Originally posted by Big Bad Bear
... Nasilje nad gay ljudima se mnogostruko pojacalo od kada su poceli da se petljaju neki "aktivisti". Ispred Apartmana redovno policija, a navodno je potrebno sloboda i nema straha. Oni sami su pozvali da se koristi zdrav razum kad se dolazi u Srbiju na ESC, a sad je odjednom sve ok- ljubite se, a ako vas neko bije mi cemo da ih tuzimo. Zasto je bolje leciti, nego spreciti?
Ajd da pokusam da objasnim iz mog ugla gledanja, dakle kao nekog ko nema veze sa gay aktivizmom (osim na licnom planu senzibilizacije neposredne okoline). Zasto nije bolje spreciti (ostvarivanje licne slobode) tako sto cemo se svi posakrivati u misije rupe, nego je bolje leciti (odnosno senzibilisati drustvo, i boriti se raspolozivim legalnim sredstvima). Jbt pa bilo je gay ljudi i u srednjem veku, pa su nam danas nevidljivi, takodje i pakao kroz koji su prolazili, zar ne? Mislim, kontam da im zivot nije bio banja sa crkvom koja dishe o vrat.
Ajde da pretpostavimo da i ti i ja zelimo ista prava, tj pravo da budemo sa osobom po svom licnom izboru, verujem da se oko toga fundamentalno slazemo, ti takodje ne zelis da ti se Obraz ili Amfilohije ili neko treci petljaju u izbor partnera. Ti (pretpostavljam iz gore napisanog) to pravo nameravas da ostvaris tako sto ces biti krajnje diskretan zbog trenutnog stanja u drustvu, cinjenice da je 80% ljudi koji nas okruzuju potpuno zatucano i misli da smo bolesni u glavu. To je legitimno iz tvog ugla gledanja, i to je tvoj licni izbor, pretpostavljam da tebi ne predstavlja problem da tako funkcionises.
Medjutim, tako se na globalnom planu cela stvar nece pomeriti ni za milimetar. Stvari ce ostati upravo onakve kakve jesu. Gay ljudi ce biti nevidljivi. Ja duboko verujem (a i na licnom planu sam se uverila) da vecina tih ljudi koja nas diskriminise ne poznaje nikog ko je otvoreno gay, nikad nije bila primorana da se stavi u tudje cipele, to sve im je strano, nepoznato i plasi ih, i same predrasude funkcionisu na tom principu, nemas ti predrasude o necemu sto ti je dobro poznato i nalazi se u tvojoj komfort zoni, vec prema stvarima koje sustinski ne razumes.
Takodje verujem da postoji odredjen broj ljudi koje je moguce senzibilisati, koji imaju dovoljno mozga, empatije, emocionalne inteligencije, da kad im lepo predocis kakve su posledice njihovog nerazumevanja i predrasuda (cak ne i diskriminacije, ova dva su dovoljna), pokapiraju neke stvari i izlece se od homofobije potpuno. Dacu samo primer jednog mog prijatelja, koji je fin i lepo vaspitan decko, ali je nekada davno bio homofobican, medjutim druzeci se sa mnom i imajuci kontakt sa jos par gay ljudi, skontao je neke stvari, i prestao da bude homofobican, potpuno, eno me je pre nekog vremena pitao da li znam gde moze da zaposli decka svog druga iz vojske. Takvih primera u svojoj blizoj okolini imam preko 50. Ne samo medju decom intelektualaca iz kruga dvojke, nego i medju nekim neocekivanim socijalnim kategorijama. Prosto ljudi su bili u kontaktu, izlozeni necemu, i prestali da ga se plase. As simple as that.
E sad sto se aktivizma tice. Ja sam potpuno ubedjena da je vremenom senzibilizacijom na licnom i krupnijem planu, uz upotrebu zakona (jebiga, neki ljudi kapiraju samo na taj nacin) kao krajnjeg sredstva, vidljivoscu, otvaranjem tih pitanja u javnosti, lobiranjem za antidiskriminacione zakone i pridrzavanje istih moguce ostvariti kriticnu masu koja ce pokapirati bazicnu cinjenicu da su nekome osnovna prava ugrozena i da stiteci njihova prava na kraju krajeva stite i svoja, i osudjivati tu vrstu nasilja. Ne tvrdim da je to ostvarivo odmah, to je proces koji ce ko zna koliko trajati, i zavisi od raznih faktora. Ali nije nemoguce, mislim ako je u jednoj tradicionalni religioznoj katolickoj zemlji kao sto je Spanija moguce usvojiti dete gay partnera, ne vidim razlog zasto ovde ne bi bilo moguce hodati ulicom bez straha da ce te neko umlatiti na osnovu fizickog izgleda, za pocetak. I sa te strane ja licno vidim neki preogres. I ne vidim kako ce se ikakav pomak napraviti ako svi lepo uhvatimo i sakrijemo se u bunar.
Originally posted by Big Bad Bear
I da se vratim na te dve devojke... One kao nisu znale sta rade? Nisu ocekivale da ovako prodju? Ne znaju sta bi im se desilo da udju u kavez s tigrovima?
I da se vratim na sebe. Ja kao devedesetih nisam znala da imam blago 'diskutabilno' ime, koje vuce na arhineprijateljsko poreklo, i kao nisam znala da je taj fakat skinsima kod Klasa, Trajka itd. jako dobro poznat, i da nazalost, znaju i kako izgledam. Sto, dodjavola, nisam sedela kod kuce?
Ne, nisam sedela kod kuce, nego sam funkcionisala normalno.
Necu da diskutujem tvoje stavove o Borisu licno, jer me se u ovoj prici ne ticu, govorim o aktivizmu uopsteno, i diskutujem tvoj sasvim odredjen stav.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Enivej. Neko je rekao da aktivisti huskaju ljude da se ljube u javnosti da bi onda oni profitirali na tome. Em smo manje vise svi ovde punoletni, te je nas licni izbor kako cemo se ponasati u javnosti ili bilo gde, em ne vidim iskljucivo neciji licni profit u tome sto se ovim stvarima daje na vidljivosti, mislim da time svi profitiramo.
I sasvim se slazem da treba kritikovati aktiviste tu i tamo, ako nam se ucini da stvari mogu da se rade bolje, ali konstruktivnim kritikama.
Takodje mislim da svako od nas treba i moze da senzibilise ljude na licnom planu, dakle ne moramo da budemo aktivisti eksponirani u javnosti da bismo uradili nesto za sebe. Dovoljno je da senzibilisemo prijatelje i ljude u neposrednoj okolini, em ce nama licno biti bolje, em ce biti vise ljudi spremnih da osude nasilje i podrze borbu za ostvarenje nasih elementarnih prava.
I na kraju krajeva, ako neko to ne radi, vec izabre da se skriva i da ne talasa i nicime ne doprinosi slucaju, ja ne znam odakle mu skrupula da kritikuje one koji nesto rade, manje ili vise dobro, i napada ih na licnom planu.
Ja licno isto imam kojekave zamerke, ali ne u ovom slucaju.
Mislim da treba baciti reflektor na nasilje, i javno ga osuditi, jos kad bi se nasla neka javna licnost, po mogucstvu sa nekom funkcijom ili bilo kakvim autoritetom da to javno osudi, ili vise njih, bilo bi dobro.
Takodje mislim da je potrebno naci odgovarajuci nacin da se u javnosti govori o svakodnevnim problemima lgbt populacije, na nacin koji nece odbiti ljude, vec ih naterati da empatisu, i demistifikovati celu stvar do te mere da ljudi shvate da gay populacija nije pala sa marsa vec ima na svakodnevnom planu generalno iste teznje, potrebe i probleme kao prosecna osoba.