Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By psihologija
Postovani,

Na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u okviru Diplomskog rada sprovodi se istrazivanje na temu SEKSUALNA ORIJENTACIJA I MENTALNO ZDRAVLJE. Molimo vas da svojim ucescem date doprinos istrazivanju ove, kod nas do sada neistrazivane, a svakako vrlo relevantne teme. To mozete uciniti popunjavanjem upitnika, pri cemu je anonimnost podataka zagarantovana (nigde se od vas ne trazi da navodite ime ili bilo kakve druge licne podatke). Samo popunjavanje je vrlo jednostavno i ne oduzima puno vremena.

Sve detaljnije informacije o istrazivanju, kao i upitnik, mozete dobiti na mail gaetano1400@gmail.com

Unapred hvala svima na buducoj saradnji
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja sad poslala i kapiram "alaj sam nas sad ukopalaaaa"
Korisnikov avatar
By Zoe
Joj, pa koji je ovo po redu?!
Korisnikov avatar
By anche
vala bash! sve bi nesto da nas istrazuju i pregledaju. valjda to sad moderno :srbin:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
pa da...sto nas lepo ne puste da igramo asocijacije. heheheh
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Pre svega sexualno opredeljenje i mentalno zdravlje
nemaju veze jedno sa drugim..

Istina da los i neredovan sex moze da prouzrokuje
mentalnu bolest... ali to vazi za sve grupe i celu
populaciju..

Dakle, promasena tema... i verovatno ce pasti diplomski..

he he
Korisnikov avatar
By anche
a valjda je poJenta da dokaze upravo da lgbt(iaq) osobe jesu jednako zdravi (ili bolesni :lol: ) kao i strejteri? ja ga tako kontam... :neznam:
Korisnikov avatar
By anche
e da... znam da je sad odvlacenje od sustine i odlazak u formu. ali me uvek iznenadi kako to visokoskolci (uskoro svrseni :giggle: ) ostanu toliko sustinski neobrazovani u nas.

Diplomski rad :oklagija:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja se malo dopisivala s davaocem testa...pa uglavnom pokusava da dokaze da neki stereotipi o mentalnom zdravlju lgbtq osoba nisu validni...i da, ako su takve osobe sklonije nekom mentalnom poremecaju, to nije neposredno zato sto su lgbtq osobe, vec posredno, zato sto im okolina mnogostruko uvecava faktore nastanka takvog stanja...
Korisnikov avatar
By Rei
Ajd ako vas ne mrzi da popunjavate hiljadu testova na blogthings.com mozhete i ovaj jedan. Ja cem da popunim.
Korisnikov avatar
By Skyen
ja mislim da je ovo skroz dobra tema. ako se dobro odradi moze dati neke zanimljive informacije, koje ce valjda uticati na razbijanje tabua. nesto slicno sam i ja htela da radim, but zaglibila u ovo moje sr....
Korisnikov avatar
By shishmish
ja bih ali me mrzi da saljem mail...
By psihologija
Posto vidim da sam naslov teme izaziva neke nedoumice kod auditorijuma, predlazem zainteresovanima da se malo vise informisu na sajtu www.queeria.com u rubrici Vesti. Tamo je podrobno objasnjen smisao istrazivanja.
Korisnikov avatar
By jukie
Što reče šišmiš... cela procedura je uf... šaljem mejl, oni mi šalju upitnik, popunjavam (koliki je?), verovatno ću na pola pitanja odgovoriti sa N/A, onda opet šaljem... a u suštini kao što reče hlevdiže, samo ukopavam populaciju... imam disordera koliko hoćeš... samo neka pročeprka po mojim odgovorima na blogthings, nalaze se u rubrici "trash kvizovi"
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by hlaefdige
ja se malo dopisivala s davaocem testa...pa uglavnom pokusava da dokaze da neki stereotipi o mentalnom zdravlju lgbtq osoba nisu validni...i da, ako su takve osobe sklonije nekom mentalnom poremecaju, to nije neposredno zato sto su lgbtq osobe, vec posredno, zato sto im okolina mnogostruko uvecava faktore nastanka takvog stanja...
Pametnice je'na... :mazi:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Mislim da sam nas odveo u tezak minus po pitanju psihickog zdravlja upravo.
Korisnikov avatar
By Paki
Ajmo ovako... (sa Kvirijinog sajta)...
Seksualna orijentacija i mentalno zdravlje

Namera ovog istraživanja jeste da otkrije učestalost i moguće prediktore narušenog mentalnog zdravlja kod osoba koje sebe smatraju homoseksualno orijentisanim, a polazeći od koncepta stresa povezanog sa pripadnošću manjinskoj grupi (minority stress) koji su razradili Bruks i Majer (Meyer, 2003). Ovi autori definišu ovaj koncept kao „intenzivan stres kome su individue iz stigmatizovanih socijalnih kategorija izložene, a koji je rezultat njihove pripadnosti manjinskoj grupi“ (Meyer, 2003). Majer procese vezane za minority stress definiše kao kontinuum koji se proteže od distalnih stresora (čine ih objektivne okolnosti i događaji npr. nasilje ili ispoljavanje predrasuda) do proksimalnih stresora koji su po definiciji subjektivni jer se oslanjaju na individualne percepcije i procene (to može biti npr. skrivanje svoje seksualne orijentacije) (Meyer, 2003).

Istraživanje će prići problemu sa dva metodološka aspekta: POREĐENJE MEĐU GRUPAMA - porediće se uzorak homoseksualnih osoba sa uzorkom heteroseksualnih osoba kako bi se utvrdilo postoji li među njima razlika u indikatorima mentalnog zdravlja (tj. postoji li veći rizik po mentalno zdravlje kod homoseksualaca), a pored toga drugi aspekt POREĐENJE UNUTAR GRUPE - pokušaće da osvetli mehanizme delovanja minority stressa na mentalno zdravlje homoseksualno orijentisanih osoba (npr. da li gej osobe koje su doživele diskriminaciju pate od većih posledica po mentalno zdravlje u odnosu na one ljude koji je nisu doživeli). Dakle, poređenje među grupama testira postavljenu hipotezu da će postojati razlika u prevalenciji poremećaja, a poređenje unutar grupe osvetljava načine delovanja minority stressa.

Kao moguće nezavisne varijable uključićemo Iskustvo diskriminacije, Socijalnu podršku, Samoprihvatanje te Otvorenost u vezi sa seksualnom orijentacijom. Nabrojane oblasti bi trebalo da budu dovoljno obuhvatne da pokriju kako distalne tako i proksimalne aspekte. Kao indikatore mentalnog zdravlja uključićemo simptome psihičkih poremećaja koje osoba ispoljava.

U našoj zemlji gotovo da i nije bilo istraživanja na temu psihološkog funkcionisanja gej, lezbejske i biseksualne populacije. Kao pionirsko, i za sada verovatno jedno od retkih, ističem istraživanje koleginice Maše Karleuše koja se bavila povezanošću procesa coming out-a i mentalnog zdravlja homoseksualaca. Osnovni nalaz ovog itraživanja jeste da su homoseksualci koji su otvoreni u vezi sa svojom seksualnom orijentacijom mentalno zdraviji od onih koji to nisu. Ovo istraživanje će proširiti listu mogućih prediktora i ispitati njihove relacije sa mentalnim zdravljem.
Upitnik možete preuzeti ovde ...
Korisnikov avatar
By Skai
Originally posted by andjelat

Dakle, promasena tema... i verovatno ce pasti diplomski..

Nemoj da si tako gruba :(
Meni zvuci interesantno i dacu svoj doprinos nauci.

@Jukie, nije tesko, na sajtu mozes da skines upitnik a N/A opcija nigde nije ni ponudjena :P
Korisnikov avatar
By Andre87
Interesantno istrazivanje...(trans sam, zato bolje da ne popunjavam upitnik)iako sam imao neprijatnosti zbog svog rodnog identiteta...uopste se ne uzbudjujem...da ,ponekad me je strah da ce me neko premlatiti ili silovati(jos uvek mi u glavi scena iz filma Boys don't cry :uplasen: ) ali osim f64.0 nemam drugih dijagnoza...Sa NOVIM kolegama,prijateljima pricam u muskom rodu...vecini ne smeta...zavisi od toga koliko si ti jaka licnost,koliko ti raspolozenje zavisi od drugih,ako imas oslonac u sebi i u porodici te podrzavaju(bar je kod kuce mir), ne treba da brines za mentalno zdravlje..ne,ako si nasao smisao :)
Mislim da je u korenu mnogih oboljenja otudjenost od porodice usled nerazumevanja

@ Skai

Drago mi je da si se odomacila na forumu. :kiss:
Korisnikov avatar
By Skai
Originally posted by Andre87
@ Skai

Drago mi je da si se odomacila na forumu. :kiss:

:kiss:

Cujemo se.

(izvinjavam se moderatorima za offtopic, krivite andreja, on je prvi poceo...)
By psihologija
Ljudi, molim vas, citajte sta pise dobro. To jeste upitnik za istrazivanje SEKUALNA ORIJANTACIJA I MENTALNO ZDRAVLJE. Sve lepo pise, pa ko ume da cita sa razumevanjem shvatice i sam. :)

Nije rec ni o kakvom percipiranom i realnom stepenu homofobicnosti sredine, vec o dozivljenom iskustvu diskriminacije i samoprihvatanju.

Uostalom, ko ima bilo kakve primedbe na upitnik ili koga on na bilo koji nacin obespokojava, ne mora ga popunjavati, ali molim vas nemojte unositi zabunu. Ja sam jedina osoba koja moze da vam da prave info kad je rec o ovom istrazivanju.

Hvala
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Paki
Upitnik možete preuzeti ovde ...
Sad sam ga pogledao i to nije upitnik o mentalnom zdravlju ispitanika nego o percipiranom i realnom stepenu homofobičnosti sredine. Izgleda da je pogrešno linkovano (ovde ili na queeria sajtu)
Korisnikov avatar
By jukie
Izvinjavam se korisniku psihologija.
Nažalost izgleda da ne umem da čitam sa razumevanjem.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Morgan se nudi da otkupi informacije zajedno s e-mailovima s kojih su stigle...

:zvizdi:

...toliko o privatnosti u kapitalistichkom drushtvu.
Korisnikov avatar
By Skai
U kapitalistickom drustvu postoje velike novcane kaze za takve zolupotrebe i taj sistem uglavnom funkcionise kako treba.

(naravno, mi smo jos u tranziciji pa ti se mozda nekad i posreci, mada ne znam sta ce ti kad ima i u2u :smartass: ) :)
Korisnikov avatar
By Skai
@ psihologija,
da li pronalazis ljude samo preko interneta ili imas jos neki sistem? nesto sam razmisljala kakav ti je selection bias, i kako to utice na rezultate.
i bilo bi lepo da podelis sa nama svoje zakljucke kad se to sve zavrsi.
By Bombina
ja se kapiram sto postavljaju pitanja i nekom upitnika
sto mogu urade njihovim testovima
By psihologija
Internet je samo jedan od izvora. Delim upitnike i na drugi nacin, u direktnom kontaktu sa ispitanicima. Vodi se racuna o svemu sto moze da moderira rezultate. :) Istrazivanje ce biti objavljeno, po zavrsetku, na nekom od gay sajtova, te ce svi koji zele moci da se informisu o njegovim rezultatima. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!