gledao sam na HRT-u koji mi začudo nije bio skremblovan.

i onda sam se još više oduševio kad sam skontao da su odlučili da ne prevode sinhrono, već su prevode davali u pauzama za reklame. tako da sam skoro sve mogao gledati u integralnom obliku, što sam najviše i želeo.
meni su ovogodišnji Oskari prijatno iznenađujući, s obzirom da osim filma braće Koen nijedan drugi favorit nije dominirao (samo tri filma su imala ukupno 23 nominacije). pa onda nagradu za uloge nije dobio nijedan američki glumac, a i glavna ženska uloga je dodeljena za film van engleskog govornog područja. oboje se dešava valjda drugi put u istoriji Oskara. drago mi je za Bardema i Tildu pošto su im ovo prvi Oskari u karijeri (sasvim zasluženo), a i Francuska ima dosta razloga da se raduje ove godine.
što se Cate tiče ona jeste imala dobre uloge, ali ja nisam očekivao Oskara, pošto ga nije dobila ni za prvi deo filma koji je bio bolji. s druge strane imala je jaku konkurenciju u obe kategorije. a takva priča je bila i u muškoj konkurenciji, s tim što se meni čini da je Bardemov Oskar zapravo zamena zbog glavne muške uloge. no dobro, i to je dozvoljeno.
inače nagrađeni kratki dokumentarac se bavi jednim lezbejskim parom gde jedna od partnerki želi da ostavi svoju imovinu drugoj, a ne može.

a pobednica u kategoriji najbolji originalni scenario Diablo Cody je bivša striptizeta, a juče je nosila cipele koje koštaju $1 milion.
i još samo da prokomentarišem outfits. ove godine me je opet oduševila Nicole Kidman sa veoma odmerenom odećom sasvim prigodnom za dodelu nagrade za životno delo. zanimljivo je da je ona prošle godine jedina nosila crveno, da bi ove godine sala bila puna crvenih haljina. isto mi se jako dojmilo ovo što je nosila Marion Cotillard, ta haljina je prelepa. a oduševila me je i Tilda Svinton koja uvek eskperimentiše i postavlja neke nove trendove.

za sve tri!