Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Bog ne postoji!

Vredja moja verska osecanja
3
5%
Verujem u Boga, ali mi ne smeta
14
25%
Ne verujem u Boga, ali ne govorim
9
16%
Bog ne postoji!
29
53%
Korisnikov avatar
By dungoll
hej, bothways, nisam ja work in progress, tu sam stao i ne merem dalje, smetaju mi razne gluposti u vidu ograničenja i cenzure raznih verskih sranja, sure i still think of my mom's Judaism as favorable, but i am still mostly secular :D
Korisnikov avatar
By dungoll
madafakkin' god!

Citte iz SP:

Stan: Kyle? [at the front of the synagogue, Kyle sits in the first pew right, and a shaft of moonlight shines down on him from the rose window over the altar. Stan approaches] Dude, what are you doing here? Everybody's looking for you. Kyle?

Kyle: [not turning around, voice quivering] Do you know what happened to me this morning, Stan? This morning... I woke up and felt a sharp pain in my ass. I felt down there and, and found this... big sore lump. On my ass, Stan. I couldn't even sit down, so... I, I had to tell my mother, which, which was humiliating. She took me to the doctor, which was more humiliating, a- a- nd he told me. I-I have a hemorrhoid. It's like an infected blood vessel on your ass. I'm nine years old, and I have a hemorrhoid, Stan. I have a hemorrhoid, and, Cartman has his own theme park.

Stan: Kyle, I, I understand what you mean, but-

Kyle: [leaves the pew to face Stan, teary-eyed] Do you?! Do you, Stan?! Because all my life I was raised to believe in Jehovah! To believe that we should all behave a certain way and good things will come tu us. I make mistakes, but every week I try to better myself. I'm always saying, "You know, I learned something today..." and what does this so-called God give me in return? A hemorrhoid. He doesn't make sense! [to God] What is your logic?! [feels a pang in his ass] Ow. [tends to the pain]
Korisnikov avatar
By bothways
@D: pa dobro, rekoh uglavnom :) ja jesam "work in progress" :P
Korisnikov avatar
By Mademoiselle
Originally posted by Ulix
Ako i kazem da sam ateista, kazem to jer me je neko pitao ili zato sto ima direktne veze sa onim o cemu razgovaramo, a ne zato sto mi je dosadno pa ne znam sta drugo da radim, niti to kazem zato sto zelim da preobratim nekog; mrzi me nekad i da zivim, a ne da se bavim misionarskim radom. :)

U principu, to je isto kao kad bi mene vredjalo sto neko veruje u boga ili sto neko ne voli filmove Ksistofa Kislovskog, a on je moj omiljeni reziser. Meni je tolika preosetljivost na te teme pomalo debilna, da izvinete.

Ovo je tako lepo receno, potpisujem svaku rec. Osim za Kislovskog, nisam upucena u rad istog, pa ne mogu da sudim... Ljudi se mnogo tripuju oko nekih nebitnih stvari...
Korisnikov avatar
By watcher
Mnja..
ne werujem Ja wishe ni u shta dok ne widim...
.. Pre sam se mnogo wishe opteretjiwala sa umowanjem o tome shta kako gde..
Na kraju sebe smatram agnostikom..
Korisnikov avatar
By BellyButton
Originally posted by J...
Originally posted by BellyButton
Da, mislim da smo mi jedini vlasnici uma u vasioni i pridavanje te tipichno ljudske osobine nechemu neljudsom je homocentrichno...
OK, mozda mi imamo "ljudski" um koji na svet oko sebe "gleda" samo kroz 5 cula koja imamo. A zamisli sada neki "nadljudski" um koji umesto tih 5 ima 55 cula kojima sagleda svet oko sebe. Zbog toga moze da spozna sve ono sto mi ne mozemo ali u svojoj sustini je ipak um jer sagleda, razume, stvara, menja, pamti...
Nachin na koji razmishljash dok pishesh to shto pishesh je LJUDSKI... Ne mozesh razmishljati drugachije nego ljudski jer si chovek... Chovek ima sposobnost da zamisli ne samo ono shto realno postoji vec i ono shto potencijalno postoji i u ljudskoj je prirodi da takvo neshto trazi... Dokins kaze: Chovek moze (u stanju je i to chini) da zamisli roze svinju sa krilima, ali je malo verovatno da takvo neshto negde postoji... Ono o chemu ti govorish mene podseca na tu Dokinsovu roze svinju sa krilima...
Originally posted by Modesty
mislim da ti je primjer krajnje ne adekvatan
Znam da je Dokins mislio na samoga Boga kada je govorio o ovoj roze svinji sa krilima, u smislu da je Bog neshto shto je chovek sposoban da zamisli ali je malo verovatno da to postoji... Ja sam hteo da napravim nekakvu paralelu i kazem da je isti sluchaj i sa ovim o chemu govori J... Ona je u stanju da zamisli ovo o chemu pishe, ali je malo verovatno da takvo neshto postoji, zato shto je to o chemu ona govori potpuno u sklopu njenog LJUDSKOG razmishljanja i van njene kognicije ne postoji... To je moj stav...
Stoga nalazim da moj primer, sa svrhom sa kojom sam ga ja upotrebio, nije neadekvatan...
By Cottonmouth
Verujem u Alaha/Boga.

A me ne vredja kad mi neko kaze ''Ne postoji bog'', samo ne treba tako svaki put da kaze i da ponavlja. Moja mama je vernik, otac nije bas ali veruje malo. Tako da sam vernik, ali ne provociram i ne osećam se uvredjen kad mi neko kaze ''Ne postoji bog''. Svak svoje.
Korisnikov avatar
By Insorcer
...."bozje" ingerencije su se smanjivale kako je nauka napredovala.

Mishljenja sam da to shto ljudi definishu kao boga predstavlja jednu prirodnu zakonitost koja vazi za sve u nama poznatom kosmosu. Takodje mislim da tje u neka doba biti meriv nekim mernim instrumentom. Ako ne ceo "bog" onda makar neki od njegovih delova.

:mucka:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Svako ko delimicno ili potpuno osporava postojanje neke sile vise od nas samih, najcesce potkrepljuje naucnim cinjenicama.

Ok, sve je nastalo od velikog praska... to nam je nauka rekla...

Ali da li nam je objasnila gde se taj prasak dogodio, i zbog cega i kada, i sta je od toga nastalo?

P.S. Nastao je univerzum (o kome ne znamo gotovo nista), koji je pritom potpuno neogranicen prostor sto je u suprotnosti sa nasim umom.

I mi to verovatno nikada necemo nazalost shvatiti niti objasniti.

I zbog toga ne mogu da u potpunosti verujem nauci, iako sam veci pristalica toga nego religije.
Korisnikov avatar
By dungoll
Dirtty, bre, ti imaš neki bubreg tu u glavi, prijatno me iznenađuješ.

Sem ako nisi unajmio neku PR agenciju da te predstavlja :)

ok, šala naravno... :roflmao: :roflmao: :roflmao:

enivej, nauka radi na tome da objasni veliki prasak, kada, kako, gde, šta i štatijaznam, ali religija ima magično objašnjenje, bog je tamo neka svinja, koja tako bilo joj dosadno - pa napravila uslove za život, pa eden, pa adam i eva, pa ovo pa ono... get a life i say! ne pali, šturo je, ne verujem, jbg. radije verujem u izmišljotine tipa star wars/trek, narnia, harry potter, pre verujem tolkien-u...

jednostavno je tako.

a ostali, svako po svojoj volji i ukusu.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja se ogradjujem... kazem da verujem u nesto izvan nase volje i shvatanja... i ne slazem se u mnogo cemu sa religijom, ali je postujem.

A nauka mi je nesto mnogo blize i logicnije, ali kao sto rekoh da tu jos uvek ima previse neobjasnjenih fenomena, da bih potpuno slepo verovao njenim objasnjenjima.

P.S. Mislim (a i nadam se) da nauka nikada nece pronaci odgovore na apsolutno sva bitnija pitanja, jer ipak smatram da je svakom coveku potrebno makar malo neizvesnosti i nepoznatog u zivotu.
Korisnikov avatar
By dungoll
ah, eto raskola, ja želim, i nadam se da će nauka, pre nego što uspe da izmičući čoveku iz ruku uništi čoveka, ipak uspeti da sve redom pojasni i da ćemo konačno izgubiti sve religije na svetu, i da neće biti potrebno plašiti i zavoditi unaokolo mase u razne mistične krugove you-can-or-cannot-do-this-or-that... :crveni:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja mislim da ta zivotna misterija daje odredjeni smisao zivotu.

Kada bi sve bilo poznato i izvesno, zivot bi po meni izgubio smisao... :uplasen:

Nadam se da se tako nesto nece dogoditi za vreme mog zivota.

Ja bih sada eskivirao sa teme... dok ne postane previse icrpna i zahtevna, a iznad svega strasna!
Korisnikov avatar
By dungoll
vidi, to što će postanje sveta da bude raskrinkano, ne znači da će sve ostalo naprasno postati poznato, dug je to - moguće i beskrajan put (pod pretpostavkom da nema kraja univerzuma) ali - prvi i najvažniji korak je dokazati naučnim putem postanje, te onda ukinuti pola religija koje se baziraju na tome kako je to bog stvorio zemlju, a ostalu polovinu lagano sakatiti (mislim na istitute lažnog propovedanja, ne na nasilje nad ljudima) :carica:
By Paranoid Androgynoid
kako se odnosim?
kazem - bog ne postoji, glasno i jasno.

dobro, ne bas ovako.. kazem "mozda i postoji za nekog od vas, ali ja u boga ne verujem"
ne osecam se prijatno sto su me nesvesnu i neupucenu krstili na prvom rodjendanu, tada to ne moze da se bira jel, biraju drugi. i mislim da treba uvesti nesto tipa "krstenje posle puberteta" :lol: ..kad postanemo iole svesni, lepo sami odlucimo hocemo li se i u kojoj (cijoj) crkvi krstiti a ne tako, donesu te na svet i zalepe etiketu 'pravoslavca' :pop:
ne volim.

ali nemam nista protiv onih koji veruju, apsolutno.
na to gledam jednostavno kao na licni izbor i ne mogu reci da nekoga manje/vise postujem zbog vere ili zbog toga sto vere nema. svako ima pravo na svoje.
By polarlicht4.1
Originally posted by untouchable
i mislim da treba uvesti nesto tipa "krstenje posle puberteta"
Kako bi tebi bilo lepo međ' Amišima. :elvis:
By J...
Originally posted by Amadeo
Takodje mislim da tje u neka doba biti meriv nekim mernim instrumentom. Ako ne ceo "bog" onda makar neki od njegovih delova.
:up:

Interesantno razmisljanje. Dodala bih samo da kada (i ako) ljudi budu uspeli da "izmere" celog "Boga" tj. da shvate ceo Univerzum i kada budu mogli da uticu na promene u njemu, tada ce i sami postati Bogovi. Ali to je danas u domenu naucne fantastike.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Hm,

Ako pogledate kretanja u prirodi i oko nas, videcete da se sve krece ka savrsenijim
formama iz dana u dan. Priroda se razvijala hiljadama godina iz prostijih formi u sve
komplikovanije sledeci taj svoj cudni algoritam.
Covek kao "remek delo" prirode predstavlja njenu produzenu ruku, i sve sto covek
napravi, jeste prirodno, jer mozak koji ima je prirodan, i nije u stanju da stvori nesto
sto nije deo te seme.

Bog kao takav, ako nas je i stvorio, je po tome nesavrsenija forma od nas samih,
jer zasto bi neko kreirao bilo sta sto je losije i sti ne ispunjava samog stvoritelja?

Generalno govoreci, ja crkvu smatram za provajdera boga, koja nudi razne opcije
"linkovanja". Ja sam svoj link davno instalirala i znam i gde ide i kojom brzinom.

Ono u sta verujem je u taj algoritam..

Znam da smo mi kosmicka virusna vrsta, koja ima tendenciju da se siri, kao i svaki
virus, dalje po planetama, a trenutno u ovakoj formi i obliku u kom smo sada,
to nismo bas u mogucnosti (zavisnost od vazduha, vode, hrane, komplikovan proces
razmnozavanja, dvopolnost). Zato se ceka trenutak da mi sami iskreiramo,
vrstu koja ce se jednostavnije razmnozavati, napajati, recimo samo energijom svetla
zvezda i moci da odoli daleko surovijim kosmickim uslovima, noseci informacije i
novu vrstu zivota dalje. Mozemo to nazvati vestackom inteligencijom, ali ja je
tako ne zovem. To jeste prosto - inteligencija, novi oblik zivota.

Mozda ce i ta nova forma imati neka verovanja, u nekog boga, nas na primer?
Korisnikov avatar
By Mademoiselle
dobro, ne bas ovako.. kazem "mozda i postoji za nekog od vas, ali ja u boga ne verujem"
ne osecam se prijatno sto su me nesvesnu i neupucenu krstili na prvom rodjendanu, tada to ne moze da se bira jel, biraju drugi. i mislim da treba uvesti nesto tipa "krstenje posle puberteta" :lol: ..kad postanemo iole svesni, lepo sami odlucimo hocemo li se i u kojoj (cijoj) crkvi krstiti a ne tako, donesu te na svet i zalepe etiketu 'pravoslavca' :pop:
ne volim.
Upravo tako!
Niko me nije pitao da zelim da pripadam pravoslavlju, da li zelim da pripadam bilo kojoj religiji uopste, nego su me ukalupili u sablon koji je njima odgovarao.
By J...
Originally posted by Andjelika
Bog kao takav, ako nas je i stvorio, je po tome nesavrsenija forma od nas samih,
jer zasto bi neko kreirao bilo sta sto je losije i sti ne ispunjava samog stvoritelja?
Mozda da bi obavljali manji deo posla?

Ja ljude posmatram kao specifican oblik materije koja ima posebnu dinamiku i koja stvara jedinstvenu energiju kojom dalje utice na druge materije. Tu ne mislim samo na fizicku vec pre svega na psihicku energiju, na ljudske emocije, mrznju, ljubav itd.

Cinjenica je da se svaka od ovih emocija pre ili kasnije "materijalizuje", ljubav kao kreativna sila uvek nesto stvori a mrznja unisti.

Mozda je nas zadatak da kreiramo tu energiju a preko toga i da uticemo na materiju na planeti a i sire.

I sad pominjem ljubav i mrznju kao dve suprotstavljene energije, kao dobro i zlo kao sile stvaranja i unistenja. Svi mi balansiramo izmedju njih ceo zivot. Nije li to upravo smisao naseg zivota da pronalazimo ravnotezu izmedju njih i tako obavljamo onaj deo posla koji sam gore opisala a to je specifican uticaj na materiju oko nas a posredno ko zna gde sve.

Opet da kazem, sve ovo sto pisem je moja vizija nastala iz licnog osecaja koji sam uvek imala kad razmisljam na ovu temu.

:astral2:
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Dirrty
Ali da li nam je objasnila gde se taj prasak dogodio, i zbog cega i kada, i sta je od toga nastalo?

P.S. Nastao je univerzum (o kome ne znamo gotovo nista), koji je pritom potpuno neogranicen prostor sto je u suprotnosti sa nasim umom.

I mi to verovatno nikada necemo nazalost shvatiti niti objasniti.
:roflmao: :roflmao: :roflmao:

Eh you really made my day Dirty, pogotovo ovaj boldovani deo...

Jel si ti to stao na kantovske pozicije, aludirajući na antinomije čistog uma iz čuvene Kritike?

O univerzumu se ponešto i zna, a projekat CERN-a koji je upravo u toku trebalo bi da ponudi neke odgovore na pitanja koja postavljaš -- samo, za singularnost teško da važe pojmovi "gde" i "kada" -- oni jedino važe "nakon" velikog praska -- bar za naš univerzum. Davno je to dokučio i sv. Avgustin, ali naš Dirty nikako... Dobro, ipak je on svetac zaštitnik svih "pasivuša", njemu su vreme i prostor pomalo "uski" pojmovi...:luda:
Korisnikov avatar
By dungoll
wow, :) otkuda vi gospodine maljkoviću - vraćate se izvorima filozofije kroz temu o bogu ?:cyborg:
Korisnikov avatar
By Dirrty
"Kada" dodah mahinalno pri nabrajanju, dok "gde" smatram bitnim, makar za moju radoznalost.

Gde se to nalazi univerzum, u kakvom prostoru, i da li je i koliko beskonacan.

I ne vidim sta je tu smesno zaista, ljudski um je po mom misljenju itekako ogranicen, kao sto je i gotovo sve oko nas samih.

P.S. Ili sam ja u zablud... da li je jedino meni tesko zamislivo nesto apsolutno vremenski i prostorno neograniceno?
By Ulix
Nije beskonacan Dirty, jer se jos uvek siri. Nastao je iz singularnosti, tj. necega sto ima beskonacno veliku gustinu, a beskonacnu male dimenzije. Jesi imao fiziku u srednjoj?:eureka:
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by Modesty
Originally posted by Dina
Glasala za drugo. Mada ja verujem vise u Boginju :vestica: Salim se, ne verujem u nekom propisanom smislu odlazaka u crkvu i tome slicno. Ali se nikad ne izjasnjavam kao ateista. Ne smeta mi izjasnjavanje drugih ljudi dok to ne pocnu da namecu drugima.

Otprilike bih se slošila sa Dinom...vjerujem i damo nek me niko ne ubjeđuje u suprotno,ja ću biti mirna.....u Čista ateizam ne vjerujem iz naučno daokazanih razloga.....neću vas gnjavit kojih.
Jedno je sigurno,niti sam nastala od majmuna,niti od planktona...ne smeta mi ako neko misli da je.
Da, to je sigurno. Nastala si iz tatinih spermatozoida.

Ne verujem da neko chuchi u nekom oblaku i posmatra nas. Ali, verujem da postoji negde neshto. Verujem u sudbinu...i samu sebe! :salut:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ulix, definitivno se ne razumemo.

Ok, izvini na mom pogresnom izrazavanju i upotrebi reci beskonacno.

Umesto toga zamisli da sam napisao "neograniceno", sto kasnije i jesam pomenuo... ali to nisi primetio.

Ja samo govorim o tome kako je sve na ovome svetu, a i shire, coveku poznato upravo ograniceno... te da je nesto potpuno suprotno od toga jako tesko sagledivo, merljivo i objasnjivo...

Beskonacno i neograniceno je u teoriji apsolutno logicno i jasno objasnjeno... ali gde su takvi primeri u praxi?

To je moje misljenje, i prekini da me uvlacis u ovu temu!

P.S. Isao sam u ekonomsku i nisam imao fiziku u srednjoj... iako mi nije predstavljala nikakav problem u osnovnoj.

A sto se tice sirenja svemira... da li si siguran... posto se secam da je vodjena debata o tome da li se svemir i dalje siri ili pocinje da se ponovo skuplja... ali sam se plasio da dalje istrazujem o tome.
By Ulix
Naravno Dirty, imas svoje misljenje, i bravo za tebe zbog toga.

Kako lepo rece Lari Flint: misljenja su kao supci... svako ima po jedno. :sweet:
Korisnikov avatar
By greek_lover
Da li Bog postoji, kuda idemo, zasto smo dosli na ovaj svet i sa kojim ciljem, bla, bla, bla ...

Odgovore na ova i druga pitanja pogledajte u malo starijem filmu "Dogma". Selma Hajek, Ben Affleck, Matt Daimon i ostali dace vam odgovor da je Bog ustvari .... Allanise Morisette :smeh:

on: ne verujem da postoji, da postoji svet koji bi On napravio bi ipak bio podosta bolji od ovoga sada! :tuc:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!