Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Nocturnal
Da, da sad se setih, tanko, A4 formata :) . Voleo sam i to, ali su Zabavnik i Almanah bili neprevazidjeni. Kao i oni specijalni Disney show brojevi sa po 200-ak, 300 strana koji su pravili selekciju najboljih Disney stripova :love: .
:sesir:
NOX
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Da, izaslo ih je tri, ako se ne varam. Znam da su kreteni u jednom broju objavili prvi deo price o Mikiju koji putuje u budcnost i da nikada nije izasao nastavak...

Inace, je l' zna neko, koliko je tacna ona urbana legenda da su promenili zavrsetak price u jednom od tih Disney show brojeva izasla prica kojoj su nasi prepravili kraj jer nije bio politicki odgovarajuci? Mislim da se cak i secam koja bi to prica mogla da bude...
Korisnikov avatar
By Nocturnal
A.F.K.A.OB
Da, izaslo ih je tri, ako se ne varam.
4 zapravo, ali ko bi jos bio psihopata i priznao da pamti takav podatak :D ?
NOX
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Nemoguce, ja se secam samo tri naslovnice. :smeh:

Jedan beli sa svim junacima rastrkanim po strani, jedan zeleni (oni stoje u krugu) i jedan crveni sa Mikijem (obicnim) i Mikijem (kraljem).

Moram da nadjem 4. deo!
Korisnikov avatar
By Nocturnal
A.F.K.A.OB
Jedan beli sa svim junacima rastrkanim po strani, jedan zeleni (oni stoje u krugu) i jedan crveni sa Mikijem (obicnim) i Mikijem (kraljem).
Taj crveni je bio neki specijalni broj, ne Disney show, koliko se meni cini. Prica je u fazonu "Kraljevica i prosjaka". Fali ti 2 komada :P .
NOX
By Dragonite
Originally posted by A.F.K.A.OB
Da, izaslo ih je tri, ako se ne varam. Znam da su kreteni u jednom broju objavili prvi deo price o Mikiju koji putuje u budcnost i da nikada nije izasao nastavak...

Inace, je l' zna neko, koliko je tacna ona urbana legenda da su promenili zavrsetak price u jednom od tih Disney show brojeva izasla prica kojoj su nasi prepravili kraj jer nije bio politicki odgovarajuci? Mislim da se cak i secam koja bi to prica mogla da bude...
Nije to urbana legenda, bio je ceo specijalni broj tog stripa, da ne ubiješ ne mogu da se setim naziva, gde je baš u uvodu navedeno šta je promenjeno. Sećam se čak i da je pisalo nešto kao

'posvećeno svim cenzorima, tim ribarima ljudskih duša, sa željom da nikada ni za hleb ne zarade'

A bit harsh, ali sećam se toga za 'ribare ljudskih duša'.

Da l' je to beše bilo početkom devedesetih?

I jeste nešto kao kraljević, prosjak... u pravu je Nocturnal. I to je dosta stari strip.
Korisnikov avatar
By ns.happy
ja imam taj strip o kom se govori.. bas cu da pogledam, samo da izbunarim tu kolekciju mikijevih stripova...
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Originally posted by A.F.K.A.OB

Mislim da ga imam i ja, samo treba da ga lociram negde(imam skoro sve brojeve Mikijevog Alamanha i Zabavnika od 1986-1991. kao i specijalnih izdanja istih). Radi se o stripu koji je izasao za vreme Kraljevine Jugoslavije, i to u onom periodu kada je kralj Aleksandar vec bio zaveo diktaturu. Prica je govorila o nekoj izmisljenoj zemlji u kojoj Miki Maus pomaze da se svrgne diktatorski rezim zlog kralja. Naravno, to je shvaceno kao nesto upuceno na adresu naseg tadasnjeg suverena (ili nesto izmedju cega bi mogla da se povuce paralela), i strip je, mislim, zabranjen.

Ne mogu da se setim sta je bilo na kraju, da li je ipak objavljen sa promenjenim krajem ili ne, sve do tada - mislim 1991, kada je izasao na kioscima kao jedno od specijalnih izdanja, a ja kupio.

Drago mi je sto je neko jos citao i voleo Spiroua i Fantasia. Ja obozavam prosto francuski strip i francusku odnegovanu strip kulturu. Ovde su francuski stripovi relativno malo poznati.
Spirou i Fantasio, pored svih divnih avantura( sa ili bez grofa de Sampinjaka), koji zive godinama zajedno kao prijatelji imaju neku tako gay crtu da je to prosto nemoguce ne uociti. Uvek sam se pitao da li su partneri, jer se iz stripova stice takav utisak, ili samo cimeri!? No to je nebitno za siru pricu...

Zao mi je sto su se Decije Novine iz Gornjag Milanovca, kuca tako zasluzna za temelje nase strip kulture tako neslavno prosle i otisle u proslost. Sve one gomile lepih izdanja koja bi izasla da nije bilo rata i sankcija, golicaju mi mastu... Posebno su mi bili dragi njihovi strip albumi, luksuznija forma izdanja, A4 formata, najcesce u boji. Bas kako su te epizode izlazile i u Francuskoj, Belgiji u Svajcarskoj, gde se stripovi ne kupuju na kisocima vec u knjizarama.

I danas ima nekoliko izdavaca kod nas koji izdaju stripove nekih autora u tom formatu, ali su najcesce preskupi, sa prenaduvanom cenom.
Pomenuo bih tu "Marketprint" iz NS, koji pre nekliko godina izdao nekoliko epizoda Hermannove serije "Tornjevi Boa Morija"(jedan od najlepsih stripova sa srednjovekovnom tematikom). I "System comics" iz Beograda koji izdaju po nekoliko epizoda Dylana Doga i vrlo luksuznim koricama A4 formata. I koliko sam upoznat, do sada je izaslo 3 takvih specijalnih brojeva DD. Jako su dobro uradjeni.

Sto se francuskog klasicnog stripa tice, tesko da ce neko skoro pokusati da to izda, ocigledno...

Da se dotaknem i Dylana Doga, koji me odusevljava iz broja u broj. Na srecu, sada ga opet ima na kisocima, i nadam se da ce sada i potrajati i da cemo docekati i neke specijalne brojeve, kakvih ima u italiji , a o kavim smo mi ovde samo mogli da mastamo.

Romantika prolaznosti, igra svetla i tame, dobra i zla, erosa i tanatosa, apsurda sa realnoscu u dobro orkestriranom plesu zivota, tako realnom, a opet tako fantasticnom... Slobodno mogu da kazem, da su mi epizode Dylana Doga promenile pogled na zivot, i mozda ga pomalo podsvesno trasirale, od te 10.godine kada sam se susreo sa njima. Ono sto je sigurno, beskrajno su oplemenile moju mastu i prosirile mi vidike.

Zao mi je samo sto su mnoge mladje generacije potpuno uskracene za tako divna iskustva... Cvrsto verujem da je strip pedagog za knjizevnost, kao forma koja joj pripada i spaja je sa drugim umetnostima, ponajpre, likovnom.

Uh, dosta je! :diplomac:
By cumpig
@ cluniensis: ako ti se jos uvek citaju Spirou i Fantasio trk u Darkwood po nabavku. 'Rvati su izdali par albuma u zadnjih par godina ;)

@ afka : naravno da se maus racuna u stripove :love:
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Hvala za info Cumpig, prosto neverovatno! Videcu da ih nabavim. :trep:
Korisnikov avatar
By ns.happy
Strip se zove ''Miki Maus i njegov dvojnik''. Na koricama je napisano
''Ovo izdanje posvecujemo nespokojnim savestima svih mrtvih i jos zivih cenzora, u nadi da ovi

ribari ljudskih dusa vise nikada nece imati gde za hleb da zarade.''
Kao detetu koji je cenzuru dozivljavao kao stvar proslosti (ah, kako naivan bejah) ovo mi je

zvucalo tako pregrubo za deciji strip. Pogotovo sto Mikija nisam mogao da dovodim u vezu sa

politikom, meni je to bilo nesto sto se nikako ne mesa, kao ulje i voda.
Dalje, pise: ''Sve moguce slicnosti sa danasnjim licnostima i dogadjajima slucajne su, i plod su

maste diznijevih umetnika!'' I onda sam se razmisljao kakve slicnosti jedan pacov moze imati

sa danasnjim licnostima... ;)

Miki Maus kao kralj od Medioke (Mickey Mouse as the Monarch of Medioka) autora Flojda

Gotfredsona prvi put je objavljen kao dnevna verzija u kajisevima od 9. avgusta 1937. do 5.

februara 1938. godine.

Moje izdanje je stampano 1992. godine.

Zasto se Volt Dizni izvinuo ''Politici''
Davne 1937. godine od 30. septembra do 14. decembra u ''Politici'' je izlazio strip ''Miki Maus i

njegov dvojnik''. Prva tri dana decembra i petog dana poslednjeg meseca u godini, stripa u

novinama nije bilo. Drzavnom cenzoru se ucinilo ad radnja stripa previse lici na zivot na

jugoslovenskom dvoru, a Miki i njegov dvojnik nekako su mu bili olicenje princa Pavla

Karadjordjevica i mladog kralja Petra. Strip je izbacen zbog vredjanja dvora. Volt Dizni je

saznao za dogadjaj. U ''Politiku'' je ubrzo stigao njegov telegram u kom se izvinjava, s blagom

ironijom, i zali sto je list zbog njegovog stripa imao neprilike.

Novinar Njujork Tajmsa je izvestio svet o cenzuri stripa, i zbog tih clanaka je bio proteran iz

Jugoslavije, uprkos pretestu Americkih i Britanskih ambasada.

Kada je posle rata poceo ponovo da izlazi ''Politikin Zabavnik'' , strip ''Miki Maus i njegov

dvojnik'' obojen je i priredjen za novo objavljivanje. Prva tabla stripa izasla je 11. aprila 1953.

Ovoga puta crvenu olovku predratnog cenzora zamenila je crvena nit urednicke samocenzure i

strip je stampan sa neverovatnim ideoloskim obrtima. Pocelo je sa preskakanjem celih

kaiseva, sitnim i krupnim izmisljotinama u tekstu, do potpune prepravke price na kraju.

Nakon svega toga, ja sam, onako mali, mislio, ko li je sada cenzursao i pitao sam se da li je i

ovo mozda prepravljeno izdanje...

Prvi put, u celini, ovaj strip je kod nas objavio Zika Bogdanovic 1980. godine u knjizi ''Zlatne

godine Mikija Mausa'' u izdanju ''Jugoslavije'', ''Prosvete'', i ''Foruma'' u 5000 primeraka koji

su odmah rasprodati.

@ on: od francuskih stripova, ja jako volim Gastona... :blush:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Gaston, to je bese onaj crni lik u zelenoj rolci?

Kad pomenu njega setih se i onog ludaka sto lici na tigra, mislim da je isto francuski strip, sto skace na repu. Na vrh mi je jezika...

A dobar je bio i Popaj, mnogo interesantniji u stripu nego u crtacu...
Korisnikov avatar
By ns.happy
da, to je gaston. da takav lik postoji, definitivno bih bio zaljubljen u njega... kao petar pan je :love:
By Dragonite
Originally posted by ns.happy

''Ovo izdanje posvecujemo nespokojnim savestima svih mrtvih i jos zivih cenzora, u nadi da ovi

ribari ljudskih dusa vise nikada nece imati gde za hleb da zarade.''
ovo me vraća u detinjstvo :astral2:
By cumpig
hey ladieeesss!!!!! nesto extra za vas:

"Strangers in Paradise"

fenomenalan strip (ne samo za cure naravno) dve knjige izdali hrvati.
By Fassbinder
Alan Ford, imao oko 150 pojedinačnih stirpova + svi specijali ( u početku na A4, kasnije u regularnom formatu...) i posle svega i dalje omiljeni strip ever....!
Asterix, na A4 formatu u boji, nikada nisam uspevao da ih sačuvam od glupavih rođaka, iako je bio kao i ostali stripovi neka vrsta relikvije
Gaston, neprevaziđen opušten situacioni humor
Umpah Pah, samo jedan broj, iako mi se čini da sam bio u posedu i nastavka
Dylan Dog, od prvog broja pa do ne znam kog, morbidnost kao ventil, gledao takođe mnogo horora tada, sećanje na obnaženu pozadinu glavnog protagoniste
Horror, specijal, ne sećam se u kojoj ediciji, vazda su nalazili načina da izvuku pare od klinaca
Eks, nikada dosta superjunaka, spajdermen, svakako uber gay...
Indijana Džons, ne zna se šta je bilo bolje: filmska ili stripovana verzija, jedno vreme pokušavao da nosim izbačenu donju usnicu kao H. Ford ali i svi ostali kvalitetni strip junaci!
Modesty Blaise, nezaboravna Princeza koja je takođe umela da obnaži svoje grudi, koje, avaj, ipak nisu bile dostojan takmac gorepomenutom gologuzanu; najbolji crtež koji nikada nisam uspeo da skinem; danas mi je jasno šta se krilo iza tolikog promiskuiteta Willya Garvena: svakako, potisnuta homofobija, bio sam slep!
Uvek Blek i Zagor, nikad Kapetan Miki i Teks ( i dan danas prezirem ovu dvojicu!)
Komandant Mark, bar su se dva kera koje sam tada imao zvala Flok! ( tada takođe čitao Vinetua ko lud...)
Mister No, po malo u senci M. Misterije, ali je neverovatno kako je svakog letećeg kriminalca uspevao da prevari lupingom....!
Marti Misterija, ne bih trošio reči...

Sigurno sam nekoga zaboravio, ništa od svih tih stripova nije ostalo, kao ni jedan od časopisa koje sam takođe opesivno/kompulsivno kupovao: Bravo (najlepši miris novog časopisa, pravi fetiš! ovi stikeri danas malo podsećaju... SongTexte, čuda...PopRock- najveći posteri, cela soba bila oblepljena posterima! domaći Rock, pa PopRok, pa Ritam (za koji je burazer tvrdio da se izdaje u tri primerka) sve te mudrijaške recenzije... we were never being boring in my 1990ties!... Ante Markovič lives!

malo sam se zaneo, ne zameri slučajni čitaoče...
Korisnikov avatar
By spliff
omiljeni autori:

harold foster
herman
goscinny + uderzo
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Kad pomenu njega setih se i onog ludaka sto lici na tigra, mislim da je isto francuski strip, sto skace na repu. Na vrh mi je jezika...
Marsupilami :lizalica: . Ali posto je pitanje postavljeno u aprilu, kamda si se setio do sada :D .
NOX
Korisnikov avatar
By gorilica
Gde se mogu skinuti stripovi?
Bio bih zahvalan za bilo kakav link, poshto poshto na stripovima online zahtevaju registraciju i nekakve bodove, a ovaj drugi link je do nekog obichnog kataloga, gde lik nudi stripove na prodaju.
Korisnikov avatar
By gorilica
yeeeeeeey, nashao sam linkove za celu ediciju Martija Misterije koju je objavio Lunov Magnus Strip. :B :B :B
Korisnikov avatar
By hlaefdige
a da li ste citali neke...hmm...."ozbiljnije" stripove?

tipa, gaiman, moebius, zograf....
By Dragonite
Dobio sam skoro celog Dylana Doga.

Da, Sandmana, zato što si me ti navukla :kiss: .
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by hlaefdige
a da li ste citali neke...hmm...."ozbiljnije" stripove?

tipa, gaiman, moebius, zograf....
xaxaxaaaaa

..
Originally posted by svejedno

A tu je i Mebijus (crtac&scenarista) pa strip Druna, i najveci od svih - Sandman by Neil Gaiman.

Ima ih jos, no mozak mi je zabagovao.
Ne mozes me prejebat ,)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
hahahahahahahahhahaha!!!

pazi, nije da sam pokusavala!
By cumpig
jel nije malo snobovski da trazimo od modova do ovu tmu prebace u kulturu i umetnost sekciju?
Korisnikov avatar
By spliff
btw, naruchio sam neke stripove sa sajta stripovidzaba i veoma sam zadovoljan kvalitetom. i cenom
porudzbina mi je stigla za dva dana

:klap: :klap: :klap:
By cumpig
nemogu da citam sken strip, pa to ti je :/

ali zato danas zavrsih drugi trejd 100 metaka u izdanju belog puta.
fantasticno, iako se radi o zanru koji nikad nije bio na mojoj listi omiljenih, ovo je predobro, a riso-ov crtez je nesto neverovatno, leprsavo, ludo kadriranje, fanta kolor, ma sve naj, obavezno nabavite.
By cumpig
konacno! pala je i moja prva manga! :D :klap:

Blade Of Immortal

nakon malo mucenja sa prvom kjigom, ipak nije lako odjednom poceti citati totalno naopako, stavri su krenule nabolje i druga kjiga je sa lakocom zavrsena
izuzetan crtez iako ponekad malo haotican (posebno u akcionim scenama), ali cini se da je nacrtano sa takvom lakocom a postignuto je tako mnogo. mrzi me da sad trazim ali mislim da je u pitanju obicna olovka (!?)
scenario takodje jako dobar, obavezno proverite, a whole new world ce vam se otvoriti!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!