Kao sto kazes - metaforicno. Raspece Isusovo i sve muke kroz koje je pre toga prosao se samo metaforicki postavlaju kao neki ideal, ideal patnje zarad nekog plemenitog cilja, tj. ideal zrtvovanja...
Lepo recheno.
By the way, da li mi prichamo trenutno o ekstremizmu unutar religije ili ne? Zato shto, kad sam napisao ono shto sam napisao, na umu sam imao kakvav bi to efekat moglo imati na one ekstremne grupacije hrishcjana (poput zilota, npr, a slozhicjesh se da su oni malo otishli u krajnost)?
Ja cju retko kad da komentarishem neshto shto nije u korenu ekstrem, zato shto i ako sam agnostik po opredeljenju (sa primesama mnogo-chega), smatram da svako ima pravo da veruje u shta hocje, dokle god ne ugrozhava druge. Upravo ti ekstremi su dovodili i dovode do svega i svachega shto se izdeshavalo. Mozhda je to samo moja predrasuda, ali tako je, kako je.
A sto se tice raspeca u bukvalnom smislu, ni od koga se ne ocekuje da bude razapet, ali ako neko ipak bude, moze da mu bude uteha da se time pridruzuje Hristu... Ne vidim zasto bi sa silovanjem bilo nesto drugacije.
Taj argument ima osnovu, ako, kao shto rekoh, uzmemo u obzir sklop, takorecji "zdravog" (po mom shvatanju) vernika. Postoje mnogi sv. Oci koji su upravo bili ekstremni u svom mazohizmu, koji su opravdavali upravo Isusovim patnjama. E o tome ja govorim.
Jao, davno sam chitao, ne secjam se stvarno, ali bio je neki manastir pre x godina u kojem su se, tokom srednjeg veka izhivljavali sami na sebi (vezivali se u lance, bichevali, izgladnjivali, itd), naravno sve radi cilja tog "priblizhavanja" bogu. Nema teorije sada da se setim, ali seticju se.
Sto se tice inkvizicije, to je sasvim nesto drugo, ljudi koji su muceni nisu uopste bili predstavlkjani kao zrtve, mucenici, naprotiv. Tako da to nema nikakve veze sa Hristovim raspecem.
Zavisi iz kog ugla posmatrash
Isus je bio predstavljan kao zhrtva od nekolicine ljudi, dok je ona vecjina odluchila da bude razapnut. Uostalom, ta tri dana koje je proveo na krstu, teshko da mogu da se mere sa uzhasima inkvizicije.
Da, cuo sam da se to saljivo koristo kao neki argument da je Hrist mozda bio crnac
Ne, nikako nije mogao da bude crnac, jer Semiti nisu crni. Ali nije mogao ni da bude plav. Takodje, ekseri nisu mogli da mu budu zakucani za dlanove, jer.. pa zamisli, shta bi bilo. Radio bi jogu na krstu.
Takodje, simbol hrishcjanstva, iliti Hrista, nije bio krst, to je donesheno tek kasnije. Prvi simbol je bio riba.