Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ulix
Slika

Čuveni francuski pisac i reditelj Alan Rob Grije (Alain Robbe-Grillet), začetnik takozvanog "novog romana", koji je 2004. otvorio Sajam knjiga u Beogradu i primio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, preminuo je 18. februara u 85. godini. Grije je preminuo u bolnici, u koju je primljen tokom vikenda zbog srčanih problema, preneli su francuski mediji.
Kontroverzne teme njegovih knjiga i filmova su s jedne strane nasilje, erotizam i sadizam, koje je predstavljao kao mitološki materijal svakodnevice, a s druge strane - svet fantazija, neprohodni lavirinti kojima čovek luta kada izgubi sve oslonce u stvarnosti. Grijeov poslednji film "Gradiva", prikazan krajem novembra na Festivalu autorskog filma u Beogradu, predstavlja istraživanje za njega gotovo klasične teme - zapadnog čoveka koji prolazi kroz lavirinte tragajući za nepoznatom ženom i ispitujući privlačnost, erotičnost i egzotiku orijentalne kulture.
Rođen 18. avgusta 1922. u zapadnoj Francuskoj i inženjer agronomije po zanimanju, Grije je prešao put od osporavanog pisca do člana Francuske akademije. Radio je kao statista i agronom pre nego što se proslavio kao pisac, a kasnije i kao filmski autor za koga je navođeno i da je inspirisao reditelje poput Dejvida Kronenberga i Dejvida Linča. Razvio je ideju o "novom romanu" (nouveau roman) u seriji eseja početkom 60-ih, napuštajući tradiciju zapleta, narativnosti i hronologije. Priča "novog romana" podređena je strukturi, a značaj objekata je važniji od ljudskih akcija.
Otvarajući u oktobru 2004. godine 49. sajam knjiga u Beogradu sa piscem Milovanom Danojlićem, Grije je rekao da ne voli mnogo takve manifestacije, jer na njima ima mnogo sveta, ali je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Beograd. Navodeći da je "zanat pisca - zanat samoće", Grije je rekao da sajmovi izvuku te "samotnjake iz osame, stave ih pod svetlo reflektora", pa se oni osećaju kao u policijskoj istrazi. Ipak, rekao je da u takvoj "istrazi" može da kaže da mu je drago što je u Beogradu. Povodom njegovog gostovanja na Sajmu knjiga 2004, na kojem je Francuska bila počasni gost, Jugoslovenska kinoteka, koja mu je uručila svoje najviše priznanje - Zlatni pečat, prikazala je i ciklus Grijeovih filmova. Među njima je bio i "Prošle godine u Marijenbadu" (1961), za koji je nominovan za Oskara. U tom filmu glavne uloge igraju Delfin Serig i Đorđo Albertaci. U saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, prikazani su i "Besmrtna" (1963), "Postepeno klizanje do zadovoljstva" (1974) i "Raj i posle raja" (1971).
SEECULT.org

Rob-Grije spada u krug pisaca koji su mi prosirili knjizevne horizonte i naucili me da citam knjige. On nije pisao dopadljiva i citljiva dela kojima se iznova i iznova vracam, kao sto su to pisale njegove sunarodnice M. Jursenar ili Dirasova; Rob-Grije je pisao knjige koje me teraju da mislim i da pazim, knjige toliko ispunjene detaljima i opazanjima, da mi se zavrti u glavi. Cesto surove knjige, zapanjujuce knjige. U neku ruku, citanje Rob-Grijea je mazohizam. Mazohizam koji sam cesto sebi dopustao. Dugo nisam procitao ni jednu njegovu knjigu, a prosle godine sam propustio priliku da pogledam Gradivu. Nekako sam i zaboravio koliko je uticao na mene svojevremeno, koliko sam ga cenio, i veceras sam procitao da je mrtav, pa resih da podelim svoju tugu sa vama.
:ozbiljan:
By ~ Le Saint X ~
Je me sens mal a cause de ca...

Svaki put kada neko veliki i kreativan napusti ovaj svet
u kome je tako malo velikih i kreativnih ljudi

Mais, je dois dire k j'ai pas un seul livre de lui!

Da...

Mais...

Je vais lire un jour!
By polarlicht4.1
Originally posted by Ulix
U neku ruku, citanje Rob-Grijea je mazohizam. Mazohizam koji sam cesto sebi dopustao.
Ja bogme nisam. Još (mnogo) ranije sam se potrudio da pročitam jednu koja mi je dopala šaka ali nisam daleko dogurao. Nisam imao živaca. Možda bih sada mogao ali u poslednje vreme nikako da književnost stigne na red - previše mi je i ovo što trenutno čitam. :zvezdice:
Korisnikov avatar
By djo
njegova supruga je bila čuvena dominatrix, i ceo film 'gradiva' je kao neka perfidna osveta njoj, tako se meni čini...
tako sofisticiran trash davno nisam gledao...

pokoj mu duši, 2 meseca kasnije... i hvala mu za 'prošle godine u marijenbadu'
By Ulix
Originally posted by bojandjo
njegova supruga je bila čuvena dominatrix, i ceo film 'gradiva' je kao neka perfidna osveta njoj, tako se meni čini...
tako sofisticiran trash davno nisam gledao...
U medjuvremenu, od otvaranja teme, imao sam priliku da pogledam Gradivu. Nisam nista pisao jer sam izasao na polovini filma. Bio mi je jezivo dosadan. Vizuelno mi se dopao, ali je to sve. Ovo sto si napisao o njegovoj zeni svakako daje materijal za razmisljanje i drugacije tumacenje filma. :uplasen:
Korisnikov avatar
By djo
ja sam ostao iz cistog kurioziteta - da vidim dokle mogu :) i uspeo sam da ga odgledam

svaki put kad se u filmu razbilo staklo robbe-grillet se prisecao svoje supruge ;)

treba gledati marijenbad.... :drama:

mada je covek nedvosmisleni ludjak :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!