A zar jos nije lepse kad vidite one lepe slatke devojcice kako se vracaju sa nedeljnog rucka, zastanu, ogledajuci se u izlogu kasapnice kako bi proverile sminku od koje je bar 50% testirano na zivotinjama. Ne razumem kako ljudi ocekuju da ima bude bolje, kako se samo mole Bogu za bolji i svetliji zivot a nazderavaju se mrtvim telima i tudjom krvlju... Neko je izgleda odavno rekao dovidjenja karmi...
@mikka:
Mleko JESTE dobijeno nasiljem. Molim te procitaj post sa oko 170 pitanja i odgovora na prosloj strani (sad nisam siguran da li je i vama na prosloj ali verujem da ce ga biti lako naci). Tu ti je objasnjeno, zasto ne meso, mleko, jaja i sve drugo cega mozes da se setis. Ova lista vegetarijanaca je jako kratka, postoje poduza ali dobro, ovo su ljudi na koje bi se vredelo ugledati, bar za pocetnika...
@xx LooDa KrAwItZa xx: Meso nikad nece biti cisto ma kako da ga operes, bilo da je tretirano cistim ili prljavim rukama.
A u vezi ovog citata:
"@Phoenix (u vezi sa pogledom punim saosecanja)
Kada bih preispitivala moralnu stranu onoga sto jedem (za sada se koncentrisem samo na ukus, cenu i da li je zdravo i dobro za moj organizam) podjednako bi mi bilo zao i zivotinja i biljaka. Sta mi je sad ucinila neka tamo jadna biljcica? Zivotinja bar moze da pokusa da se odbrani, pobegne, uzvrati udarac, a biljcica... nije mi dosta sto vrsi fotosintezu i sto zahvaljujuci njoj imam sta da disem, nego moram i da je pojedem..."
Ocigledno nisi procitala post sa prosle strane, ali ajde, ponovicu zato sto verujem da ljudima treba otvoriti oci:
"160 Where do you draw the line -- mammals, invertebrates, bacteria?
It is not always easy to "draw the line", for example, at what point does
a person become old or happy or clever? -- It's impossible to say, and yet
we all know people who definitely are old or happy or clever.
In the same way, nobody knows at precisely what level or complexity an
animal becomes capable of suffering. It doesn't really matter where the
line actually falls. A person who truly strives to live without cruelty
will have pushed the line back as far as they can. Nobody can do more
than that (see also 161)."
A sto se tice biljka: Mi smo zavisni od njih, bez njih ne bi bilo zivota. To je lanac ishrane. Ti mozes da biras da li ces jesi ili neces zivotinje. To nije slucaj sa biljkama, njih moras da jedes. Neko bi ovo okarakterisao kao zlo, ali ako vec imam izbor izmedju dva zla, izabradju ono manje...
@Kiborg: Mozes li da objanis i koliki je vremenski period za varenje povrca i voca a sa druge strane mesa??
@jukie:
- Pa pitaj bilo koga, ukoliko dobijes takav odgovor koliko ce ti to zaista reci o inteligenciji doticnog? My point is: Znaci i pri takvoj iznemoglosti bi ti bilo lakse pojesti nesto sto se mrda nego nesto sto stoji u mestu, i zasto bi ffs to uvek bilo voce i uvek bilo nedostupno kao da se nalazi na nebu? Nesto ti je na dohvat ruke. Ali ajde, da sad ne izmisljamo situacije gde se sta nalazi nego baziramo diskusiju na argumentima...
"I da sam jako, jako gladan, verovatno ne bih mogao da razmišljam pa inteligencija tu ne igra nikakvu ulogu."
Moj stav je upravo kontra od ovog sto si naveo. Kad sam jako jako gladan, jako razmisljam o hrani i razmisljam o tome kako da dodje do nje sto lakse. Malo je suludo reci da inteligencija tu ne igra veliku ulogu.
"Prvo kaže oduvek smo bili vegetarijanci a neko vreme smo malo eksperimentisali sa omnivornošću, a posle kaže da to što se nešto oduvek radilo nije važno."
Hajde da ti uprostim.
- Bili smo vegetarijanci i neko vreme smo experimentisali sa omni.
Ovde navodi to iz razloga da su vegetarijanci i pre postojali - ako pitas zasto to navodi bas tu --> neki ljudi kapiraju da je vegetarijanstvo neki skorasnji pokret - covek je bio maximalno temeljan, mozda je malo zbunjujuce
- Sto se tice drugog dela sa "nije vazno".
Ovde ti govori da zaista nije vazno kako je bilo pre, zato sto ti zivis u ovom momentu. To sto je naveo da smo nekad bili vegetarijanci ne kosi se sa ovim nije vazno. Zasto? Iz razloga sto je on to naveo kao cinjenicu - da smo pre bili vegetarijanci. Ovaj drugi deo ti govori o "kolektivnoj gresci drustva" posto jedenje mesa to jeste. Nemoj da gledas sve tako bukvalno, nego malo napravi analizu.
Nadam se da je sad jasnije.
"Za one koji se jesu prilagodili, jeste prirodno."
Znaci, ukoliko bi se 1% posto jedinki od nekog broja prilagodio na nesto lose, to bi bilo prirodno cak i ukoliko bi imalo lose posledice za onih 99% drugih. It does not work that way. Mala banalizacija ali pokusavam da ti objasnim da navika ne znaci isto sto i priroda. U svakom slucaju, srce ce ti reci za desetak godina samo koliko je to sto si konzumirao bilo zdravo.
"Juhu, pročitaj rečenicu pre nego što kreneš da se buniš. Omašio si temu
Evo malo jednostavnije:
-neka osoba ima farmu mlečnih krava i proizvodi mleko
-krave se ne održavaju same od sebe nego to košta, hrana, prostirka, mašine za mužu, struja, antibiotici kojima se goveda kljukaju itd.
-ako se mleko ne bude prodavalo, neće se isplatiti da taj neko gaji krave
-ako se ne isplati da neko gaji krave, on će krave da proda ili pobije i više neće imati farmu krava
-recimo da je 90 odsto ljudi alergično na mleko
-kad god piju mleko uhvate ih grčevi i mnogo ih boli
-oni će reći e pa onda neću piti mleko
-kada oni odu u samoposlugu oni neće kupovati mleko nego će da prođu pored njega i da kupe nešto drugo
-čovek koji gaji krave neće dobiti svoje uložene pare nazad jer niko nije kupio mleko
-zbog toga će zatvoriti farmu krava
-neprodano mleko će se baciti i u samoposlugama više neće biti mleka
-e pa u samoposlugama i dalje ima mleka, što znači da se ovaj scenario nije dogodio jer ljudi ipak kupuju i piju mleko pošto uglavnom nisu alergični
-nadam se da je sada jasno."
Please, znam o cemu govorim, ne boj se nisam omasio temu...
Komentar pre ovoga ti govori upravo o tome. Ljudska navika nije isto sto i priroda. To sto smo se navikli ne znaci da je prirodno i da je dobro. Ove posledice sto su gore navedene su tek pocetak a razlog su sve veceg konzumiranja mleka. Ako ti je zaista potrebno da 90% populacije dostigne upravo ove probleme a ne shvatas kako je sve pocelo i kako se siri onda sta da ti kazem, tvrdoglavost ce vam se obiti o glavu. Ti kao narucilac mleka si direktno odgovoran za mucenje i smrt tih krava, ti placas i za jedno i za drugo.
@Phoenix and anche:
Task of Blood - vise nego dobar video, mozete videti do koje granice je dosla ljudska surovost... Ni traga empatiji... Nisam rodjen da kazem ko zasluzuje zivot a ko ne jer je to uloga Boga, ali ovakvi ljudi ne shvataju cin i sustinu zivota to mogu da potvrdim, zao mi je sto postoje... Ne zbog mene, vec zbog zivotinja kojima su naneli toliko bola.
Supermarket secrets - Vise mi se svidja "Meet your Meat" by PETA ali podrzavam bar to sto su i oni koji jedu meso poceli da ispituju njegovu "vrednost".
Btw pitanje za sve koji jedu meso:
1. Ako bi vam rekli da je meso od koale/pande/neke "slatke" zivotinje najukusnije na svetu - da li bi ste probali?
2. Ako bi zivotinja mogla da govori sa vama - da li bi ste je pojeli?
3. Sta mislite o kanibalizmu? Ljudsko meso je kako kazu ukusno, podseca na zecetinu kad se ispece... Sta mislite o tome?