Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Kineski jezik u osnovnim skolama u Srbiji :)

Pa sta, od viska glava ne boli
5
13%
Bolje kineski nego veronauka
21
54%
Neki drugi jezik bi bio bolji izbor
6
15%
Ako nista drugo, bar ce klinci moci da se cenjkaju na kineskom
7
18%
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by Galadriel

ne znam nista o japancima, samo mozda su ti holanski brodovi bili hriscani koji su proterani zbog trgovanja

i nije slično već je isto za on - yomi čitanje, jer je od njih i preuzeto

možda :mini:

pa obrnuto... trgovci su proterani zbog misionarskog rada... u jednom momentu su toliko razestili japansku vlast, da su 30-ak misionara razapeli na krst i zabranili hriscanstvo...

nebitno je da li je kun-yomi (japansko citanje), ili on-yomi (kinesko citanje kandjija), jer je znacenje isto, samo je izgovor drugaciji...

japanci kandjije (samostalno) citaju kun-yomi-jem, ali u slozenicama ih citaju on-yomi-jem...

tako napr, kandji za vodu kun-yomi-jem se cita "mizu", ali u slozenici to "mizu" se izgovara "sui" (voda na kineskom) i tako imamo suiyoubi (sreda)...
citala ga ti mizu, ili sui, nebitno je, jer je kandji isti i ima isto znacenje... :geisha:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Mrzi me da citam ce post, ali misionari nisu proterani zbog širenja religije, već zbog trgovanja.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Mrzi me da citam ce post, ali misionari nisu proterani zbog širenja religije, već zbog trgovanja.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Drugo, značenje kun i on je suštinski različito, jer znači različito kad stoji u drugačijim složenicama( ponekad je srodno samo sa osnovnom ), pritom znači uvek i čita se isto kad stoji solo, tj. to bi bilo kun, originalno kinesko čitanje znaka koji je preuzet od Kineza. Dakle isto. A od prošlog posta pričaš drugačije. :)
Korisnikov avatar
By horus.
kunyomi, japansko citanje, ne kinesko...

a sta sam drugacije rekao u drugom postu u odnosu na prvi? :nerd:
Korisnikov avatar
By luciferin91
Originally posted by Kragi

Malo pre slusam Jeremica :psiholog:
Pored toga sto je Kina zadovoljna radom i politikom vlade Srbije, najavljuje se i kulturna saradnja ove dve zemlje u vidu uvodjenja kineskog jezika, kao izbornog predmeta, u osnovne skole.

Kina je naravno, kao i uvek, spremna da nam pomogne u ostvarivanju nasih ciljeva ... ovoga puta u vidu strucnog kadra (mada uvek moramo dodati i nepriznavanje Kosova i most u Bg-u) :cheer:

Ministri su govorili i o kulturnoj saradnji i najavili eksperimentalni projekat učenja kineskog jezika u školama u Srbiji kao izbornog predmeta.
Ako mislish da je Kina iz dobrih odnosa prema Srbiji bojkotovala Kosovo, grdno se varas.

Podrzavam uvodjenje kineskog kao izbornog. Samo multikulturalno drushtvo je zdrvo drushtvo. :bubbles:

Usput, cisto da istaknem: Kinezi su unishtili (pokopali doslovce) poljsku industriju kamena. Drzavi koja ima EU spiracije zaista ne treba josh jedan kamen za spoticanje. Zato manimo se istocnih prijatelja i ugledajmo se na nashe EU sile. Kao i moja ljubljena Slovenija.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!