- 01 Jun 2007, 05:01
Ako nastavish da se osecash depresivno, moj savet ti je da se obavezno obratish struchnom licu. Evo, u mojoj familiji jedan mladji (16 god!!!) chlan je pre nekoliko dana pokushao da se ubije tako sto je popio krdo lekova za pritisak i diazepama, i jedva su ga spasili. Mislim.....znam da klinci u pubertetu umeju da budu depresivni,ali ovaj ga bash pretera...... magarchina... No, da se vratim na temu, stava sam da ukoliko neko ne ume da se izbori sam sa svojim negativnim osecanjima bolje onda da potrazhi savet struchne osobe (pa makar se to svelo na misao da se nekome 'olakshate' a da je pri tom obavezan da to nece podeliti ni sa kim). Inache, savetujem ti da eventualno probash sa pijenjem ekstrakta kantariona (da...on ne deluje samo na rane i upale), to je jedan od priznatih, a opet prirodnih pomocnih metoda za lecenje blagih do umerenih depresija. Aktivne supstance nisu tachno identifikovane, ali se smatra da su u pitanju flavonoidi, kao i hiperforin i hipericin, koji utichu na nivoe nekih neurotransmitera. MEDJUTIM, kako se savetuje, NIKAD ne treba piti antidepresive na 'svoju ruku' jer nekad nece pomoci i pogorshace stanje, vec samo po savetu lekara (ili ga makar pitati, u sluchaju ovog navedenog) za preporuku. prednost ovog je shto ne mozhe ozbiljnije da shkodi (upozorenje: mozhe izazvati fotosenzitivnost,tj preosetljivost na sunce,pa ga nije preporuchljivo piti u periodu kad se sunchate), a mana mu je kao i kod vecine antidepresivnih lekova shto mu je dejstvo pomalo odlozheno, i treba ga piti najmanje tri nedelje da bi doshlo do izrazhaja.
Eto...toliko do mene, ovo sa kantarionom je samo kao ideja 'za razmishljanje' (inache, smatra se da mozhe pomoci da se poveca shansa za ostavljanje pushenja ako se pije u periodu nakon ostavljanja-tako sam ja iskopao ove informacije, pored biohemije lekovitog bilja koju sam polagao relativno davno), a shto se tiche pomoci, mislim da se ne treba mnogo dvoumiti ako ti je teshko, vec otici i malo porazgovarati sa psihologom o tome.
Pozdrav!
Think Positive (kakav klishe, xexexe)!