Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By RED BUTTON
Od skoro sam se navuk'o na pečeni badem i lešnik i tamanim ih samo tako .... jel može da mi bude zlo od toga ?
Korisnikov avatar
By Stripi
Suho voće i orašasasti plodovi su najzdravije grickalice, samo navali.

evo malo sa coolinarike

Energetska i nutritivna vrijednost

Bademi obiluju nutrijentima: 100 g ima energetsku vrijednost od 578 kcal / 2416 kJ, od čega 21,3% proteina, 50,6% lipida i 19,7% ugljikohidrata.

Iznimno je bogat mineralima: 100 g badema sadrži 1,1 mg bakra (100% preporučenog dnevnog unosa), 2,5 mg mangana (100% preporučenog dnevnog unosa), 275 mg magnezija (92% preporučenog dnevnog unosa), 474 mg fosfora (59% preporučenog dnevnog unosa), 3,4 mg cinka (34% preporučenog dnevnog unosa), 4,3 mg željeza (31% preporučenog dnevnog unosa) i 248 mg kalcija (25% preporučenog dnevnog unosa).

Izvrstan je izvor vitamina E (26 mg, tj. 173% RDA) i vitamina B kompleksa: riboflavina (0,8 mg ili 63% RDA), niacina (3,9 mg, što iznosi 24% RDA) i tiamina (0,24 mg, odnosno 20% RDA).

i sa plivazdravlje portala

Lješnjak

Lješnjak je po sastavu veoma sličan orahu, iako nešto manje mastan i kaloričan, a važna je namirnica makrobiotičarima i vegetarijancima. U narodu se lješnjak (ali i badem) preporučuje za uklanjanje žgaravice: 3 do 4 ploda treba dobro prožvakati i problem je riješen. Zanimljivo je da rese lijeske narod suši, melje i pridodaje običnom brašnu za kruh.
Korisnikov avatar
By jukie
Postoje tzv. gorki bademi u kojima ima mnogo cijanida i oni su otrovni. Obični bademi nisu otrovni ali verujem da imaju bar malkice toga, tako da ne bih preporučivao neku mnogo veliku količinu. Sećam se neke priče da ne treba mnogo jesti ni semenke breskve i kajsije.
:trep: i da, i bademi i lešnici su prilično skupi (ako nemaš svoje drvo ili žbun)
Korisnikov avatar
By KiWi
Budi umeren, ali nisam čuo da se neko predozirao lešnikom ili bademom.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by jukie
Postoje tzv. gorki bademi u kojima ima mnogo cijanida i oni su otrovni. Obični bademi nisu otrovni ali verujem da imaju bar malkice toga, tako da ne bih preporučivao neku mnogo veliku količinu.
Koliko sam ja skužio, ne, gorki badem posjeduje tu gorku tvar koja se koristi za preradu u bademovo ulje, slatki ne :nono:
i da, i bademi i lešnici su prilično skupi (ako nemaš svoje drvo ili žbun)
Jesu, očajno su skupi ali ono, ne moraš kupiti kilu, kupiš si po malo pa grickaš :yes:
Korisnikov avatar
By colorado
Ako nisi alergican, samo pici.. ali nemoj puno. Kao sto vidis, veoma su kaloricni.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
da, jako su kalorični, čisti ugljeni hidrati, pa treba paziti na liniju. :) mada ima neka fora za badem da je otrovan u velikim količinama.
Korisnikov avatar
By blenta
zapravo badem i leshnik (iako su slatki) ne sadrzhe nimalo ugljenih hidrata te se od njih prave neka spec brashna koje koriste ljudi oboleli od dijabetesa i glikosurije

no kalorichni jesu jel u sebi sadrzhe zasitjene masne kiseline
posebno arahidonsku koliko se setjam

a vezano za chinjenicu da su bademi otrovni:

naime sadrzhe amigdalne komplekse koje sadrzhe i semena nekih vrsta jabuka i koji su i tad bezopasni sve dok se iz datih amigdalnih hemijskih kompleksa ne izdvoji cijanidni jon koji je vrlo vrlo vrlo otrovan (nepovratno se vezuje za hemoglobin koji postaje neupotrebljiv za prenos kiseonika i vrlo brzo dovodi do smrti)

ali to bi escobar mnogo bolje objasnio

a ovi bademi koji se nalaze u prodaji su industrijski a ne divlji bademi i dobro su obradjeni (shto genetichki shto posle branja) te ne postoji apsolutno nikakva opasnost od njih jer cijanid se mozhe natji samo u divljim bademima i to onim gorkim!!!

jedini je problem ukoliko ste alergichni ali to vetj nema veze sa cijanidom neg sa nechim drugim

bon apetit
:panker:
Korisnikov avatar
By Stripi
Mislim da je najlakše ukucati "badem" u google i saznati sve potrebno :yes:
Korisnikov avatar
By Loren
BADEM se preporučuje u dnevnoj ishrani jer sadrži antioksidanse, a i manjak UH i višak proteina mu idu u prilog. pogotovo u večernjim satima, kada treba utoliti glad (bolje nego pojesti sendvič).

takođe se i ORAH preporučuje kao i badem, ali...bez preterivanja.

količine koje bi trebalo jesti su otprilike "pola šake" ;)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by blenta
zapravo badem i leshnik (iako su slatki) ne sadrzhe nimalo ugljenih hidrata te se od njih prave neka spec brashna koje koriste ljudi oboleli od dijabetesa i glikosurije
je l' to važi za svo koštuničavo voće? da zapravo imaju puno masti pa zato goje? tu mislim na sve te vrste oraha, lešnika, badema, kikirikija...
Korisnikov avatar
By blenta
nisam siguran

ovo sve za bademe i leshnike shto sam napisao sam apsolutno siguran jer sam to sluchajno negde prochitao dok sam spremao hemiju za prijemni davnih dana

ali kad bi gledali logichki
te sve koshtice predstavljaju seme iz kog treba da se razvije cela biljka
te je logichno da imaju visok sadrzhaj motjnih izvora kalorija
a ugljeni hidrati to nisu- oni jesu energija ali ona koja se brzo mobilishe ali brzo i troshi (zbog tog izuzetno brzog pretvaranja UH u energiju se daje slatko kad nekom padne shetjer u krvi)
s druge strane masne kiseline pogotovu ove zasitjene predstavljaju stabilne izvore energije koji su pritom mnooooogo hranjiviji od UH

te bih logichki rekao DA, no nisam to nigde prochitao za razliku od badema i leshnika
Korisnikov avatar
By Sunce
100 % sam siguran da badem i lesnik poseduju ugljene hidrate, samo je pitanje koje ugljene hidrate. Bademi i lesnici su pre svega dobri zato sto imaju visok sadrzaj vitamina E i B, tako da dobro deluju na kozu i potenciju, ha. Ali naravno, ne treba preterivati jer poseduju i dosta lipida.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by 2Q2Bstr8
je l' to važi za svo koštuničavo voće? da zapravo imaju puno masti pa zato goje? tu mislim na sve te vrste oraha, lešnika, badema, kikirikija...
Goje ako se jedu u vecim kolicinama. Sa kikirikijem je problem ako se jedu przeni i soljeni.
Korisnikov avatar
By Stripi
Upravo tako. I lješnjaci bi se trebali jesti neprženi :yes:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ako volis orasasto voce, toplo preporucujem brazilski orah. Jednostavno ces ga prepoznati u prodavnici zdrave hrane, on ima pasuljast oblik i znatno je veci od lesnika i badema.
Slika
Cena je otprilike ista kao i za ostale orasaste, ali se jede u dvoje, u praznom stanu ili sobi. Ima divne omega 3 masne kiseline, i afrodizijak je...
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by Sunce
100 % sam siguran da badem i lesnik poseduju ugljene hidrate, samo je pitanje koje ugljene hidrate. Bademi i lesnici su pre svega dobri zato sto imaju visok sadrzaj vitamina E i B, tako da dobro deluju na kozu i potenciju, ha. Ali naravno, ne treba preterivati jer poseduju i dosta lipida.
ja sam prilichno siguran u obrnuto koliko se setjam
ajd izguglatju da proverimo
mozhda eventualno u tragovima

evo
"The sweet almond itself contains practically no carbohydrates and may therefore be used from patients suffering from diabetes mellitus or any other form of glycosuria."
Korisnikov avatar
By Sunce
blento, ti si pravi ugljeni hidrat, samo ne znam kako se odrzavas buduci da ne jedes nista slatko. Tebi bademi i lesnjaci mogu samo da pozavide. :lol:
Korisnikov avatar
By blenta
istina ne volim slatko
ali zato jedem u nevidjeno velikim kolichinama
dok dno sherpi ne vidim ne stanem
+ svaki obrok makar bio i uzhina cepim jedan ceo lebac
svinja
Korisnikov avatar
By Sunce
Pa lebac je cisti ugljeni hidrat. blento, ugljeni hidraticicu jedan!
Korisnikov avatar
By blenta
znam
zato i kazhem da sam prasac
isto i povrtje koje cepam
al badem nije
:salut:
By superfly
Originally posted by one of the people
meni bademi imaju ukus a bogami i miris na spermu.
o da! :mete:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by 2Q2Bstr8
ali kad bi gledali logichki
te sve koshtice predstavljaju seme iz kog treba da se razvije cela biljka
te je logichno da imaju visok sadrzhaj motjnih izvora kalorija
a ugljeni hidrati to nisu- oni jesu energija ali ona koja se brzo mobilishe ali brzo i troshi (zbog tog izuzetno brzog pretvaranja UH u energiju se daje slatko kad nekom padne shetjer u krvi)
s druge strane masne kiseline pogotovu ove zasitjene predstavljaju stabilne izvore energije koji su pritom mnooooogo hranjiviji od UH
Evo šta Vikipedija kaže o orašastim plodovima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nut_%28fruit%29
I jedan drugi sajt:
http://www.essortment.com/nutritionalvalu_rlkl.htm

U suštini, lipidi su ti koji daju energiju orašastim plodovima (kada sam ja bio mali, voće se delilo u "voće bogato vodom"-jabuke, breskve, šljive, i "voće bogato mastima"-orašasto)

Ne slažem se sa blentinom podelom rezervnih materija u semenima na moćne i manje moćne. Važno je da biljčica na tim materijama poraste dovoljno visoka i da ima dovoljno listova da može da vrši fotosintezu, a posle će sama da se brine o sebi.

Žitarice sasvim lepo rastu i žive iako njihovo seme ("zrno") za rezervnu materiju ima skoro isključivo skrob.
Mahunarke kao rezervnu materiju uglavnom imaju proteine, npr pinto pasulj:
http://www2.state.id.us/bean/nutrition/value.htm
U mahunarke btw spada i kikiriki, uporedi Treći kamen od Sunca "did you know that peanut is not a nut? It's a legu-u-u-u-me...") ali kod njega ima i masti, i ugljenih hidrata i proteina. Zato se u Americi smatra da je peanut butter and jelly sandwich sirotinjska hrana (kao kod nas npr. masti i leba).
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by jukie
Postoje tzv. gorki bademi u kojima ima mnogo cijanida i oni su otrovni.
ovde si verovatno mislio na kostice od kajsije koje sadrze vitamin b17, koji opet ima veze sa cijanidom ali u dobrom smislu. zaboravih celu pricu ali velika je buka bila u americi oko tog b17 jer su postojali dokazi da isti pomaze u lecenju raka. cak su ga imali i kao sinteticki proizvod, atril ili tako nesto. medjutim fda ga proglasila opasnim po zdravlje i dalje ne znam sta je bilo :neznam:

ali znam da postoje tretmani gde se dozirano primenjuje na pacijente obolele od raka, i zasigurno znam da se preporucuje preventivno uzimanje kostica kajsije u ogranicenim dozama - valjda bese dnevna doza do 7 kom na 70kg telesne tezine.

ove kostice se cak mogu i naruciti. to oni sto se ne sete da sacuvaju kostice nakon sto izedu kajsije :giggle:

inace se kikiriki jako preporucuje vegetarijancima zbog aminokiselina koje eto mogu i tu da se nadju, a ne samo u mesu :wink:
Korisnikov avatar
By jukie
Ne, definitivno se radi o gorkim bademima
naš asistent iz računara* nam je usput u nekoj rečenici rekao da cijanid miriše na orahe, na šta smo ga svi belo gledali, dok se jedna devojka nije setila da kaže "nisu orasi nego bademi" na šta smo svi kolektivno uzdahnuli radosni zbog rešenja misterije
*a inače on je učestvovao (kao matematičar) i u nekom istraživanju gde im je trebalo 100 muških i 100 ženskih pilića pa su u konačnom rezultatu imali 99 jer je jedno u međuvremenu promenilo pol "i to je bio jedan od onih poznatih slučajeva"
uf. a inače je sav bio usporen i imao naglasak kao Đorđe Balašević, pa smo mi nervozni studenti dodatno ludeli
Korisnikov avatar
By anche
znaci lala.

a ja sam nasla da ako taj orasasti sadrzaj iz kostice kajsije nije gorak onda i ne sadrzi cijanid. po tome zakljucujem da je cijanid gorkog ukusa.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Ja sam od nedavno na dijeti sa bademima i to tako da bi trebalo da unosim od zadate kolicine 2/3 slatkih i 1/3 gorkih badema, ali posto je problematicno naci gorke bademe, oni se mogu zameniti kosticama kajsija...

Elem, dijeta je propisana zbog kancera, jer bademi i kostice kajsija sadrze vitamin b17 ciji me je mehanizam delovanja na maligne celije prosto ostavio bez daha, on veoma selektivno sprecava ishranu malignih celija i one vremenom odumiru i cijanid koji se metabolise isto tako veoma selektivno deluje samo na maligne celije. Ostaje samo da vidim u kom opsegu to deluje kod mene, mada, uvek ostaje alternativa :ostrisekiru:

Sto se tice otrovnosti badema, pogotovo gorkih, a samim tim i kostica kajsije, postoji realna sansa da se otrujete, ako biste uneli vise od 500 g gorkih badema ili kostica kajsije. Od slatkih ne preti nikakva opasnost, osim po liniju :meso:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!