Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Mozda tema i nije za ovde ali ajde... premestajte :giggle:
E ovako:

Znam da se Elisa test koristi pri dijagnostikovanju hiv-a. Znam da se koristi i pri dijagnostifikovanju koksaki virusa, pa nekog virusa sa Nila. Verovatno i za gomilu drugih...

E sad, citam ovde postove nekih forumasa koji tvrde da taj test i nije bas najpouzdaniji.
Interesuje me kolika je verovatnoca da dodje do zabune? Koliko se ti virusi medjusobno razlikuju? Kako ih uopste vide?

Pa npr. osoba se testira na hiv i nalaz je negativan. Laborant medjutim vidi (ako to moze da se vidi istom prilikom) da osoba ima koksaki (i obrnuto). Da li je duzan da joj to kaze?
Ili ide scenario - Sta me briga kad nije platio za tu analizu...
Neka info. iz prve ruke?
Korisnikov avatar
By ns.happy
elisa je metoda koja se koristi uopste u dijagnostici svih virusa. nije bas precizna, u smislu da postoje mnogo preciznnije (nesto skuplje naravno) metode. vise da ti kazem, u 7 ujutro nemerem ;) uglavnom, znam da je jedno vreme procedura za hiv bila, posto su reagensi bili jako skupi, da se pomesa nekoliko uzoraka krvi od vise korisnika i da se uradi elisa za sve njih odjednom. ako nema pozitivnog rezultata kazu svima da je sve ok, a ako ima, onda rade analizu za svakog ponaosob... javicu ti vise, kad se razbudim...
By RACABG
Originally posted by ns.happy
uglavnom, znam da je jedno vreme procedura za hiv bila, posto su reagensi bili jako skupi, da se pomesa nekoliko uzoraka krvi od vise korisnika i da se uradi elisa za sve njih odjednom. ako nema pozitivnog rezultata kazu svima da je sve ok, a ako ima, onda rade analizu za svakog ponaosob... javicu ti vise, kad se razbudim...
to se i dalje radi ovako u zavodu za transfuziju

eliza moze da odreaguje i da stvori laznu sliku da ste hiv+ recimo zbog najblazeg moguceg gripa, totalno je nepouzdan

i tako jedna hiv+ osoba koja je na terapiji i dobro reaguje na nju, pcr test nereaktivan moze ladno da da krv i da elisa zakaze dajuci laznu sliku negativnosti .

zato ne zelim da primim krv iz zavoda za transfuziju krvi srbije.
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Elisa test je veoma pouzdan naravno kada prodje odredjeni period (Window) od momenta zarazavanja.PCR metoda je nesto drugo.Ona prepoznaje DNK virusa i tako ga dijagnostikuje a koristi se kao potvrdan test za Elisu i kada se zeli hitna dijagnostika.
Sto se tice Coxsackie virusa on se radi zasebno.Znaci mikrobiolog koji radi analizu radi RVK na viruse(reakciju vezivanja komplemenata)ali samo za virus koji je naznacen na uputnici tj.koji se trazi.Tako da nije moguce da je lekar "video" virus a nije prijavio u rezultatu analize.
Korisnikov avatar
By spliff
elisa je danas veoma pozudana....
Korisnikov avatar
By Escobar
Tacno je da je Westernblot test daleko osetljiviji, ali i elisa za neko preliminarno dijagnostifikovanje moze sasvim da posluzi. I kao sto Ray rece, ne mozes da tek tako vidis prisustvo 'nekog' virusa jer se koriste antitela specijalno klonirana da budu kompementarna ciljanom virusu, tj Iglobulinima uzrokovanim njegovim prisustvom.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
elisa je rutinski test i uvek se on prvo radi. false positives/negatives su mogući, ali ne dovoljno česti da se ovaj test ne upotrebljava.

ako se ja dobro sećam (ispravite me ako nisam u pravu), kod elisa testa laborant ima taj reagens u nekakvim posudicama. onda se u taj reagens dodaje uzorak krvi i gleda se promena boje reagensa. što je reagens žući to je sigurnije prisustvo virusa. naravno, često se jedan isti uzorak krvi sipa u nekoliko posuda istovremeno kako bi se izvršilo međusobno poređenje rezultata (pa se eliminiše loš reagens npr. i povećava pouzdanost testa).

btw, ovo gledanje promene boje se vrši spektrometrom. da ne bude zabune da neki laborant subjektivno procenjuje koliko je reagens "požuteo".
Korisnikov avatar
By Escobar
tako nesto. poenta jeste oslobadjanje kompleksa cija se apsorbanca meri i utvrdjuje prisustvo/odsustvo virusa. :mucka:
By RACABG
na studentskoj ne rade sa elisa testom , tamo sam dobio info da elisa bas nije pouzdana i da zna da podbaci sa rezultatom.
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by RACABG
na studentskoj ne rade sa elisa testom
Radi se Elisa na Studentskoj.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by ^RAY^
Znaci mikrobiolog koji radi analizu radi RVK na viruse(reakciju vezivanja komplemenata)ali samo za virus koji je naznacen na uputnici tj.koji se trazi.Tako da nije moguce da je lekar "video" virus a nije prijavio u rezultatu analize.
Hvala :) To me je interesovalo.
Naivno sam verovao da se svi ti virusi mogu videti ako se vec otkrivaju istim testom :plavuso: valjda nekako kao pod mikroskopom ili ne znam ni sam kako :D (sad se i ja secam price o zutim reagensima, verovatno sa tv-a.)

Bas steta sto nije tako :( Jedan test i znas na cemu si.

E da, a sta znace one oznake pored naziva virusa: IgG i IgM? Stoje bas pored svakog virusa, i kod rubella, herpesa, coxsackie, parvo, toxoplasme...
Korisnikov avatar
By Paki
To su oznake za imunoglobuline, tj. antitela (IgG - imunoglobulin G; IgM - imunoglobulin M), čije se prisustvo ustvari i detektuje samim testom. Ako je prisutan virusni antigen, za njega će se vezati ta (za njega specifična IgG i IgM) antitela i pokazaće pozitivan rezultat.
By RACABG
Originally posted by Paki
Originally posted by RACABG
na studentskoj ne rade sa elisa testom
Radi se Elisa na Studentskoj.

savetovaliste pri studentskoj poliklinici u krunskoj tel: 011 2432 192

u momentu sam pomislio da sam prolupao
u razgovoru sa savetnicom shmizllica i ja smo dobili ovakvu informaciju

da bih sebe potvrdio pozvao sam gornju telefon i dobio informaciju da se koristi COMBO-TEST ANTI-TELA ANTI-GEN

Za ovaj test je dovoljno da prodje 2 meseca i nije potrebno da se radi ReTestiranje

toliko mi rekoshe preko telefona ;)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!