Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Andre87
O snovima….

Dugo se premisljam da postavim ovu temu,mozda deluje blesavo..ali rizikovacu.

1.Koliko stvarnost utice na snove..i koliko snovi uticu na stvarnost?
U mom slucaju,snovi mi omogucavaju da u izvesnoj meri predvidim posledice nekih postupaka…Pruzajuci mi potporu,omogucavaju mi da nacinim neke poteze koje inace ne bih u skorije vreme…uglavnom zasnovani su na dogadjajima iz stvarnosti I sanjam prijatelje,clanove porodice pa I kucne ljubimce…

2. Da li ste imali izmisljenog prijatelja I svoj perfektan svet?Ako zelite opisite ga.

Ja jesam…I jos uvek ga imam..On je neka vrsta moje savesti,zove se Marko.
Ponekad naidju ti crni momenti kad smo pod velikim stresom,preplavljeni emocijama..dodje nam da iskocimo iz sopstvene koze…tada izmisljeni prijatelj uskace u pomoc…on objektivnije sagleda problem I posavetuje nas..nismo sami I dobijamo volju…kritike nisu iskljucene jer ne treba povladjivati sopstvenoj ludosti..prema svojim postupcima treba biti najkriticniji…

3. Koje su negativne posledice sanjarenja?
Najcesce razocarenje u stvaran zivot…preterana sumnja
Korisnikov avatar
By Dina
1. Meni uticu dosta. Ja obicno sve prosanjam pa onda dozivljavam... Ono sto me nervira je da to nije slucaj kad se odvija nesto meni bitno. Sanjam i tada ponekad kakve treba da budu moje odluke, generalni pravac ali ne pojedinacne dogadjaje. To me bas nervira, spavam bez snova, u stvari verovatno ih se ne secam jer organizam hoce da se odmori od moje groznicavosti i misli.

2. Izmisljenog prijatelja sam imala kao dete. Ja se toga ne secam jer sam imala oko tri godine ali majka mi je pricala da je tako bilo. Zao mi je sto je zaboravila njegovo ime, kaze samo da zna da je bilo neobicno. Ali zato sad imam izmisljenu cerku mada se nadam da ce se ona materijalizovati. Zove se Anastasija. Sa njom pricam kao sa detetom a ona posto je jos beba ne zna da prica. Samo me gleda, ali i to je dovoljno da znam sta mi je ciniti u nekim situacijama. Mada me je pre neki dan drug pitao kad cu da vidim Anu!!! Valjda sam je tako stvarnu zamisljala da je on zaboravio da nje nema u materijalnom svetu. Meni je bilo bas tesko da to objasnim, tek onda sam osetila koji je stepen moje tuge i usamljenosti.

3. Ja nemam neke negativne posledice sanjarenja. Posto sam ja inace surovo realna onda mi sanjarenje nekad to ublazava, pomaze da prezivim dan a ne poludim. Nemam neko toliko razocarenje ako ne bude kao u mojim sanjarenjima, negde sam dovoljno svesna da je to sanjarenje i da ne mora biti tako. Mada, meni se desava da mastam i da prijatelji okolo smatraju da lupetam, da je to skroz nerealno. A onda pocne da se ostvaruje (skoro) sve bas kao u mojim mastanjima...
Korisnikov avatar
By svejedno
1. I meni snovi prilicno uticu na zivot. I na moje shvatanje sebe i svojih podsvesnih strahova, mozda i superega, uopste, stvari koje retko mozes da uhvatis budan.
Trudim se kad god ustanem da prvo porazmislim o znacenju sna koji sam imao te noci.

Snovi su skoro jedina chovekova urodjena sposobnost da potpuno uroni u sebe.

Smatram da ih je glupo ignorisati.

1A. Stvarnost mnogo utice na snove. Mislim da ne moram da obrazlozavam.

1B. Snovi meni dosta uticu na stvarnost, ne samo deja vu tripovi, vec i prosta cinjenica da pokusavam da ih protumacim i da se ponasam u skladu sa onim sto smatram da sam ispravno zakljucio.

2. Ne. Voleo sam da se igram sam ponekad, zapravo, samo sam sam se i 'igrao', s drugarima sam pusio cigarete i takve stvari, ali nisam imao izmisljenog prijatelja. Imao sam izmisljeni svet, koji opet nije uticao na percepciju 'pravog'.

3. Jedino odvojenost od stvarnosti. Ako toga nema, nema ni negativnih posledica.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Dina
2. Izmisljenog prijatelja sam imala kao dete. Ja se toga ne secam jer sam imala oko tri godine ali majka mi je pricala da je tako bilo. Zao mi je sto je zaboravila njegovo ime, kaze samo da zna da je bilo neobicno. Ali zato sad imam izmisljenu cerku mada se nadam da ce se ona materijalizovati. Zove se Anastasija. Sa njom pricam kao sa detetom a ona posto je jos beba ne zna da prica. Samo me gleda, ali i to je dovoljno da znam sta mi je ciniti u nekim situacijama. Mada me je pre neki dan drug pitao kad cu da vidim Anu!!! Valjda sam je tako stvarnu zamisljala da je on zaboravio da nje nema u materijalnom svetu. Meni je bilo bas tesko da to objasnim, tek onda sam osetila koji je stepen moje tuge i usamljenosti.
Danas mi je mnogo lep dan - moja majka se setila imena mog izmisljenog prijatelja - zvao se Kapok. Tako sam srecna, kao da sam zaista ponovo susrela nekog prijatelja.

Sto se Ane tice, sada je redje "vidim" kao bebu. Samo nekad ali iskljucivo kad sam sama u sobi kao da osetim njenu energiju. Ali je starija, mozda ima jedno cetiri godine. To mi nekako poveca zensku energiju, koja je kod mene na niskom nivou. Malo tesko za objasnjenje...
By XanaX
snovi su samo mjesavina poluprocesuiranih informacija nakupljenih tijekom dana, nekih vlastitih izokrenutih inhibicija, jungovskih fraza i ostalog... uglavnom su značajni po tome što pokazuju koliko dobro radi naša psiha - u nošenju sa svjesnim i podsvjesnim...
naravno, imao sam snove koji su bili gotovo proročanski, npr. san sa šarenim zastavama koje drže vojnici i završnom rečenicom koju izgovaram na njemačkom, da bih se probudio i shvatio da ne razumijem točno sto sam rekao, pa onda ispada da sam sanjao prije nekog ispita i u vrijeme rješavanja civilnog roka i rečenica je bila "to će zauvijek ostati u tvojoj podsvijesti (loš prijevod, njemački obiluje neprevodljivim riječima kad su u pitanju svijest, podsvijest i sl.)

izmišljeni prijatelji... pa, vise me neko vrijeme drže projekcije samog sebe u budućnosti... pa se tu pojavljuje moj dozivotni (buduci) kojeg upoznajem na neki određeni način, pa onda prozivljam, over and over, tu scenu... ili zamisao da se sa sadašnjim znanjem i "mudrošću" vratim u 1. gimnazije... (tu ideju uvijek pokvari činjenica da se u gimanziji mora na tjelesni)
Korisnikov avatar
By селпередејз
XanaX je ON. :shok:

LM,
realnost utiče na snove i snovi bi trebalo da utiču na stvarnost.
Ja kad samo pomislim da uopšte postoji tako neka pojava kao što je SAN - ja se oduševim. Obožavam snove! Prodao bi bubreg kada bi imalo nešto što mi omogućuje da vidim svaki moj san. Mislim, otkud sad pa snovi? !

Nemam izmišljenog prijatelja, a za treće pitanje nemam smislen odgovor. (A i ti si puno pitanja odjednom postavio)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Postoje vishe vrsta snova, i jako je teshko o njima govoriti bez podela.

Snovi koji se sanjaju preko dana imaju osnove u "stvarnosti."
Dok snovi koji se sanjaju u toku noci mogu imati kontakta sa podsveshcu i porukama iste.
Mnogo puta kada Morgan vidi simbole u snovima, ti simboli oznachavaju tachne dogadjaje koje ce se desiti.

Mali primeri: Kada Morgan sanja broj 9, uvek chuje o nechijoj smrti. Broj 22 donosi Morganu probleme. Dok broj 7 znachi sex.
Kada Morgan sanja govna, dobice neke pare. Kada sanja blato, obichno se razboli.

Shto se SANJARENJA tiche, Morgan je 24/7 u jednom od svojih svetova..u kojima se okruzen zidovima igra sa kulama od peska.
To su svetovi koje nisu pod jurisdikcijom bogova ni ljudi, morbidno savrsheni i prepuni emocija koje ljudi i bogovi josh nisu spoznali.

Morgan nema izmishljene prijatelje, ali ponekad "obavi" razgovor sa ljudima poput Kleopatre, Desanke, Hitlera, Jejtsa, Artura...
Korisnikov avatar
By suicidal.pony
Snovi su nishta vishe od projekcije nashih afekata i emocija: zelja, strahova obichno, nechim shto nas preokupira trenutno, a redje i ljubavi
Korisnikov avatar
By Deksi
1.
Prilicno....ponekad mi se desava da mi se snovima vracaju stvari koje zelim zaista da potisnem duboko....tu se pokazuje labilna strana mog karaktera.
Podlezem losim stvarima i nije mi zao.

2.
Da,jos uvek ih imam.puno njih zaista.
Mnogo su bolji nego obicni ljudi...jednostavniji.

3.
Razocarenje,naivnost,bol....krajnja tacka je ravnodusnost prema realnosti i ovom svetu....bar je tako u mom slucaju.
Korisnikov avatar
By Dina
Zamišljeni prijatelj

Vaše dete ima novog najboljeg druga Jovana. Jovan je uvek spreman za igru, ima ista interesovanja kao i vaše dete, nikada ne traži neku posebnu igračku i nikada ne mora da ide svojoj kući... Jovan je zapravo plod mašte vašeg deteta, njegov zamišljeni prijatelj.
Veliki broj dece (oko 65 odsto) ima zamišljenog prijatelja u periodu od treće do pete godine života. U tom periodu dete počinje da formira sopstveni identitet i da testira granice između fantazije i stvarnosti.
Iako se ranije verovalo da deca prerastu „druženje” sa zamišljenim prijateljima kada krenu u školu, istraživanja pokazuju da skoro jedna trećina dece nastavlja da se „igra” sa ovakvim drugarima i posle sedme godine života.
U mlađem uzrastu zamišljeni prijatelji su uglavnom fizički objekti (plišane igračke), a češće ih stvaraju devojčice nego dečaci.
Neki roditelji budu zatečeni saznanjem da njihovo dete ima zamišljenog drugara razmišljajući da li je to signal da dete ima neke probleme. Poneki roditelji čak žele dete da obeshabre u ovakvoj vrsti igre.
Osnovna poruka stručnjaka je da roditelji mogu da budu mirni! Zamišljeni prijatelj je najčešće ništa više nego proizvod kreativnog dečijeg uma. Deca koja imaju jako razvijenu maštu često postaju radoznali i kreativni ljudi.
Zamišljeni prijatelji imaju nekoliko pednosti: oni pomažu deci da se oprobaju u nekoliko različitih uloga u važnom periodu njihovog socijalnog razvoja. Zamišljeni prijatelji takođe deci pomažu da iskuse osećaj kontrole, discipline i moći bez nervoze koja je prisutna u interakciji sa stvarnim osobama.
Na primer, ukoliko čujete da vaša ćerka grdi svoju zamišljenu drugaricu, nemojte odmah da pomislite da to čini zato što ste vi prema njoj bili suviše strogi. Verovatno se radi o time da vaše dete pokušava da razume koncept autoriteta, dobrog i lošeg, kazne.
Zamišljeni prijatelj može da pomogne vašem detetu da se izbori sa neprijatnim osećanjima. Na primer: dete koje je prolilo čašu mleka može kriviti zamišljenog drugara, što je detetov način da se izbori sa osećanjem krivice – savršeno normalna strategija.
Nervoza, u kombinaciji sa velikim promenama u životu deteta, kao što je rođenje mlađeg deteta ili razvod roditelja, takođe mogu biti impuls za stvaranje zamišljenog prijatelja.
Kada ima razloga za zabrinutost? Ukoliko vaše dete ima zamišljenog prijatelja i u isto vreme odbija normalnu interakciju sa drugom decom, ukoliko se isključivo igra samo sa zamišljenim drugarom, onda bi trebalo povesti više računa o tome da li su sve detetove potrebe podmirene.
Generalno gledano, postojanje zamišljenog drugara je znak da se dete trudi da razume važne stvari iz sveta koji ga okružuje.
Nemojte obeshrabriti dete, ali nemojte se ni previše unositi u priču. Pratite detetov scenario, sa određenim limitima: možete nežno, ali dosledno objašnjavati detetu da je „Jovan ipak samo zamišljeni prijatelj”.
I na kraju, pokušajte da uživate u ovoj veoma prirodnoj fazi detetovog razvoja: vaš sin ili ćerka odgovaraju na izazov normalnog ljudskog razvoja na inventivan i maštovit način.

Prevela i priredila: J.K.

http://www.bebinsvet.net
Korisnikov avatar
By Machkodlak
1. Ponekad sanjam neke stvari koje su pozitivno ili negativno uticale na mene-takvi snovi su uglavnom mutni i nerazgovetni.
Desava se da sanjam neke totalno nerealne ali jasne i upecatljive stvari koje mi okupiraju mozak kada se probudim, i jednostavno me teraju da dobar deo dana razmisljam o njima. Takvi snovi mi definitivno salju neku poruku koju u tom trenutku nisam sposoban da protumacim. Nazalost, ceo takav upecatljiv san dobije svoj potpuni smisao tek kada se dese stvari na koje sam upozoren...
2. Imao sam svoju zamisljenu prijateljicu Zoru. Bila je plava, lepa, zgodna i promiskuitetna :) . Uglavnom mi je sluzila da zbijam sale na njen racun i trajala je mozda dve godine, odprilike, prvi-drugi razred srednje. Ali zato posle nje stvorio sam jedan svet. To je jedna vrsta mog bekstva iz realnosti. Svakodnevno bacanje zapisa i ideja o izgledu i egzistenciji moga sveta. Posle pet godina pisanja uspeo sam da izdvojim oo najbolje, koje cu postaviti kao kostur buduce knjige koju cu napisati...
3. Nisam nikada razmisljao o nekim posledicama sanjarenja niti da one mogu negativno uticati na mene... Na sanjarenje gledam kao na neku, cudnu vrstu relaksacije...
Korisnikov avatar
By reveal
1. verujem da stvarnost u velikoj meri utice na snove... moji snovi su uglavnom mesavina raznih dogadjaja, misli prethodnog dana... primetila sam vise puta da sam samo pomislila na neku osobu iz mog zivota koju nisam videla 300 godina i da sam je sanjala. a ta misao je trajala sekund.
ali nikada nisam mogla da predvidim nesto iz snova..

2. naravno. zvao se merlin i ziveo je u jednoj visokoj kuli u mojoj glavi.... kad nisam imala skim da pricam on je uvek bio tu da me vodi. :D

3. wake up and smell the coffee... razocarenje jer je to bio samo san.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
1. Pa kako ja kapiram, snovi su prepakivanje dnevne memorije
u neku stalnu, tako da se kasnije mozemo setiti nekih stvari po
kljucu i nekom simbolu...
Skoro svaki put uspem da povezem san i dogadjaje od prethodnih
dana...
Postoje neki snovi, koji ne pripadaju ovoj formulaciji, a njihov uzrok
mogu biti neke druge energije koje su oko nas.

2. Nisam nikada imala zamisljenog prijatelja..

3. Sanjarenje je super.. Volim da sanjarim.. To je pozitivna
energija koja vam ispunjava dusu i pokrece vas i daje snagu
za svaki novi dan.
Ja uvek sanjarim, i to cu cesto projekcije nasih zelja, emocija..
Korisnikov avatar
By Scorpy
1. Svaki san ima znachenje. Kao shto rekoste, neshto shto je potisnuto u podsvest. U predvidjanje budutjnosti iz snova ne verujem. Sanjao sam da mi je prababa umrla. Mislim, ja sam joj upravo produzhio zhivot! Drago mi je..nek zhivi ona i 100 godina ako treba, ali opet...sve mi zvuchi kao iz nekog filma. Medjutim, mozhda sam bash taj dan razmishljao o toj zheni i tome kako ona ima vetj 90 godina. Sve je tu. Sve se sprema u fioke, katalogizuje, sredjuje...chovekova podsvest je haos. Savrshenstvo.

2. Izmishljenog prijatelja nemam. U teshkim trenucima, kad nema nikog da me saslusha, ili ne zhelim da me neko saslusha, odem do drveta, do livade, i onda pricham u vetar..u prazno. Pomazhe mi da razmishljam.

3. Sanjarenja ili sanjanja? Meni sanjarenje dodje kao ono dnevno. Poshto je tema o snovima, pretpostavljam da je sanjanje u pitanju. Ima negativnih posledica. Trenutak kada se probudim, kada shvatim da se ne nalazim vishe u tom svetu u kome sam bio do pre par minuta, u kome je uprkos svim problemima i mukama, ipak bilo sve savrsheno, u kome u odredjeni faktori nisu postojali...i onda ustanem i razmishljam. Trazhim poruke. Da li je to istina? Da li se to stvarno desilo? Zashto su mi samo delitji u setjanju? ...onda kad shvatim da je sve lazh, iluzija, onda je teshko...ali snovi su tu da nam pomognu da savladamo prepreke, kao neki odbrambeni mehanizmi. Nashe potrebe, zhelje, potiskuju se, mozhda chak i ostvaruju u tom svetu, ali na tome sve ostaje. I kad sve nestane, kad nestane i san...padne kamen sa srca, dok se ne setite istog...a snovi se zaboravljaju...vremenom ;)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!