Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by blabla-baby
Posebno mi se svideo deo kad devojka koja je optuzena da je spavala sa djavolom, u razgovoru sa vitezom kaze:
...Djavo je svuda oko mene. A zar ga ti ne vidis? Vojnici i svestenici ga tako lako nalaze.
U filmu "Sedmi pečat" najviše su mi se dopala lica glumaca, igre svetlosti, kontrast crne i bele, kao i dijalozi koje vode smrt i vitez.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Seventh_Seal

Slika Slika
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by SunceU filmu "Sedmi pečat" najviše su mi se dopala lica glumaca, igre svetlosti, kontrast crne i bele
Tacno, odlicno je odradjeno osvetljenje fantasticno prati radnju i likove.
Isto je i u Divljim jagodama koliko vidim.
Glumci su odlicni, posebno dr ... radnja se cita sa lica potpuno.

Jos nesto sto povezuje ova dva filma koliko mi se cini je putovanje. Putujuci od jednog mesta do drugog, glavni likovi putuju kroz secanja, putuju i unutar sebe trazeci odgovore. A put se zavrsava smrcu u oba filma.

Svideo mi se dijalog sa ispita, kada se seca svoje zene:
- izvrsno uklonjeno doktore, hirurskom preciznoscu.
- koja je kazna?
- usamljenost!
(i onda onaj kadar doktorovog lica sa izrazom punog bola)
Kao i onaj kad sin prica sa zenom:
- Ti imas potrebu da zivis i da stvaras zivot.
- A sta je sa tobom?
- Ja imam potrebu da umrem.
Odlicno je prikazan taj zacarani krug ravnodusnosti i usamljenosti, odbacivanja zivota i strah od istog kroz odnos doktorove majke i njega, kao i doktora i njegovog sina. Nauceni obrazac ponasanja koji se prenosi s kolena na koleno.
Korisnikov avatar
By Lunja
Divlje jagode su mi ok. Imao sam problema sa koncentracijom, prespavao sam neke delove filma. :blush: Najvise mi se dopada glavni lik - doktor (on je fantastican :love: ), zatim dijalozi (npr, zabavni su mi razgovori doktora i sluzavke :cuddle: :meda: ) i scenario. :up:

Inace, hteo sam da napisem da Ingmar i nije bas toliko genijalan posto mislim da za lepotu DIVLJIH JAGODA deo zasluge ide i scenaristi - ideja za snove i dijaloge npr - a onda sam video da je Bergman napisao scenario, i to originlani. :fancyklap: cool

Film je dobio Zlatnog medveda za najbolji film, i bio nominovan za Oskara za - tananana - najbolji originalni scenario:D; i druge nagrade i priznanja...
:oskar:
By polarlicht4.1
Meni se tako tragično prispavalo na pola filma da sam odmah otrčao u krevet. Naravno da ne pokušavam da kažem da je film dosadan, već da sam samo morao da idem u krevet. :giggle:

Ali od onoliko koliko sam video, ključna rečenica mi se čini da je: "Ti si samo uplašeni starac koga čeka smrt" ili nešto slično, potrudih se da upamtim ali posle ne baš tako lepih snova (da li zbog filma?), nije mi pošlo za rukom.

Valjda će mi uspeti da odgledam ovaj večeras... :cupakosu:
Korisnikov avatar
By Lunja
E da, meni se svidja odnos doktora i njegove snahe (dijalog u kolima) - nemaju bas lepo misljenje jedno o drugom (ili imaju?), ali nemaju nikakav problem da razgovaraju o tome, potpuno su otvoreni i iskreni - POSTOVANJE na prvom mestu. To je nesto sto bih voleo u svojoj buducnosti (i sadasnjosti) da imam sa ljudima kojima sam okruzen, prvenstveno sa porodicom.

Znam da je offtopic, ali kad pomislim na odnose u svojoj porodici, ili vecinu drugih koje sam upoznao (ovde u Srbiji)... :uplasen: Prvenstveno mislim da odnose snaha-svekar i zet-tasta, tj. ljudi koji su porodica ali nisu u krvnom srodstvu.

Sta cu, kad volim da zivim na filmu. :hvala:
Korisnikov avatar
By Sunce
Najbolji filmovi tek slede, mada mi je jako žao što ne emituju "Ćutanje (Tišina)".
Originally posted by polarlicht4.1
Valjda će mi uspeti da odgledam ovaj večeras... :cupakosu:
Ne propusti filmove "Krici i šaputanja", "Jesenja sonata", "Prizori iz bračnog života"! "Persona" koju nisam gledao svi hvale da je najbolji Bergmanov film, znači i personu! :mazi:
By polarlicht4.1
Zavisi kada bude. Nisam kod kuće u petak i najverovatnije subotu uveče. Pokušaji socijalizacije...

Moram da priznam da sam omašio i večerašnji. Ali ako se računa, uz votku, prijateljica i ja smo diskutovali o smrti, suočavanju sa ličnim "demonima" i maštali o sebi. Bergmanovski trenutak? :hypno:

Sunce, opraštaš mi propust(e)? :mazi:
Korisnikov avatar
By Lunja
Through a Glass Darkly - ovaj veceras je bio nezan i dirljiv i tih. Valjda su me umirili talasi. :sweet: Umirila me i tisina. Pa dobro, ka'ce taj Bog da se oglasi?? :)
Fotografija je fantasticna! I glumci tj. uloge, posebno Karin i njen muz, Martin.

Zanimljivo, sa samo 4 lika, 24h dugom radnjom na usamljenom ostrvu, i moooooooreee. Savrseno za pogled u "ogledalo". Bergman je napravio bas dobro ogledalo - koliko reflektuje, toliko i propusta na drugu stranu. :D On the dark side...

I sto je dobra ona predstava sa pocetka filma! Kratko, jasno i "hirurski precizno".
:giljotina:

Gledao sam kritike, preporuke, recenzije na netu. Through a Glass Darkly je deo "trilogije", koju jos cine Winter Light i The Silence - VEOMA hvaljeni. Bas steta sto ih rts nece prikazati. :-/
Bergman writes, "These three films deal with reduction. Through a Glass Darkly — conquered certainty. Winter Light — penetrated certainty. The Silence — God's silence — the negative imprint. Therefore, they constitute a trilogy."
Korisnikov avatar
By Lunja
Mada, mislim da treba da pogledam jos mnooooooogo filmova, pa onda ponovo ove Bergmanove, pa cu onda imati kompletniji, jaci i bogatiji utisak. :skola:
Korisnikov avatar
By Sunce

Isto je i u Divljim jagodama koliko vidim.
Glumci su odlicni, posebno dr ... radnja se cita sa lica potpuno.

Jos nesto sto povezuje ova dva filma koliko mi se cini je putovanje. Putujuci od jednog mesta do drugog, glavni likovi putuju kroz secanja, putuju i unutar sebe trazeci odgovore. A put se zavrsava smrcu u oba filma.

Svideo mi se dijalog sa ispita, kada se seca svoje zene:
- izvrsno uklonjeno doktore, hirurskom preciznoscu.
- koja je kazna?
- usamljenost!
(i onda onaj kadar doktorovog lica sa izrazom punog bola)
Kao i onaj kad sin prica sa zenom:
- Ti imas potrebu da zivis i da stvaras zivot.
- A sta je sa tobom?
- Ja imam potrebu da umrem.
Odlicno je prikazan taj zacarani krug ravnodusnosti i usamljenosti, odbacivanja zivota i strah od istog kroz odnos doktorove majke i njega, kao i doktora i njegovog sina. Nauceni obrazac ponasanja koji se prenosi s kolena na koleno.
:) Bergman neke motive ponavlja u filmovima, drugačije ih nijansira i oblikuje i to je ono što mi se dopada. Postoji rečenica u filmu "Divlje jagode": "Govorimo drugačijim jezicima." Nju koristi i u filmu "Prizori iz bračnog života", a probleme komunikacije, bliskosti i razumevanja provlači kroz većinu filmova.

Slika

Originally posted by Lunja
Sta cu, kad volim da zivim na filmu. :hvala:
:sweet: I ja, i ja! :sunce:
Divlje jagode su mi ok. Imao sam problema sa koncentracijom, prespavao sam neke delove filma. :blush: Najvise mi se dopada glavni lik - doktor (on je fantastican :love: ), zatim dijalozi (npr, zabavni su mi razgovori doktora i sluzavke :cuddle: :meda: ) i scenario. :up:
Scenario je fenomenalan, ali i vizuelnost ne izostaje, posebno slike sna na početku filma.

Inace, hteo sam da napisem da Ingmar i nije bas toliko genijalan posto mislim da za lepotu DIVLJIH JAGODA deo zasluge ide i scenaristi - ideja za snove i dijaloge npr - a onda sam video da je Bergman napisao scenario, i to originlani. :fancyklap: cool

Film je dobio Zlatnog medveda za najbolji film, i bio nominovan za Oskara za - tananana - najbolji originalni scenario:D; i druge nagrade i priznanja...
:oskar:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Divlje_jagode_(film)

Upravo tako, pisao je scenarija i režirao filmove. :hail:
Korisnikov avatar
By Sunce
Through a Glass Darkly - ovaj veceras je bio nezan i dirljiv i tih. Valjda su me umirili talasi. :sweet: Umirila me i tisina. Pa dobro, ka'ce taj Bog da se oglasi?? :)
Fotografija je fantasticna! I glumci tj. uloge, posebno Karin i njen muz, Martin.
Slažem se! Fotografija, scenario, svetlost i gluma su izvrsni.
Mene je oduševila glavna junakinja, Karin (glumica Harriet Andersson). Ona ima fenomenalnu ulogu i u filmu "Krici i šaputanja"!!! Jedva čekam da je gledate u tom filmu!

Slika

Inače, slične su uloge oca iz filma "Kroz tamno staklo" i majke iz filma "Jesenja sonata".

Gledao sam kritike, preporuke, recenzije na netu. Through a Glass Darkly je deo "trilogije", koju jos cine Winter Light i The Silence - VEOMA hvaljeni. Bas steta sto ih rts nece prikazati. :-/
Tako je, pisao sam o tome i na temi filmske trilogije.
Gledao sam i "Ćutanje" (Tišinu) - The Silence! To je fantastičan film i jedan od mojih favorita.
Mada, mislim da treba da pogledam jos mnooooooogo filmova, pa onda ponovo ove Bergmanove, pa cu onda imati kompletniji, jaci i bogatiji utisak. :skola:
Ima vremena, gledaćeš ih ponovo! A tvoji komentari su sada sjajni (vidi se da si film pre svega, osetio), možda će te kasnija saznanja iskvariti u tom smislu što ćeš zvučati kao art-sveznalica lišena osećaja. :wink:
Originally posted by polarlicht4.1
Zavisi kada bude. Nisam kod kuće u petak i najverovatnije subotu uveče. Pokušaji socijalizacije...

Moram da priznam da sam omašio i večerašnji. Ali ako se računa, uz votku, prijateljica i ja smo diskutovali o smrti, suočavanju sa ličnim "demonima" i maštali o sebi. Bergmanovski trenutak? :hypno:

Sunce, opraštaš mi propust(e)? :mazi:
Da probam drugačije :lol: Nemoj slučajno da gledaš Bergmanove filmove! Ni slučajno! Nisu uopšte za tebe.
By polarlicht4.1
Reverse psychology, hm? Samo se nadam da će upaliti. :molise:
Korisnikov avatar
By Lunja
! SPOILER

Through a Glass Darkly - jesu bata i seka imali sex? :shmi:
Korisnikov avatar
By Lunja
PERSONA je amazing!

Predivna fotografija! :bale:

SlikaSlika

Fantasticna mi je zamena uloga psihijatra i pacijenta - Alma koja ne zatvara usta, i Elizabeta koja slusa.
Ubedjen sam da su njih dve jedna osoba.
Ma svi smo mi njih dve! :yes:
- Jesi mi se ti to sinoc obratila?
- :nono:
- Jesi ti dolazila sinoc u moju sobu?
- :nono:
:lol:

Uzivao sam! Ovaj mi je do sada najbolji njegov film. Svidza mi se sto se najvise bavi zenama, prija mi zenski ... :nesiguran: ... senzibilitet. :yes: Kao i kod Almodovara.

Nasao sam na netu da su neke scene izbacene - pocetak filma, deo koji podseca na flashbackove (jagnje koje krvari, pauk, ono derle...) - tu je trebalo da se pojavi i penis u erekciji. Damn it! :D
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Seaman
Dobro jutro Bergmane. :sesir:
Dobro jutro! Pogledao sam i filmove "Persona" i "Krici i šaputanja"!
Korisnikov avatar
By Lunja
Taman sam pomislio da fotografija ne moze biti bolja - posle Persone - kad ono... Krici i saputanja! :wow: Posle filma sam imao neki cudan pritisak u stomaku, i u grudima. Valjda sam se malo potres'o. Nisam to ocekivao, potpuno sam iznenadjen - zatecen. :zvezdice: Trebalo je da me neko upozori!

:hail: :love: :hail:

Necu nabrajati omiljene scene, ima ih mnogo.
Korisnikov avatar
By Sunce
Pa zar moj avatar nije dovoljno upozorenje?

Pisaću ovih dana o Personi i Kricima i šaputanjima.
Korisnikov avatar
By djo
alma znači duša na španskom i portugalskom, a nega na latinskom

fantastičan film, takav intenzitet odnosa, takve dve glumice, takvu priču i fotografiju ne izdržava čak ni filmska traka, već sagoreva pred našim očima. jeste li primetili?
Korisnikov avatar
By Lunja
Originally posted by Sunce
Ne. Naprotiv. Avatar me je pozivao i saputao mi: "pooooogleeeeedaaaj ov-a-j ffffffffilmmmm-mmmm... uzivacessssshhhhh....", bez ikakve naznake da postoji mogucnost da dozivim emotivni infarkt u toku projekcije.
Jedino je krst mogao da me "upozori". A nisam ga ni primetio, delovao mi je kao obicna shara.

:opatica:
Korisnikov avatar
By Lunja
Originally posted by bojandjo
već sagoreva pred našim očima. jeste li primetili?
:nesiguran:
bilo je gusto... :vruce: i crveno. :)
Korisnikov avatar
By djo
ma ne, baš je bilo crno belo :) nisi primetio :) ?
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne. Naprotiv. Avatar me je pozivao i saputao mi: "pooooogleeeeedaaaj ov-a-j ffffffffilmmmm-mmmm... uzivacessssshhhhh....", bez ikakve naznake da postoji mogucnost da dozivim emotivni infarkt u toku projekcije.
Jedino je krst mogao da me "upozori". A nisam ga ni primetio, delovao mi je kao obicna shara.

:opatica:
Najvažnije je da sam namamio. Iskreno, toliko sam se grizao za jezik, tj. za prste da ne pišem previše o filmovima da ljudima ne bih ogadio doživljaj. Avatar je odradio pola posla, on je šaputao (malo sam krike i šaputanja dozirao i na temi o tenisu potpuno neplanirano - mara je kriva za to), a krici su te izgleda dočekali u toku filma. Pominjao sam i sjajnu glumicu Harriet Andersson sa tri znaka uzvika očekujući da će neko primetiti njihovo tajno značenje. No, na avataru je pisalo i Cries!

Slika

Film "Krici i šaputanja" sam pogledao drugi put. Sada sam obratio veću pažnju i ne neke formalno-tehničke stvari. Ima u njemu spoja suprotnosti: šaputanja pa krici, pa bela pa crvena, pa crna. I to nestajanje slika, zaista kao da ni filmska traka nije mogla da izdrži toliki intenzitet. Treba napomenuti da je crvena boja najintenzivnija u spektru postojećih boja. Sve je to Bergman odlično ukomponovao! Za razliku od "Persone", ovde je boja odigrala važnu ulogu. A šta misliš, zašto se desilo vaskrsnuće? (ovo pitanje je meni postavio Simor kad je odgledao film)

Film "Jesenja sonata" je takođe potresan, eto...malo sam naglasio.

Moram da se zahvalim Galateji što je otvorila ovu temu. Pre nekoliko godina sam gledao "Jesenju sonatu" neznajući da je to Bergmanov film. Ova tema mi je proširila vidike :lol: U Berganomaniji su mi pomogli i bojandjo i Ulix, ali oni su to radili mnogo bolje od mene. Nisu nametljivi toliko (kao ja).
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Taman sam pomislio da fotografija ne moze biti bolja - posle Persone - kad ono... Krici i saputanja! :wow: Posle filma sam imao neki cudan pritisak u stomaku, i u grudima.
Same here.

Film me je odusevio, koliki emotivni naboj lezi u njemu to je neverovatno.
Ja moram ponovo da ga odgledam!
Pravi tobogan emocija.
Strah pred gubitkom sestre uz istovremeno prizeljkivanje njene smrti. Otudjenost najblizih, licna ludila i paranoje, ma sve je za :fancyklap:

Dopalo mi se kako ljubavnik cita lice jedne od sestara. Razgovor njih dve o tome gde su pogresile, zasto su se udaljile jedna od druge, zelja za povezanoscu i onda na samom kraju - nista od toga.

Gotovo da se sa svakom sestrom mogu poistovetiti u manjoj ili vecoj meri, mozda moze svako od nas, mozda zbog toga ostaje onaj mucan osecaj u stomaku :(
Korisnikov avatar
By Lunja
A šta misliš, zašto je se desilo vaskrsnuće?
hmmmmmm, koliko se secam, pokojnica ih je molila da joj pomognu jos malo, valjda da ode na "onaj svet". da vidimo pravo lice "dragih" joj sestara, i guess. valjda da vidimo koliko su prazne i hladne, bezosecajne. :neznam:

a kad pominjes "maru", u istoj recenici mogu da budu samo KRICI, nikako saputanje.
Korisnikov avatar
By Sunce

Dopalo mi se kako ljubavnik cita lice jedne od sestara. Razgovor njih dve o tome gde su pogresile, zasto su se udaljile jedna od druge, zelja za povezanoscu i onda na samom kraju - nista od toga.

Gotovo da se sa svakom sestrom mogu poistovetiti u manjoj ili vecoj meri, mozda moze svako od nas, mozda zbog toga ostaje onaj mucan osecaj u stomaku :(
Ne znam kako, ali ja se najviše pronalazim u liku sluškinje pa sam je zato postavio kao avatar. :blush: Mada, dopala mi se ona crna sestra kad je govorila o lažima i kada je zabila ono staklo.

O scenama razgovora između jedne od sestara sa ljubavnikom - doktorom sam pisao. Bergman je odlično napisao scenario. Neki delovi su čista poezija.
Korisnikov avatar
By Lunja
kada je zabila ono staklo.
joj, da! mmmmmmmmm
kako je hladna dok to radi.

a pokojnica - odlicno je odglumila. :fancyklap:
Korisnikov avatar
By Lunja
Zanimljivo mi je to da je prva scena iz filma koje se bojandjo seti, ona kad se dve sestre miluju i razgovaraju kao siparice.

Meni prvo padne na pamet scena pokojnice na Aninim grudima, a jedna od najupecatljivijih mi je poslednja scena, njih cetiri u belom, zelenilo, ljuljaska - scena koja mooooozda nudi NADU ili SMISAO. :love:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
A šta misliš, zašto je se desilo vaskrsnuće?
hmmmmmm, koliko se secam, pokojnica ih je molila da joj pomognu jos malo, valjda da ode na "onaj svet". da vidimo pravo lice "dragih" joj sestara, i guess. valjda da vidimo koliko su prazne i hladne, bezosecajne. :neznam:
Sigurno je trazila pomoc. Dusa nema mira dok ne izvrsi svoj zadatak, zavrsi zapoceto...
Mislim da se ipak nadala da ce uspeti da ih poveze, probudi sestrinsku ljubav. Zudela je za njom. To je i rekla u zavrsnoj recenici filma - poslednji put kada je bila sretna, na onoj ljuljasci u razgovoru sa sestrama.

E umalo da zaboravim da pohvalim kostim :giggle: Odlican je.
Korisnikov avatar
By Lunja
Sigurno je trazila pomoc. Dusa nema mira dok ne izvrsi svoj zadatak, zavrsi zapoceto...
Mucenica! Da nije bilo Ane, sigurno bi ostala zarobljena u kuci zajedno sa Nicole Kidman i decurlijom. :duh:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!