Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by mikka
Recimo, Tolkin me je smorio, mada priznajem da ima izvesnu simboliku borbe zla i dobrog u coveku, kao i izvrsnu simbolicku zamenu prstena sa pojmom moci, ali treba izdrzati one ogromne opise izmisljenih predela i bica i njihovih odnosa
Meni se predeli u Hobitu sviđaju jer su ekološki verno opisani, recimo deo gde objašnjava kako se menja vegetacija dok se sa travom obrasle visoravni silazi u klisuru gde žive vilenjaci, dok pesmica koju patuljci pevaju o vetru koji je duvao po raznim ekosistemima jako podseća na sadržaj udžbenika iz ekologije, (pominju se šume, žbunje, livade, trske, jezero) uključujući i crno stenje i dim koji se vijori iznad zmajevog brloga što je naravno pejzaž industrijske fabričke zone, i na kraju se napušta "prizemni" deo planete i odlazi na nebesa gde se oblaci spajaju i razdvajaju, dok se ozon cepa i stvara itd.

Originally posted by Angelina777
Nema ni logike. Kad je Kain posle ubistva brata otišao od roditelja navodno je naišao na neki grad pun ljudi. Hej, pa kako to kad su njegovi roditelji prvi ljudi? Od njih su nastali svi.
Nisi gledala Spensera Velsa na Nešenel* Geographicu?
Adam, Eva, Kain i Kainovi preživeli siblings su u stvari naši preci, dok su oni mnogobrojni ljudi koji su takođe živeli u to vreme i množili se, posle nekog vremena počeli da imaju sve manje udela u našem genofondu dok ih prirodna selekcija nije potpuno iščistila iz istog...

*sudeći po Klajnovom Rečniku jezičkih nedoumica, National se ne izgovara nešnl nego nešenel :blenta:
By mikka
Da, trebalo je da napomenem da sam od Tolkina pokusao da procitam samo Gospodara, u ostala dela nisam upucen...
A Biblija je dosta pipava tema. Mislim da je ne treba prevashodno ocenjivati kroz literarnu vrednost, jer je njena prvobitna svrha religiozna. Ni ja ne mirisem starozavetni deo(ne bih sad da zalazim u apsurd antropomorfnog Boga), ali moram priznati da Novi svakako ima cak i literarnu vrednost. Osmisliti (ili opisati- stvar verovanja) lik mladica koji zeli da na svojim plecima ponese svu muku i patnju ovog sveta, cineci gotovo poeticna cuda, ali koja njegovoj osobenosti savrseno pristaju I postaju uverljiva (opet, bilo da ih gledamo kao stvarna ili metaforicka- ja ipak biram ovo drugo), i koji najzad strada na jedan ma i sekspirom neprevazidjeno lirski I dramski nacin,i isplesti citav venac alegorija nesumnjive vrednosti, upecatljivosti i simbolike- je, verujem, omogucilo da hriscanstvo ima toliki broj pristalica. Verujem, da je esencija Isusovog lika bila srocena u stihovima, da bi takav jedan dramski spev prevazisao po svojoj knjizevnoj vrednosti i Geteovog Fausta.
I da se razumemo, ja sam agnostik.
:novine:
By ~ Le Saint X ~
Da, setio se knjige

PAriz - New York / LAvirintski recnik

kao da su delovi pokupljeni sa nekog jeftinog gay bloka i skupljeni u knjigu
By Çâðê_DUP
Osmisliti (ili opisati- stvar verovanja) lik mladica koji zeli da na svojim plecima ponese svu muku i patnju ovog sveta, cineci gotovo poeticna cuda, ali koja njegovoj osobenosti savrseno pristaju I postaju uverljiva (opet, bilo da ih gledamo kao stvarna ili metaforicka- ja ipak biram ovo drugo), i koji najzad strada na jedan ma i sekspirom neprevazidjeno lirski I dramski nacin,i isplesti citav venac alegorija nesumnjive vrednosti, upecatljivosti i simbolike- je, verujem, omogucilo da hriscanstvo ima toliki broj pristalica. Verujem, da je esencija Isusovog lika bila srocena u stihovima, da bi takav jedan dramski spev prevazisao po svojoj knjizevnoj vrednosti i Geteovog Fausta.
I da se razumemo, ja sam agnostik.
:novine:
Da se razumemo, slazemo se u potpunosti sto se NOVOG ZAVETA tice, sto filmovi dokazuju..Novi Zavet je svakako uzbudljivo stivo, a lik Hrista je vesto skiciran, upecatljiv, prvi superstar, reklo bi se. Uzevsi u obzir brilijantne alegorije koje su kasnije posluzile kao ideoloska pozadina hriscanstva i bile rabljene, mozemo reci da su likovi Novog zaveta obojeni, sa mnogo simbolicnih cvorista, motiva izdaje, katarze nakon raspeca koju vernici dozivjavaju u poslednjih 2000 godina i jos mnogo toga sto se moze pripisati kvalitetu same fabule, ali i dalje stoje nelogicnosti:, evo samo jedne:

1.Kako zena moze zaceti od Duha svetoga?

Josef potice od Davidove loze, tj Isus. Marija nije imala seksualne odnose pre braka, tj ni sa jednim potomkom Davida. Isus nije bio plod bracnog spajanja Marije i Josifa. Josif najpre sumnja u Mariju, a onda se situacija neuverljivo razresava u korist Marije, tako sto se Josifu javlja u snu andjeo koji mu otkriva istinu o Marijinoj trudnoci. Josef je ipak, iako je Marija "od Sv duha zacela" zvan Isusovim ocem, jer je bio glava porodice tokom Isusovog odrastanja. Sto znaci, da ako mu je Bog otac, onda bi Josef trebalo da mu bude ocuh? :)

Ne postoji nacin da se verifikuje genetska struktura Isusovog tela. Telo, zigot, blastocist,koje je Bog ubacio u telo Marijino da zivi, sigurno je imalo genotip, makar pola bozjeg, a druga polovina Marijina :)

..
U svakom slucaju, Isus bi mogao biti Davidov potomak, jer ako se udovica ponovo uda, po judaizmu, novi muz postaje otac/ocuh deteta. Sto znaci da je bog umro, a Marija udovica? :) Mislim da je bilo logicnije da sakriju andjeosku tajnu od ostatka primitivnog sveta i da se Josif naziva njegovim bioloskim ocem..Nekako mi je fabula neuverljiva, ali eto, i pored silnih nelogicnosti (doduse, ja Bibliju i tretiram kao bajku) alegorijske slike i vecne mudrosti o prastanju neprijateljima u besedi na Gori, daju literanu vrednost Novome zavetu. Mene licno ta beseda dotice, podstice na razmisljanje, a ateista sam.

ps citaj Denikenova "Prikazanja", poglavlja o Isusu i "Bog narcis" ..
...

No sad mi je pala na pamet misao, kad si pomenuo upecatljivost Novog zaveta i pristalice hriscanstva, zamisli sta bi se dogodilo da se danas pojavi kakva budala u Hristu, kao sto je napisao Gerhard Hauptman. On u svom romanu razmatra zivot neobrazovanog siromaska koji bez sposobnosti za kriticko prosudjivanje sve svoje spoznajne mogucnosti zasniva na jednoj jedinoj knjizi/ Bibliji, i konacno dolazi do zakljucka da je on sam reinkarnacija Isusa Hrista. Iako masim temu, roman preporucujem :marinac:
By mikka
Andjo,
slazem se sa tobom (no to svakako nije prepreka "pravim vernicima" , zaboga ne treba terati mak na konac sa takvim pitanjima ;) ), zato sam i rekao da treba izdvojiti esenciju Isusovog lika- ociscenu od dogmatskih zavrzlama i kretenoidnih interpretacija crkve da bi vodila "stado" zedno pored vode kao i od navedenih nelogicnosti.
Roman zvuci zanimljivo, podsceca me na onu tezu da je svaki covek "stradalnik" zapravo anonimni Isus, samo sto je to u navedenom slucaju ekstremizovano.
By Çâðê_DUP
Andjo,
slazem se sa tobom (no to svakako nije prepreka "pravim vernicima" , zaboga ne treba terati mak na konac sa takvim pitanjima ;) ), zato sam i rekao da treba izdvojiti esenciju Isusovog lika- ociscenu od dogmatskih zavrzlama i kretenoidnih interpretacija crkve da bi vodila "stado" zedno pored vode kao i od navedenih nelogicnosti.
Roman zvuci zanimljivo, podsceca me na onu tezu da je svaki covek "stradalnik" zapravo anonimni Isus, samo sto je to u navedenom slucaju ekstremizovano.
dopusti da navedem jos par zanimljivih stvarcica, tj da citiram najzanimljivije delove iz Denikenovih "Prikazanja", da ne bih otvarala novu temu. U neku ruku, njegovi stavovi se poklapaju sa mojim.

Usporedbe teksta za kritičke čitatelje Biblije
I prije nego što su kumranski tekstovi s Mrtvog mora, pronađeni 1947, unijeli potpuno nove aspekte
u kršćansku teološku stručnu diskusiju, kritički su Ijudi zdrava razuma, koji su htjeli saznati istinu,
otkrili nerazmrsiva protuslovlja u Novom zavjetu. To ne bi potreslo nikoga kad se ne bi, navodno,
radilo o Božjim, odnosno Isusovim riječima. Budući da su Otac i Sin istovjetni (2. carigradski
koncil), oni su sveznajući, premudri, svugdje prisutni, bez zabluda, ukratko: nepogrešivi. — Takve
ocjene nadahnutih autora određuju mjerilo koje treba primijeniti na Sveto pismo. Je li to visoko
mjerilo opravdano?
Očevi, Očevi!
Matejevo evandelje počinje podrijetlom Isusa, »sina Da-vidova, sina Abrahamova« (1)*. Nabrajaju
se praoci, dok »Jakov rodi Josipa, muža Marije« (16). Kakva korist od tog Josipa kad on ne smije
biti Isusov otac? Priprostom tesaru, kojem je ipak bio poznat uobičajeni način stva-ranja djece, nije
sinulo da mu je ženu oplodio Duh Sveti:
»Nato Josip, muž njezin, jer je bio pravedan i jer je nije htio javno osramotiti, naumi je potajno
napustiti« (19). Bračnuje sreću spasio anđeo: »Josipe, sine Davidov, nemoj se bojati kući dovesti ženu svoju Mariju jer je ono, što je ona začela, od Duha Svetoga« (20). — Josip je poslušao saopćenje snoviđenja.
Josipovo podrijetlo kao da, uistinu, nije onako jasno kao što bi se moglo poželjeti, a kod Luke se
izvješćuje i o izvjesnoj sumnji s obzirom na to da li je on otac malog Isusa: »Isusu je na početku
njegova djelovanja bilo otpri-like trideset godina, a bijaše — kako se držalo — sin Jo-sipov, sin
Helijev« (Luka, 3, 23). — Luka pripisuje Josipu 76 (Matej: 42) predaka. Stalno se javljaju znatne
poteškoće pri utvrđivanju rodoslovnog stabla do Josipa.
Nevino začeće
Suvremeni teolozi (26) kažu da se ono o »nevinom začeću« ne smije tako shvatiti kao da Josip nije
ni dimuo svoju Mariju. Da li (zato što je taj događaj vrlo neuvjerljiv) iz-vještačeno tumače riječi
koje je nadahnuo Bog? Ta, Matej kaže posve jasno: »Njegova majka Marija bijaše zaručena s
Josipom, no prije nego sto se sastadoše, pokaza se da je začela po Duhu Svetom« (1, 18). Vrio
izričan zaključak.

uh, ipak cu otvoriti zasebnu temu, da ne dobijem opomenu zbog spamovanja ;)
By mikka
Da, to su samo neke od nelogicnosti… I ne brini Andjo, sve dok si na mojoj temi ne spamujes, i imas moj blagoslov :pop: (doduse, ja se tu pitam ko svitac sa dupetom :D ) Sve su to argumenti i kontraargumenti o jednoj od najkontroverznijih knjiga svih vremena. Ali, kao sto rekoh, s obzirom na to da je u pitanju najpre religiozno stivo, razmatranje nelogicnosti odnosa likova i dogadjaja je potpuno zasenjeno kada su vernici u pitanju, jer uloga Svetog pisma je zadovoljenje jedne iracionalne, ne i racionalne potrebe, i to je njima sasvim dovoljno. Otud je tebi kao ateisti sasvim opravdano, pa mozda i zabavno (sa osvrtom na cuveno”Pogledajte, pa car je go!”) traziti razumske rupe u svemu tome, no shvatajuci to delo kao sistem poruka koje su neophodni cinitelj cisto duhovne homeostaze hriscanina, mislim da je donekle zaludno raspravljati o tome sa racionalnog stanovista; no, mi smo se ovde upustili u literarno tumacenje (jer nesumnjivo je da, kao sto si i sama rekla, Novi Zavet poseduje umetnicki potencijal, ako nista drugo- ono u samoj fabuli), pa smo dosli i do raznovrsnih nelogicnosti koje svakako jesu omaska u klasicno knjizevnom delu, sto ovde, rekao bih, ipak nije slucaj, pa mislim da mu se moze “progledati kroz prste”. Jer za nas koji nismo hriscani je bitno najpre sociolosko delovanje hriscana, (dakle, da se mozemo ukopiti u koliko je moguce harmonicne odnose), a ja tu, bar kada su istinski vernici u pitanju, nemam nikakvih problema, naprotiv, nacela hriscanstva su u svojoj sustini, po mom misljenju, duboko humana (dakle ako otklonimo sva bukvalisticka shvatanja i dogmatska ogranicenja koja je crkva kao samozvani Bozji portparol vekovima utucavala u mozgove svog “stada”) :isus:
E sad ja zalazim u off, a i religiozne rasprave po defaultu nikuda ne vode :doh:
By Ulix
To sta bih kome preporucio, a sta ne, zavisi koliko od same knjige, toliko i od osobe kojoj preporucujem i od toga koliko je meni zaista stalo da se pozabavim preporukom u datom trenutku. Mojoj sestri, recimo, nikada ne bih preporucio da cita Dzojsa, kog obozavam, iz prostog razloga sto ona ne bi imala strpljenja za njega. Sestri bih preporucio Dantea (sto sam i ucinio) i ona se odusevila Bozanstvenom komedijom. Sa druge strane, majci nikada ne bih mogao preporuciti Dantea, jer zena ne voli da cita poeziju.

Svakome bih svakako uvek preporucio moje omiljene pisce - Kisa, Kunderu, Saramaga, Keruaka, Ginzberga, Filipa Rota, itd. itd. itd. Ne zato sto ce ih svako voleti, ne zato sto su najbolji (mada jesu ;) ), vec zato sto meni njihova dela mnogo znace. A posto sam ih iscitavao iznova i iznova, uglavnom mi prvo na pamet padnu neki njihovi naslovi.

Postoje i one knjige koje su mozda dobre, a koje nikada samom sebi ne bih opet preporucio jer mi je jedno citanje ili dva bilo sasvim dovoljno (i previse), i u tu grupu spada skoro sve sto je ikada napisao Ernest Hemingvej ili Dostojevski; to su knjige koje nesumnjivo poseduju odredjene kvalitete ali u prvom slucaju mi na zivac idu testosteron i infantilnost, a u drugom histericni slovenski mentalitet. Bilo je perioda u svom zivotu kada sam ih voleo, ali su ti periodi davno prosli. A znam mnogo ljudi koji i za Dostojevskog i za Hemingveja stavljaju ruku u vatru i ne bi se usudio i jednog da nazovem losim piscem (mada...).

Naravno, nikome (nikada!) ne bih preporucio ni vecinu savremene srpske "knjizevne" produkcije, od Bjelice, Mojsilovicke, pa preko I talk to God Habjanovicke, sve do napaljenog Vidojkovica i brojnih drugih losih imitatora Carlsa Bukovskog. I, na kraju, tu su one knjige koje naprosto nista ne valjaju, a koje svi svakom preporucuju, od Paola Koelja pa do Tolkina; i to ce osatati misterija za mene, zasto i kako ljudi uzivaju u lose napisanim recenicama.
:katemoss:

A koju sam knjigu zazalio sto sam je procitao?
Ni jednu.
Jer kad sumiram svoje citalacko iskustvo do sada, procitao sam verovatno vise losih knjiga nego dobrih, vise onih koje mi ne odgovaraju nego onih koje mi odgovaraju, i to je posledica upravo tog citalackog staza - kako covek vise cita, tako mu rastu i kriterijumi.
I lose knjige uce necemu. Sve i da uce samo tome da raspoznajes lose knjige daleko brze, i to je nesto.
By Paris
oko 95% knjiga koje sam procitala :shtap:
Korisnikov avatar
By delfinmne
Procitah skoro En RAjs- INtervju sa vampirom i Vampir Lestat. Znaci vrh vrh vrh. Must read. -Totalno offtopic :)
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Originally posted by delfinmne
Procitah skoro En RAjs- INtervju sa vampirom i Vampir Lestat. Znaci vrh vrh vrh. Must read. -Totalno offtopic :)
I ja sam skoro procitao intervju i sada cekam Vampira Lestata :bale:
Znam da ce zbog ovoga verovatno svaliti na mene “drvlje i kamenje” :seronjo: :D , ali meni je zanr fantastike u velikom broju slucajeva tako dosadan i gotovo besmislen, mada priznajem da nisam previse od toga citao. Recimo, Tolkin me je smorio, mada priznajem da ima izvesnu simboliku borbe zla i dobrog u coveku, kao i izvrsnu simbolicku zamenu prstena sa pojmom moci, ali treba izdrzati one ogromne opise izmisljenih predela i bica i njihovih odnosa :D

Naravno, ima izuzetaka koji elemente fantazije zapravo samo koriste da u prvi plan istaknu neku ljudsku komponentu koja inace ne bi dosla do izrazaja (odmah se setim divne Zelene milje :) ).
Zasto si onda predlozio da se ne citaju, ako si u narednim recenicam nasao opravdanje za njihovo citanje? :giggle:
Tolkin je samo zacetnik a vecina se poziva na njega. Nije najbolji samo je najpoznatiji ;)
Preporucujem ti Martina da vidis samo kakav je covek psihoanaliticar, a tek da vidis kako te upoznaje sa likovima. Savrseno. Imas utisak kao da stvarno poznajes te likove.
Njegovi opisi sveta su jako kratki i jasni. Vrlo vrlo je kreativan :)
Dakle, ne mogu da zazalim, jer ako me knjiga smara, ostavim je nakon 5te stranice. (kad si vec kod Fantasy-ja, Dzordan "Tocak vremena", Martin

Ovde koristim priliku da se zahvalim Ulixu koji mi je rekao da malo istrpim meni licno smarajuce opise Salinasa u romanu "Istocno od raja". To je sad jedna od mojih omiljenih knjiga. Iscepati prvih 5 stranica i moze da se stampa :noob:
Samo ti udahni duboko i nastavi Martinovu- "Igra prestola" i veruj mi imaces slicnu zahvalnicu posvecenu meni kao sto si posvetila Ulixu :D
Nemoj stavljati u isti kos epsku i naucnu fantastiku jer se dosta razlikuju (meni je recimo zanimljivija i draza epska)....:sudija:
Korisnikov avatar
By delfinmne
Originally posted by Machkodlak
Originally posted by delfinmne
I ja sam skoro procitao intervju i sada cekam Vampira Lestata :bale:
Znam da ce zbog ovoga verovatno svaliti na mene “drvlje i kamenje” :seronjo: :D , ali meni je zanr fantastike u velikom broju slucajeva tako dosadan i gotovo besmislen, mada priznajem da nisam previse od toga citao. Recimo, Tolkin me je smorio, mada priznajem da ima izvesnu simboliku borbe zla i dobrog u coveku, kao i izvrsnu simbolicku zamenu prstena sa pojmom moci, ali treba izdrzati one ogromne opise izmisljenih predela i bica i njihovih odnosa :D

Naravno, ima izuzetaka koji elemente fantazije zapravo samo koriste da u prvi plan istaknu neku ljudsku komponentu koja inace ne bi dosla do izrazaja (odmah se setim divne Zelene milje :) ).
Zasto si onda predlozio da se ne citaju, ako si u narednim recenicam nasao opravdanje za njihovo citanje? :giggle:
Tolkin je samo zacetnik a vecina se poziva na njega. Nije najbolji samo je najpoznatiji ;)
Preporucujem ti Martina da vidis samo kakav je covek psihoanaliticar, a tek da vidis kako te upoznaje sa likovima. Savrseno. Imas utisak kao da stvarno poznajes te likove.
Njegovi opisi sveta su jako kratki i jasni. Vrlo vrlo je kreativan :)
Dakle, ne mogu da zazalim, jer ako me knjiga smara, ostavim je nakon 5te stranice. (kad si vec kod Fantasy-ja, Dzordan "Tocak vremena", Martin

Ovde koristim priliku da se zahvalim Ulixu koji mi je rekao da malo istrpim meni licno smarajuce opise Salinasa u romanu "Istocno od raja". To je sad jedna od mojih omiljenih knjiga. Iscepati prvih 5 stranica i moze da se stampa :noob:
Samo ti udahni duboko i nastavi Martinovu- "Igra prestola" i veruj mi imaces slicnu zahvalnicu posvecenu meni kao sto si posvetila Ulixu :D
Nemoj stavljati u isti kos epsku i naucnu fantastiku jer se dosta razlikuju (meni je recimo zanimljivija i draza epska).... :sudija:
Uh Lestat je mnogo mnogo bolja knjiga. Pisana je iz njegovog ugla i inzenadices se njegovim likom. Nego da ti ne pricam :) Ja sada trazim trecu knjigu...
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Joj znam cuo sam kako je dobra :bale: a o Kraljici prokletih ne smem ni da razmisljam jer cu poludeti od toliko cekanja :lood:
Nekim cudom u mojoj biblioteci bas fale te dve knjige i rekli mi da se strpim malo kao stigle su im nove knjige pa kada se zavedu i upisu sta ti ja znam gde onda cu moci da dobije... :sigh:
Jel smem da kazem biblioteku koju ne bih preporucio? :D
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Ulix
To sta bih kome preporucio, a sta ne, zavisi koliko od same knjige, toliko i od osobe kojoj preporucujem i od toga koliko je meni zaista stalo da se pozabavim preporukom u datom trenutku. Mojoj sestri, recimo, nikada ne bih preporucio da cita Dzojsa, kog obozavam, iz prostog razloga sto ona ne bi imala strpljenja za njega. Sestri bih preporucio Dantea (sto sam i ucinio) i ona se odusevila Bozanstvenom komedijom. Sa druge strane, majci nikada ne bih mogao preporuciti Dantea, jer zena ne voli da cita poeziju.

Svakome bih svakako uvek preporucio moje omiljene pisce - Kisa, Kunderu, Saramaga, Keruaka, Ginzberga, Filipa Rota, itd. itd. itd. Ne zato sto ce ih svako voleti, ne zato sto su najbolji (mada jesu ;) ), vec zato sto meni njihova dela mnogo znace. A posto sam ih iscitavao iznova i iznova, uglavnom mi prvo na pamet padnu neki njihovi naslovi.

Postoje i one knjige koje su mozda dobre, a koje nikada samom sebi ne bih opet preporucio jer mi je jedno citanje ili dva bilo sasvim dovoljno (i previse), i u tu grupu spada skoro sve sto je ikada napisao Ernest Hemingvej ili Dostojevski; to su knjige koje nesumnjivo poseduju odredjene kvalitete ali u prvom slucaju mi na zivac idu testosteron i infantilnost, a u drugom histericni slovenski mentalitet. Bilo je perioda u svom zivotu kada sam ih voleo, ali su ti periodi davno prosli. A znam mnogo ljudi koji i za Dostojevskog i za Hemingveja stavljaju ruku u vatru i ne bi se usudio i jednog da nazovem losim piscem (mada...).

Naravno, nikome (nikada!) ne bih preporucio ni vecinu savremene srpske "knjizevne" produkcije, od Bjelice, Mojsilovicke, pa preko I talk to God Habjanovicke, sve do napaljenog Vidojkovica i brojnih drugih losih imitatora Carlsa Bukovskog. I, na kraju, tu su one knjige koje naprosto nista ne valjaju, a koje svi svakom preporucuju, od Paola Koelja pa do Tolkina; i to ce osatati misterija za mene, zasto i kako ljudi uzivaju u lose napisanim recenicama.
:katemoss:

A koju sam knjigu zazalio sto sam je procitao?
Ni jednu.
Jer kad sumiram svoje citalacko iskustvo do sada, procitao sam verovatno vise losih knjiga nego dobrih, vise onih koje mi ne odgovaraju nego onih koje mi odgovaraju, i to je posledica upravo tog citalackog staza - kako covek vise cita, tako mu rastu i kriterijumi.
I lose knjige uce necemu. Sve i da uce samo tome da raspoznajes lose knjige daleko brze, i to je nesto.

isto, isto, isto.....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!