Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Dzi
..zec smatra da je svaki napad uperen protiv njega!..
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by MinaHarker
Originally posted by Nanny Ogg
Originally posted by hlaefdige
Originally posted by Sunce
Meni se dopada Hadrijanova izreka da maske postaju vremenom lica. Dosta sam razmisljao o tome i mislim da se slazem sa njim.

Ja se trudim da zivim zivom bez preteskih maski, a to ume da bude jako iscrpljujuce.

slazem se
i ja
Evo, slozicu se i ja, ali...
U nadi da te maske jednom postaju deo lica, trudim se da ih izgradim najbolje moguce, kako bi, onda kada se stope sa licem, donele nesto bolje, pozitivnije, korisnije...
Naravno, postoje one koje nam odgovaraju i one koje nam odgovaraju. I mislim da treba eksperimentisati, presvlaciti se, igrati uloge...
U pravu si! Treba eksperimentisati ali ne treba sebe silovati. Recimo, ja sam imao decka koji se druzio sa svojim bivsim deckom praveci se da mu je ok sto su raskinuli i glumeci da prihvata njegovu "novonastalu" vezu. Otuda je njegovo ponasanje bilo previse nemirno, rekao bih i neuroticno, svakako bolno i za njega i za okolinu. U takvim situacijama, razmisljao sam, covek moze da se trudi da prihvata nesto sto mu nije po volji, ali je kontraproduktivno kada to radi na silu, kad se pretvara da mu je cak i drago sto je tako, kada gluma traje. To se oseti.

Covek moze da postavlja blistave maske ali mi se cini da ono pravo lice kad - tad more da izleti. I sto je cvrsca maska, to je pucanje oklopa jace. Ili to ide u serijama: "smej se, uvek se smej" se smenjuje sa "plač pražnjenjima".

Uloga maski je, naravno, zavisna od posmatraca maski. Ne moras svakome pokazati pravo stanje, ali je bezveze da nekome ko ti znaci ne pokazujes. Ljudi koji konstantno nose maske i koji vesto glume susrecu se brzo sa najvecom kaznom, a to je opste nepoverenje. Polazeci, verovatno od sebe, retko kada veruju ljudima koji im se priblizavaju.

A i Andric je pisao nesto tako: "Najgore je kad ljudi glume da jesu ono sto nisu ili da nisu ono sto jesu itd. "
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Evo i ja cu da se slozim sa Suncetom i svima koji su se slozili s njim.
:giggle:
E da, i sa Morganom se slazem.

Pa sve je vec receno. Potrebne su nam, namecu nam se, imamo ih i kad mislimo da ih nemamo...
Mozemo i o egzistencijalizmu, Sartru, Hajdegeru, biti u sebi i sl.
Mene sad mrzi :D

Ali bas me cudi kako to da se nije jos pojavio deni na ovoj temi i nakacio jutjub: Vajta - Zivot je maskenbal.

LM, dok on to ne proprati muzickom i vizuelnom podlogom:
" Zivot je maskenbal, svako se krije, ko za ljubav sposoban nije" ... " ljudi su krivi, sa tudjom maskom lakse se zivi"...
By mikka
Anđo, zaintrigirala me je ova tema, razmišljam o njoj čitavih desetak minuta.Sad ću da se raspišem i ugušim je :D

Kada čovek skine sve maske ne ostaje ništa, ispod svih maski je jedno veliko Ništa, ono što bi budisti nazvali nirvanom, trenutak kada je čoveku svejedno hoće li živeti ili umreti. Neko reče da kada skine masku ostaje njegovo pravo JA, ali ja mislim da je to „pravo JA“ i dalje maska, samo toliko uvežbana, laka i uigrana kao neki ritual, da je čovek praktično i ne oseća, sa njom leže i ustaje, i zaista je vidi ujutru u ogledalu. Ona je iluzija, savršeno dobro srasla maska kojom se čovek poistovećuje, jedna simbiotična konstrukcija više različitih maski, čineći ličnost onoliko harmoničnom koliko se one dobro uklapaju i ne ugrožavaju jedna drugu, stvarajući kompaktnu celinu.

Ključna i najbolnija stvar u vezi maski je mogućnost njihovog razaranja, naročito onih koje su toliko integrisane u ego da postaju deo nesvesnog. Onog trenutka kada mu je maska uništena iz nekog razloga, čovek oseća da je uništen sastavni deo njegove ličnosti. Tu bih npr. uočio ljude koji su slepi od rođenja i one koji su to postali tokom života.

Razdvojio bih maske koje čovek stvara uz odnosu na sopstvene želje i one u odnosu na okolinu(mada se često preklapaju).
Klasična maska u odnosu na okruženje je npr. ona o sopstvenoj lepoti/fizičkom izgedu. S obzirom na to da je stvorena u odnosu na okolinu, za njen opstanak je neophodno stalno spoljašnje potvrđivanje. Tako se stvara povratna sprega koja besprekorno funkcioniše i održava masku. Kao narcis, ona se ishranjuje sopstvenom refleksijom u odnosu na društvo. Što duže opstaje, postaje deo ličnosti i deo JA. Svakako najbolnije maske su one koje kreira društvo kao imperativ koji je nekim ljudima uprkos trudu teško ostvariti- da nije tako ne bismo ni mi bili ovde i pisali na ovakvom forumu.
Primećujem da se ovde maske generalno spominju u negativnom kontextu. To verovatno nisu one o kojima ovde govorim, te bih nazvao portabl- maske, ili maske-po-potrebi, koje koriste glumci u pozorištu i fejkeri u stvarnom životu. Nekada one mogu biti oruđe za opstanak (npr. gluma da si strejt u jednoj zaostaloj zemlji razorenoj postkomunističkom nacionalističkom ideologijom), a nekada je fejk maska prava, ma kako zvučalo da je oksimoron, jer čovek nije stekao taj stepen razvoja ličnosti da bi se u potpunosti utopio u nekoj ideji.
Postepeno odbacivanje onih štetnih nametnutih ili nerealnih maski je verovatno jedno od najbolnijih životnih iskustava. Ja verujem da je ključni trenutak u razvoju čoveka razbijanje svih maski, do onog pomenutog osećaja potpune praznine. To je ono heseovsko pucanje kore jajeta. Neki ljudi (ne samo posvećenici religija Dalekog istoka) smatraju da treba i ostati u toj fazi lišenoj bilo kakvih želja ili identifikacije, drugi će hteti „da prožive ono što je samo od sebe htelo iz njih da izbije“. Ja mislim da je to trenutak izbora i mudrosti, i definisanja onih želja koje će opredeliti ličnost, i kreirati takve maske koje će ostati nepovređene od strane spoljašnjih uticaja, dakle one koje se tiču vrednosti koje su univerzalne za tu osobu i koje za njega postaju apsolutne, i nezavisne od životnih okolnosti. Kod nekih je to altruizam, kod nekih asketizam, to je već ogromno filozofsko pitanje, koje je po mom ličnom utisku sasvim individualno i jedini put do sreće o kojoj se toliko govori(Ah!).
Korisnikov avatar
By Blady
Nemam maske.... tumacite to kako zelite...
Korisnikov avatar
By Vespertine
Originally posted by Lakiboy_ns
Ja svoju nesigurnost sakrivam iza maske arogancije i lazne samouverenosti ali samo pred ljudima koje ne poznajem ili ih slabo poznajem.
Kada sam sa prijateljima ili sa deckom, familijom onda maske padaju i ja budem samo JA :)
Upravo tako :up:

Nemam potrebu da glumatam bilo shta, ali sam prema onima koje slabo poznajem ili ih ne znam uopshte totalno distanciran i trudim se da ih drzhim podalje jer sam sklon empatiji i vezivanju... Osobe koje su se dokazale i pokazale znaju kakav sam i nema potrebe da budem takav prema njima...
Korisnikov avatar
By VANGEL
I ja sam los glumac pa se mnogo i ne tridim da izigravam nekog drigog osim sebe... mada ponekad ali bas ceto mi se desi da i to moram...a dali to publika primeti ili ne opet kazem sam sebi briga me...takav sam kakav sam i to je to...
Korisnikov avatar
By Hton
bilo bi vrlo netakticno da sada ovde priznam :zavera: :lol:
By mikka
mala reminiscencija na jednu zanimljivu temu :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Hton
bilo bi vrlo netakticno da sada ovde priznam :zavera: :lol:
andjelak i djavolak, a za svet samo andjelak. mislim da je tako. :)
Korisnikov avatar
By Modesty
Previše sam impulzivna da mi maska opstala na mom licu....mislim da bih bolje prolazila u životu da sam se znala pretvarati ,više taktizirati ali jednostavno mi ne ide.Stalo mi je do toga da me ljudi prihvataju sa svim mojim vrlinama i manama ili neka me uopće ne prihvataju.
Korisnikov avatar
By Val
Najlepshe je bez maske. Brk u brk!

Mada, vecjina nas ne primeti kada se ta maska bez nasheg znanja prevuche preko crta lica. Primetim li na vreme, odbacujem! Ljudi koji me vole bez maske, vole ono shto jesam. Zbog chega se kriti? :shrug:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by mikka
Kada čovek skine sve maske ne ostaje ništa, ispod svih maski je jedno veliko Ništa, ono što bi budisti nazvali nirvanom, trenutak kada je čoveku svejedno hoće li živeti ili umreti. Neko reče da kada skine masku ostaje njegovo pravo JA, ali ja mislim da je to „pravo JA“ i dalje maska, samo toliko uvežbana, laka i uigrana kao neki ritual, da je čovek praktično i ne oseća, sa njom leže i ustaje, i zaista je vidi ujutru u ogledalu. Ona je iluzija, savršeno dobro srasla maska kojom se čovek poistovećuje, jedna simbiotična konstrukcija više različitih maski, čineći ličnost onoliko harmoničnom koliko se one dobro uklapaju i ne ugrožavaju jedna drugu, stvarajući kompaktnu celinu.
Ne bih se slozio da je ispod maske jedno veliko NISTA. Sve zavisi kako posmatras, a vidim da si lepo relativizovao maske.

Maska je cesto produkt volje. Dakle, svesno se stavlja kako bi se nesto zastitilo ili postiglo. Kad ocistis pogled od volje, u ovom slucaju - ako skines maske, ostaje dusa. O tome je i Hese pisao. Ne bih mesao maske sa slojevima koji nastaju sa odrastanjem, sa slojevima koji su usagaseni sa sustinskim karakterom.
Korisnikov avatar
By Daliborka
Ne praktikujem nikakve maske, takva sam kakva sam, kome se ne svidjam neka me ne gleda i gotovo.
Korisnikov avatar
By Dina
Mislim da su maske donekle neophodne, cesto ih ljudi nisu ni svesni jer one se navlace vrlo rano. Cim dete pocne da se uci konvencijama to je vec navlacenje maske. Ali nisu maske uvek lose, one nas stite od sebe i od drugih. Ja bas ne volim one osobe koje su u ime "iskrenosti" nasilne, neprijatne, vulgarne i tome slicno. Moguce da je to iskrenije lice, ali da svi usvojimo to gde bi nam bio kraj, zivot bismo provodili u odbrani od napada, upada u nas zivot, raznih neprijatnosti... To je upravo ono sto civilizovan zivot eliminise a onda mozemo da budemo opusteniji, kreativniji, pozitivniji. Cak i prema samom sebi, maska ponekad nije losa. Npr. ja sam po prirodi lenja i osvetoljubiva. I kada bih htela da budem onakva kakva sam ne bih se samoj sebi svidjala. To su lose osobine i tezila sam da ih eliminisem ili bar ukrotim, a ne da volim sebe kao takvu i trazim od drugih da me vole. Elimisanje i jednog i drugog mi je donosilo mnogo lepsi zivot i mnogo vise zadovoljstva nego zivot u prirodnom stanju. To je onaj lepsi deo vezan za maske. Ruzan je ako maske totalno predstavljaju nesto drugo u odnosu kako se osobe osecaju. Ja ne volim da pricam nesto drugacije nego sto se osecam u onim bitnim stvarima, na bilo kom mestu. To me frustrira jako, mislim da bih izludela kad bih to uradila vise puta. A opet ponekad iskazivanje pravih osecanja moze biti uzrok neke druge frustriranosti, tako da ne mogu da lupim bas prvo sto mislim na svakom mestu. Onda ja idem na precutkivanje a za to je opet fantasticno sto zivimo u civilizovanom drustvu i niko ne moze da mi zabode nos u privatan zivot ako ja to ne dozvolim. Onda tamo gde bih iz nekog razloga morala da izgovorim laz i znaci stavim masku ja iskoristim to da mogu da ne govorim sa ljudima o licnim stvarima, i zaustavim ih na nekom mestu.
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by Dina
Mislim da su maske donekle neophodne, cesto ih ljudi nisu ni svesni jer one se navlace vrlo rano.

Ovo si mogla i svojim rechima... :giggle:

Mani se bre maske! Kome su maske donele dobro?
By ~ Le Saint X ~
Ja za lice koristim iskljucivo NIVEA SOFT masku - although I like it HARD

sjajno hidrira

et toq!
:snob:
Korisnikov avatar
By Dina
Val,
kako mislis svojim recima? To sam ja rekla :) Pa eto ja mislim da ima i dobrih i losih strana ;)
By жњ
hm... ajmo vako.. laicki... persone su normalan deo svake normalne licnosti (ako nisu preizrazene, pa su visestruke), adaptacije koje koristimo u interakciji sa razlicitim okruzenjima i situacijama. npr, normalno je da se u poslu ponasate na jedan ozbiljan nacin, narocito sa ljudima koje ne poznajete toliko dobro, a sa drustvom i porodicom, ljudima koji su vam blizi, prosto postupate prisnije i na drugi nacin. mislim, ne mozes biti sa direktorom neke ozbiljne firme na "prst u dupe", osim ukoliko ne zelis ostati bez posla! oni koji nemaju dovoljno dobro izgradjene adaptacije (licnosti), tj. cije ponasanje nije odgovarajuce za datu okolinu i datu situaciju, bivaju neprihvaceni i zapadaju u probleme sa okruzenjem, jer ce ih isto cesto zigosati kao cudake i ludake. jebiga.

funkcionalne, uspesne osobe uspevaju naci neku sredinu izmedju sopstvenog JA i funkcionalne persone za drustvo, cije "ustogljavanje" nece uzimati previse energije i delovace prirodno. ali, zanimljivo je razmisljati o tome sta bi bilo kada bi bili "jedni", kao i to sta se to desilo pa "nas ima vise, a ne jedan"... :lood:

aj uzdravlje, idem se igrati sa ostalim curama koje obitavaju ispod ove plave kose :kosa: :mama: :merlinka: :alexis: :dude:

:lol:
By mikka
Originally posted by Sunce
Originally posted by mikka
Ne bih se slozio da je ispod maske jedno veliko NISTA. Sve zavisi kako posmatras, a vidim da si lepo relativizovao maske.

Maska je cesto produkt volje. Dakle, svesno se stavlja kako bi se nesto zastitilo ili postiglo. Kad ocistis pogled od volje, u ovom slucaju - ako skines maske, ostaje dusa. O tome je i Hese pisao. Ne bih mesao maske sa slojevima koji nastaju sa odrastanjem, sa slojevima koji su usagaseni sa sustinskim karakterom.
drago sunce,
i ja sam zagovornik da je volja ključna stvar (a što se budističkog modela, koji sam pomenuo, tiče, on ide ,čak do toga da se svih želja, žudnja, pa i volje treba odreći), i zapravo jedini je način da se maska samosvesno izmeni (zapravo uništi i izgradi nova), to sam napisao i na kraju svog posta:

"Ja mislim da je to trenutak izbora i mudrosti, i definisanja onih želja koje će opredeliti ličnost, i kreirati takve maske koje će ostati nepovređene od strane spoljašnjih uticaja, dakle one koje se tiču vrednosti koje su univerzalne za tu osobu i koje za nju postaju apsolutne, i nezavisne od životnih okolnosti. Kod nekih je to altruizam, kod nekih asketizam, to je već ogromno filozofsko pitanje, koje je po mom ličnom utisku sasvim individualno i jedini put do sreće o kojoj se toliko govori(Ah!). "

i ja verujem da ispod maski ostaje posebna esencijalna supstanca koju nazivaju duša, ili njen koncept, kao svojevrsna tabula raza (na to sam mislio, kada sam onako, priznajem, pomalo hiperbolički izjavio NIŠTA), dakle jedna poseban zajednički imenitelj za sve ljude: u pitanje njegovog karaktera po sebi ne bih ulazio- nisam obožavalac klasične psihoanalize (koja često po difoltu ljudsku prirodu posmatra kao rđavu, pa joj se stoga postavljaju moralna društvena ograničenja), mada je genetika nauka ozbiljnih argumenata (pa se dotičemo pravičnosti samog Kreatora), ali verujem da je ta tačka katarzične purifikacije do spiritualne tabule raze vidik koji je dobar da bi se sagledao život i njegova priroda (a koji je za budiste i krajnji cilj), ali po mom mišljenju, treba projahati i dalje kroz te kapije, i odrediti svoju ulogu u tom životu (koju bi mnogi uobličili kao smisao življenja): dakle ne biti samo posmatrač, nego i učesnik i u krajnjoj instanci- stvaralac, najpre sopstvenih pomenutih maski, a time, na neki način, i sopstvenog univerzuma. Naravno, odbacivanje maski je sigurno težak proces, koji je teško dostižan, za koji je često potrebna posebna energija (nažalost, najčešće su u pitanju bolne životne okolnosti koje traže razumevanje, da bi bile prihvaćene) i hrabrost suočavanja i razdvajanja od sopstvenog ega da bi se mogao sagledati, i kao što rekoh, posle kontemplativnih poniranja, opet sastaviti.

Dakle, za razliku od konačnog budistističkog "oslobođenja" ega, govorim o njegovoj transformaciji, i stvaranju "maski" (ova reč mi ima pomalo negativnu konotaciju za ono što želim reći, a to su zapravo slojevi ličnosti) u skladu sa sopstvenim, i zapravo filozofskim- viđenjem sveta. A za kreiranje pomenutih slojeva- upravo je volja stvaralac, ali pravi pokretač je izgrađeni filozofski mehanizam koji stoji iza nje. Neki ga proglašavaju čisto religijskim momentom, ali verujem da je i obuhvatniji od toga- on zapravo označava smisao življenja.
Mnogi veliki mislioci, gromade od ličnosti- filozofi, naučnici i umetnici, su u sopstvene filozofske sisteme po pravilu ugradili pojmove ljubavi, dobrote i sreće. Pa i, naizgled- ali samo naizgled paradoksalno vraćanje u jedan čist i nepatvoren pogled deteta. I verujem da to nije bez razloga.
Sigurno je najteže onima koji ne mogu da se oslobode svoje ljušture, jer im zaklanja vidik i ne dozvoljava da potpuno sagledaju život.

Eto, nadam se da sam bio bar malo razumljiv :)
:gric:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
"Od trenutka kada nam sopstvo nije dato, ne preostaje nam drugo nego da sebe izgradimo kao delo umetnosti." -- M. Foucault

Ne verujem u stabilne identitete. Kao asinski kralj u Seferisovom pesmi - iza zlatke maske, praznina.
By mikka
"Od trenutka kada nam sopstvo nije dato, ne preostaje nam drugo nego da sebe izgradimo kao delo umetnosti." -- M. Foucault
bas lepo :leviathan:
Korisnikov avatar
By IceBerg
sta reci...

ma namazan sam svim bojama :google:

naravno da imam te neke maske i fasade... kad su u pitanju posao porodica drustvo i neke ostale zavrzlame... jedino je sto se sa svakim i uvek ponasam isto... pane mogu da provale da sam namazan...

jeste bedno... al je josh bednije saznanje da ukoliko nemate maski i fasadi teshko da ce te uspeti!!!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!