ako se neko želi nazvati i pravim humanistom, nema toliko "prostora za manevrisanje" u tome. I te koje si spomenuo obično su u pitanju vernici koji, nažalost, i ne shvataju suštinu svojih religija, vec bukvalistički tumače svete knjige. Tako da ko zna kome i čemu u stvari služe. A cilj humanizma jeste dobrota prema čoveku u smislu ostvarivanja njegovih prava (od najosnovnijih egzistencijalnih, do onih viših koja podrazumevaju religiozna, ili politička opredeljenja) i slobode misli i govora, u podržavanju umetnosti, razvoja nauke i saznanja uopšte, kao i zdravlja (psihičkog i fizičkog) čoveka, etičkih vrednosti utemeljenih na empatiji, da bi čitava civilizacija napredovala u harmoničnom, zdravom i humanom okruženju (dakle, govorim o nekom idealu). Što se tiče pomenutog primera sa farmaceutskom industrijom, to bi bilo zlo ako bi ona sama proizvodila i širila taj virus na neki nacin, ili opstruirala pronalazak leka. Neka njima i bezbroj kašika upadne u med, samo da se nađe lek. Logično je da su potrebna sredstva za razna istraživanja.
To mi se čini kao kriviti grobare, mrtvozornike ili čak doktore uopšte što žive od čega žive, te površno gledano- zarađuju na tuđoj nesreći. Ipak, cilj je pomoći ljudima, ali treba tima koji pomažu pružiti uslove za rad i sopstveni život.
Ne tvrdim da i tu nema nekih "mutljavina", njih ima, na nesreću, i u mnogim drugim socijalnim segmentima.
Bacanje atmoskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki mozda je unishtilo mnogo zivota s jedne strane, ali s druge spasheno je mozda sto puta toliko zivota, jer je zavrshen rat.
Nažalost i to su užasi rata. Glavno naravoučenije je da ga ne treba ni biti da se ne bi došlo u sličnu situaciju.
Eto, to su neki moji stavovi.
Hvala ti što si se potrudio da mi odgovoriš