Ja bih da kupim knjigu Tomislava Ketiga "Duga senka svitanja", ali je knjiga toliko bezobrazno skupa (ja ne znam da li oni tako visokim cenama kompenzuju činjenicu da malo ljudi ovde kupuje knjige), pa se nadam da će novosadski "Prometej" imati svoj štand na Sajmu i da će prodavati knjige sa popustom (zato mi je Sajam i pao na pamet mesec dana unapred).
Možda još nekog zainteresuje

:
"Duga senka svitanja je istorijski roman čiji je glavni junak Abraham Kertner, Nemac rođen u Koblencu, koji se kao mladić u doba velike jozefinske kolonizacije odselio u Bačku, gde provodi ceo život. Roman obuhvata vremenski period od 1762. do 1849. godine, kada je u celoj Evropi došlo do velikih društvenih promena. To je vreme obeleženo revolucijama, ustancima, sukobima evropskih velesila, posle kojih je karta Evrope radikalno prekrojena. Za Vojvodinu to je vreme formiranja i stabiliziranja multietničke slike kakvu, sa izuzetkom nemačke nacionalne zajednice, imamo i danas. Stoga ne iznenađuje što je glavni junak učesnik i svedok onoga što se u tom vremenu zbivalo unutar poliedra Pariz-Beč-Pešta-Koložvar-Carigrad-Beograd-Zadar-Venecija. Duga senka svitanja obiluje nizom istorijskih ličnosti, kao što su: Karađorđe, knez Aleksandar Karađorđević, carevi Josif Drugi, Leopold Drugi i Franc Drugi, knez Meternih, plemićka porodica Esterhazi i Baćanji, biskup Maksimilijan Vrhovac, grof Janko Drašković, venecijanska porodica Dandolo i mnogi drugi... Obezbeđujući na ovaj način istorijsku verodostojnost, autor romana ukazuje koji su to događaji od sudbonosnog značaja za panonski prostor, stavljajući akcenat na sudar zapadne i istočne civilizacije."