Originally posted by Mars
Ajde koga ne mrzi da me u najkracem podseti o cemu se radi.
Pamtim samo da sam imao knjizicu i nista vise.
Mozda je nisam ni procitao.
Deca vole krompirice i sladoled, a odrasli - Marsovo dupe!
http://men.style.com/
ja roman nisam odavno citala ali sam citala dramsku verziju pre par sedmica a koliko znam dosta su blizu bar fabularno -
dakle prate se dve paralelne price - cica Tomina i Elizina. Cica Toma i Eliza su robovi na imanju "ne tako loseg" robovlasnika koji zbog dugova mora da proda Toma i Elizinog malog sina. Eliza grabi sina i bezi (preko zaledjenog jezera progonjena) i uspeva da pobegne do Kvekera koji su protiv robovlasnistva. Cica Toma je prodan jer ce radije da se zrtvuje nego da celo imanje bude prodato i svi robovi na njemu u ruke drugim robovlasnicima. Elizin muz se pridruzuje njoj i oni uspevaju da pobegnu u Kanadu. Cica Toma je kupljen od strane Evinog oca. Eva je mala, andjeoska devojcica koja obozava Toma i pred smrt (umrla jer andjeo kao ona ne moze da opstane na zemlji) trazi da se Tomu da sloboda. Njen otac obecava ali pogine pre nego sto potpise papire i Tom je ponovo prodan ali ovaj put groznom robovlasniku koji zeli da ga slomi. Trazi od Toma da bicuje druge robove, Tom odbija i biva ubijen batinama pred sam dolazak sina njegovog prvobitnog vlasnika koji je dosao da ga otkupi.
Roman je u vreme kad je bio izdat bio napredan jer je pozivao na ukidanje robovlasnistva. Napisala ga je belkinja sa severa H.B. Stone koja je imala malo kontakta sa realnoscu robovlasnistva i ropstva i jedan je od prigovora da je stvorila nestvarne likove. Najveci prigovor je to sto je Jukie naveo, mada ima jos vezanih za druge stereotipe (ima lik jedne "divlje" devojcice ...).
Osim romana postoje i predstave bazirane na romanu (melodramske verzije i reakcije na Cica Tominu kolibu od strane crnih pisaca) kao i mnoge filmske verzije. Prof. mi je rekao da pogledam madjarsku verziju koja navodno ima srpske seljake u ulozi robova ali nisam jos stigla da potrazim. Ako nadjem detalje javim ako ikoga zanima.